Κοινή εκδήλωση για Εργατική Πρωτομαγιά από ΠΕΟ και τ/κ συντεχνίες

Κοινή εκδήλωση για εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς συνδιοργανώνουν και φέτος η ΠΕΟ μαζί με τις τ/κ συνδικαλιστικές οργανώσεις DEV-İŞ, KTAMS, KTÖS, KTOEÖS, BES, KOOP-SEN, DAÜ-SEN.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί έξω από το Σπίτι της Συνεργασίας, απέναντι από το ξενοδοχείο Λήδρα Πάλας, στη νεκρή ζώνη στη Λευκωσία.

«Είμαστε και φέτος εδώ για να καταθέσουμε τους βασικούς άξονες της κοινής δράσης της οποίας εδώ και χρόνια αναπτύσσουμε γύρω από την παγκόσμια μέρα αγώνα και αλληλεγγύης των εργαζομένων, την Εργατική Πρωτομαγιά» σημείωσε στο πλαίσιο διάσκεψης Τύπου το μεσημέρι της Δευτέρας στο Σπίτι της Συνεργασίας, η ΓΓ της ΠΕΟ Σωτηρούλα Χαραλάμπους.

Για ακόμη μια χρονιά, ανέφερε, η Εργατική Πρωτομαγιά θα τιμηθεί μέσα σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες για την εργατική τάξη στην Κύπρο και σε ολόκληρο τον κόσμο, συνθήκες που χαρακτηρίζονται, όπως είπε, από τη συνέχιση της επίθεσης του νεοφιλελευθερισμού ενάντια στις κατακτήσεις των εργαζομένων ταυτόχρονα με τις εντεινόμενες επιθέσεις ενάντια στην ειρήνη και τη γενοκτονία που συντελείται εις βάρος του παλαιστινιακού λαού και συνθήκες που χαρακτηρίζονται από τη συνεχιζόμενη διαίρεση της Κύπρου από ένα παρατεταμένο αδιέξοδο και από νέα τετελεσμένα που οδηγούν ολοένα και πιο κοντά στην οριστική διχοτόμηση.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της DEV-İŞ, Κοράλ Ασάμ υπογράμμισε ότι η Πρωτομαγιά είναι μια μέρα μνήμης των αγώνων των εργαζομένων και ότι με την κοινή εκδήλωση οι συνδικαλιστικές οργανώσεις και οι εργαζόμενοι και από τις δύο κοινότητες στέλνουν το μήνυμα του κοινού τους αγώνα.

Η κ. Χαραλάμπους σημείωσε πως «οι εργαζόμενοι, τα προοδευτικά συνδικάτα της Κύπρου στέλνουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα, πρώτον ότι συνεχίζουμε τον αγώνα ενάντια στην ακρίβεια και ενάντια στις πολιτικές που φτωχοποιούν τους εργαζόμενους και προς μια άλλη κοινωνική πολιτική που θα στηρίζει τους εργαζόμενους, δεύτερο ότι συνεχίζουμε τον αγώνα για τη λύση και επανένωση».

Η ΓΓ της ΠΕΟ ανέφερε επίσης σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ότι στις σημερινές συνθήκες με την παρουσία της Προσωπικής Απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Μαρίας Άνχελας Ολγκίν Κουεγιάρ, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ζητούν από τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων όπως αξιοποιήσουν την παρουσία της για επανέναρξη των συνομιλιών από τη σημείο όπου σταμάτησαν στο Κραν Μοντανά, κάτι που σημαίνει δέσμευση και από τους δύο στο κεκτημένο των συνομιλιών αλλά και προσήλωση στη λύση ΔΔΟ με πολιτική ισότητα.

«Ενωμένοι οι εργαζόμενοι στέλνουμε το μήνυμα ότι συνεχίζουμε τον αγώνα για ειρήνη και κοινωνική δικαιοσύνη», πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος της DEV-İŞ, Κοράλ Ασάμ, είπε ότι πάντα στην ιστορία της ανθρωπότητας υπήρχαν καταπιεστές και καταπιεζόμενοι, εκμεταλλευτές και εκμεταλλευόμενοι, κάτι που συνεχίζει να συμβαίνει και στις μέρες μας.

Πρόσθεσε πως λόγω της υφιστάμενης διαίρεσης στην Κύπρο, δυστυχώς και οι ανισότητες συνεχίζουν να επικρατούν εις βάρος των εργαζομένων. «Όταν σε μια χώρα δεν υπάρχει σταθερότητα, δεν υπάρχει σταθερότητα και για τα δικαιώματα των εργαζομένων. Κατανοώντας αυτή τη πραγματικότητα εμείς συνεχίζουμε και αυτή την Πρωτομαγιά να στέλνουμε το μήνυμα για κοινό αγώνα» σημείωσε.

Είπε ακόμη ότι από τότε που διακόπηκαν οι συνομιλίες στο Κραν Μοντανά δεν έχουν γίνει κάποια βήματα προς τα εμπρός. «Εμείς υπογραμμίζουμε την ανάγκη συνέχισης των συνομιλιών από εκεί και που σταμάτησαν στο Κραν-Μοντανά με στόχο τη λύση ΔΔΟ με πολιτική ισότητα. Πρέπει να ξεκινήσουν οι συνομιλίες και θέλουμε να εκφράσουμε τη βούληση μας γι’ αυτό τον στόχο» συμπλήρωσε ο Πρόεδρος της DEV-İŞ.

Στις ελεύθερες περιοχές η ΠΕΟ θα πραγματοποιήσει προσυγκέντρωση στις 10:00 στην Πλατεία Ελευθερίας με δύο σύντομους χαιρετισμούς από τον ΓΓ του ΑΚΕΛ και την ΓΓ της ΠΕΟ και ακολούθως οι εργαζόμενοι θα πορευτούν προς το Σπίτι της Συνεργασίας στη νεκρή ζώνη όπου θα συναντηθούν με τους Τ/κ εργαζόμενους. Την ίδια ώρα στα κατεχόμενα οι τ/κ συνδικαλιστικές οργανώσεις θα πραγματοποιήσουν προσυγκέντρωση πάρα την Πύλη Κερύνειας και από εκεί θα ξεκινήσουν στις 10:30 πορεία προς τη νεκρή ζώνη όπου θα συναντηθούν με τους Ε/κ εργαζόμενους. Ο Κοράλ Ασάμ υπενθύμισε προς τους Τ/κ που θα συμμετάσχουν στην εκδήλωση ότι θα χρειαστεί να περάσουν από το σημείο ελέγχου των κατεχομένων και ως εκ τούτου θα πρέπει να έχουν μαζί τους δελτία ταυτότητας.

Στο σημείο συνάντησης στη νεκρή ζώνη θα αναγνωστεί η Κοινή Διακήρυξη των συνδικαλιστικών οργανώσεων και στις δύο γλώσσες, ελληνική και τουρκική, και θα ακολουθήσει μουσική εκδήλωση με τους τραγουδιστές Κούλλη Θεοδώρου και Ουμούτ Αλμπαϊράκ.

Στην Κοινή Διακήρυξη τους η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα, οι συνδιακλιστικές οργανώσεις τονίζουν, μεταξύ άλλων ότι αυτή την ιστορική μέρα τιμούν τους πρωτοπόρους του εργατικού κινήματος της Κύπρου, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους που με σκληρούς ταξικούς αγώνες και μέσα στο πνεύμα του διεθνισμού και της ταξικής αλληλεγγύης πέτυχαν θεμελιακές κατακτήσεις για την εργατική τάξη της Κύπρου ενώ παράλληλα επαναλαμβάνουν το μήνυμα ότι δεν συμβιβάζονται με τη διαίρεση της Κύπρου, εξ ου και καλούν τους δύο ηγέτες,  να αξιοποιήσουν  δημιουργικά και μακριά από ενέργειες που δημιουργούν εντάσεις  την παρουσία της Προσωπικής Απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ ώστε να επαναρχίσει η διαδικασία των συνομιλιών από εκεί που είχαν μείνει στο Κράν Μοντάνα με μοναδικό στόχο την επίλυση του Κυπριακού στη συμφωνημένη βάση.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ο Αντικαρκινικός Σύνδεσμος καταγγέλλει παράνομη διεξαγωγή εράνου
PlantHealth4Life: Η Ευρωπαϊκή εκστρατεία επιστρέφει μεγαλύτερη και σε προσκαλεί να συμμετέχεις
Επίλυση προβλημάτων στελέχωσης σε Δημόσια Νοσηλευτήρια ζητά η ΠΑΣΥΔΥ
Καταδίκη στα κατεχόμενα για υπόθεση φερόμενης επίθεσης σε τζαμί στη Λεμεσό
Στήριξη ΙΣΟΤΗΤΑΣ προς Ένωση Συντακτών Κύπρου για συλλογικές διεκδικήσεις
Τέλος του 2025 θα λειτουργήσει ηλεκτρονική πλατφόρμα για νοσοκομειακές λοιμώξεις
Στους 31 βαθμούς η θερμοκρασία-Η πρόγνωση της Μετεωρολογικής
Κατεβαίνουν στη Βουλή οι συνταξιούχοι-«Δίνουμε μέχρι και 100 ευρώ σε φάρμακα, δεν φθάνει η σύνταξη»
Κενά στην ενημέρωση καρκινοπαθών για θέματα γονιμότητας-Ανοίγει η συζήτηση στη Βουλή
Ημερίδα στη Λεμεσό για τη βία και την παραβατικότητα στα σχολεία