Με αρνητική διάθεση και δική του ατζέντα συναντάται ο Τατάρ με τον Αντόνιο Γκουτέρες

Με πολύ χαμηλές προσδοκίες πραγματοποιείται η σημερινή συνάντηση του Ερσίν Τατάρ με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, στις 7:00 το απόγευμα, στη Νέα Υόρκη. Και αυτό γιατί, τις τελευταίες ημέρες, ο Τ/κ ηγέτης φρόντισε κατ’ επανάληψη να στείλει το μήνυμα πως συνεχίζει να κινείται εκτός πλαισίου και παραμέτρων της λύσης του Κυπριακού, σαμποτάροντας την προσπάθεια που καταβάλλεται για εξεύρεση κοινού εδάφους, που θα επιτρέψει την επανέναρξη των συνομιλιών.

Μέχρι στιγμής και από τις επαφές της Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ δεν προκύπτει κάποια ουσιαστική εξέλιξη στο Κυπριακό και φαίνεται πως ο ίδιος ο Αντόνιο Γκουτέρες θα ήθελε να δώσει κάποια ώθηση στις προσπάθειες της προσωπικής του απεσταλμένης. Παρά τη δεδηλωμένη ετοιμότητα της ελληνικής πλευράς για επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων από το σημείο που μείναμε στο Κραν Μοντανά, η ρητορική της τουρκικής πλευράς είναι γεμάτη απαράδεκτα αιτήματα και θέσεις που παραπέμπουν σε διχοτόμηση και αναγνώριση του ψευδοκράτους. Ενδεχομένως, από πλευράς ΗΕ, να κρίνεται πιο παραγωγική μία προσπάθεια Νίκος Χριστοδουλίδης και Ερσίν Τατάρ να βρεθούν στο ίδιο τραπέζι, στο πλαίσιο μιας τριμερούς συνάντησης, και να ξεκαθαρίσει καλύτερα το τοπίο και φαίνεται πως στη βάση αυτής της λογικής κινούνται και οι υπό συζήτηση προτάσεις.

Ωστόσο, αναχωρώντας για τη Νέα Υόρκη, ο Τατάρ τόνισε πως δεν θα πρόκειται να αρχίσουν διαπραγματεύσεις χωρίς να γίνει αποδεκτή η «κυριαρχική ισότητα και το ίσο διεθνές καθεστώς». Πρόκειται για αξιώσεις που θέτει ως προαπαιτούμενα για έναρξη διαλόγου και που καθιστούν σαφή την έλλειψη βούλησης από τουρκικής πλευράς. Αυτό δεν φαίνεται να ενοχλεί τον εγκάθετο της Τουρκίας, ο οποίος ευθαρσώς δηλώνει πως δεν υπάρχει κοινό έδαφος, ενώ εμφανίζεται απρόθυμος όχι απλώς να υποχωρήσει από τις μαξιμαλιστικές του θέσεις αλλά ακόμη και να προσεγγίσει το ίδιο το πλαίσιο των συνομιλιών.

Αντιθέτως, ο Τατάρ δείχνει να πιστεύει πως ο ίδιος θα καθορίσει την ατζέντα της συνάντησης με τον Αντόνιο Γκουτέρες, θέτοντας ζητήματα που δεν σχετίζονται άμεσα με τον στόχο της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων, όπως η «απομόνωση» και τα «εμπάργκο». Είναι άγνωστο κατά πόσον πίσω από κλειστές πόρτες θα επιδείξει μια πιο εποικοδομητική στάση από τις δημόσιες του τοποθετήσεις και ενδεχομένως αυτό να εξαρτηθεί από τη γραμμή που έλαβε από την Άγκυρα.

Ωστόσο φρόντισε τόσο ευθέως όσο και εμμέσως, να προσπαθήσει να διαψεύσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος είχε ευχηθεί να αποδεχθεί τις προτάσεις του κ. Γκουτέρες, όπως έκανε και ο ίδιος. Ο Ερσίν Τατάρ δήλωσε πως τα δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι αν αποδεχθεί τις προτάσεις θα ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις «δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα». Περαιτέρω, πηγές από το περιβάλλον του υποστήριζαν ότι ο Πρόεδρος «έβαλε λόγια στο στόμα του ΓΓ», λέγοντας, μάλιστα, πως «ο ΟΗΕ δεν έχει ούτε τέτοια εξουσιοδότηση, ούτε τέτοια πρωτοβουλία». Είναι, ωστόσο, ξεκάθαρο πως δεν θα μπορούσε να γίνει πραγματικά μια τέτοια αξιολόγηση, πριν πραγματοποιηθεί η συνάντηση και μεταφέρει ο Αντόνιο Γκουτέρες τις προτάσεις του. Γι’ αυτό και φαίνεται πως κύριος στόχος του Τατάρ ήταν να αμφισβητήσει τον Νίκο Χριστοδουλίδη, παρά να τοποθετηθεί επί της ουσίας ενόψει του ραντεβού με τον ΓΓ.

Βεβαίως, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε στις αμφιβολίες που προσπάθησε να δημιουργήσει ο Τ/κ ηγέτης, αναφέροντας πως η πρόταση έγινε ενώπιον τρίτων. «Μου έκανε συγκεκριμένη πρόταση ο ΓΓ των ΗΕ, υπήρχαν και άλλοι στη συνάντηση, δεν είμασταν μόνοι. Ανταποκρίθηκα θετικά. Ας ελπίσουμε ότι αύριο (σ.σ. σήμερα) θα υπάρξουν θετικές εξελίξεις», τόνισε. Πρόσθεσε πως «σε αυτή την προσπάθεια έχουμε τη στήριξη και της Ελληνικής Κυβέρνησης, ο Υπουργός Εξωτερικών (της Ελλάδας) είναι στις Βρυξέλλες, είναι στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ και ας αναμένουμε. Μακάρι να υπάρξουν θετικές εξελίξεις και σίγουρα θα γίνουν όσα πρέπει να γίνουν».

Θα πρέπει, πάντως, να σημειωθεί πως σχεδόν κανείς δεν γνωρίζει σε αυτό το στάδιο το περιεχόμενο των προτάσεων του κ. Γκουτέρες, καθώς ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έχει προβεί σε επίσημη ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών, παρά τις τοποθετήσεις της αντιπολίτευσης για σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου. Πολιτική του Προέδρου είναι να συγκαλεί το Σώμα όταν υπάρξει κάποιου είδους κινητικότητα ή νέες εξελίξεις και φαίνεται να αναμένει την ολοκλήρωση της συνάντησης Γκουτέρες-Τατάρ, ενδεχομένως και την νέα κάθοδο της προσωπικής απεσταλμένης του ΓΓ κάποια στιγμή το επόμενο χρονικό διάστημα, και ακολούθως να προβεί σε μια συνολική ενημέρωση των κομμάτων.

Δειτε Επισης

Η Κύπρος έχει τη δυνατότητα να απορροφήσει συνολικά κονδύλια ύψους €3,193 δισ.
Για ηλεκτρονική διακυβέρνηση συζήτησαν αξιωματούχοι της Τουρκίας στα κατεχόμενα
Η Βουλή εισάγει διεθνή πρότυπα χειρισμού βίας και παρενόχλησης στον χώρο εργασίας
Συγκεκριμένες πολιτικές πρωτοβουλίες για σπάσιμο αδιεξόδου στο Κυπριακό ζήτησε ο Στεφάνου στις Βρυξέλλες
«Η Κομισιόν έτοιμη να παράσχει υποστήριξη αν επαναληφθούν διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό»
Νίκος Χριστοδουλίδης και Κυριάκος Μητσοτάκης στο 2ο Greece-Cyprus Summit
Η ExxonMobil ξεκινά γεωτρήσεις στα τεμάχια 5 και 10 περί τα μέσα Ιανουαρίου
Συνεχίζει τις προκλήσεις η Τουρκία-«Πρέπει να προβάλουμε απευθείας πτήσεις και εμπόριο»
Δείπνο προς τιμήν του Τατάρ από τον Τούρκο Πρέσβη στις Βρυξέλλες
Στα τέλη Ιανουαρίου τοποθετεί την πενταμερή ο Τατάρ-Μίλησε για συμμετοχή ΗΒ «σε χαμηλότερο επίπεδο»