Ξεπεράστηκε η δυσκολία στο πλάνο ανάπτυξης για το κοίτασμα «Αφροδίτη»

Έχει ξεπεραστεί το σημείο που δημιουργούσε κάποια δυσκολία στο πλάνο ανάπτυξης για το κοίτασμα «Αφροδίτη» δήλωσε ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Γιώργος Παπαναστασίου, ανακοινώνοντας παράλληλα ότι για το «Κρόνος Ι» και «Κρόνος ΙΙ» έρχεται στην Κύπρο τέλος Απριλίου ο CEO της ΕΝΙ «και πιστεύουμε ότι θα ακούσουμε τι προτίθεται να κάνει η εταιρεία».

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού την Τετάρτη και σε ερώτηση αν είναι αισιόδοξος ότι τα δύσκολα ξεπεράστηκαν σε ότι αφορά το πλάνο ανάπτυξης για το «Αφροδίτη», ο κ. Παπαναστασίου είπε ότι «το σημείο που δημιουργούσε κάποιο θέμα έχει ξεπεραστεί και υπάρχει μια κατεύθυνση στη βάση του συμφωνημένου σχεδίου ανάπτυξης και παραγωγής του 2019».

«Άρα να δώσουμε λίγο χρόνο και όταν είμαστε σε κάποιο στάδιο το οποίο θα δίνει συγκεκριμένη κατεύθυνση, τότε θα δώσουμε περισσότερη πληροφόρηση δημοσίως», ανέφερε.

Ερωτηθείς αν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για απάντηση στην εταιρεία Chevron επί της βελτιστοποιημένης πρότασης για να προχωρήσει η προσπάθεια, ο κ. Παπαναστασίου είπε ότι θέλουμε να απαντήσουμε το συντομότερο, για να ξεκινήσει ο προγραμματισμός της κοινοπραξίας με διαχειρίστρια τη Chevron «για να μπορέσει να μας δώσει μια κατεύθυνση και κάποιο χρονοδιάγραμμα αξιοποίησης του κοιτάσματος».

«Στείλαμε στους συμβούλους μας στο εξωτερικό το τι προτείνει η εταιρεία, επίσης στους νομικούς μας συμβούλους, και τις επόμενες μέρες θα απαντήσουμε», ανέφερε.

Σε ερώτηση αν ικανοποιούν τα όσα προβλέπει η πρόταση βελτιστοποίησης, ο Υπουργός απάντησε ότι ήδη έχουμε εξαντλήσει τη συζήτηση γι’ αυτό το θέμα με την κοινοπραξία και αντιλαμβάνεται (η εταιρεία) ότι θα είναι στη βάση του σχεδίου ανάπτυξης και παραγωγής του κοιτάσματος ως είχε υπογραφεί το 2019, «οπόταν η βελτιστοποίηση ουσιαστικά δίνει την ευκαιρία στην κοινοπραξία να δώσει μια διαφορετική κατεύθυνση, πάνω όμως σε εκείνη τη βάση του σχεδίου».

Σε παρατήρηση ότι ο ίδιος στο παρελθόν είχε μιλήσει για συνέργεια και αν αυτή εξακολουθεί να υπάρχει, απάντησε ότι θα προτιμούσε να μην μπει  σε λεπτομέρειες «για τον λόγο ότι έχουμε κρίνει στο Υπουργείο ότι θα πρέπει να αποφευχθούν οι δημόσιες δηλώσεις γιατί προκαλούν δυσκολίες στην πορεία και η πορεία είναι συγκεκριμένη».

«Θα πρέπει να βγει το φυσικό αέριο από το συγκεκριμένο κοίτασμα στις διεθνείς αγορές, και θα πρέπει να επικεντρωθούμε στην ουσία αντί σε δηλώσεις δημόσιες σε αυτό το στάδιο», ανέφερε.

Σε άλλη παρατήρηση ότι πρόκειται για το οικόπεδο 12 όπου υπάρχει και μια διαφορά με το Ισραήλ και σε ερώτηση αν αυτή η διαφορά δυσκολεύει την προσπάθεια, ο Υπουργός Ενέργειας είπε ότι η θέση της Κυβέρνησης είναι ότι δεν συνδέεται η οποιαδήποτε δυσκολία με το μικρό κοίτασμα που συνδέεται με το «Αφροδίτη», αλλά είναι στην ΑΟΖ του Ισραήλ.

Εντούτοις, είπε, στην πρόσφατη επίσκεψή του στο Ισραήλ, κατέληξε με τον Υπουργό Ενέργειας και Υποδομών της χώρας ότι αυτή η διαφορά θα πρέπει να κλείσει στους επόμενους τρεις μήνες.

«Και επειδή σε εμπορικό επίπεδο δεν μπορεί να κλείσει, δόθηκε η ευκαιρία στις εταιρείες ένθεν και ένθεν να δώσουν τη λύση και αυτή τη στιγμή η απόφαση που πάρθηκε είναι ότι θα προχωρήσουμε σε διευθέτηση μεταξύ των δύο κρατών, ώστε να υποδειχθεί στις εταιρείες ότι αυτή θα είναι η λύση», ανέφερε ο Υπουργός.

Για τα κοιτάσματα «Κρόνος Ι» και «Κρόνος ΙΙ» ο Υπουργός είπε ότι έχει ενημερωθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από τον CEO της ENI ότι ζήτησε μια επίσκεψη γύρω στο τέλος Απριλίου «και εκεί πιστεύουμε ότι θα ακούσουμε το τι προτίθεται να κάνει η εταιρεία, σε ότι αφορά σχέδιο ανάπτυξης και παραγωγής».

Σχέδιο χορηγιών για κυκλική οικονομία

Στο μεταξύ ο κ. Παπαναστασίου ανακοίνωσε ότι το Υπουργικό ενέκρινε το σχέδιο χορηγιών για κυκλική οικονομία για τις ΜμΕ που περιλαμβάνεται στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Κύπρου για την περίοδο 2021-2028 και θα χρηματοδοτηθεί από το μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της ΕΕ.

Ανέφερε ότι το συνολικό ποσό της χρηματοδότησης είναι 14,4 εκατ. ευρώ και κάθε επιχείρηση μπορεί να αντλήσει 400.000 ευρώ.

Αφορά την ανακύκλωση, πχ ανάκτηση υλικών από απόβλητα για χρήση σε νέα προϊόντα, την αλλαγή της χρήσης προϊόντων, την ανακατασκευή, επισκευή προϊόντος , επιδιόρθωση και συντήρηση προϊόντος ή κομματιών αυτού, επαναχρησιμοποίηση προϊόντος, αύξηση αποδοτικότητας και επανεξέταση τρόπου χρήσης προϊόντων και κατάργηση ή αντικατάσταση χρησιμότητας προϊόντος με άλλου είδους προϊόν.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Η Κύπρος έχει τη δυνατότητα να απορροφήσει συνολικά κονδύλια ύψους €3,193 δισ.
Για ηλεκτρονική διακυβέρνηση συζήτησαν αξιωματούχοι της Τουρκίας στα κατεχόμενα
Η Βουλή εισάγει διεθνή πρότυπα χειρισμού βίας και παρενόχλησης στον χώρο εργασίας
Συγκεκριμένες πολιτικές πρωτοβουλίες για σπάσιμο αδιεξόδου στο Κυπριακό ζήτησε ο Στεφάνου στις Βρυξέλλες
«Η Κομισιόν έτοιμη να παράσχει υποστήριξη αν επαναληφθούν διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό»
Νίκος Χριστοδουλίδης και Κυριάκος Μητσοτάκης στο 2ο Greece-Cyprus Summit
Συνεχίζει τις προκλήσεις η Τουρκία-«Πρέπει να προβάλουμε απευθείας πτήσεις και εμπόριο»
Δείπνο προς τιμήν του Τατάρ από τον Τούρκο Πρέσβη στις Βρυξέλλες
Στα τέλη Ιανουαρίου τοποθετεί την πενταμερή ο Τατάρ-Μίλησε για συμμετοχή ΗΒ «σε χαμηλότερο επίπεδο»
Οι εξελίξεις σε Βαλκάνια και Αν Μεσόγειο στο επίκεντρο συζήτησης Αρχηγών Ενόπλων Δυνάμεων Κύπρου-Σερβίας