Πράσινο Υπουργικού για μνημόνιο συνεργασίας Αστυνομίας-FBI για το ξέπλυμα χρήματος

Την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ της Αστυνομίας Κύπρου και του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (FBI), ενέκρινε την Τετάρτη το Υπουργικό Συμβούλιο, αναφέρει σε ανακοίνωση το Υπουργείο Δικαιοσύνης, χαρακτηρίζοντάς το ως «σημαντική εξέλιξη» στην περαιτέρω ενίσχυση των κυπριακών διωκτικών αρχών με την αναγκαία εμπειρογνωμοσύνη και τεχνογνωσία για την καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ της Αστυνομίας Κύπρου και του FBI, για την παροχή συνδρομής στη διερεύνηση υποθέσεων ενδεχόμενης παράβασης κυρώσεων, νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και διαφθοράς. Με αυτή την έγκριση, σύμφωνα με το Υπουργείο, θεσμοθετείται η στενότερη συνεργασία των δύο χωρών «στην προσπάθεια που καταβάλλεται για την καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος και την αποτελεσματική διερεύνηση υποθέσεων που ενέχουν χρηματοοικονομικά αδικήματα και κατ’ επέκταση την δίωξη όσων ενέχονται σε αυτά».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Με αίτημα Προέδρου συνδράμει το FBI στις έρευνες της Κύπρου για το ξέπλυμα

Η συνομολόγηση του εν λόγω Μνημονίου, προστίθεται, «αντικατοπτρίζει τις προσπάθειες της Κυβέρνησης και κυρίως τη θέληση και αποφασιστικότητα του ιδίου του Προέδρου της Δημοκρατίας, για την περαιτέρω ενίσχυση των δυνατοτήτων των διωκτικών αρχών της χώρας για αντιμετώπιση των  παράνομων χρηματοοικονομικών  δραστηριοτήτων και για τον εντοπισμό  και δίωξη του οικονομικού εγκλήματος».

Σημειώνεται ότι, σκοπός του Μνημονίου Συνεργασίας, είναι η ενίσχυση της συνεργασίας των διωκτικών αρχών των δύο χωρών στους τομείς της ανταλλαγής πληροφοριών και γνώσεων σχετικά με θέματα ερευνητικής μεθοδολογίας, τακτικής και τεχνικών που σχετίζονται με οικονομικές έρευνες, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την βασική αρχή της τήρησης της εμπιστευτικότητας των πληροφοριών αυτών.

«Η υπογραφή του Μνημονίου αποτελεί αφενός, σημαντική εξέλιξη στην περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων Κύπρου-Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και αφετέρου, στην περαιτέρω ενίσχυση των κυπριακών διωκτικών αρχών με την αναγκαία εμπειρογνωμοσύνη και τεχνογνωσία, ώστε προληπτικά να είναι σε θέση να εντοπίσουν, διερευνήσουν και να διώξουν υποθέσεις που ενέχουν χρηματοοικονομικά αδικήματα που σχετίζονται με την  Κύπρο», καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Καταστράφηκαν 400 πάσσαλοι της ΑΗΚ από την πυρκαγιά-Εγκαταστάθηκαν γεννήτριες σε επτά κοινότητες
Ζημιές σε 191 κατοικίες, κάηκαν 120 οχήματα-Συνεχίζεται η καταγραφή ζημιών στην ορεινή Λεμεσό (pics)
Τρεις άμαχοι νεκροί σε επιθέσεις της Ρωσίας στην Ουκρανία
Πάνω από 20 νεκροί σε επιθέσεις του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας
LIVE: Περιπολίες της Αστυνομίας μετά από καταγγελίες για κλοπές σε σπίτια που έχουν υποστεί ζημιές
Η φωτιά που έσβησε την ελπίδα και οι δηλώσεις Χαρτσιώτη-Παναγιώτου που «αναζωπύρωσαν» τις αντιδράσεις
Ο τρόπος λειτουργίας του RescEU, η ανάγκη στήριξης της Κύπρου και το αίτημα των ευρωβουλευτών
Στάχτη οι ευθύνες, ούτε λόγος για λανθασμένους χειρισμούς-Προσμέτρησαν οι δύο θάνατοι στην επιτυχία, ζητήθηκαν ευχαριστίες
Εβδομήντα συνολικά περιστατικά χρειάστηκαν περίθαλψη λόγω της πυρκαγιάς-Μεταφέρθηκαν 16 στο νοσοκομείο
Μετά το σάλο και τις σφοδρές επικρίσεις ανακαλεί το «ατυχές περιστατικό» ο Χαρτσιώτης για τα θύματα-«Ένα τραγικό γεγονός»