Θέλει να αναπτύξει το αίσθημα ασφάλειας ο Χαρτσιώτης-Τα μέτωπα, η πολιτική και η... απόσταση ασφαλείας

Αναμφίβολα, ο υπουργός Δικαιοσύνης, ανέλαβε τα ηνία σε μια δύσκολη περίοδο, κατά την οποία είχε να διαχειριστεί διάφορα μέτωπα. Από τη μία, τα μέτωπα κατά της Αστυνομίας και τις επικρίσεις που δέχθηκε για διάφορα θέματα, με αποκορύφωνα τους χειρισμούς στα επεισόδια της Χλώρακας και Λεμεσό, που έβαλαν στο μάτι του κυκλώνα και την προκάτοχο του, Άννα Προκοπίου, και από την άλλη, την έξαρση του οργανωμένου εγκλήματος, με τις δολοφονίες σε ώρες αιχμής και τους απανωτούς εμπρησμούς.

Ωστόσο, ο Μάριος Χαρτσιώτης εξαρχής, έδειξε πως ακολουθεί μια διαφορετική στρατηγική, τουλάχιστον από αυτή που ακολουθούσαν οι προκάτοχοι του, που σε πολλές περιπτώσεις, ακόμα και σε αυτές που εκ του αποτελέσματος οι χειρισμοί της Αστυνομίας ήταν αναποτελεσματικοί, λειτουργούν κατά κύριο λόγο ως συνήγοροι υπεράσπισης, αντικρούοντας τα πυρά, αντί ως πολιτικοί προϊστάμενοι που θα έπρεπε να επιβάλουν την Τάξη ακόμη και Αστυνομία, η οποία τα τελευταία χρόνια, για διάφορους λόγους, βρίσκεται συχνά πυκνά στο επίκεντρο των επικρίσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η διαφοροποιημένη προσέγγιση Χαρτσιώτη, τα παραδεκτά γεγονότα της πρώτης αποτίμησης και οι προσδοκίες

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, θα έλεγε κανείς, πως μέχρι στιγμής - ως ένα σημείο - κρατά απόσταση ασφαλείας από την Αστυνομία, ενδεχομένως θέλοντας να διαχωρίσει το ρόλο του. Δηλαδή, πως πρόκειται μεν για πολιτικό προϊστάμενο της Αστυνομίας και των Κεντρικών Φυλακών, δεν εμπλέκεται δε σε επιχειρησιακά ζητήματα, η ευθύνη των οποίων είναι αποκλειστικά των προσώπων που ηγούνται των Τμημάτων που εποπτεύει. Προς αυτή την κατεύθυνση, ενδεχομένως να ήταν και το «καρφί» προς πάσα κατεύθυνση που έριξε ο υπουργός Δικαιοσύνης κατά τη χθεσινή του συνέντευξη Τύπου για τον απολογισμό και τους στόχους του Υπουργείου του, ο οποίος ερωτηθείς για τα μέτρα για την εγκληματικότητα, ανέφερε πως έχουν γίνει νέα πλάνα, «κάποια τα μαθαίνετε και εσείς σαν δημοσιογράφοι, προτού καν τα μάθουμε εμείς».

Παράλληλα, με τις παρεμβάσεις του σε σοβαρά θέματα που προκύπτουν, έδειξε πως σκοπός είναι η χάραξη πολιτικής γραμμής και η εφαρμογή αποφάσεων της Κυβέρνησης, εκεί και όπου χρειάζεται, αν και για άλλα θέματα, που λειτουργούν αρνητικά στην εικόνα τόσο της Αστυνομίας όσο και των Φυλακών, χρειάζονται τολμηρές αποφάσεις, ώστε να ανατραπούν τα δεδομένα.

Το 2023, ήταν μια πολύ κακή χρονιά για την Αστυνομία αλλά και τις Κεντρικές Φυλακές. Σε ό,τι αφορά το πρώτο μέτωπο, κατά την προηγούμενη χρονιά εκτοξεύθηκαν οι εμπρησμοί και οι βομβιστικές επιθέσεις, διαπράχθηκαν δολοφονίες σε ώρες αιχμής και μπροστά από πολίτες, καταγράφηκαν εγκληματικές ενέργειες σε πολυσύχναστους χώρους, βγήκαν στο φως υποθέσεις είτε διαφθοράς είτε άλλες σοβαρές με την εμπλοκή μελών της Αστυνομίας, εκτυλίχθηκαν σοβαρά επεισόδια βίας με τραυματίες και ζημιές, για τα οποία μάλιστα υπήρχαν πληροφορίες οι Αρχές και καταγράφηκε γενικότερα μια αδυναμία στην αντιμετώπιση σοβαρών ζητημάτων. Από την άλλη, σε ότι αφορά το μέτωπο Φυλακές, σε ένα χρόνο καταγράφηκαν διάφορες απόπειρες αυτοκτονίας, καταγγελίες για ξυλοδαρμούς και αύξηση των συμπλοκών, συλλήψεις για ναρκωτικά ή σχεδιαζόμενες εγκληματικές ενέργειες και καταγγελίες, τόσο από δεσμοφύλακες όσο και από κρατούμενους, για έλλειψη σωφρονιστικής πολιτικής και μετατροπής των Κεντρικών σε αστυνομικοκρατούμενο καθεστώς, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Συνεπώς, ο Μάριος Χαρτσιώτης εξαρχής κλήθηκε να διαχειριστεί διάφορες αστοχίες που λειτουργούσαν σε βάρος ολόκληρης της Κυβέρνησης - άλλες συνεχίζουν να λειτουργού - ωστόσο από την πρώτη κιόλας εμφάνιση του, έδειξε να αφουγκράζεται τις ανησυχίες των πολιτών, τονίζοντας πως και ο ίδιος σαν πολίτης παρακολουθούσε τα τεκταινόμενα, ειδικότερα σε ότι αφορά το αίσθημα ασφάλειας, το οποίο βρίσκεται στα τάρταρα. Παράλληλα, ο υπουργός θέλησε να μην ωραιοποιήση αλλά ούτε και να ισοπεδώσει καταστάσεις, αναγνωρίζοντας όμως τα θέματα που προκύπτουν και απασχολούν την κοινή γνώμη.

Προς αυτή την κατεύθυνση κινήθηκε και κατά χθεσινή του παρουσίαση για το Υπουργείο Δικαιοσύνης, ερωτηθείς σχετικά για το αίσθημα ασφάλειας και τα μέτρα που λήφθηκαν για αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος. Μέτρα, τα οποία θα πρέπει να σημειωθεί πως δεν λήφθηκαν από τον Αρχηγό Αστυνομίας όταν τα στοιχεία προ πολλού έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου, αλλά αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του Μάριου Χαρτισώτη.

Ο κ. Χαρτσιώτης ανέφερε πως «η ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών, είναι για την Κυβέρνηση Χριστοδουλίδη και εμένα προσωπικά, αδιαπραγμάτευτος στόχος και προτεραιότητα», ενώ σε ερώτηση δημοσιογράφου για το εάν ο ίδιος ο Υπουργός θεωρεί ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την ασφάλεια των πολιτών είναι ικανοποιητικά και θα αποδώσουν δεδομένου και της καθημερινής, ανεξέλεγκτης παραβατικότητας, ανέφερε ότι από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε το συγκεκριμένο Υπουργείο στόχος του ήταν η ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας και για αυτό «ξεκινήσαμε με την λήψη άμεσων μέτρων που ανακοινώθηκαν το δεύτερο δεκαήμερο το Γενάρη και τέθηκαν σε εφαρμογή αρχές Φεβρουαρίου. Νομίζω είναι πολύ σύντομο να πούμε κατά πόσο αυτά τα μέτρα έπρεπε να αποδώσουν, έχοντας υπόψη γενικότερα ότι τα προβλήματα που αντιμετώπιζε η Αστυνομία ακόμα συνεχίζονται στο ίδιο σχεδόν επίπεδο, πέρα από τα άμεσα μέτρα που λάβαμε στο προηγούμενο διάστημα».

Παρά το γεγονός πως κατά το 2023 διαδοχικά γεγονότα «φώναζαν» για απόδοση ευθυνών, εντούτοις θα πρέπει να σημειωθεί πως δεν καταγράφηκε οποιαδήποτε ουσιαστική αλλαγή, όχι μόνο σε ότι αφορά την ηγεσία της Αστυνομίας αλλά και σε επικεφαλής σημαντικών τμημάτων που αποδεδειγμένα απέτυχαν - και όχι μια φορά - όπως για παράδειγμα με τα επεισόδια. Από την άλλη, σε ότι αφορά τις Φυλακές, υπήρξε η φυγή του αναπληρωτή Διευθυντή των Φυλακών, ο οποίος αντικαταστάθηκε από νέο πρόσωπο από τις τάξεις της Αστυνομίας, ενώ ο υπουργός Δικαιοσύνης προχώρησε στην εφαρμογή πλάνου για αντιμετώπιση του υπερπληθυσμού, ένα από τα κυριότερα προβλήματα που καταγράφονται. Βέβαια, οι Φυλακές, που είναι ένα άλλο κεφάλαιο, πέραν των μέτρων για αντιμετώπιση προβλημάτων, χρειάζονται - στην πράξη - σωφρονιστική πολιτική η οποία αποτελεί κλειδί για πολλά ζητήματα, ενώ οι φημολογούμενες καταγγελίες που επίκεινται εναντίον μελών του προσωπικού, σε σχέση με την αντιμετώπιση τους, ενδεχομένως να είναι αντίθετες με την πολιτική του υπουργείου Δικαιοσύνης, που μιλά για ανθρωποκεντρική προσέγγιση.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης έλαβε την σκυτάλη από την Άννα Προκοπίου, τον περασμένο Ιανουάριο. Αν και οι καταστάσεις πιέζουν τον Μάριο Χαρτσιώτη, δεν μπορούν να του «απαγγελθούν κατηγορίες» στην παρούσα φάση, τουλάχιστον σε ότι αφορά τις αδυναμίες που παρουσιάζουν τα τμήματα που προΐσταται. Έκανε μεν κινήσεις, χρειάζεται όμως πίστωση χρόνου για να διαφανούν τα αποτελέσματα των ενεργειών του αλλά και για πώς θα χειριστεί ενδεχόμενες νέες αστοχίες ή προβλήματα που προκύπτουν, τα οποία λειτουργούν όχι μόνο σε βάρος των υπηρεσιών που προΐσταται, αλλά και σε βάρος των πολιτών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η ευθύνη των Αρχών για τα κυκλώματα διακινητών-Δεν αρκούν τα «βαποράκια», ανάγκη για κυνήγι εγκεφάλων

Δειτε Επισης

Συνεχίζει τον εκσυγχρονισμό και την ενίσχυση της Ε.Φ. το ΥΠΑΜ-«Οφείλουμε να προστατεύσουμε την πατρίδα»
Ζητά εφαρμογή των πειθαρχικών κανονισμών από ΚΟΠ ο Αρχηγός-Προειδοποιεί με απαγόρευση μετακίνησης
Μειώθηκε η κυκλοφορία στην είσοδο της Λευκωσίας τον Οκτώβριο-Βοήθησε το άνοιγμα του περιμετρικού
Στα χέρια της Αστυνομίας ο εγκέφαλος του κυκλώματος εικονικών γάμων-Τελέστηκαν 133 σε Λάρνακα και Λευκωσία
Προκηρύχθηκαν κενές θέσεις αστυνομικών-Όλες οι πληροφορίες
Σκοτεινά σημεία γύρω από την διανομή χρημάτων σε σχολείο-Άλλοι τα σπατάλησαν σε Mall και άλλοι για παπούτσια
Σε πλήρη εξέλιξη οι έρευνες για τη φονική πυρκαγιά-Καθοριστικές οι μαρτυρίες των παρόντων
Ψάχνει τα χρήματα που μοίραζε ο μαθητής η Αστυνομία-Στο επίκεντρο καταθέσεις γονέων και καθηγητών
Χειροπέδες σε 48χρονο για εμπρησμό οχήματος στη Λακατάμια
Εξαφανίστηκαν οι δεκαεξάχρονες Σάρα και Κωνσταντίνα από τις οικίες τους-Πώς περιγράφονται