Οι προκλήσεις του κανονισμού για πράσινη γραμμή συζητήθηκαν σε εκδήλωση στο Λήδρα Πάλας

Τα οφέλη του κανονισμού της πράσινης γραμμής, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 20 χρόνων από την υιοθέτησή του αλλά και οι διάφορες προκλήσεις αναλύθηκαν σε εκδήλωση, το απόγευμα της Δευτέρας, στο Λήδρα Πάλας.

Την εκδήλωση οργάνωσε το EU Info Point που εδρεύει στα κατεχόμενα και σε αυτήν απηύθυναν χαιρετισμούς η επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Κομισιόν στην Κύπρο Μυρτώ Ζαμπάρτα και εκπρόσωποι του ΚΕΒΕ και του Τουρκοκυπριακού Εμπορικού Επιμελητηρίου.

Ακολούθησαν συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης για τον οικονομικό, πολιτιστικό και κοινωνικό αντίκτυπο του Κανονισμού για την Πράσινη Γραμμή, τις προοπτικές και τις προκλήσεις για το μέλλον. Στους ομιλητές περιλαμβάνονταν εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επιχειρηματικά στελέχη και μέλη της κοινωνίας των πολιτών.

Ζαμπάρτα: Ο κανονισμός αποτελεί την ακλόνητη δέσμευση της ΕΕ προς τον λαό της Κύπρου

Στην εισαγωγική της ομιλία η Μυρτώ Ζαμπάρτα, Επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο ανέφερε ότι τις τελευταίες δύο δεκαετίες, ο κανονισμός για την Πράσινη Γραμμή απέδειξε ότι δεν είναι απλώς ένα νομοθετικό κομμάτι αλλά αποτελεί την ακλόνητη δέσμευση της ΕΕ προς τον λαό της Κύπρου και την ειρηνική συνύπαρξη και συμφιλίωση του.

Σημείωσε ότι όπως κάθε νομοθεσία, έτσι και ο κανονισμός αυτός έχει έρθει με προκλήσεις και η εφαρμογή του είναι μια καθημερινή πράξη δέσμευσης για συμφιλίωση.

Η κ. Ζαμπάρτα ανέφερε ότι σταδιακά ο κανονισμός βοήθησε στην ενίσχυση ενός βαθμού εμπιστοσύνης, τόσο στην αλληλεπίδραση μεταξύ ανθρώπων όσο και στις συναλλαγές μεταξύ των δύο κοινοτήτων, εισάγοντας μια κοινή γλώσσα που εστιάζει στους κανόνες, την ποιότητα και τα πρότυπα.

«Μετά από είκοσι χρόνια, έχουμε κοινά πρότυπα ποιότητας και υγείας των προϊόντων που επιτρέπουν το ελεύθερο εμπόριο ορισμένων αγαθών σε όλη την Πράσινη Γραμμή χωρίς να υπονομεύονται τα πρότυπα σε επίπεδο ΕΕ, σχετικά με την προστασία της υγείας των ανθρώπων, των ζώων και των φυτών», ανέφερε.

Η επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Κομισιόν σημείωσε ότι υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος για την πλήρη εφαρμογή του κανονισμού για την Πράσινη Γραμμή, τονίζοντας ότι «φυσικά ο Κανονισμός από μόνος του δεν μπορεί να είναι ο καταλύτης για την επίλυση του Κυπριακού».

Πρόσθεσε ότι παράλληλα η ΕΕ υποστηρίζει διάφορα έργα για την ενίσχυση της ευημερίας σε όλες τις κοινότητες του νησιού, τόσο με τα Ταμεία Συνοχής όσο και με ειδική υποστήριξη στην τουρκοκυπριακή κοινότητα.

Διαβεβαίωσε τέλος ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, παραμένει προσηλωμένη στη στήριξη της Κύπρου στο ταξίδι της προς την ειρήνη και την ενότητα, προς όφελος ολόκληρου του λαού της.

Ο κανονισμός βοήθησε σε στιγμές δύσκολες, λέει ο Μαυρομμάτης

Εκ μέρους του ΚΕΒΕ ο πρώην πρόεδρός του Μάνθος Μαυρομμάτης είπε ότι  ο κανονισμός επέτρεψε στις δύο κοινότητες να αναπτύξουν τις εμπορικές τους σχέσεις και μέσω αυτού να διαφανεί η αλληλεπίδραση και το κοινό όφελος από την οικονομική δραστηριότητα.

Πρόσθεσε ότι ο κανονισμός πέρασε από διάφορες δυσκολίες αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι βοήθησε και τις 2 κοινότητες σε στιγμές όπου υπήρχαν τεράστια προβλήματα.

Ο κ. Μαυρομμάτης είπε ότι το 2011 με την καταστροφή του ηλεκτροπαραγωγού σταθμού στο Μαρί η ε/κ κοινότητα μπόρεσε να αγοράσει τ/κ ρεύμα σε προσωρινή βάση και να αποτρέψει την κατάρρευση οικονομίας μας ενώ το 2013, όταν παρουσιάστηκε πετρελαιοκηλίδα στον κόλπο στο κατεχόμενο Τρίκωμο οι Τ/κ μπόρεσαν να αγοράσουν από εμάς καθαριστικό υλικό για αντιμετώπισή της. Και οι δύο ενέργειες, είπε, ήταν εφικτές μέσω του κανονισμού της πράσινης γραμμής.

Ανέφερε ότι προτεραιότητα του ΚΕΒΕ είναι να αυξήσει τις ε/κ πωλήσεις προς την τ/κ κοινότητα για να αποδείξει και στην πράξη ότι ο κανονισμός λειτουργεί για το οικονομικό όφελος και των δύο κοινοτήτων.

Είπε εξάλλου ότι είναι σε διαβούλευση με την κυβέρνηση για να βρεθεί τρόπος να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα του ΦΠΑ που επιβάλλεται στις πωλήσεις μας και το ποσό μετά δεν μπορεί να ανακτηθεί.

Ο κ. Μαυρομμάτης εξέφρασε την ευχή σύντομα ο κανονισμός να μην είναι αναγκαίος και να έρθει η λύση του Κυπριακού που θα οδηγήσει σε ομαλοποίηση του εμπορίου μεταξύ των δύο κοινοτήτων και θα αυξήσει την οικονομική δραστηριότητα μεταξύ τους.

Να καταστεί δυνατή η εμπορία του χελίμ, λένε οι Τ/κ

Από το Τ/κ επιμελητήριο ο Turgay Deniz ανέφερε ότι η πρωτοβουλία για τον κανονισμό της πράσινης γραμμής ήταν κάτι περισσότερο από μια απλή πολιτική, αλλά ήταν μια υπόσχεση ειρήνης και ευημερίας μέσω της απλής, αλλά ισχυρής πράξης του εμπορίου.

Ανέφερε ότι από το 2004 το εμπόριο από τα κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές ανέρχεται σε περισσότερο  από 140 εκατομμύρια ευρώ και όταν ξεκίνησε ανερχόταν σε κατά μέσο όρο περίπου 5 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Σύμφωνα με τον Deniz, έχουμε δει σημαντική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, με τα ποσά που έφτασαν τα 14 εκατομμύρια ευρώ το 2022 και τα 15,5 εκατομμύρια  το 2023.

Eίπε ότι μαζί με την Επιτροπή και τους Τουρκοκύπριους ενδιαφερόμενους, κάνουν σημαντικές προσπάθειες για να καταστεί δυνατή η εμπορία του προϊόντος ΠΟΠ Hellim/Halloumi, στην αγορά της ΕΕ.

«Έχουν περάσει τρία χρόνια από την καταχώριση του Hellim/Halloumi ως ΠΟΠ και θα θέλαμε να το δούμε αυτό (την εμπορία) χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση. Αυτή η πρωτοβουλία, μόλις υλοποιηθεί, αναμένεται να ενισχύσει περαιτέρω τον όγκο των συναλλαγών μας», ανέφερε.

Είπε εξάλλου ότι υποστηρίζουν επέκταση των κανόνων που διέπουν τον κανονισμό ώστε να συμπεριλάβουν όλα τα αγαθά που πληρούν τα πρότυπα της ΕΕ και αναφέρθηκε και σε κάποιες άλλες προκλήσεις όπως ενίσχυση των υπηρεσιών και άνοιγμα νέων σημείων διέλευσης.

«Με το εμπόριο ως εργαλείο μας και την οικονομική ανάπτυξη και την οικοδόμηση εμπιστοσύνης ως στόχους, αγωνιζόμαστε προς ένα μέλλον όπου το εμπόριο θα κυλά ανεμπόδιστα και οι συγκρούσεις θα πάψουν να υπάρχουν», ανέφερε.

Η εκδήλωση περιλάμβανε τουρνουά streetball με ομάδες από την Ε/κ και Τ/κ κοινότητα και έκλεισε με δεξίωση.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Έκθεση Σούπερμαν για καταπολέμηση της τρομοκρατίας στη Συνέλευση της Μεσογείου
CMC: Στα χέρια της ΕΤΥΦΑ ο χρόνος άφιξης του ‘Προμηθέας’ στην Κύπρο
Χριστοδουλίδης: Η στήριξη της υπαίθρου πρωταρχικός στόχος για την Κυβέρνηση
Αλλαγές στην νομοθεσία για τις πολιτογραφήσεις αλλοδαπών ενέκρινε η Βουλή
Μεγαλύτερος σε αριθμό εκλογέων ο Δ. Πάφου ακολουθεί ο Δήμος Ανατολικής Πάφου
Η Βουλή ενέκρινε αλλαγές για τους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης
Η Βουλή εξέφρασε αλληλεγγύη με Σλοβακία μετά την απόπειρα κατά του Πρωθυπουργού
Η Ολγκίν δεν κατάλαβε το Κυπριακό, ισχυρίζεται ο Τ/κ πρώην διαπραγματευτής
Να παραιτηθεί αν δεν έχει βούληση για λύση ο Τατάρ, ζητά ο Ερχιουρμάν
Διαχείριση μετανάστευσης εκτός ΕΕ ζητούν 15 κράτη μέλη, μεταξύ τους η Κύπρος