Τέλος στην Οδύσσεια του παππού Χρύσανθου-Αφέθηκε ελεύθερος μετά την απονομή χάριτος
17:02 - 29 Απριλίου 2024
Τελείωσε η Οδύσσεια του παππού Χρύσανθου το απόγευμα της Δευτέρας, καθώς του απονεμήθηκε η προεδρική χάρη και αφέθηκε ελεύθερος.
Υπενθυμίζεται ότι, μετά την τελεσίδικη απόφαση του Εφετείου, το οποίο κατά πλειοψηφία επικύρωσε την ποινή δυόμιση ετών που επιβλήθηκε στον 82χρονο παππού Χρύσανθο, ο οποίος είχε καταδικαστεί πρωτόδικα για την ενέργεια του να πυροβολήσει τον δράστη που εντόπισε στην αυλή του, κινήθηκαν οι διαδικασίες για απονομή χάριτος, την οποία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε ανακοινώσει από τότε που έγινε γνωστή η καταδίκη και οι επιπτώσεις της στην υγεία του 82χρονου. Ο παππούς είχε καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης 2,5 χρόνων για πρόκληση σωματικής βλάβης κατά ατόμου που εισήλθε στην αυλή της οικίας του.
Αν και δεν το έπραττε πριν από την εκδίκαση της έφεσης, η Νομική Υπηρεσία αποφάσισε να ανάψει το πράσινο φως για να δοθεί στον παππού Χρύσανθο η χάρη, όπως έγινε γνωστό νωρίτερα. Για το ζήτημα υπήρξε και μεγάλη κριτική στα ΜΜΕ και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς θεωρήθηκε πως το κράτος εξάντλησε την αυστηρότητά του πάνω σε ένα ηλικιωμένο που έδρασε υπό το καθεστώς απειλής, ενώ έζησε όλη του τη ζωή με λευκό ποινικό μητρώο.
Ερωτηθείς νωρίτερα αν ο Πρόεδρος απένειμε τελικά προεδρική χάρη στον 82χρονο, ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας Βίκτωρας Παπαδόπουλος είπε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κατόπιν σύμφωνης γνώμης του Γενικού Εισαγγελέα και του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα απένειμε προεδρική χάρη, αναστέλλοντας έτσι την ποινή που επιβλήθηκε από το δικαστήριο, στον 82χρονο Χρύσανθο Χαραλάμπους».
Υπενθυμίζεται ότι το Εφετείο, ανέφερε στην απόφαση του πως ο λόγος που απέρριψε την έφεση με την οποία στην ουσία ζητείτο η ποινή με αναστολή, ήταν γιατί «θα έδινε το λανθασμένο μήνυμα και θα εξουδετέρωνε την ανάγκη για αποτρεπτική λειτουργία της ποινής». Ωστόσο, ο Πρόεδρος του Εφετείου, Χαράλαμπος Χαραλάμπους, διαχώρισε τη θέση του, σημειώνοντας πως, «τόσο οι ιδιαίτερες συνθήκες διάπραξης των αδικημάτων, όσο και οι προσωπικές του Εφεσείοντος καθιστούσαν την περίπτωση κατάλληλη για χορήγηση της αναστολής εκτέλεσης των ποινών».