Τατάρ: Η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ ήταν ως «τρίτο πραξικόπημα» και εμπόδιο στη λύση

Η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ έγινε ένα από τα σημαντικότερα εμπόδια μπροστά στην ελπίδα εξεύρεσης λύσης στο Κυπριακό, ισχυρίστηκε σήμερα ο Τ/κ ηγέτης Ερσίν Τατάρ, χαρακτηρίζοντας μάλιστα την ένταξη ως «τρίτο πραξικόπημα».

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο Τατάρ εξέδωσε γραπτή δήλωση για την, κατά τον ίδιο, «20ή επέτειο από τη μονομερή ένταξη της ελληνικής διοίκησης της νότιας Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Στη γραπτή του δήλωση, ο Τατλαρ αναφέρει ότι σαν σήμερα πριν από 20 χρόνια, «η ΕΕ αποδέχτηκε την ελληνοκυπριακή διοίκηση της νότιας Κύπρου ως μέλος της ΕΕ, αντίθετα με τα δικά της κριτήρια, εισάγοντας έτσι το Κυπριακό», προσθέτοντας ότι αυτό έχει πλέον παρέλθει, μένοντας στην ιστορία ως «ένα από τα πιο ξεκάθαρα παραδείγματα του πώς το διεθνές σύστημα παραβιάζει τους δικούς του κανόνες» και ότι «αυτό έγινε ένα από τα σημαντικότερα εμπόδια μπροστά στην ελπίδα εξεύρεσης λύσης στο Κυπριακό στη βάση μοιρασιάς».

«Η εταιρική Δημοκρατία του 1960, που ιδρύθηκε ως επιβολή της κυρίαρχης ισότητας των δύο λαών, καταργήθηκε το 1963 από την ελληνοκυπριακή πλευρά με την αλλαγή των αμετάβλητων άρθρων του συντάγματος και η ΕΝΩΣΙΣ επιχειρήθηκε να πραγματοποιηθεί με τις ένοπλες επιθέσεις εναντίον αθώων Τουρκοκυπρίων αμάχων στις 21 Δεκεμβρίου», υποστήριξε. «Για να σταματήσει τις ένοπλες επιθέσεις κατά των Τουρκοκυπρίων, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ανέπτυξε στο νησί την Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ με το ψήφισμα 186, αλλά με το ίδιο ψήφισμα δόθηκε στην ελληνοκυπριακή ηγεσία το δικαίωμα να εκπροσωπεί ολόκληρο το νησί. Αυτή η εξέλιξη, που ήταν η αρχή του απαράδεκτου status quo, ήταν στην πραγματικότητα το πρώτο πραξικόπημα (χτύπημα) που δημιούργησε το Κυπριακό» ισχυρίζεται στη δήλωση του ο Ερσίν Τατάρ.

Και συνεχίζει αναφέροντας πως «όπως είναι γνωστό, το δεύτερο πραξικόπημα (χτύπημα) πραγματοποιήθηκε από την ελληνική χούντα και τους υποστηρικτές της στο νησί στις 15 Ιουλίου 1974 και τελικά η ειρήνη και η γαλήνη ήρθαν στο νησί, χάρη στην ειρηνευτική επιχείρηση που πραγματοποίησαν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις στις 20 Ιουλίου 1974, χρησιμοποιώντας το δικαίωμα που απορρέει από διεθνείς συμφωνίες».

Συνεχίζοντας ισχυρίστηκε ότι «με τα σύνορα που σχηματίστηκαν από εκείνη την ημερομηνία, οι δύο λαοί έφτασαν στις μέρες μας με αυτοδιοίκηση, δίπλα δίπλα στα δικά τους κράτη εδώ και 50 χρόνια. Παρόλες τις προσπάθειες εξοπλισμού της ελληνοκυπριακής πλευράς, η ειρήνη και η γαλήνη διατηρείται στην Κύπρο, χάρη στην παρουσία των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στο νησί και την αποτρεπτική δύναμη που δημιουργούν».

Ισχυριζόμενος ότι κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, «η ελληνοκυπριακή ηγεσία, η οποία έχει κινητοποιήσει όλα τα μέσα για να διατηρήσει το άδικο και παράνομο καθεστώς της, χρησιμοποίησε τις διαπραγματευτικές διαδικασίες ως εργαλείο για να διασφαλίσει ότι η ζώνη άνεσης που δημιούργησαν δεν θα διακοπεί», ο Τατάρ αναφέρει ότι μέσα σε 56 χρόνια, η ελληνοκυπριακή πλευρά, που είπε «όχι» σε κάθε είδους σχέδια και προτάσεις, ανταμείφθηκε με την ένταξη στην ΕΕ μία εβδομάδα αφότου είπε «όχι» στο δημοψήφισμα του Σχεδίου Ανάν. «Αυτό ήταν το τρίτο πραξικόπημα (χτύπημα) στο νησί της Κύπρου», πρόσθεσε.

Ο Τατάρ είπε ότι πριν από 20 χρόνια, η ελληνοκυπριακή ηγεσία είχε πει ότι το Κυπριακό είναι πλέον πρόβλημα της ΕΕ και πρόσθεσε ότι «με αυτήν την ένταξη, η ΕΕ, η οποία ισχυρίζεται ότι βασίζεται στις αξίες του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, έχει γίνει μέρος, ακόμη και ο πιο βασικός υπερασπιστής, της απάνθρωπης απομόνωσης στην οποία έχει υποβληθεί ο τουρκοκυπριακός λαός από το 1963».

«Ο κυπριακός τούρκικός λαός, που έχει αποδείξει την καλή του θέληση, συμπεριλαμβανομένου του δημοψηφίσματος για την οριστικοποίηση του Κυπριακού με συμβιβασμό, εξακολουθεί να βρίσκεται σε απομόνωση. Παρόλο που οι Τούρκοι της Κύπρου, εργάστηκαν με όλες τις καλές τους προθέσεις κατά την περίοδο του Σχεδίου Ανάν, εκφράζοντας ξεκάθαρα τη βούλησή τους στις κάλπες, η διεθνής κοινότητα αντέστρεψε ξαφνικά τις υποσχέσεις της», υποστήριξε περαιτέρω.

«Οι Τούρκοι της Κύπρου δεν έχουν δυσπιστία μόνο στον ελληνοκυπριακό λαό. Ο λαός μας έχει επίσης χάσει την εμπιστοσύνη στη διεθνή κοινότητα. Η διεθνής κοινότητα έχει δείξει ότι οι υποσχέσεις που έχουν δώσει είναι μια πολιτική εξαπάτησης, και ορισμένοι από τους αξιωματούχους της έχουν εκφράσει ακόμη και οι ίδιοι αυτό το απαράδεκτο γεγονός. Στο πλαίσιο αυτής της επαίσχυντης εικόνας που δημιούργησε η διεθνής κοινότητα, κατέστησα σαφές ότι δεν θα ξεγελιόμαστε πλέον από αυτές και παρόμοιες υποσχέσεις», συνεχίζει τους ισχυρισμούς του ο Τατάρ.

Επαναλαμβάνει τη θέση ότι «αν βρεθεί ένας συμβιβασμός στο Κυπριακό, οι διαπραγματεύσεις για αυτό το θέμα μπορούν να ξεκινήσουν μόνο ως μια νέα διαδικασία με την επιβεβαίωση της κυριαρχικής μας ισότητας και του ισότιμου διεθνούς μας καθεστώτος».

 Είναι, υποστηρίζει, «επίσης σημαντικό να σταματήσει η απομόνωση, η οποία έχει επιβληθεί στον τ/κ λαό από το 1963. Ως τουρκοκυπριακή πλευρά, μετά την επιβεβαίωση της κυρίαρχης ισότητας και του ισότιμου διεθνούς μας καθεστώτος, είμαστε έτοιμοι να εισέλθουμε σε μια εποικοδομητική διαδικασία βάσει της πρότασής μας που θέσαμε στο τραπέζι στην άτυπη συνάντηση 5+ΟΗΕ στη Γενεύη το 2021».

 Ωστόσο, αναφέρει, «η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν θα λάβει μέρος σε καμία διαδικασία που περιλαμβάνει ή έστω παραπέμπει στην εξαντλημένη λύση ομοσπονδίας, για την οποία έχουμε δηλώσει ξεκάθαρα ότι έχουμε αποσύρει τη συγκατάθεσή μας».

Καταλήγοντας ο Ερσίν Τατάρ ανέφερε ότι «δεν δεχόμαστε να στερούμαστε τα εγγενή μας δικαιώματα λόγω της πολιτικής απομόνωσης που ακολουθεί το καταπιεστικό ελληνοκυπριακό καθεστώς, το οποίο χρησιμοποιεί τα όργανα του τρίτου πραξικοπήματος (χτύπημα) που πραγματοποιήθηκε από την ΕΕ καθιστώντας τους Ελληνοκύπριους μονομερές μέλος. Θα εργαστούμε ακούραστα για την επιβεβαίωση αυτών των δικαιωμάτων».

Πηγή: KYΠΕ

Δειτε Επισης

Διπλή αναβάθμιση από Moody's και σε επενδυτική βαθμίδα Α μετά από 13 χρόνια η Κύπρος
«Κόλλησαν» οι διαδικασίες στην ΔΗΠΑ-Γίνονται δράσεις αλλά δεν ορίστηκε το συνέδριο
Στο στάδιο προεργασίας το Κυπριακό-Η μεταβατική περίοδος και οι παρασκηνιακές ζυμώσεις
Δέσμευση ΥΠΑΜ για συνέχιση αγώνα με σκοπό την απελευθέρωση Κύπρου
Η κυπρο-ουκρανική κοινότητα ζητά από Βουλή να αναγνωριστεί ο λιμός του 1930 ως «γενοκτονία»
«Υπαρξιακό ζήτημα» το Κυπριακό-Προϋπόθεση το πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών
Στο στόχαστρο μπήκαν τα ταξίδια χωρίς νόημα του Τατάρ-Υποστηρίζει πως έχει... πολλά καθήκοντα
Επιμένει πως δεν ήταν προσωπικό το ζήτημα του Πόθεν Έσχες ο Σαββίδης μετά την απόφαση του Ανωτάτου
Επιμένει στην «κυριαρχική ισότητα» ο Φιντάν-Πρωτοβουλίες για τα τρία άλφα
Τις προκλήσεις και προοπτικές επανέναρξης διαπραγματεύσεων ανέλυσαν πολιτικοί αρχηγοί