Δίνεται τελικά προεδρική χάρη στον 82χρονο παππού-Συνυπογράφει το αίτημα Χριστοδουλίδη η Εισαγγελία

Μετά την τελεσίδικη απόφαση του Εφετείου, το οποίο κατά πλειοψηφία επικύρωσε την ποινή δυόμιση ετών που επιβλήθηκε στον 82χρονο παππού Χρύσανθο, που είχε καταδικαστεί πρωτόδικα για την ενέργεια του να πυροβολήσει τον δράστη που εντόπισε στην αυλή του, φαίνεται να η ιστορία του να έχει αίσιο τέλος.

Και αυτό διότι, μετά την απόφαση του Εφετείου, η Νομική Υπηρεσία αποφάσισε να ανάψει το πράσινο φως για να δοθεί στον 82χρονο προεδρική χάρη, όπως είχε αιτηθεί και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, λίγο μετά την καταδίκη του, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιάζουσες συνθήκες κάτω από τις οποίες διαπράχθηκαν τα αδικήματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η μεσημβρινή εκπομπή του Άλφα, η προεδρική χάρη πιθανόν να απονεμηθεί ακόμη και σήμερα στον 82χρονο που κρατείται στα αστυνομικά κρατητήρια της Λεμεσού, και ως εκ τούτου στη συνέχεια αναμένεται να αφεθεί ελεύθερος.

Υπενθυμίζεται ότι το Εφετείο, ανέφερε στην απόφαση του, πως ο λόγος που απέρριψε την έφεση με την οποία στην ουσία ζητείτο η ποινή με αναστολή, ήταν γιατί «θα έδινε το λανθασμένο μήνυμα και θα εξουδετέρωνε την ανάγκη για αποτρεπτική λειτουργία της ποινής». Ωστόσο, ο Πρόεδρος του Εφετείου, Χαράλαμπος Χαραλάμπους, διαχώρισε τη θέση του, σημειώνοντας πως, «τόσο οι ιδιαίτερες συνθήκες διάπραξης των αδικημάτων, όσο και οι προσωπικές του Εφεσείοντος καθιστούσαν την περίπτωση κατάλληλη για χορήγηση της αναστολής εκτέλεσης των ποινών».

Εξετάζοντας τα δεδομένα, το Εφετείο ανέφερε μεταξύ άλλων, πως με την παραδοχή του κατηγορουμένου, γινόταν δεκτό πως χρησιμοποιήθηκε βία, λέγοντας πως «η βία δεν ήταν ανάλογη ή σύμμετρη (commensurate) εν σχέσει με τον κίνδυνο τον οποίο ο Εφεσείων πίστευε ότι δημιουργείτο από την επίθεση την οποία θεωρούσε ότι αντιμετώπιζε. Είναι εμφανές ότι η ενοχή του εστιάζεται ακριβώς στο ότι υπερέβη της άμυνας ακόμα και σε αυτό το οποίο ο ίδιος πίστευε ότι συνέβαινε».

Σε ότι αφορά τις ενέργειες του 82χρονου και τον χρόνο που χρειάστηκε για να πάρει το όπλο, να τοποθετήσει το φυσίγγιο και να πυροβολήσει, στην απόφαση του το Εφετείο αναφέρει πως, «η στροφή του παραπονούμενου και η αναφερθείσα κατά κόρον θέση φυγής προέκυψε σε αυτό το ελάχιστο διάστημα το οποίο χρειάστηκε ο Εφεσείων για να οπλίσει και είχε άμεση χρονική, καθώς και αιτιώδη σχέση με την κίνηση του Εφεσείοντος να οπλίσει. Με άλλα λόγια ήταν αυτόν που είδε ο παραπονούμενος και γύρισε να φύγει».

Επιπρόσθετα στην απόφαση του Εφετείου, σημειώνεται πως «από την ως νομολογία προκύπτει ότι τα προβλήματα υγείας του αδικοπραγούντος σε περιπτώσεις σοβαρών ποινικών αδικημάτων δύνανται να οδηγήσουν σε μείωση αλλά όχι σε αναστολή της ποινής φυλάκισης, νοουμένου ότι αυτά είναι τέτοιας μορφής που προκαλούν στον αδικοπραγούντα ασυνήθιστού βαθμού ταλαιπωρία».

Παράλληλα, το Εφετείο ανέφερε πως τα προβλήματα υγείας του 82χρονους «δεν είναι τέτοιας σοβαρότητας που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν από τη Διεύθυνση των Φυλακών, περιλαμβανομένης της παροχής νοσοκομειακής φροντίδας εκεί όπου κρίνεται αναγκαίο».

Καταληκτικά το Εφετείο ανέφερε, «λαμβάνοντας υπόψη τη σοβαρότητα και συνθήκες διάπραξης του αδικήματος της εκ προθέσεως πρόκλησης βαριάς σωματικής βλάβης και δη ότι ο Εφεσείων πυροβόλησε το θύμα με κυνηγετικό όπλο πισώπλατα ενόσω βρισκόταν σε θέση φυγής, καθώς και το σύνολο των ελαφρυντικών και προσωπικών περιστάσεων του Εφεσείοντος, περιλαμβανομένων των προβλημάτων υγείας που προέκυψαν μετά τη φυλάκιση, κρίνουμε ότι δεν δικαιολογείται η επέμβαση μας στην άσκηση της διακριτικής εξουσίας του Κακουργιοδικείου βάσει των καθιερωμένων νομολογιακών αρχών. Τυχόν αναστολή των ποινών φυλάκισης θα έδινε το λανθασμένο μήνυμα και θα εξουδετέρωνε την ανάγκη για αποτρεπτική λειτουργία της ποινής».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Από θύμα θύτης ο 82χρονος παππούς που πυροβόλησε τον κλέφτη-Το σκεπτικό της καταδικαστικής απόφασης

Δειτε Επισης

Διαχείριση μετανάστευσης εκτός ΕΕ ζητούν 15 κράτη μέλη, μεταξύ τους η Κύπρος
Προειδοποιούν για απεργιακά μέτρα οι εργαζόμενοι στην κουζίνα του ΓΝ Λεμεσού
Μελέτη κόστους για τα φάρμακα των χαμηλοσυνταξιούχων προωθεί το Υπουργείο Υγείας
Σιγή ιχθύος για το Υπόμνημα που κατέθεσαν στην Ανακριτική Επιτροπή οι μοναχοί-«Έχουμε νομικά δίκαιο»
Ακόμη ένα παραλήρημα Τατάρ-«Η ε/κ πλευρά απέρριψε προτάσεις για το Βαρώσι»
«Μόνο το 5% καταφέρνει τεκνοποιήσει μετά την αποθεραπεία από καρκίνο»-Έγκαιρη ενημέρωση ζητούν οι Βουλευτές
Αεροσκάφος έκανε αναγκαστική προσγείωση στο Άμστερνταμ λόγω καπνών στο πιλοτήριο
Περήφανος ο Δαμιανού για τα πέντε χρόνια ΓεΣΥ-«Κάλυψη πληθυσμού κατά 99%»
Ψήφισε νόμο για ρύθμιση ληξιπρόθεσμων φορολογικών οφειλών η Βουλή
Αιμιλιανίδης: Σωστή η απόφαση για ποινικούς ανακριτές από το Υπουργικό, δύσκολο όμως το έργο τους