Κ. Ιωάννου: Ακλόνητη η θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας για λύση

Τη διακηρυγμένη αποφασιστικότητα, πολιτική βούληση και ακλόνητη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό, τόνισε ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Ιωάννου σε χαιρετισμό στην ετήσια Γενική Συνέλευση της Ένωσης Κατεχομένων Κοινοτήτων Επαρχίας Λευκωσίας, σημειώνοντας ότι με στοχευμένες πρωτοβουλίες, επιδιώκεται ουσιαστικός διάλογος για μια συνολική διευθέτηση στο Κυπριακό.

Πρόσθεσε ότι επιδιώκεται μια λύση που θα εδράζεται στις αρχές του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου, θα τερματίσει την κατοχή, θα απαλλάξει το νησί από τα τουρκικά στρατεύματα και θα διασφαλίσει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίας όλων των Κυπρίων.

Φέτος συμπληρώνεται μισός αιώνας κατοχής και προσφυγιάς, ωστόσο ο πόθος για ελευθερία παραμένει άσβεστος, είπε και συνέχισε λέγοντας ότι συγκεκριμένες ενέργειες της κυπριακής Κυβέρνησης, στη διεθνή και ευρωπαϊκή κοινότητα  οδήγησαν στον διορισμό της προσωπικής απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα, η οποία διερευνά αυτή την περίοδο το έδαφος για επιστροφή στις διαπραγματεύσεις.

Τόνισε επίσης ότι η ετοιμότητα της ελληνοκυπριακής πλευράς είναι δεδομένη και ο στόχος για αποτροπή των τετελεσμένων αδιαπραγμάτευτος, προσθέτοντας ότι η διατήρηση του υφιστάμενου στάτους κβο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.

"Παρά την τουρκική αδιαλλαξία, θα συνεχίσουμε να αξιώνουμε αυτά που δικαιωματικά μας ανήκουν μέχρι την τελική δικαίωση και την επανένωση της πατρίδας και του λαού μας, σε συνθήκες προόδου, δημοκρατίας και ειρήνης", ανέφερε περαιτέρω.

Ακολούθως είπε ότι η δράση και το έργο των τριών επαρχιακών Ενώσεων (Λευκωσία, Κερύνεια, Αμμόχωστος), υπό την ομπρέλα της Ένωσης Κατεχόμενων Κοινοτήτων, είναι ιδιαίτερα σημαντική, κυρίως σε ό,τι αφορά στη στήριξη του προσφυγικού κόσμου.

Σε ό,τι αφορά τον προσφυγικό κόσμο, ο Υπουργός Εσωτερικών είπε ότι η Κυβέρνηση Νίκου Χριστοδουλίδη, στο πλαίσιο της προσφυγικής της πολιτικής, έχει υλοποιήσει και τροχιοδρομήσει σειρά ενεργειών για την καθολική στήριξη των εκτοπισθέντων.

Μεταξύ αυτών, αναφέρθηκε στο Σχέδιο «κτίΖΩ», το οποίο στοχεύει στην οριστική επίλυση του χρονίζοντος προβλήματος της ακαταλληλότητας των πολυκατοικιών στους κυβερνητικούς οικισμούς, με προϋπολογισμό που αγγίζει τα €131 εκατομμύρια. Πρόσθεσε ότι "σύντομα αναμένουμε την έναρξη ανέγερσης των πρώτων νέων πολυκατοικιών".

Στη συνέχεια ανέφερε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών, από την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους, αναθεώρησε προς τα πάνω το ύψος των επιδομάτων ενοικίων που δίνονται μέσω του Σχεδίου Επιδότησης Ενοικίου για Εκτοπισθέντες, Παθόντες και άλλα πρόσωπα και συγκεκριμένα αύξηση 15% για μονήρη άτομα, οικογένειες και φοιτητές και σε 25% για οικογένειες δύο ατόμων. Συμπλήρωσε ότι η αναθεώρηση επηρεάζει περίπου 4.500 δικαιούχους, με συνολική δαπάνη ύψους €8,5 εκατομμυρίων.

Επίσης σημείωσε την επαναφορά του Σχέδιου Διαχωρισμού και Παραχώρησης οικοπέδων και ότι έχει ήδη παραχωρηθεί αριθμός οικοπέδων σε δικαιούχους.

Αναφέρθηκε επίσης στον εκσυγχρονισμό του τρόπου διαχείρισης των τουρκοκυπριακών περιουσιών, με τρόπο που να εξασφαλίζεται το συμφέρον του προσφυγικού κόσμου, με διαφάνεια και αξιοκρατία και υπενθύμισε ότι από τον περασμένο Αύγουστο, προχωρά ο έλεγχος όλων των συμβάσεων μίσθωσης τουρκοκυπριακών επαγγελματικών υποστατικών.

"Έχουν ελεγχθεί μέχρι στιγμής τα 2/3 των συμβάσεων και έχουν διαπιστωθεί παραβιάσεις των μισθώσεων σε 416 περιπτώσεις, για τις οποίες ήδη προωθούμε μέτρα, στη βάση της νομοθεσίας, για ανάκτηση των υποστατικών και παραχώρησή τους σε άλλους δικαιούχους σύμφωνα με τα κριτήρια", πρόσθεσε.

Είπε ακόμα ότι το Υπουργείο Εσωτερικών έχει καλύψει τη συνολική δαπάνη ύψους €200.000 για την ανακαίνιση του κτιρίου της πρώην ΣΠΕ Αγλαντζιάς, στο οποίο συστεγάζονται πλέον η Ένωση Κατεχόμενων Κοινοτήτων Επαρχίας Λευκωσίας και ο Δήμος Μόρφου. 

Πρόσθετα, είπε, αποφασίστηκε όπως από φέτος, η ετήσια χορηγία που παραχωρείται από το Υπουργείο Εσωτερικών προς τις 137 κατεχόμενες Κοινότητες για κάλυψη των λειτουργικών τους εξόδων αυξηθεί από €1.000 σε €2.000 για κάθε μια και υπενθύμισε ότι από τον Ιανουάριο του 2023, δίνεται συνταξιοδοτική αποζημίωση στους πρώην Κοινοτάρχες των κατεχομένων Κοινοτήτων ίση με το 50% της αποζημίωσης, που λαμβάνουν οι Κοινοτάρχες των ελεύθερων περιοχών.

Τέλος διαβεβαίωσε για τη βούληση και την πρόθεση της Κυβέρνησης να συνεχίσει να στηρίζει τους εκτοπισθέντες και τις θεσμοθετημένες ομάδες που τους εκπροσωπούν, ενισχύοντας τις πολιτικές της.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

A. Χατζηχαραλάμπους: Δεν χρειάζομαι περίοδο προσαρμογής, μπορώ ν’ αναλάβω από την επομένη της εκλογής μου
Τορναρίτης: Χειροκροτητής του ΑΚΕΛ ο κ. Προύντζος
Α. Δημητρίου: Προτεραιότητα η ασφάλεια και η υγεία των παιδιών στο παιδοογκολογικό
Υποψήφιες για το ΕΚ ανέπτυξαν θέσεις για τρεις θεματικές σε εκδήλωση στη Λευκωσία
Χριστοδουλίδης: Tο καθοδηγητικό φως στον ορίζοντα πρέπει να είναι περισσότερη Ευρώπη
Αμάλθεια, Κυπριακό, διμερείς, θα συζητήσουν Πρόεδρος και Εμίρης Κατάρ
Λ. Φουρλάς: Υποστηρίζουμε την αναγκαιότητα ίδρυσης Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου
Στην Κύπρο ο Εμίρης του Κατάρ, συναντά τον Πρόεδρο
Επισκέφθηκε την Κρακοβία ο Νίκος Χριστοδουλίδης-Ολοκληρώνει την επίσκεψη του στην Πολωνία
Αισιόδοξος για άρση καθυστερήσεων στο Λιμάνι Λάρνακας και τερματικό στο Βασιλικό ο Κεραυνός