Η απάντηση του ΥΠΕΣ γιατί δεν αποτρέπονται οι βάρκες και να επιστρέφουν στον Λίβανο

Απαντήσεις ως προς τις ενέργειες που κάνει η Κυπριακή Δημοκρατία για την αποκοπή των μαζικών ροών Σύρων μεταναστών από τον Λίβανο, δίνει το Υπουργείο Εσωτερικών.

Στο ερώτημα γιατί δεν αποτρέπονται οι βάρκες από το να εισέλθουν στα χωρικά μας ύδατα, αναφέρει ότι, «αφενός, θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η θάλασσα δεν είναι φυσικό σύνορο που μπορούμε να κλείσουμε με τεχνητά μέσα για να αποτρέψουμε τις βάρκες από το να εισέρχονται στα χωρικά μας ύδατα. Αφετέρου, έχει πολλές φορές παρατηρηθεί ότι, ακόμα και όταν η Λιμενική προσεγγίζει τα σκάφη για να τα οδηγήσει στη στεριά, υπό τον φόβο ότι θα τους απαγορευτεί να συνεχίσουν το ταξίδι τους, βυθίζουν τις βάρκες ή απειλούν να ρίξουν παιδιά στην θάλασσα, και, συνεπώς, μετατρέπεται σε επιχείρηση έρευνας και διάσωσης».

Επιπρόσθετα, στο ερώτημα γιατί δεν επιστρέφουμε τις βάρκες στον Λίβανο, αναφέρει ότι, «παρά τη άτυπη συμφωνία που είχε γίνει με τις Αρχές του Λιβάνου το περασμένο καλοκαίρι για επιστροφές και την επιτυχή επιστροφή μεταναστών σε τρεις περιπτώσεις, το γεγονός ότι στον Λίβανο υπάρχουν πέραν των 2 εκατομμυρίων Σύρων προκάλεσε αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας με αποτέλεσμα να μην δέχεται πλέον επιστροφές μεταναστών. Παρά ταύτα, και παρά την άρνηση του Λιβάνου να δεχθεί πίσω μετανάστες, στις 12 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε επιχείρηση επιστροφής 116 μεταναστών που επέβαιναν σε σκάφος της Λιμενικής Αστυνομίας, με τον Λίβανο να μην επιτρέπει την είσοδο του σκάφους στα χωρικά του ύδατα. Επομένως, εκείνο που ζητούμε πρωτίστως είναι να αυξηθεί η επιτήρηση από πλευράς Λιβάνου, με τη συμβολή του Frontex, και κατ’ επέκταση να αποτρέπεται ο απόπλους σκαφών, έτσι ώστε να τύχει διαχείρισης το πρόβλημα εν τη γενέσει του».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Με συγκεκριμένο πλάνο στον Λίβανο η Κυβέρνηση για το μεταναστευτικό-«Θα εξετάσουμε διάφορες επιλογές»

Διευκρινίζεται επίσης ότι λόγω του χαρακτηρισμού της Συρίας πριν από 13 περίπου χρόνια ως μη ασφαλής χώρα, το ΥΠΕΣ αναφέρει ότι, «οι μετανάστες συριακής καταγωγής θεωρούνται πρόσφυγες και, ως εκ τούτου, έχουν διαφορετικό καθεστώς από οποιουσδήποτε άλλους παράτυπους μετανάστες (π.χ. Αφρικανοί, Ασιάτες). Βάσει αυτού, όλες ανεξαιρέτως οι χώρες διεθνώς έχουν υποχρέωση να παραχωρούν καθεστώς προσωρινής προστασίας. Υπογραμμίζεται ακόμα ότι καμία χώρα δεν μπορεί να προχωρήσει σε επιστροφές ή απελάσεις Σύρων στην Συρία. Είναι για αυτό τον λόγο που η Κυπριακή Δημοκρατία ζητά επιτακτικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στη βάση της αξιολόγησης από τον EUAA, να προχωρήσει στην επαναξιολόγηση της Συρίας και τον καθορισμό συγκεκριμένων περιοχών ως ασφαλείς, γεγονός που θα επιτρέψει τις επιστροφές υπό αυστηρές προϋποθέσεις».

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι αριθμοί που κερδίζουν πάνω από 8 εκατ. ευρώ στην κλήρωση του Τζόκερ
Καταγγέλλει οπαδούς του Απόλλωνα για ζημιές στο Νίκος Σολομωνίδης η ΑΕΛ-«Είχαμε ενημερώσει από πριν την Αστυνομία»
Οργή για την άγρια δολοφονία του 34χρονου πατέρα στις Σέρρες-Περίμενε το τρίτο του παιδί
Ο ηθοποιός του Χόλιγουντ Ρούντι Γιάνγκμπλαντ κρατείται στο ΑΤ Γαλατσίου-Απείλησε με μαχαίρι αστυνομικό
Μεθυσμένος αστυνομικός στη Ζάμπια άφησε ελεύθερους 13 κρατούμενους για να κάνουν Πρωτοχρονιά
Οι Ισραηλινοί κατέστρεψαν εκτοξευτήρες ρουκετών της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο
Σχεδόν 1000 καταγγελίες για τροχαίες παραβάσεις μέσα σε δέκα μέρες ανά το παγκύπριο
Διασφαλίζεται η ευημερία σκύλων που φιλοξενούνται σε καταφύγιο-Παρακολουθούν τις εξελίξεις οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες
Απουσιάζει από τον χώρο διαμονής του στη Λάρνακα 14χρονος (pic)
Ανατροπή στην υπόθεση της Νέας Ορλεάνης από το FBI-«Μοναχικός λύκος» ο δράστης, καμία σχέση με την έκρηξη στο Λας Βέγκας