Τα κατεχόμενα επισκέφθηκε ο Τούρκος ΥΠΑΜ και μίλησε για... διεθνές δίκαιο

Παράνομη επίσκεψη στα κατεχόμενα πραγματοποίησε ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Γιασιάρ Γκιουλέρ συνοδευόμενος από τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού και τους επικεφαλής του στρατού ξηράς, ναυτικού και αεροπορίας.

Σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, η «Κίπρις» γράφει ότι σε δηλώσεις κατά τη διάρκεια επιθεώρησης της 28ης μηχανοκίνητης μεραρχίας πεζικού, ο κ. Γκιουλέρ υποστήριξε ότι η μεραρχία ανέλαβε σημαντικά καθήκοντα σε σχέση με την ασφάλεια της «αδελφής τδβκ» και του νησιού και ότι περνούμε μια κρίσιμη περίοδο, κατά την οποία αλλάζουν τα παραδείγματα ασφάλειας στον κόσμο λόγω των αυξανόμενων κινδύνων και απειλών.

Σημειώνοντας ότι η «χώρα» τους πρέπει να είναι πάντα ισχυρή και σε επαγρύπνηση έναντι αυτών των κινδύνων, ο Γκιουλέρ ανέφερε ότι ο στρατός τους σημειώνει μεγάλες επιτυχίες εντός και εκτός συνόρων στον αγώνα κατά της «τρομοκρατίας» και θα συνεχίσει μέχρι την εξουδετέρωση και του τελευταίου «τρομοκράτη».

Ισχυρίστηκε ότι από την ημέρα που εμφανίστηκε το Κυπριακό, η Τουρκία το προσεγγίζει στη βάση του διεθνούς δικαίου και καταβάλλει εντατικές προσπάθειες για εξεύρεση λύση στη διαδικασία δίδοντας προτεραιότητα στη διπλωματία και πραγματοποιώντας συναντήσεις με τις ενδιαφερόμενες πλευρές.

Υποστήριξε ότι παρ’ όλες αυτές τις προσπάθειες, οι ενέργειες καταπίεσης και γενοκτονίας που επιχειρήθηκαν κατά των ομοεθνών τους στην Κύπρο, κατέστησαν αναγκαίο για την Τουρκία ως εγγυήτρια δύναμη να κάνει βήματα στην Κύπρο για να αποκαταστήσει την ειρήνη και να προστατεύσει τους ομοεθνείς της.

Ισχυριζόμενος ότι η τουρκική εισβολή έφερε την ειρήνη και την ηρεμία στο νησί, ο Γκιουλέρ υποστήριξε ότι αυτή η εισβολή που γιορτάζονται τα 50χρονά της φέτος, διασφάλισε την παρουσία των ομοεθνών τους στο νησί και άνοιξε τον δρόμο που οδήγησε στην ίδρυση της «τδβκ»

Υποστηρίζοντας ότι η ύπαρξη των ενόπλων δυνάμεων που υπηρετούν στην Κύπρο είναι εξαιρετικά σημαντική και ζωτικής σημασίας για την προστασία της ειρήνης και της σταθερότητας, ο Γκιουλέρ ανέφερε ότι η στρατηγική θέση της Κύπρου έχει κρίσιμη σημασία όχι μόνο για το νησί, αλλά και για τη συνέχιση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή.

Ανέφερε ότι θα ήθελε να υπενθυμίσει την ιδιότητα της Τουρκίας ως εγγυήτριας δύναμης και τους ιστορικούς της δεσμούς με την περιοχή στην «νοοτροπία», η οποία αμφισβητεί την ύπαρξη της Τουρκίας στο νησί η οποία στηρίζεται πλήρως στη διεθνή νομιμότητα, όπως ισχυρίστηκε.

«Επιπλέον, είναι εκ των ων ουκ άνευ για εμάς η κυριαρχική ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς που είναι κεκτημένα δικαιώματα των αδελφών μας Κυπρίων», είπε και κάλεσε τους συνομιλητές τους να αφήσουν κατά μέρος την «προκλητική ρητορική» που είναι υπέρ του στάτους κβο, κατά την έκφρασή του, και να κατευθυνθούν προς μια λογική λύση εναρμονισμένη με τις πραγματικότητες.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στα κατεχόμενα, ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας συναντήθηκε, μεταξύ άλλων, με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, τον «υπουργό εξωτερικών», Ταχσίν Ερτουγρούλογλου  και τον «πρέσβη» της Τουρκίας στην κατεχόμενη Λευκωσία, Μετίν Φεϊζίογλου.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ικανοποίηση για την αναβάθμιση της Κύπρου από Moody's-«Μεγαλύτερη αξία λόγω γεωπολιτικών κινδύνων»
Καλύτερο το νέο μοντέλο που προωθείται για τους ΕΟΑ-«Χρειάζεται να γίνουν πολλά»
Έθεσε τις κυριότερες στρεβλώσεις στη μεταρρύθμιση της ΤΑ ο Ιωάννου-«Δρομολογούμε διόρθωσή τους»
Διπλή αναβάθμιση από Moody's και σε επενδυτική βαθμίδα Α μετά από 13 χρόνια η Κύπρος
«Κόλλησαν» οι διαδικασίες στην ΔΗΠΑ-Γίνονται δράσεις αλλά δεν ορίστηκε το συνέδριο
Στο στάδιο προεργασίας το Κυπριακό-Η μεταβατική περίοδος και οι παρασκηνιακές ζυμώσεις
Δέσμευση ΥΠΑΜ για συνέχιση αγώνα με σκοπό την απελευθέρωση Κύπρου
Η κυπρο-ουκρανική κοινότητα ζητά από Βουλή να αναγνωριστεί ο λιμός του 1930 ως «γενοκτονία»
«Υπαρξιακό ζήτημα» το Κυπριακό-Προϋπόθεση το πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών
Στο στόχαστρο μπήκαν τα ταξίδια χωρίς νόημα του Τατάρ-Υποστηρίζει πως έχει... πολλά καθήκοντα