Επιμένει στη πολιτική του ο Τατάρ πριν τη συνάντηση του με τον Γκουτέρες

Δεν πρόκειται να υπάρξει επιστροφή από την πολιτική που εφαρμόζεται εδώ και 3 χρόνια με την «μητέρα πατρίδα Τουρκία» στο Κυπριακό, δήλωσε ο Τ/κ ηγέτης, Ερσίν Τατάρ αναχωρώντας το μεσημέρι από το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου για τις ΗΠΑ όπου μεθαύριο Παρασκευή θα έχει στην Νέα Υόρκη συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, ο κ. Τατάρ επανέλαβε ότι χωρίς να γίνει αποδεκτή η κυριαρχική ισότητα και το ίσο διεθνές καθεστώς δεν πρόκειται ν’ αρχίσουν επίσημες διαπραγματεύσεις, τονίζοντας ότι αυτό λέει εδώ και 3 χρόνια και σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει κοινό έδαφος.

Μπορεί, είπε, να ασκήθηκαν πιέσεις στον ΓΓ για να διορίσει Απεσταλμένη, αλλά «και τότε εμείς του είπαμε ότι δεν θα αρχίσουν διαπραγματεύσεις από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντανά». Επανέλαβε επίσης ότι τα καθήκοντα της Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ είναι για 6 μήνες «και στις 5 Απριλίου συμπληρώνει τους 3 μήνες». Η κ. Ολγκίν, πρόσθεσε, συναντήθηκε ήδη δύο φορές με τους ηγέτες και θα συναντηθεί μαζί του 3η φορά, ενώ βρίσκεται αυτή την στιγμή στην Ουάσιγκτον για επαφές.

Θέλησε να ξεκαθαρίσει, όπως είπε, ότι τα δημοσιεύματα στον ε/κ Τύπο πως ο ΓΓ έκανε κάποιες προτάσεις στον Ε/κ ηγέτη και εκείνος τις αποδέχθηκε κι εάν και ο ίδιος τις αποδεχθεί θα ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις, «δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα».

Επανέλαβε ακόμη ότι η συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ θα γίνει γιατί την ζήτησε ο ίδιος, «στο πλαίσιο της ισότητας». Η κ. Ολγκίν, ανέφερε, θα διαπιστώσει εάν υπάρχει ή όχι κοινό έδαφος. «Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει, αυτό είναι ξεκάθαρο. Επειδή η απέναντι πλευρά ασκεί πιέσεις με κάποιες χώρες της ΕΕ, για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις από εκεί που έμειναν  στο Κραν Μοντανά για μια ΔΔΟ».

Ο Ερσίν Τατάρ μίλησε για διαβουλεύσεις με την «μητέρα πατρίδα Τουρκία» λέγοντας ότι χθες ήταν στα κατεχόμενα μια αντιπροσωπεία από το τουρκικό ΥΠΕΞ. «Η Τουρκία στηρίζει πλήρως την πολιτική μας. Τα ΗΕ και ο ΓΓ πρέπει οπωσδήποτε να άρουν πλέον την απομόνωση και τα απαράδεκτα εμπάργκο» είπε. Επανέλαβε δε ότι μετά το δημοψήφισμα του 2004 δόθηκαν προς αυτή την κατεύθυνση υποσχέσεις στους Τ/κ και εξέφρασε για ακόμη μια φορά την αντίθεσή του στο ψήφισμα 186 του 1964 που αναγνωρίζει την νόμιμη Κυβέρνηση της ΚΔ, την «ε/κ διοίκηση», όπως είπε. «Εδώ και 60 χρόνια το κυπριακό πρόβλημα δεν έχει λυθεί. Εδώ και 60 χρόνια έγιναν πολλές διαπραγματεύσεις. Έγιναν πολλές διαπραγματεύσεις για μια ομοσπονδιακή λύση» συμπλήρωσε.

Ο τ/κ «λαός», ανέφερε, πιέζεται για μια λύση ενώ είναι κάτω από πίεση ήδη κι αυτό δεν πρόκειται να συμβεί, «θα το πούμε πλέον σε όλο τον κόσμο. Επειδή δίπλα από τον τ/κ λαό υπάρχει η μητέρα πατρίδα Τουρκία».

Αυτά, δήλωσε ο κ. Τατάρ, θα πει στην συνάντηση της Παρασκευής με τον ΓΓ του ΟΗΕ.

Σε δηλώσεις του χθες μετά την σύσκεψη με τα «κοινοβουλευτικά» κόμματα, ο Τ/κ ηγέτης είχε δηλώσει πως θα μεταβεί πρώτα στην Ουάσιγκτον και μετά στην Νέα Υόρκη.

Σήμερα ο κ. Τατάρ έδωσε αποκλειστική συνέντευξη στην εφημερίδα Κίπρις όπου επανέλαβε τις θέσεις του.

Πηγή: KΥΠΕ

Δειτε Επισης

Επιμένει στην «κυριαρχική ισότητα» ο Φιντάν-Πρωτοβουλίες για τα τρία άλφα
Τις προκλήσεις και προοπτικές επανέναρξης διαπραγματεύσεων ανέλυσαν πολιτικοί αρχηγοί
Σήκωσαν το γάντι οι «11» και απαντούν σε Δήμαρχο Δρομολαξιάς-Τον καλούν να τεκμηριώσει τους ισχυρισμούς του
Στα άκρα οι σχέσεις δημάρχου και συμβούλων του δήμου Δρομολαξιάς και Μενεού-Μαίνεται για μήνες ο πόλεμος
Οι παρεμβάσεις της Άγκυρας στα κατεχόμενα, οι υποψίες για deal και η αντίδραση Τατάρ
Η Κύπρος έχει τη δυνατότητα να απορροφήσει συνολικά κονδύλια ύψους €3,193 δισ.
Για ηλεκτρονική διακυβέρνηση συζήτησαν αξιωματούχοι της Τουρκίας στα κατεχόμενα
Η Βουλή εισάγει διεθνή πρότυπα χειρισμού βίας και παρενόχλησης στον χώρο εργασίας
Συγκεκριμένες πολιτικές πρωτοβουλίες για σπάσιμο αδιεξόδου στο Κυπριακό ζήτησε ο Στεφάνου στις Βρυξέλλες
«Η Κομισιόν έτοιμη να παράσχει υποστήριξη αν επαναληφθούν διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό»