Crash test για το ΥΠΑΝ οι τελικές εξετάσεις-Κρίνεται το νέο σύστημα αξιολόγησης των μαθητών

Κρίσιμες για το Υπουργείο Παιδείας είναι οι εξετάσεις που αναμένεται να πραγματοποιηθούν εντός Μαΐου για τα Γυμνάσια, τα Λύκεια και τις Τεχνικές Σχολές, αφού θα τεθεί σε ισχύ για πρώτη φορά το νέο σύστημα αξιολόγησης του μαθητή, μετά την κατάργηση του θεσμού των εξετάσεων τετραμήνου, το περασμένο καλοκαίρι.

Ο θεσμός των εξετάσεων τετραμήνου είχε προκαλέσει αρκετές εντάσεις στον τομέα της παιδείας, με αποτέλεσμα ουκ ολίγες φορές ο τέως υπουργός Παιδείας να συγκρουστεί ανοιχτά τόσο με τη Βουλή, όσο και με τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς για το συγκεκριμένο θέμα. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι για το συγκεκριμένο θέμα, οι μαθητές είχαν βγει έξω από το Προεδρικό για να διαμαρτυρηθούν για τις εξετάσεις τετραμήνου δύο φορές.

Η κόντρα για το εν λόγω σύστημα αξιολόγησης των μαθητών είχε και πολιτικό υπόβαθρο, αφού από την πρώτη στιγμή το ΑΚΕΛ είχε ταχθεί ενάντια στην εφαρμογή των εξετάσεων τετραμήνου, ενώ μέχρι και πριν την κατάργησή τους, κανένα κόμμα πλην του Δημοκρατικού Συναγερμού δεν υποστήριζε την συνέχισή του.

Αυτός ήταν και ο λόγος που αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, η Αθηνά Μιχαηλίδου κλήθηκε να λάβει αποφάσεις και να θεσπίσει ένα σύστημα αξιολόγησης, που θα έφερνε την πολυπόθητη αλλαγή. Σημειώνεται πως η περσινή σχολική χρονιά, η τελευταία κατά την οποία εφαρμόστηκε ο θεσμός των εξετάσεων τετραμήνου, δεν ήταν ομαλή, αφού στην πρώτη εξεταστική της χρονιάς δημιουργήθηκε ένα τεράστιο πρόβλημα για τους τελειόφοιτους των Λυκείων και των Τεχνικών Σχολών, λόγω της διαρροής θεμάτων του εξεταστικού δοκιμίου.

Η Αθηνά Μιχαηλίδου, αφού είχε συγκεντρώσει όλες τις απόψεις επί του θέματος, τόσο από τα πολιτικά κόμματα, όσο και από τους εμπλεκόμενους φορείς, όπως μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς, κλήθηκε μέσα σε ένα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να καταθέσει πρόταση ενώπιον της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής, για να αλλάξει το σύστημα αξιολόγησης. Κάτι που έκανε και λίγο πριν ολοκληρωθούν οι εργασίες της Βουλής για το καλοκαίρι, το σχέδιο ψηφίστηκε από την Ολομέλεια.

Αυτό σημαίνει ότι οι εξετάσεις Μαΐου είναι ένα crash test για το Υπουργείο Παιδείας, καθώς για πρώτη θα εφαρμοστεί το νέο σύστημα αξιολόγησης, δεδομένου ότι ανάμεσα στις πρόνοιες είναι η κατάργηση της ενδιάμεσης εξέτασης του Ιανουαρίου. Σημειώνεται πως, κατά τις προηγούμενες εβδομάδες, το Υπουργείο Παιδείας είχε ανακοινώσει τα κεφάλαια της ύλης που θα περιληφθούν στις εξετάσεις, καθώς μόνο το 60% της διδαχθείσας ύλης θα χρησιμοποιηθεί.

Υπενθυμίζεται πως, όπως είχε ανακοινώσει το Υπουργείο Παιδείας, η βαρύτητα της εξέτασης θα βρίσκεται στο 30%, ενώ τα τετράμηνα έχουν βαρύτητα 35% και 35%, για το συνολικό βαθμό. Όσον αφορά στην αξιολόγηση του Α’ τετραμήνου, αυτή ήταν διαμορφωτική, μέσα από διαφορετικούς τρόπους αξιολόγησης, όπως:

- διαγωνίσματα

- προφορική συμμετοχή στην τάξη

- κατ’ οίκον εργασίες και συζήτησή τους

- κουίζ - σύντομες γραπτές δημιουργικές εργασίες

- δραστηριότητες αυτοαξιολόγησης και ετεροαξιολόγησης

Παράλληλα, τα εξεταζόμενα μαθήματα για την Α΄ Γυμνασίου από τέσσερα γίνονται δύο και είναι τα Νέα Ελληνικά και Μαθηματικά. Αυτό επειδή το Υπουργείο Παιδείας θέλησε να δώσει έμφαση στην ομαλή μετάβαση των μαθητών από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο και γι’ αυτό το λόγο στις υπόλοιπες τάξεις του Γυμνασίου, δεν υπάρχει μείωση των εξεταζόμενων μαθημάτων.

Δειτε Επισης

Μόνο με έκδοση βίζας για όσους ταξιδεύουν προς Ηνωμένο Βασίλειο από 2 Απριλίου
Σκέπασε την Κύπρο η σκόνη-Συστάσεις του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας
Ήρθησαν οι απεργιακές κινητοποιήσεις εργαζομένων στα υπεραστικά λεωφορεία
Σωρεία καταγγελιών για περιπτώσεις ΑμεΑ που μένουν εκτός αγοράς εργασίας-«Υπάρχει κυνηγητό»
Κατέρχονται σε 24ωρη στάση εργασίας οι εργαζομενοι στο ίδρυμα «Άγιος Λάζαρος»-Φωνές για τη συλλογική σύμβαση
Παραμένει στο προσκήνιο η σκόνη-Έρχονται βροχές και καταιγίδες μέχρι το Σάββατο
Αυστηροποιείται η νομοθεσία για τις επικίνδυνες οικοδομές-Οι αλλαγές που προωθούνται
Τεράστια τα κενά στην διαχείριση της παιδικής κακοποίησης-Επιτακτική ανάγκη η εκπαίδευση εμπλεκομένων
Ζητούν δομές και εξατομικευμένες θεραπείες για άτομα με αυτισμό οι γονείς-Τα κυριότερα αιτήματά τους
Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί του Τζόκερ