Μόνο με... θαύμα αλλάζει η διαδικασία της Ανακριτικής Επιτροπής-Πιθανή συνδρομή ΕΛ.ΑΣ για τα ακίνητα

Με βήμα αργό συνεχίζεται η διερεύνηση για το σκάνδαλο στην Μονή του Οσίου Αββακούμ, με τις όποιες εξελίξεις να μην αναμένονται σύντομα, αντιθέτως αυτές προσδιορίζονται μετά τις εορτές του Πάσχα, τουλάχιστον σε ότι αφορά τις έρευνες της Ανακριτικής Επιτροπής της Εκκλησίας, που στην ουσία έχει ρόλο Κατηγορούσας Αρχής στο Συνοδικό Δικαστήριο, το οποίο θα κληθεί να λάβει αποφάσεις και να βγάλει ετυμηγορία.

Την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη το επικοινωνιακό μπρα ντε φερ ανάμεσα στις δυο πλευρές, σε σχέση με τα όσα έλαβαν χώρα στη Ιερά Μονή του Οσίου Αββακούμ, με τους εμπλεκόμενους μοναχούς και τον Μητροπολίτη Ησαία να ανταλλάζουν κατηγορίες, οι έρευνες στα υπόλοιπα μέτωπα συνεχίζονται. Έρευνες που σε ένα βαθμό θα καθορίσουν τους χαμένους και τους νικητές, αν και στην συγκεκριμένη περίπτωση, ο μεγάλος ηττημένος είναι η Εκκλησία, το κύρος της οποίας πλήγηκε ανεπανόρθωτα, είτε λόγω της «βιομηχανίας θαυμάτων», είτε για τους τραμπουκισμούς που φαίνεται να έλαβαν χώρα το απόγευμα της 5ης Μαρτίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η αμηχανία των θεσμών απέναντι στο σκάνδαλο της Μονής, η ισχύς της Εκκλησίας και η στάση του Αρχιεπισκόπου

Σε ότι αφορά τις έρευνες της Ανακριτικής Επιτροπής, η λήψη καταθέσεων από εμπλεκόμενους και η αξιολόγηση στοιχείων συνεχίζεται, ωστόσο δεδομένου και των τελευταίων τοποθετήσεων του Αρχιεπισκόπου, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε στην Καθημερινή πως «δεν θα κατηγορηθεί ο Μητροπολίτης Ταμασού για κάτι που ο ίδιος αποκάλυψε», δείχνει πως στο επίκεντρο βρίσκονται οι δύο μοναχοί και τα όσα τους καταλογίζει ο Ησαίας, τα οποία κατά κύριο λόγο αφορούν οικονομικά και ηθικά ζητήματα.

Η νομική ομάδα των δυο Αρχιμανδριτών, ζήτησε μέσω πρόσφατης επιστολής που αποστάλθηκε στην Ιερά Σύνοδο να αλλάξει η διαδικασία που ακολουθείται, ωστόσο, σύμφωνα με εκκλησιαστικές πηγές, πολύ δύσκολα μπορεί να αλλάξει η ακολουθούμενη διαδικασία και η ικανοποίηση του αιτήματος τους, μοιάζει με... θαύμα.

Ερωτηθείς σχετικά ο θεολόγος Χρηστάκης Ευσταθίου, επεσήμανε ότι οι αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου, δύσκολα ανατρέπονται, ενώ τόνισε πως η Ιερά Σύνοδος είναι το ανώτατο Όργανο της Εκκλησίας. Συνεπώς, όπως υπέδειξε, το γεγονός ότι η απόφαση πάρθηκε ομόφωνα, δεν αφήνει πολλά περιθώρια για να αλλάξει, ενώ την ίδια ώρα εκτιμά ότι η διαδικασία δεν θα ολοκληρωθεί πριν από την Μεγάλη Εβδομάδα και κατ΄ επέκταση πριν από τις εορτές του Πάσχα.

Πάντως, εκκλησιαστικές πηγές ανέφεραν ότι, για να αλλάξει η διαδικασία θα πρέπει πρώτα να συγκληθεί η Ιερά Σύνοδος και συλλογικά να παρθεί η όποια απόφαση, ωστόσο δεν υπάρχει μέχρι στιγμής οποιαδήποτε εξέλιξη προς αυτή την κατεύθυνση.

Υπενθυμίζεται ότι οι δυο Αρχιμανδρίτες δεν παρουσιάστηκαν ενώπιον της Ανακριτικής Επιτροπής του Συνοδικού Δικαστηρίου και παραμένει ερωτηματικό κατά πόσο θα το πράξουν, αν και αυτό το ενδεχόμενο θεωρείται απομακρυσμένο, καθώς οι ίδιοι όπως ανέφεραν μέσω ανακοίνωσης τους, θεωρούν την διαδικασία που ακολουθείται λανθασμένη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ζητούν ακύρωση της διαδικασίας για τη Μονή Αββακούμ οι μοναχοί-Το υπόμνημα στην Ιερά Σύνοδο

Ωστόσο, οι έρευνες της Ανακριτικής Επιτροπής συνεχίζονται ακόμα και χωρίς την κατάθεση των δύο μοναχών, σε βάρος των οποίων ο Μητροπολίτης Ησαίας, κατέθεσε οπτικοακουστικό υλικό που αφορά διαλόγους με οικονομικά και ηθικά θέματα. Περαιτέρω, στο κάδρο της διερεύνησης μπαίνουν και άλλοι μοναχοί που φέρονται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο είτε να είχαν εμπλοκή, είτε να γνώριζαν τι συνέβαινε στην Μονή του Οσίου Αββακούμ. Προς αυτή την κατεύθυνση, στρέφονται οι εξετάσεις κατά τρίτου μοναχού, στον οποίο γίνεται αναφορά σε διαλόγους που έχουν σχέση με χρήματα που λήφθηκαν.

Πέραν από τις έρευνες του Συνοδικού Δικαστηρίου, σε εξέλιξη βρίσκονται και οι έρευνες της Αστυνομίας. Από την μια η υποδιεύθυνση καταπολέμησης οικονομικού εγκλήματος διερευνά τις καταγγελίας του Μητροπολίτη Ησαΐα περί οικονομικών ατασθαλιών και σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, στο πλαίσιο της διερεύνησης οι διωκτικές αρχές προχώρησαν στο άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών, ενώ από την άλλη, έρευνες διεξάγονται και στο κτηματολόγιο για την ακίνητη περιουσία που φέρονται να είχαν στην κατοχή τους οι δύο μοναχοί. Μάλιστα, δεδομένου των αναφορών για ακίνητα και στην Ελλάδα, όπως ανέφεραν πηγές, πολύ πιθανό να ζητηθεί και η συνδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας, ώστε να διεξαχθούν οι απαραίτητες εξετάσεις.

Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται και η διερεύνηση των καταγγελιών από πλευράς μοναχών περί βίαιης συμπεριφοράς αλλά και των αναφορών για κατασκευασμένα βίντεο, με την Αστυνομία να αξιολογεί καταθέσεις και βίντεο προσπαθώντας να βρει απαντήσεις. Υπενθυμίζεται πως σε ότι αφορά τις έρευνες για τις καταγγελίες των μοναχών, στις οποίες συνδράμουν και ανεξάρτητοι ποινικοί ανακριτές που διορίστηκαν με οδηγίες υπουργού Δικαιοσύνης, στο κάδρο βρίσκεται η πιθανή εμπλοκή μελών της Αστυνομίας, αφού υπάρχουν ισχυρισμοί πως αστυνομικοί συμμετείχαν στην «επιχείρηση» του Μητροπολίτη Ταμασού, ενώ εξετάζεται και σε ποιο βαθμό γνώριζε η ηγεσία της Δύναμης τα όσα θα λάμβαναν χώρα αλλά και ποιες οδηγίες δόθηκαν στα μέλη που μετέβησαν στην Μητρόπολη.

Επιπρόσθετα, άλλες δύο έρευνες βρίσκονται ανοιχτές. Η μια αφορά το περιστατικό με την βίαιη συμπεριφορά μοναχού κατά γυναίκας, με την διερεύνηση ωστόσο, ενδεχομένως να οδηγήσει σε αδιέξοδο, δεδομένου πως η γυναίκα που απεικονίζεται στο βίντεο, δήλωσε πως δεν έχει οποιοδήποτε παράπονο και πρόκειται για παρεξήγηση που επιλύθηκε. Η δεύτερη, αφορά την καταγγελία που υποβλήθηκε στην Αστυνομία για σεξουαλική παρενόχληση από μοναχό της Μονής Αββακούμ σε βάρος προσώπου που σχετιζόταν παλαιότερα με τη Μονή.

Πάντως όσον αφορά τον χρόνο ολοκλήρωσης των αστυνομικών ερευνών, αυτός δεν μπορεί να προσδιοριστεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Νέα επιστολή μοναχών στο Ηλεκτρονικό Έγκλημα-Εμπλέκουν μέλος της ΚΥΠ στην παρακολούθηση τους

Δειτε Επισης

Μάχη για τη ζωή δίνει 26χρονος μοτοσικλετιστής-Συγκρούστηκε με όχημα
Έφοδος της Αστυνομίας σε οικία 23χρονου-Εντοπίστηκαν σχεδόν 2,000 κροτίδες
Χειροβομβίδα σε οικία επιχειρηματία και εμπρησμός σε όχημα στη Λάρνακα-Δύο χτυπήματα σε λίγες ώρες
ΒΙΝΤΕΟ: Ιερέας σκόρπισε τον τρόμο στη Λεμεσό-Έτρεχε στην πλατεία χωριού και προκάλεσε τροχαίο
Νέες έρευνες στα Περβόλια για «Δημητρούι»-Γεμιστήρας το τεκμήριο που εντοπίστηκε σε ανοιχτό χώρο
Έφτασαν στα κατεχόμενα και πέρασαν πεζοί στις ελεύθερες περιοχές οι μετανάστες
Νέα άφιξη μεταναστών στον Κάτω Πύργο-Ανάμεσά τους τέσσερα παιδιά
Σε δύο μέτωπα οι έρευνες για την βουτιά θανάτου του 24χρονου στη Λεμεσό-Παραλήφθηκαν οι φάκελοι
Χάθηκαν τα ίχνη 14χρονης από τον χώρο διαμονής της στη Λευκωσία
Έρευνες σε ανοιχτό χώρο στα Περβόλια για την ενέδρα στο «Δημητρούι»-Παραλήφθηκε τεκμήριο για εξετάσεις