Η Μόσχα προειδοποιεί τη Δύση με σκληρή απάντηση αν αγγίξει τα περιουσικά της στοιχεία που έχουν παγώσει

Ρώσοι αξιωματούχοι προειδοποίησαν σήμερα τη Δύση για "σκληρή" απάντηση σε περίπτωση κατάσχεσης των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων που έχουν παγώσει και δεσμεύτηκαν για "ατελείωτες" νομικές μάχες και αντίποινα.

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε ότι η Ρωσία δεν πρόκειται ποτέ να παραχωρήσει εδάφη που κατέσχεσε από την Ουκρανία με αντάλλαγμα την επιστροφή των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων που έχουν κατασχεθεί.

"Η πατρίδα μας δεν πωλείται", έγραψε η Ζαχάροβα στο Telegram.

"Οποια ρωσικά περιουσιακά στοιχεία πρέπει να παραμείνουν άθικτα, διαφορετικά θα υπάρξει σκληρή απάντηση στη δυτική κλοπή. Πολλοί στη Δύση το έχουν ήδη καταλάβει. Δυστυχώς όχι όλοι", σχολίασε.

Σε απάντηση για τον πόλεμο που διεξάγει η Ρωσία στην Ουκρανία, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί της απαγόρευσαν τις συναλλαγές με την κεντρική τράπεζα και το υπουργείο Οικονομικών της Ρωσίας και μπλόκαραν ρωσικά περιουσιακά στοιχεία ύψους περίπου 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων στη Δύση, τα περισσότερα εκ των οποίων βρίσκονται σε ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και όχι σε αμερικανικά.

Σε διαφορετικό του σχόλιο, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι εξακολουθεί να υπάρχει πολύ δυτικό χρήμα στη Ρωσία που θα μπορούσε να στοχοθετηθεί από τα ρωσικά αντίμετρα.

"Οι προοπτικές για νομικές προσφυγές (κατά της κατάσχεσης ρωσικών περιουσιακών στοιχείων) είναι ορθάνοιχτες. Η Ρωσία θα επωφεληθεί από αυτές και θα υπερασπίζεται ασταμάτητα τα συμφέροντά της", είπε ο Πεσκόφ.

Χθες άλλωστε, ο νούμερο δύο του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας και πρώην πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ προειδοποίησε ότι η Ρωσία θα απαντήσει σε τυχόν κατάσχεση από τις ΗΠΑ των ρωσικών κατασχεθέντων νομισματικών αποθεμάτων στη Δύση--κατάσχοντας τα περιουσιακά στοιχεία--περιλαμβανομένων ακινήτων και μετρητών--Αμερικανών πολιτών και επενδυτών στη Ρωσία.

Η αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε νόμο που επιτρέπει στην κυβέρνηση Μπάιντεν να κατάσχει ρωσικά περιουσιακά στοιχεία που φυλάσσονται σε αμερικανικές τράπεζες και να τα μεταφέρει στην Ουκρανία, κάτι που το Κρεμλίνο έχει χαρακτηρίσει παράνομο κι έχει πει ότι θα προκαλέσει αντίποινα.

Πηγή: protothema.gr

Δειτε Επισης

Μυστήριο με τον θάνατο 35χρονου που τον «ρούφηξε» κινητήρας αεροσκάφους στο Μπέργκαμο
Τουλάχιστον 108 νεκροί από τις πλημμύρες στο Τέξας-Αγνοούνται τέσσερα παιδιά
Από φλεγόμενο όχημα ξεκίνησε η πυρκαγιά που μαίνεται στη Μασσαλία-Η νύχτα θα είναι κρίσιμη
ΒΙΝΤΕΟ: Η στιγμή της επίθεσης στο ελληνικών συμφερόντων Magic Seas στην Ερυθρά Θάλασσα
Μίλησε στο βρετανικό κοινοβούλιο ο Μακρό-«Η Ευρώπη δεν θα εγκαταλείψει ποτέ την Ουκρανία»
Σε δύο ημέρες πιθανότατα θα σταλεί στην ΕΕ η επιστολή Τραμπ που θα της ανακοινώνει τους δασμούς
ΒΙΝΤΕΟ: Ήρωας 39χρονος έσωσε μωρά από φλεγόμενο διαμέρισμα στο Παρίσι-Ισορροπούσε σε στενό περβάζι
Δεν είναι ευχαριστημένος με τον Πούτιν ο Τραμπ-«Σκοτώνει κόσμο και μας αραδιάζει βλακείες»
Εκατοντάδες πολίτες σε διαμαρτυρία έξω από τη Νομική-Κατηγόρησε τον Αγγελίδη για αλαζονεία και ζήτησε παραίτηση η ΠΟΓΟ
Ο Χαφτάρ έδιωξε από τη Βεγγάζη την αποστολή της ΕΕ για το μεταναστευτικό-«Είστε ανεπιθύμητοι»