«Έμπρακτη απόδειξη του ενεργού ρόλου της ΕΕ στην περιοχή» το πακέτο βοήθειας για τον Λίβανο

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης και η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κα Ursula von der Leyen, η οποία θα βρίσκεται την Τετάρτη στην Κύπρο για την επετειακή εκδήλωση για τα 20χρονα από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, θα μεταβούν στον Λίβανο την Πέμπτη, 2 Μαΐου, όπου θα έχουν συνάντηση με την πολιτική ηγεσία της χώρας.

Όπως δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης και η Πρόεδρος von der Leyen θα μεταβούν μαζί το πρωί της 2ας Μαΐου στη Βηρυτό, όπου θα τύχουν επίσημης υποδοχής από τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου κ. Najib Mikati. Θα ακολουθήσει κατ΄ιδίαν τριμερής συνάντησή τους και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθούν διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών των τριών μερών.

«Βασικός στόχος της επίσκεψης θα είναι η παροχή πολιτικής και οικονομικής στήριξης στον Λίβανο από πλευράς ΕΕ, η συζήτηση αντιμετώπισης των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η χώρα συνεπεία και των περιφερειακών εξελίξεων, η αποτελεσματική διαχείριση του μεταναστευτικού, καθώς και η υλοποίηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων από τον Λίβανο για προώθηση της σταθερότητας και της ευημερίας της χώρας», εξήγησε ο Εκπρόσωπος.

Πρόσθεσε ότι «η Προέδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα παρουσιάσει πακέτο οικονομικής στήριξης του Λιβάνου, η υλοποίηση του οποίου ήταν πρωτοβουλία του Προέδρου Χριστοδουλίδη και της Κυπριακής Δημοκρατίας και αποτελεί έμπρακτη απόδειξη του ενεργού ρόλου που μπορεί να διαδραματίσει η ΕΕ στην περιοχή μας».

Στη συνέχεια θα προβούν σε δηλώσεις στα ΜΜΕ. Ακολούθως, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα μεταβούν στο Κοινοβούλιο, όπου θα έχουν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής του Λιβάνου κ. Nabih Berri. Αργότερα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η κα von der Leyen θα παρακαθίσουν σε γεύμα που θα παραθέσει προς τιμήν τους ο Πρωθυπουργός του Λιβάνου.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, ο οποίος θα συνοδεύεται από τους Υπουργούς Εξωτερικών, Εσωτερικών, τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο και τον Διοικητή της ΚΥΠ/ΣΕΑ θα επιστρέψει στην Κύπρο το απόγευμα της ίδιας μέρας.

Δειτε Επισης

Με αναφορές στο Κυπριακό το πασχαλινό μήνυμα Αρχιεπισκόπου-«Δεν υπάρχουν περιθώρια υποχωρήσεων»
Πολλαπλές συντάξεις, ξενόγλωσσα, έρευνες Αστυνομίας για κυνηγούς-Γεμάτη η ατζέντα της Βουλής
Το πασχαλινό μήνυμα του Προέδρου Χριστοδουλίδη-«Θα εξαντλήσω κάθε προσπάθεια για οριστική λύση του Κυπριακού»
Το ΕΛΑΜ καταγγέλλει το Ηνωμένο Βασίλειο για έκδοση βίζας στο ψευδοκράτος
Διμερείς συνεργασίες και η επικείμενη τριμερής με Ελλάδα στο επίκεντρο των συναντήσεων Χριστοδουλίδη στο Ισραήλ
Μετά το Πάσχα εξελίξεις για διορισμό Προσωπικού Απεσταλμένου-Πρώτα συνάντηση διαπραγματευτών
Ο «προεκλογικός» των κατεχομένων, το ρίνγκ Τατάρ-Ερχιουμάν και τα τουρκογενή πλήγματα
Ο Οδυσσέας ως αναδυόμενη αντιπολιτευτική δύναμη απέναντι στις αδυναμίες του συστήματος
Κύπρος και Ελλάδα χρειάζονται στήριξη για την ηλεκτρική διασύνδεση-«Δεν βγαίνει δημόσια η ΕΕ»
«Πρωτόκολλο» για νέο νοσοκομείο στην κατεχόμενη Λευκωσία υπογράφηκε στην Άγκυρα