Το ξεκάθαρο μήνυμα της Φιλίππας στη Βουλή-«Προσοχή να μην βλάψουμε τα παιδιά μας»

Ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών βρέθηκε η πρόεδρος του Ανεξάρτητου Φορέα Κοινωνικής Στήριξης, Φιλίππα Καρσερά Χριστοδουλίδη, η οποία ανέλυσε πλήρως την εικόνα και το έργο του Φορέα, τονίζοντας ανάμεσα σε άλλα ότι χρειάζεται δίπλα της τους αρμόδιους φορείς σε αυτή τη διαδρομή, για να στείλει το ξεκάθαρο μήνυμα στο τέλος, «προσοχή να μην βλάψουμε τα παιδιά μας».

Η Πρώτη Κυρία, ανέφερε ενώπιον των βουλευτών, ότι ο Ανεξάρτητος Φορέας Κοινωνικής Στήριξης, είναι ένα σπουδαίο κοινωνικό εργαλείο που αποτελεί εδώ κι χρόνια αποκούμπι για πολλά παιδιά από ολόκληρη την Κύπρο, και τα εγκλωβισμένα μας, για να μπορέσουν να αρχίσουν και να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους στο πρώτο πτυχίο.

Γυρίζοντας τον χρόνο πίσω, η κα. Χριστοδουλίδη, εξήγησε ότι ο Ανεξάρτητος Φορέας Κοινωνικής Στήριξης δημιουργήθηκε όταν διαπιστώθηκε ότι εξαιτίας της οικονομικής κρίσης του 2013, πολλοί φοιτητές διέκοπταν τις σπουδές τους ή δεν μπορούσαν να ξεκινήσουν προπτυχιακές σπουδές. Έτσι, δημιουργήθηκε ένα «ειδικό ταμείο» κρατικό στο οποίο θα μπορούσαν φυσικά και νομικά πρόσωπα να κάνουν εισφορές ώστε βάσει κριτηρίων να λαμβάνουν βοηθήματα / υποτροφίες σπουδαστές πρώτου πτυχίου κυρίως για τα δίδακτρα ή τα ενοίκια τους (ποσά από €1500 μέχρι €3500). Σε εξαιρετικές περιπτώσεις δίδεται οικονομική βοήθεια σε φοιτητές, εφόσον η Επιτροπή Διαχείρισης αποφασίσει σχετικά.

Η ίδρυση και λειτουργία του «Φορέα» ωστόσο, σύμφωνα με την Πρώτη Κυρία, θεσμοθετήθηκε τον Οκτώβριο του 2014 με τον Νόμο 156(Ι) 2014. Ο Φορέας τελεί υπό την Αρμοδιότητα του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Την ευθύνη διοίκησης και διαχείρισης έχει η Διαχειριστική Επιτροπή, της οποίας προεδρεύει η σύζυγος του εκάστοτε Προέδρου της Δημοκρατίας. Η πρώτη πρόεδρος ήταν και η εμπνεύστρια του Φορέα κα Άντρη Αναστασιάδη στην οποία, επεσήμανε η κα. Χριστοδουλίδη, «οφείλουμε αυτό το ταμείο». Ταμίας της Επιτροπής είναι ο Γενικός Λογιστής και μέλη της, οι Γενικοί Διευθυντές των Υπουργείων Εργασίας & Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Παιδείας, Αθλητισμού & Νεολαίας, και Υγείας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:Η Πρώτη Κυρία στον REPORTER-Οι αλλαγές στον Φορέα Στήριξης και το προσωπικό της στοίχημα

Επιπρόσθετα, οι πόροι του Φορέα προέρχονται από χορηγίες και δεν έχει οποιαδήποτε ενίσχυση από το Πάγιο Ταμείο της Δημοκρατίας. Ο Φορέας δεν έχει διοικητικά και άλλα έξοδα και δεν συναλλάσσεται οικονομικά. Η διοικητική υποστήριξη παρέχεται από λειτουργούς που εργάζονται στην Προεδρία της Δημοκρατίας. «Ότι μπαίνει στον λογαριασμό του μεταφράζεται σε βοήθημα στα παιδιά μας και αυτό είναι κάτι που ενδεχομένως να μην συμβαίνει σε κανένα άλλο φιλανθρωπικό ίδρυμα. Διότι ο Φορέας είναι εγγεγραμμένο φιλανθρωπικό ίδρυμα στο Τμήμα Φορολογίας και όλες οι χορηγίες τυγχάνουν φοροαπαλλαγής», υπογράμμισε η Πρώτη Κυρία.

Όπως ανέφερε μάλιστα η κα. Χριστοδουλίδη, «ανέλαβα τον Μάρτιο του 2023, όταν ο σύζυγος μου εξελέγη Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αφού ενημερώθηκα για τις εν δυνάμει αρμοδιότητες μου ως εκτελεστικής προέδρου, μελέτησα τον νόμο, και τους κανονισμούς, ενημερώθηκα για τα κριτήρια και όλες τις διαδικασίες λειτουργίας και αξιολόγησης των αιτήσεων μέχρι τότε, πώς πραγματοποιούνται οι έλεγχοι ως προς τις χορηγίες και ότι υπάρχει σεβασμός των προσωπικών δεδομένων όλων, δικαιούχων και χορηγών, ως επιβάλλεται και από σχετικές νομοθεσίες».

Αυτό που ανακοίνωσε επίσης η Πρώτη Κυρία, είναι ότι φέτος ανανεώθηκε η ιστοσελίδα του Φορέα, το www.socialsupport.gov.cy για να είναι πιο εύχρηστη και τα παιδιά έχουν όλες τις πληροφορίες στη διάθεση τους. Οι αιτήσεις γίνονται συνήθως Οκτώβρη/Νοέμβρη κάθε έτους. Επίσης από φέτος εισφορές μπορούν να γίνονται και μέσω της JCC στην ιστοσελίδα μας. «Είμαστε περήφανοι για όλα αυτά διότι δεν ξοδεύτηκε ένα σεντ», τόνισε η κα. Χριστοδουλίδη.

Επιπλέον, φέτος για πρώτη φορά τα αυξημένα έσοδα, επέτρεψαν να δημιουργηθεί μία κατηγορία δικαιούχων που δεν θα υπόκεινται σε κανένα εισοδηματικό/περιουσιακό κριτήριο. Κάτι, που όπως τόνισε η κα. Χριστοδουλίδη, «είναι η μεγάλη καινοτομία μας. Διότι κρίναμε, το αποφάσισε η Επιτροπή, ότι το κράτος οφείλει να στηρίζει παιδιά ορφανά από δύο γονείς, παιδιά υπό την κηδεμονία του κράτους, παιδιά εγκλωβισμένων, παιδιά των θυμάτων του Μαρί, της Ήλιος και ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους εν ώρα δημοσίου καθήκοντος, παιδιά μονογονέων αν η οικογένεια έχει άνω των 4 εξαρτωμένων και παιδιά πολυτέκνων αν είναι πάνω από πέντε εξαρτώμενα χωρίς να ρωτά αν έχουν πχ κληρονομήσει ένα περιουσιακό στοιχείο ή έλαβαν μια μικρή αποζημίωση από κάποια ασφάλεια από την απώλεια των γονέων. Και το κάναμε πράξη».

Όλα αυτά τα παιδιά, επίσης, σύμφωνα με την κα. Χριστοδουλίδη, φέτος ήταν 107 στον αριθμό και τα στηρίζει ο Φοεράς. Αυτό οφείλει μια κοινωνία δικαιοσύνης και ενσυναίσθησης, σημείωσε. «Όλα τα άλλα παιδιά υπόκεινται σε εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, τα χαλαρώσαμε κάπως όμως είναι ακόμα πολύ αυστηρά. Ενισχυμένα έσοδα/χορηγίες από την επερχόμενη μας εκστρατεία, του 2024/2025, θα μας επιτρέψουν να χαλαρώσουμε περισσότερο τα κριτήρια για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε περισσότερα παιδιά που το έχουν τόσο ανάγκη».

Την εμπιστοσύνη της στους θεσμούς του Κράτους εξέφρασε στη συνέχεια η Πρώτη Κυρία, για να σημειώσει ότι, «έλαβα από την αρχή και πριν αρχίσω δουλειά, επαρκείς διαβεβαιώσεις ότι ο Φορέας λειτουργούσε με τρόπο διαφανή, και εφόσον ούτε έξοδα και οικονομικές συναλλαγές υπάρχουν, όλα λειτουργούσαν σωστά και υπό τους απαιτούμενους ελέγχους. Με ενδιέφερε ιδιαίτερα αυτό το κομμάτι, της διαφάνειας και της λογοδοσίας, και μόνο εφόσον ένιωσα ασφάλεια ως προς τους επαρκείς ελέγχους ξεκίνησα δράση για νέες χορηγίες. Ήθελα να διασφαλίσω ότι από την 1η Μαρτίου του 2023, διότι από τότε είχα την ευθύνη, όλα θα ήταν ξεκάθαρα».

Είναι σαφές και στον Νόμο, ξεκαθάρισε η κα. Χριστοδουλίδη, ότι πέραν του ότι οι εισφορές γίνονται με εμβάσματα στην Κεντρική Τράπεζα που ελέγχει βεβαίως και την πηγή τους, ο Ταμίας είναι ο Γενικός Λογιστής και ότι εγώ ως πρόεδρος ουδεμία σχέση έχω με το οικονομικό κομμάτι. Οι ετήσιες οικονομικές καταστάσεις του Φορέα υπόκεινται σε έλεγχο από τον Γενικό Ελεγκτή ο οποίος μπορεί να ελέγξει και το μητρώο το οποίο βεβαίως και τηρείται σεβόμενο την αρχή της εμπιστευτικότητας. Επιπλέον, αντίγραφο των εξελεγμένων οικονομικών καταστάσεων δημοσιεύεται στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας. Ενημερώθηκα μάλιστα ότι πάντοτε ο Γενικός Ελεγκτής προέβαινε στον απαιτούμενο έλεγχο και ποτέ δεν εντοπίστηκε κάτι που να προβληματίσει ιδιαίτερα.

Στόχος της Πρώτης Κυρίας εξ αρχής ήταν ο Φορέας να ανανεωνόταν και να δυνάμωνε για να μπει στη δεύτερη δεκαετία ζωής του και να βοηθήσει όσο πιο πολλούς σπουδαστές. «Νιώθω την ανάγκη να σας πω δυο λόγια για τους φοιτητές μας, τους δικαιούχους μας. Πρόκειται για παιδιά πολύ χαμηλών εισοδηματικών στρωμάτων, οι γονείς σε πολλές περιπτώσεις λήπτες του ΕΕΕ, ή με άλλα κοινωνικό οικονομικά προβλήματα. Δικαιούχοι μπορεί να είναι και φοιτητές μεγαλύτερης ηλικίας αρκεί να αφορά το πρώτο τους πτυχίο. Έχουμε περιπτώσεις γυναικών που δεν είχαν την ευκαιρία στα 18 και προσπαθούν στα 35-40 να σπουδάσουν. Υπάρχουν κριτήρια λεπτομερή που κατόπιν δικής μου εισήγησης μετά τον Μάρτιο του 2023 αναρτούνται και στην ιστοσελίδα μας ώστε να γνωρίζουν συγκεκριμένα όλα τα παιδιά αν δικαιούνται ή όχι βοήθημα», ανέφερε η κα. Χριστοδουλίδη.

Επίσης, σύμφωνα με την ίδια, από το 2014 μέχρι σήμερα βοηθήθηκαν 3721 φοιτητές με ποσό άνω των 4,383,079 εκατομμυρίων ευρώ. Αυτοί οι φοιτητές δεν θα μπορούσαν να σπουδάσουν χωρίς τον Φορέα. «Στη δική μου την αντίληψη, σε μια εποχή ακρίβειας, μετά από μια πανδημία και πολέμους, με κλονισμένη ψυχική υγεία πολλών νέων ατόμων, δυστυχώς και παιδιών, σε μια εποχή που η Κύπρος είναι ανάμεσα στις χώρες με πολύ χαμηλό δείκτη γεννήσεων, που η οικογένεια, ο ιερότερος θεσμός που έχουμε, κλονίζεται, το θεώρησα λοιπόν ελάχιστη οφειλή από μένα να αξιοποιήσω τις επαφές μου ως σύζυγος του προέδρου, τις δεκάδες συμμετοχές σε εκδηλώσεις, είμαι επίτιμο μέλος ή πρόεδρος σε πολλά φιλανθρωπικά ιδρύματα και ΜΚΟ και εκτελεστική πρόεδρος στο Ραδιομαραθώνιο, για να πείσω μεγάλες εταιρείες, οργανισμούς, Ιδρύματα, Κύπριους της διασποράς, την εφοπλιστική κοινότητα, να σταθούν αρωγοί στο κράτος τους, με χορηγίες που θα μορφώσουν τα παιδιά μας. Διότι η μόρφωση είναι η καλύτερη επένδυση για μια κοινωνία και πιστεύω ότι όλοι συμφωνούμε σε αυτό».

Για ένα παιδί ορφανό, πρόσθεσε η Πρώτη Κυρία, ένα παιδί κάτω από την κηδεμονία του κράτους, ή από μια οικογένεια με ελάχιστα εισοδήματα, είναι ακόμα πιο σημαντικό να αποκτήσει αυτό το εφόδιο της μόρφωσης για να μπορεί να διεκδικήσει ένα καλύτερο μέλλον από το να βγει στη βάσανο της ζωής από τα 18 χωρίς ανώτερη εκπαίδευση. «Πίστεψα λοιπόν πολύ στη δύναμη και στην δυναμική του Φορέα που δεν τον ενδιαφέρει και δεν γνωρίζει παραμόνο την κοινωνικό οικονομική κατάσταση των παιδιών, φέτος έκαναν αιτήσεις 1340 και αναμένουμε ότι θα είναι κάπου στα 800/900 ίσως και 1000, μακάρι και περισσότερα παιδιά που θα πληρούν τα κριτήρια και θα πάρουν βοήθεια. Άρχισαν ήδη οι πληρωμές εδώ και ένα μήνα και εξελίξαμε τις διαδικασίες ώστε τα παιδιά να δέχονται εντός ακαδημαϊκού έτους το βοήθημα και να μην υπάρχουν καθυστερήσεις».

Μέχρι το Πάσχα ο στόχος που τέθηκε σύμφωνα με την κα. Χριστοδουλίδη, είναι να ολοκληρώσουμε τις πληρωμές ώστε να αρχίσουμε ξανά, πρώτα θα ενημερώσουμε τους χορηγούς μας για τις υποτροφίες που δώσαμε, την εκστρατεία μας για νέες χορηγίες για το ακαδημαϊκό έτος 2024/2025 και οι στόχοι μας είναι ακόμα πιο φιλόδοξοι διότι πολλές είναι οι εταιρείες που στηρίζουν και εμπιστεύονται το κράτος μας και τους θεσμούς του. Και αυτό είναι πολύ ελπιδοφόρο, οφείλουμε να το στηρίξουμε. Και αν δεν προσφέρουν σε μας θα δώσουν σε άλλους ΜΚΟ τα χρήματα αυτά και θα χάσουν τα παιδιά μας.

Προϋποθέτει πάρα πολλή δουλειά για να πείσεις μεγάλους χορηγούς να στηρίξουν ένα ειδικό κρατικό ταμείο, πρόσθεσε. Ειδικότερα σε μια εποχή με τόσες φιλανθρωπικές οργανώσεις και διαχρονικά κενά στην Κύπρο σε κοινωνική παροχή. Όμως αξίζει τον κόπο διότι επωφελούνται τα παιδιά μας. Τα παιδιά αυτά που δυσπραγούν. Τα παιδιά αυτά που χωρίς τον Φορέα δεν θα σπουδάσουν. Και εύχομαι ότι θα ενώσουμε δυνάμεις ώστε να ενισχυθεί περαιτέρω ο Φορέας διότι δεν υπάρχει άλλο εργαλείο κρατικό για να στηρίξει τη μόρφωση παιδιών από οικογένειες χαμηλών εισοδημάτων και πρέπει να δουλέψουμε μαζί για να το ενισχύσουμε. Ανήκει στο κράτος μας, σε όλα τα παιδιά της Κύπρου. Προσωρινά βρίσκομαι εγώ στην προεδρία του, και θέλω να παραδώσω στην επόμενη Πρώτη Κυρία, εάν επιθυμεί να αναλάβει, ένα ταμείο όσο πιο ενισχυμένο γίνεται με κριτήρια που θα επιτρέπουν υποτροφίες σε πάρα πολλούς νέους.

Σε αυτά τα δέκα χρόνια, πρόσθεσε, ο Φορέας έχει να επιδείξει πολύ αξιόλογη προσφορά προς την κοινωνία, στηρίζοντας με διαφάνεια και αξιοκρατία φοιτητές, μεθοδικά και αθόρυβα. Κάλυψε ένα κενό που υπήρχε και είμαστε ευγνώμονες για αυτό όπως και οι 1000 περίπου οικογένειες που θα στηριχθούν φέτος από αυτόν. Μπορεί και να τριπλασιάσουμε φέτος τον αριθμό των φοιτητών που θα λάβουν βοήθεια και αυτό χάριν στους χορηγούς μας.

Ο Φορέας, υπογράμμισε η Πρώτη Κυρία, «είναι στην καρδιά μου για αυτό επέλεξα αντί την στασιμότητα και τον εύκολο δρόμο, να τον εξελίξω, να προσπαθήσω να τον ενισχύσω και είμαι ευγνώμων προς όλα τα πρόσωπα, εταιρείες και οργανισμούς που στηρίζουν τον Φορέα άρα στηρίζουν τις σπουδές των παιδιών της Κύπρου μας. Η κυπριακή οικογένεια έχει ανάγκη τον Φορέα. Δυστυχώς μας χρειάζονται πλέον και αυτοί που θεωρητικά έχουν επαρκή εισοδήματα. Με 2 και 3 παιδιά είναι πολύ δύσκολο να σπουδάσει μια οικογένεια της μεσαίας τάξης τα παιδιά της. Και θέλω να είμαστε σε θέση με αυξημένες χορηγίες να στηρίξουμε και αυτές τις οικογένειες, μονογονείς, πολύτεκνους. Μπορούμε να το πετύχουμε, είμαι αισιόδοξη και θα εργαστώ όσο περισσότερο μπορώ».

Καταλήγοντας, η κα. Χριστοδουλίδη έστειλε το ξεκάθαρο μήνυμα ότι, «σας χρειαζόμαστε δίπλα μας σε αυτήν τη διαδρομή. Με έλεγχο, ναι, με πιστή τήρηση της αρχής της διαφάνειας, με σεβασμό στα προσωπικά δεδομένα και στο δικαίωμα στην ανωνυμία ακόμα και στη φιλανθρωπία. Προσοχή να μην βλάψουμε τα παιδιά μας».

Δειτε Επισης

Η Κύπρος έχει τη δυνατότητα να απορροφήσει συνολικά κονδύλια ύψους €3,193 δισ.
Για ηλεκτρονική διακυβέρνηση συζήτησαν αξιωματούχοι της Τουρκίας στα κατεχόμενα
Η Βουλή εισάγει διεθνή πρότυπα χειρισμού βίας και παρενόχλησης στον χώρο εργασίας
Συγκεκριμένες πολιτικές πρωτοβουλίες για σπάσιμο αδιεξόδου στο Κυπριακό ζήτησε ο Στεφάνου στις Βρυξέλλες
«Η Κομισιόν έτοιμη να παράσχει υποστήριξη αν επαναληφθούν διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό»
Νίκος Χριστοδουλίδης και Κυριάκος Μητσοτάκης στο 2ο Greece-Cyprus Summit
Η ExxonMobil ξεκινά γεωτρήσεις στα τεμάχια 5 και 10 περί τα μέσα Ιανουαρίου
Συνεχίζει τις προκλήσεις η Τουρκία-«Πρέπει να προβάλουμε απευθείας πτήσεις και εμπόριο»
Δείπνο προς τιμήν του Τατάρ από τον Τούρκο Πρέσβη στις Βρυξέλλες
Στα τέλη Ιανουαρίου τοποθετεί την πενταμερή ο Τατάρ-Μίλησε για συμμετοχή ΗΒ «σε χαμηλότερο επίπεδο»