Η δράση ΝΖ4Υ επεκτείνεται σε όλα τα σχολεία Μέσης εκπαίδευσης

Η δράση NetZeroforYouth (ΝΖ4Υ) επεκτείνεται φέτος σε όλα τα σχολεία της Μέσης Εκπαίδευσης, στο πλαίσιο του προγράμματος των Οικολογικών Σχολείων, δήλωσε τη Μεγάλη Δευτέρα η Επίτροπος Περιβάλλοντος, Αντωνία Θεοδοσίου, στη συνέντευξη Τύπου για τη συγκεκριμένη δράση και την παρουσίαση του εκπαιδευτικού υλικού «Μειώνω το οικολογικό μου αποτύπωμα στο σχολείο και στο σπίτι».

Στην ομιλία της, η κ. Θεοδοσίου αναφέρθηκε στις δράσεις του προγράμματος Οικολογικά Σχολεία, «του μαζικού αυτού σε συμμετοχή προγράμματος εκπαίδευσης για την αειφόρο ανάπτυξη», του οποίου εθνικός χειριστής είναι ο ΜΚΟ CYMEPA.

Σημείωσε ότι η δράση NZ4Y είναι υπό την αιγίδα του Γραφείου της Επιτρόπου Περιβάλλοντος. Σε συνέχεια της επιτυχημένης πιλοτικής φάσης εφαρμογής του NZ4Y κατά το 2023 σε 10 σχολεία, ανέφερε, «και τα πολύ θετικά σχόλια που έχουμε εισπράξει, η δράση επεκτείνεται φέτος σε όλα τα σχολεία της Μέσης Εκπαίδευσης, στο πλαίσιο του προγράμματος των Οικολογικών Σχολείων».

Στόχος της δράσης είναι η αμεσότερη εμπλοκή των μαθητριών και των μαθητών στις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα λόγω της κλιματικής κρίσης με τις συνεπαγόμενες επιπτώσεις στο περιβάλλον, πρόσθεσε. Μέσω στοχευμένων δράσεων, ερωτηματολογίων και διαγωνισμών γνώσεων, ανέφερε, «οι μαθήτριες και οι μαθητές αποκτούν γνώσεις και βιωματικές εμπειρίες, ώστε να βοηθηθούν να επιλέξουν έναν τρόπο ζωής με φιλικές προς το περιβάλλον συνήθειες και πρακτικές».

Σημείωσε ότι η πρώτη δραστηριότητα της δράσης είναι ‘Ο μαγικός κόσμος της καλλιέργειας’, η οποία αφορά την αποστολή, από την εταιρεία Alion, συσκευασίας με γλαστράκι, φυτόχωμα και σπόρους λαχανικών. Τα παιδιά, όπως ανέφερε, προχωρούν σε φύτευση των σπόρων βάσει των οδηγιών της συσκευασίας και έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν και να καταγράψουν την πορεία της βλάστησης και μετά τη συγκομιδή να τα καταναλώσουν.

Η Υφυπουργός είπε ακόμη ότι, το διεθνές πρόγραμμα ‘Οικολογικά Σχολεία’ στοχεύει στην ευαισθητοποίηση, την εκπαίδευση και την αλλαγή στάσης ζωής σε θέματα που αφορούν την αειφορία και το περιβάλλον. «Μέσα από τη συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων, τον σχεδιασμό και την εφαρμογή των δράσεων, τα σχολεία μετατρέπονται σε κοινότητες αειφορικής συμβίωσης, σε παιδαγωγικό αλλά και σε πρακτικό επίπεδο», δηλωσε.

Στο ίδιο πλαίσιο, πρόσθεσε, γίνεται ολοκληρωμένη προσπάθεια ενημέρωσης, αλλά και ουσιαστική εφαρμογή μέτρων για την υλοποίηση των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών.

«Ως Γραφείο της Επίτροπου Περιβάλλοντος στηρίζουμε ένθερμα τους περιβαλλοντικούς στόχους και τις δράσεις που ενισχύουν τη διατήρηση και την αποκατάσταση της φύσης, καθώς και εκπαιδευτικά περιβαλλοντικά προγράμματα, όπως είναι τα Οικολογικά Σχολεία και το NetZeroforYouth», είπε η κ. Θεοδοσίου.

Γι’ αυτούς τους λόγους, συνέχισε η Υφυπουργός, πληροφορήθηκε «με ικανοποίηση» για τη συνεργασία της CYMEPA με την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης για τη νέα δράση, που αφορά την εισαγωγή του νέου εκπαιδευτικού υλικού «Μειώνω το οικολογικό μου αποτύπωμα στο σπίτι και στο σχολείο».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ψήφισε νόμο για ρύθμιση ληξιπρόθεσμων φορολογικών οφειλών η Βουλή
Αιμιλιανίδης: Σωστή η απόφαση για ποινικούς ανακριτές από το Υπουργικό, δύσκολο όμως το έργο τους
Συνελήφθη ο σύζυγος της 40χρονης για τη δολοφονία της στην Ελλάδα
Καταγγελίες για συνομωσία μαφιόζων, δικαστικών και αστυνομίας κατά της κυβέρνησης Ερντογάν
Ο Μαχμούντ Αμπάς κατηγορεί τη Χαμάς ότι έδωσε προσχήματα στο Ισραήλ για να επιτεθεί στη Γάζα
Ανησυχητική η εξέλιξη του δρόμου Πάφου-Πόλης, εκτιμά ο Πρόεδρος ΕΒΕΠ
Κρατήθηκε για νοσηλεία στη ΜΕΘ ο 29χρονος γεωργός που κτυπήθηκε από τρακτέρ-Διερευνώνται τα αίτια
Καρογιάν: Στόχος το 7,5%+ και η εκλογή ευρωβουλευτή στις εκλογές
Θανατηφόρο τροχαίο με Έλληνες στην Τουρκία-Ένας νεκρός και δύο τραυματίες
«SMS από πολιτικά πρόσωπα, αδελφότητες και κανονίσματα από τον Γενικό και Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα»