Στεφάνου: Η ΕΕ να στηρίξει διεθνές δίκαιο στη Μ. Ανατολή όπως κάνει για Ουκρανία

Την ανάγκη όπως η ΕΕ απαιτήσει την επικράτηση του διεθνούς δικαίου όχι μόνο όσον αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία αλλά και σε σχέση με τη Μέση Ανατολή, τόνισε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, στο πλαίσιο του Φόρουμ «Ευρώπη για τους λαούς» το οποίο συνδιοργάνωσαν στις Βρυξέλλες το Κόμμα Εργατών Βελγίου, το Κόμμα «Levica» Σλοβενίας, το Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς και το ΑΚΕΛ, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Όπως αναφέρεται, στο Φόρουμ συμμετείχαν κόμματα από την Ευρώπη, συνδικαλιστές, ακτιβιστές και επιστήμονες που συζήτησαν την κοινωνικοοικονομική κατάσταση στην ΕΕ και την ακρίβεια, θέματα που αφορούν τις διεθνείς εξελίξεις και την ασφάλεια, τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και την ενεργειακή μετάβαση.

Μιλώντας χθες σε συζήτηση στο πλαίσιο του φόρουμ στη θεματική «Ειρήνη, Ασφάλεια και Διεθνές Δίκαιο», ο κ. Στεφάνου «αναφέρθηκε στην συνεχιζόμενη επί 50 χρόνια τουρκική κατοχή στην Κύπρο καθώς και την κατάσταση στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και Μέσης Ανατολής, όπου μαίνεται η γενοκτονία του Ισραήλ κατά των Παλαιστινίων και ο πόλεμος στην Ουκρανία» αναφέρεται.

Ειδικότερα, ο γ. γ. του ΑΚΕΛ υπογράμμισε ότι «η ευρωπαϊκή Αριστερά θα πρέπει να εντείνει τους αγώνες της ώστε η Ευρώπη να καταστεί μια γεωπολιτική δύναμη που να προωθεί την ειρήνη, τη συνεργασία και τη σταθερότητα, υπηρετώντας αρχές και αξίες, με εξωτερική πολιτική βασισμένη στο Διεθνές Δίκαιο και τον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, πράγμα που δεν συμβαίνει τις τελευταίες δύο δεκαετίες αφού η ΕΕ είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη με τις πολιτικές των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ».

Ο κ. Στεφάνου επεσήμανε πως αυτό συμβαίνει στην περίπτωση της Ουκρανίας «όπου η ΕΕ αντί να συμβάλει στον τερματισμό της σύγκρουσης, λαμβάνει αποφάσεις που την υποδαυλίζουν περαιτέρω», ενώ υπέδειξε ότι «ενώ στην περίπτωση του πολέμου στην Ουκρανία η ΕΕ ορθώς απαιτεί την επικράτηση του διεθνούς δικαίου, δεν πράττει το ίδιο και στην περίπτωση της γενοκτονίας που διαπράττει το Ισραήλ στη Γάζα, η οποία δεν θα σταματήσει αν δεν παρέμβει η διεθνής κοινότητα, περιλαμβανομένης της ΕΕ, για την εφαρμογή των Ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών».

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, υπέδειξε «ως χαρακτηριστικό δείγμα δύο μέτρων και σταθμών το γεγονός ότι η ΕΕ επέβαλε 13 πακέτα κυρώσεων στη Ρωσία, αλλά στην περίπτωση του Ισραήλ ούτε ένα ενώ ούτε ανέστειλε τη Συμφωνία Σύνδεσης, ούτε απαγόρευσε το εμπόριο όπλων με το Ισραήλ».

Αναλόγως και στην περίπτωση της Τουρκίας, συνέχισε, «η ΕΕ επιδεικνύει τεράστια ανοχή στην παραβίαση των Ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών που αφορούν την Κύπρο, ένα κράτος μέλος που βρίσκεται υπό τουρκική κατοχή εδώ και πενήντα χρόνια».

Τέτοιες πολιτικές υποβαθμίζουν τον ρόλο και την εικόνα της ΕΕ στον σύγχρονο κόσμο, κατέληξε ο κ. Στεφάνου.

Δειτε Επισης

Στα ελληνοτουρκικά στραμμένη η προσοχή-Στάση αναμονής για το Κυπριακό με μηνύματα από τη Λευκωσία
Η αλλαγή σκυτάλης στην Ουάσιγκτον, ο στρατηγικός διάλογος και η προεργασία του Προέδρου
Με αναφορές στο Κυπριακό η ακρόαση της υποψήφιας επιτρόπου για τη διεύρυνση Μάρτα Κος
Επίθεση «υπεξ» σε Μπορέλ για τις αναφορές για τη Σύνοδο του Κιργιστάν-Κατηγορεί την Ε.Ε. για το Κυπριακό
Εγκρίθηκε ο απολογισμός 2023 με προειδοποιήσεις Κουλία για χρέος και έξοδα φιλοξενίας Ουκρανών
Τα θέλει όλα δικά του ο Τατάρ-Συζητά συνεργασία για ενέργεια και νερό αλλά επιμένει στα δύο κράτη
Σχολίασαν τον καφέ Χριστοδουλίδη και Ερντογάν τα τουρκικά ΜΜΕ-«Δεν πνέει κρύος αέρας πριν την πολυμερή»
Η λύση πρέπει να είναι εντός του συμφωνημένου πλαισίου διεμήνυσε κατ’ επανάληψη ο ΠτΔ στον Ερντογάν
Απάντησε για την πρόσληψη της αδελφής και του δασκάλου του ο Φειδίας-«Πληρώνονται από τα δικά μου λεφτά»
Στο 6% οι αιτητές ασύλου στην Κύπρο-Περιορισμένες οι δυνατότητες για φιλοξενία περισσότερων το μήνυμα ΠτΔ