Πέθανε και ο τελευταίος λαγός που είχε απελευθερωθεί με πομπό-Τους έφαγαν άλλα ζώα

Σε συνέχεια της ανακοίνωσης που έκδωσε η Υπηρεσία μας την Παρασκευή 26/4/2024 και σε σχέση με διάφορα σχόλια που είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες δύο μέρες, η Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας, με ανακοίνωσή της, σημειώνει τα πιο κάτω:

  1. Την Παρασκευή 26/4/2024 πέθανε και ο τελευταίος λαγός που είχε απελευθερωθεί και μέχρι την Παρασκευή βρισκόταν εν ζωή. Από τους λαγούς στους οποίους τοποθετήθηκαν πομποί, μοναδικός λαγός που συνεχίζει να ζει είναι αυτός που είναι τοποθετημένος σε εκτροφείο και λειτουργεί ως μέτρο σύγκρισης.
  2. Όλοι οι λαγοί που έχουν απελευθερωθεί και έχουν πεθάνει και στην αρχική ανακοίνωση καταγράφεται ότι η αιτία θανάτου τους είναι άγνωστη, σύμφωνα με τις ενδείξεις έχουν φαγωθεί από αλεπούδες ή σκύλους αλλά αυτό που δεν είναι ξεκάθαρο είναι εάν ο θάνατός τους οφείλεται στους πιο πάνω άρπαγες ή πέθαναν από άλλη αιτία και στη συνέχεια οι άρπαγες τους έφαγαν (για όλες τις περιπτώσεις υπάρχει σχετικό φωτογραφικό υλικό). Στις περιπτώσεις όπου η αιτία θανάτου ενός λαγού ήταν ξεκάθαρη αυτή αναγράφεται στην αρχική ανακοίνωση.
  3. Όπως φαίνεται και από τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν την Παρασκευή, το ποσοστό θνησιμότητας των λαγών που απελευθερώθηκαν την άνοιξη, είναι 100% με τη μέγιστη διάρκεια ζωής ενός λαγού να είναι οι 27 μέρες.
  4. Τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης έρευνας προσομοιάζουν με παρόμοιες έρευνες που έγιναν στο εξωτερικό.
  5. Σχετικά με το μέγεθος και το βάρος του πομπού που τοποθετήθηκε στους λαγούς που απελευθερώθηκαν, σημειώνεται ότι, το συγκεκριμένο είδος πομπού είναι αυτό που ενδείκνυται και χρησιμοποιείται για παρόμοιες έρευνες, για παρόμοιου μεγέθους είδη θηλαστικών διεθνώς ενώ κανένας πομπός δεν τοποθετήθηκε σε λαγό με βάρος μικρότερου των 2,5 κιλών. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να σημειωθεί ότι, η Υπηρεσία μας διαθέτει τεράστια εμπειρία στην τοποθέτηση πομπών (τόσο σε θηλαστικά – αγρινά, όσο και σε άγρια πτηνά – αετούς, γύπες, τρυγόνια, τσίχλες) μέσω άλλων επιστημονικών ερευνών που διεξάγει.

«Λόγω των πιο πάνω και λαμβανομένου υπόψη ότι οι λαγοί που απελευθερώθηκαν την περίοδο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου είχαν σημαντικά υψηλότερη διάρκεια ζωής, η Υπηρεσία μας θεωρεί σωστό όπως αποφευχθούν άλλες απελευθερώσεις την παρούσα περίοδο. Οι επόμενες απελευθερώσεις λαγών θα πρέπει να λάβουν χώρα την περίοδο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου όπου η εν λόγω έρευνα θα επαναληφθεί ενώ παράλληλα θα υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες οι λαγοί να θηρευθούν από κυνηγούς», προστίθεται.

«Τέλος διευκρινίζεται ότι σκοπός των ανακοινώσεων της Υπηρεσίας για το συγκεκριμένο θέμα είναι η ενημέρωση του κοινού και σε καμία περίπτωση δεν είναι στόχος να κλείσουν τα εκτροφεία λαγών ή να τεθούν νέοι περιορισμοί αφού θεωρείται ότι η λειτουργεία εκτροφείων λαγών από κυνηγετικούς συλλόγους έχουν ρόλο να επιτελέσουν τόσο στην επιμόρφωση όσο και στην ευαισθητοποίηση των κυνηγών», καταλήγει η ανακοίνωση.

Δειτε Επισης

Τέλος του 2025 θα λειτουργήσει ηλεκτρονική πλατφόρμα για νοσοκομειακές λοιμώξεις
Σύγκρουση δύο οχημάτων στη Λευκωσία-Τέσσερα πρόσωπα στο νοσοκομείο
Περίπου 600 χιλιάδες άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί από Ράφα από τις 6 Μαΐου
Στους 31 βαθμούς η θερμοκρασία-Η πρόγνωση της Μετεωρολογικής
Ανέκτησε τις αισθήσεις του ο Σλοβάκος Πρωθυπουργός μετά από πολύωρη χειρουργική επέμβαση (vids&pics)
Κατεβαίνουν στη Βουλή οι συνταξιούχοι-«Δίνουμε μέχρι και 100 ευρώ σε φάρμακα, δεν φθάνει η σύνταξη»
Κενά στην ενημέρωση καρκινοπαθών για θέματα γονιμότητας-Ανοίγει η συζήτηση στη Βουλή
Προχωρεί με ιδιωτική ποινική δίωξη του Κατσουνωτού η Αρχή-Η τρίλιζα των υποθέσεων εναντίον του σε δύο χρόνια
Πίσω από την πρώτη διαφωνία Εισαγγελέα και Αρχής κατά της Διαφθοράς- Το αδιέξοδο και οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν
Η τελευταία ευκαιρία στην υπόθεση Θανάση-Οι δύο άξονες των ανακριτών, μπαίνουν στον πάγο οι ιδιωτικές ποινικές