Ν. Χριστοδουλίδης: Καταβάλλουμε άοκνες προσπάθειες για τερματισμό της κατοχής

Καταβάλλουμε άοκνες προσπάθειες για τερματισμό της κατοχής, για απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μας, ανέφερε σε ομιλία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, κατά την επετειακή εκδήλωση για την 25η Μαρτίου και την 1η Απριλίου που διοργάνωσε το βράδυ της Τρίτης το Σωματείο Ανόρθωση Αμμοχώστου στο Γήπεδο «Αντώνης Παπαδόπουλος», στη Λάρνακα.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε πως «η συμμετοχή των μελών της Ανόρθωσης στους εθνικούς αγώνες ήταν απλώς μια φυσική συνέχεια του ήθους που τα χαρακτήριζε και του σημαντικού εθνικού έργου που επιτελείτο διαχρονικά στους κόλπους της Ανόρθωσης με ομιλίες, δράσεις, επετειακές εκδηλώσεις και πολλά άλλα»

Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως «μπορεί ο πολιτικός στόχος του αγώνα, της Ένωσης με την Ελλάδα, να μην επιτεύχθηκε. O αγώνας, ωστόσο, οδήγησε στον τερματισμό του αποικιοκρατικού ζυγού και στη γένεση της ανεξάρτητης Κυπριακής Δημοκρατίας, ό,τι πιο σημαντικό έχουμε μέχρι σήμερα».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε πως «ο αγώνας της ΕΟΚΑ απέδειξε ότι το μεγαλύτερο δίδαγμα της Ιστορίας είναι ότι ενωμένοι μπορούμε να πετύχουμε οποιονδήποτε στόχο». Επεσήμανε ακόμη ότι «θα πρέπει να διαφυλάξουμε την ενότητα και την ομοψυχία, ώστε μονιασμένοι και δυνατοί, με απόλυτο σεβασμό σε τυχόν διαφορετικές προσεγγίσεις, να αγωνιστούμε για να απελευθερώσουμε τον τόπο μας και να επανενώσουμε την πατρίδα μας».

Τόνισε δε πως «χωρίς καμιά δόση υπερβολής, δεν υπάρχει πολίτης σε τούτο τον τόπο και όχι μόνο που να μην αναγνωρίζει την ιστορικότητα του Σωματείου της Ανόρθωσης Αμμοχώστου και να μη θαυμάζει την εκατονταετή και πλέον δράση και προσφορά του». Την ίδια στιγμή, πρόσθεσε, «παραμένει ένας σημαντικός παράγοντας στα αθλητικά δρώμενα του τόπου μας διαχρονικά».

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε πως «είναι μαζί μας απόψε ο Πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού έτσι ώστε μέσα στο πλαίσιο των σχετικών διαδικασιών να προχωρήσουμε με τον ΚΟΑ ουσιαστικά στις εργασίες που χρειάζονται για το γήπεδο της Ανόρθωσης Αμμοχώστου». Παράλληλα, διευκρίνισε ότι «θα βοηθηθεί η Ανόρθωση σημαντικά μαζί με το στάδιο της Νέας Σαλαμίνας και του Εθνικού Άχνας».

Εν συνεχεία, σημείωσε πως «ως Κυβέρνηση, ως Πολιτεία, τηρώντας το παράδειγμα των αγωνιστών μας, όλων αυτών που θυσιάστηκαν για να υπάρχουμε σήμερα εμείς, για να υπάρχει τούτος ο τόπος, καταβάλλουμε άοκνες προσπάθειες για τερματισμό της κατοχής, για απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μας. Νιώθουμε τις ευθύνες μας πραγματικά απέναντι στους ήρωες του 1821 και του 1955-'59 και δηλώνουμε παρόντες σε κάθε πρόκληση».

Σημείωσε πως «παρά τις δυσκολίες, τα προβλήματα και τις προκλήσεις που είναι καθημερινές, καταφέραμε να κινητοποιήσουμε σε πρώτη φάση το διεθνές ενδιαφέρον και με τον διορισμό της προσωπικής απεσταλμένης να δημιουργηθεί μια αχτίδα ελπίδας, έτσι ώστε να πετύχουμε τον στόχο της επανέναρξης των συνομιλιών». Την ίδια στιγμή, πρόσθεσε, «καταστήσαμε - χωρίς υπερβολές και πάντα μέσα στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας, των δυνατοτήτων μιας μικρής χώρας - την πατρίδα μας σημείο αναφοράς ως παράγοντα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και προσφοράς, παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας». Όπως είπε, «προχωράμε με συγκεκριμένο σχεδιασμό, με αυτοπεποίθηση και αξιοπιστία, ξέρουμε τι θέλουμε να πετύχουμε και με σταθερά βήματα και προπάντων πολιτικό πείσμα, χωρίς τυμπανοκρουσίες και με αποτελεσματικότητα, είμαι σίγουρος θα πετύχουμε τον στόχο μας».

Τόνισε πως «έχουμε υποχρέωση και καθήκον να μιλάμε στα παιδιά μας και στη νέα γενιά του τόπου για τον αγώνα της ΕΟΚΑ, για τους αγώνες και τις θυσίες όλων αυτών που έδωσαν τη ζωή τους για μια καλύτερη Κύπρο, για να υπάρχει σήμερα η Κυπριακή Δημοκρατία. Γιατί ακριβώς η αρετή και η τόλμη απαιτεί βαθιά γνώση της Ιστορίας μας. Παράλληλα διευκρίνισε ότι «το να ξέρουμε την Ιστορία μας, το να διδάσκουμε στα παιδιά μας την Ιστορία μας, τον αγώνα της ΕΟΚΑ δεν λειτουργεί σε καμιά απολύτως περίπτωση ενάντια στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού και επανένωσης της πατρίδας μας». Όπως εξήγησε, «η βιωσιμότητα της όποιας λύσης, την οποία δεν θα σταματήσουμε να επιδιώκουμε, περνά σε μεγάλο βαθμό μέσα και από τον σεβασμό της ιστορικής ταυτότητας του καθενός από εμάς και όχι μέσα από την αυτοκατάργηση».

Στον χαιρετισμό του, ο Αρχιεπίσκοπος Νέας Ιουστινιανής και Πάσης Κύπρου Γεώργιος ανέφερε πως «μέσα στην κρισιμότητα των καιρών τους οποίους διέρχεται το εθνικό μας πρόβλημα, η Εθνεγερσία του 1821 και ο εθνικοαπελευθερωτικός αγώνας της ΕΟΚΑ του 1955-1959 αποτελούν αστείρευτες πηγές θάρρους και έμπνευσης. Τονώνουν το αγωνιστικό φρόνημα και γιγαντώνουν την πίστη στην τελική κατίσχυση του δικαίου στον θρίαμβο της ηθικής και στην απελευθέρωση του σκλαβωμένου σήμερα τμήματος της νήσου μας».

Σημείωσε πως «η κατοχή της πατρίδας μας, το συνεχιζόμενο δράμα του λαού μας και οι δυσοίωνες προοπτικές για μια λύση που να εξασφαλίζει την επιβίωσή μας στη γη των πατέρων μας, συνιστούν το μέγιστο πρόβλημά μας και συνέχουν την καρδιά και ολόκληρο το είναι μας».

Τόνισε πως γιορτάζουμε με τιμές με κάθε λαμπρότητα τις εθνικές επετείους μας, γιατί μόνο «με τη βίωση των εθνικών ιδεωδών και τον παραδειγματισμό από το παρελθόν είναι δυνατό να ελευθερωθεί η πατρίδα μας».

Ο Πρέσβης της Ελλάδος στην Κύπρο, Ιωάννης Παπαμελετίου, ανέφερε στον χαιρετισμό του πως «είναι καθήκον μας αυτές τις ημέρες να αποτίνουμε φόρο τιμής σε εκείνους που αγωνίστηκαν για να είμαστε εμείς σήμερα ελεύθεροι». Είναι καθήκον μας, είπε, «να εμπνεόμαστε από τα κοινά ιδανικά των αγωνιστών του 1821 και των αγωνιστών του 1955-1959».

Ο κ. Παπαμελετίου ανέφερε πως «οι επέτειοι αυτές πρέπει να αποτελούν και υπόμνηση ότι ο αγώνας συνεχίζεται και σήμερα. Ο στόχος παραμένει ανεκπλήρωτος όσο τα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου στενάζουν». Είπε ακόμη ότι «οι ψυχές των αγωνιστών που είναι θαμμένοι στα Φυλακισμένα Μνήματα και στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας δεν μπορούν να ησυχάσουν μέχρι την οριστική απελευθέρωση της Κύπρου από τα κατοχικά στρατεύματα μέσα από μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών».

Τόνισε πως «διχοτομικές δήθεν λύσεις που προτείνουν ορισμένοι όχι μόνο δε συμβάλλουν στη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή αλλά δημιουργούν τις προϋποθέσεις και το εύφορο έδαφος για την καλλιέργεια νέων συγκρούσεων σε μια ήδη πολυτάραχη γειτονιά».

Στον χαιρετισμό του ο Ανδρέας Σάντης, Πρόεδρος του Συλλόγου Ανόρθωσις Αμμοχώστου, ανέφερε μεταξύ άλλων πως «αποτελεί υποχρέωση το να τιμούμε και να κρατάμε ζωντανές τις μνήμες για τους αγώνες του Έθνους μας και για τους λόγους που οι ήρωές μας θυσίασαν την ίδια τους την ζωή».

Σημείωσε πως «η Ανόρθωσις Αμμοχώστου από την πρώτη μέρα της ίδρυσής της και για 113 χρόνια τώρα, δήλωσε και δηλώνει παρούσα σε κάθε αγώνα του Έθνους, πληρώνοντας με το αίμα των μελών της την αφοσίωσή της στα υψηλά ιδανικά για τα οποία ιδρύθηκε».

Η Ανόρθωσις Αμμοχώστου, ανέφερε ο κ. Σάντης, «σημαιοφόρος των προσπαθειών των Κυπρίων για απελευθέρωση και εθνική αποκατάσταση, δεν κόμπιασε και ανταποκρίθηκε από την πρώτη στιγμή στο κάλεσμα της ΕΟΚΑ για την ένοπλη αντίσταση κατά των Άγγλων αποικιοκρατών».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου επισκέφθηκαν και ξεναγήθηκαν στο Μουσείο της Ανόρθωσης και υπέγραψαν το σχετικό βιβλίο επισκεπτών.

Καλλιτεχνικό πρόγραμμα παρουσίασε η χορωδία «Βασιλεύουσα» με μαέστρο την Ασπασία Μενελάου. Στην εκδήλωση ήταν και ο Στέλιος Χιώτης, ο οποίος ερμήνευσε το τραγούδι «Ύμνος στην Αμμόχωστο». Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τον Εθνικό Ύμνο.

Δειτε Επισης

Επιμένει στην «κυριαρχική ισότητα» ο Φιντάν-Πρωτοβουλίες για τα τρία άλφα
Τις προκλήσεις και προοπτικές επανέναρξης διαπραγματεύσεων ανέλυσαν πολιτικοί αρχηγοί
Σήκωσαν το γάντι οι «11» και απαντούν σε Δήμαρχο Δρομολαξιάς-Τον καλούν να τεκμηριώσει τους ισχυρισμούς του
Στα άκρα οι σχέσεις δημάρχου και συμβούλων του δήμου Δρομολαξιάς και Μενεού-Μαίνεται για μήνες ο πόλεμος
Οι παρεμβάσεις της Άγκυρας στα κατεχόμενα, οι υποψίες για deal και η αντίδραση Τατάρ
Η Κύπρος έχει τη δυνατότητα να απορροφήσει συνολικά κονδύλια ύψους €3,193 δισ.
Για ηλεκτρονική διακυβέρνηση συζήτησαν αξιωματούχοι της Τουρκίας στα κατεχόμενα
Η Βουλή εισάγει διεθνή πρότυπα χειρισμού βίας και παρενόχλησης στον χώρο εργασίας
Συγκεκριμένες πολιτικές πρωτοβουλίες για σπάσιμο αδιεξόδου στο Κυπριακό ζήτησε ο Στεφάνου στις Βρυξέλλες
«Η Κομισιόν έτοιμη να παράσχει υποστήριξη αν επαναληφθούν διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό»