Μείωση των Τουρκοκύπριων μαθητών στα δημοτικά σχολεία στα κατεχόμενα

Το ποσοστό των μαθητών «πολιτών της τδβκ» στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση μειώθηκε στο 57%, ενώ το ποσοστό αυξήθηκε στο 33% και το ποσοστό των μαθητών από άλλες χώρες ανήλθε στο 10%, αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο γγ της συντεχνίας τ/κ δασκάλων (KTÖS), Μπουράκ Μαβίς σημειώνοντας ότι από τη στιγμή που δεν υπάρχει πληθυσμιακή πολιτική ή «πολιτική ιθαγένειας» υπάρχουν προβλήματα στα σχολεία, όπως και σε όλες τις «δημόσιες υπηρεσίες».

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, ο τ/κ Τύπος αναφέρει ότι ο κ. Μαβίς στην δήλωσή του πρόσθεσε πως υπάρχει αύξηση του μαθητικού πληθυσμού κατά τουλάχιστον 5%, αύξηση του αριθμού των τετράχρονων, των μαθητών με ειδικές ανάγκες και των αλλοδαπών μαθητών.

Δήλωσε επίσης ότι είναι αδήριτη η ανάγκη για νέα σχολεία στις περιοχές Ομορφίτας, Κιόνελι, Κερύνειας και  Αγίου Σεργίου και πρόσθεσε ότι είναι απαραίτητο να αυξηθεί ο αριθμός των γλωσσολόγων στα σχολεία, προκειμένου να παρέχεται αποτελεσματικότερη εκπαίδευση σε περίπου δύο χιλιάδες αλλοδαπούς μαθητές που χρειάζονται διδασκαλία της τουρκικής γλώσσας στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

Πρόσθεσε ότι η ένταξη των αλλοδαπών μαθητών δεν μπορεί να επιτευχθεί εστιάζοντας μόνο στις γλωσσικές δεξιότητες και πρέπει να γίνουν εργασίες και για την παροχή κοινωνικών και πολιτιστικών δεξιοτήτων.

Ανέφερε ακόμη ότι έχουν παρατηρήσει πως οι οικογένειες δεν συμμετέχουν σε ορισμένες δραστηριότητες των σχολείων και απορρίπτουν το πρόγραμμα εμβολιασμού, επικαλούμενες τις δικές τους πεποιθήσεις και κουλτούρες.

Ο πρόεδρος του ΡΤΚ, Τουφάν Έρχιουρμαν, κατά τη διάρκεια επίσκεψης του στο δημοτικό σχολείο του Κιόνελι, δήλωσε ότι στα σχολεία κάθε περιοχής αυξάνεται ο αριθμός των μαθητών που δεν έχουν την τουρκική ως κύρια γλώσσα τους. «Όταν αναλάβουμε η πρώτη μας δουλειά θα είναι η πληθυσμιακή πολιτική», κατέληξε.

Πηγή: KΥΠΕ

Δειτε Επισης

Πτώση στους εργαζόμενους στον Τύπο και συναφή επαγγέλματα στην Κύπρο-Tα στοιχεία της Eurostat
Έπεσε στο 6% η ανεργία τον Μάρτιο στην Κύπρο σύμφωνα με τη Eurostat
Χωρίς ρεύμα περιοχές της Λευκωσίας λόγω βλάβης
Έμειναν με άδειες τις τσέπες το Πάσχα χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχοι-«Τελικά τα €100 έγιναν €50 διότι τα μοίρασαν»
Κραυγή απόγνωσης από τον πατέρα δεκάμηνου βρέφους-«Θα πέθαινε στα χέρια της μάνας του»
Παραδόθηκαν σε 160 οικογένειες κουπόνια και πακέτα με τρόφιμα για το Πάσχα
Τήρησαν και φέτος το έθιμο της αναπαράστασης της μεταφοράς του Σταυρού στον Κάθηκα (pics&vid)
Φράγκος: Από Β’ Παγκόσμιο έχουμε να δούμε τόσους νεκρούς δημοσιογράφους όπως στη Γάζα
Στολίστηκαν με κατάνυξη οι Επιτάφιοι και ξεκίνησε το προσκύνημα των πιστών στις Εκκλησίες (pics)
Φαίδωνος: Σύντομα ολοκληρώνονται οι έξυπνες στάσεις επιβίβασης