Καρογιάν: Κορυφαίος σταθμός η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ

Το μέλλον της ΕΕ και η σημασία της ένταξης της Κύπρου στην Ένωση είκοσι χρόνια πριν, ήταν στο επίκεντρο των ομιλιών και χαιρετισμών στην επετειακή εκδήλωση της ΔΗΠΑ, που πραγματοποιήθηκε σε ξενοδοχείο της Λευκωσίας, για τα 20χρονα ένταξης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στην εκδήλωση παρέστη και απηύθυνε χαιρετισμό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ως τον δεύτερο κορυφαίο σταθμό της ιστορίας της Κύπρου, μετά την ανακήρυξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της ΔΗΠΑ, Μάριος Καρογιάν, την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, αποδίδοντας έπαινο σε όλους τους Προέδρους που με διορατικότητα και συνέπεια εργάστηκαν γι’ αυτήν από την Συμφωνία Σύνδεσης το 1972 μέχρι την Συμφωνία στο Ελσίνκι το 1999, την Κοπεγχάγη το 2002 και την Συνθήκη Προσχώρησης το 2003.

DOC.20240427.6590879.proedros-dipa2

«Για την Κυπριακή Δημοκρατία, η ένταξη στις δομές και στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια ήταν και παραμένει υπαρξιακής σημασίας» είπε. Δυστυχώς, ανέφερε ο Μάριος Καρογιάν, παράλληλα με την συμπλήρωση των 20 χρόνων από την ένταξη της Κύπρου μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, συμπληρώνονται φέτος και 50 χρόνια κατοχής της πατρίδας μας από την Τουρκία και το Κυπριακό παραμένει άλυτο, ενώ η Τουρκία συνεχίζει να αγνοεί, να περιφρονεί και να καταστρατηγεί τις αρχές, τις αξίες και τις αποφάσεις της ΕΕ.

«Έχουμε παρόλα αυτά, το ιστορικό καθήκον και το χρέος να συνεχίσουμε την προσπάθεια αναζήτησης λύσεων μέσα από την ΕΕ και την αξιοποίηση όλων των πλεονεκτημάτων και των δυνατοτήτων που προσφέρει η ιδιότητα μας ως κράτους-μέλους της Ένωσης» ανέφερε. Οφείλουμε, συνέχισε, μεθοδικά και πειστικά να εκμεταλλευτούμε την ανάγκη που έχει η Τουρκία την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είτε, είπε,αυτήν την ανάγκη προσπαθεί να την εξυπηρετήσει με την υποβολή μιας σειράς αιτημάτων, όπως αυτά που αφορούν στην διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, είτε αφορούν στην ειδική σχέση που η Τουρκία επιδιώκει να έχει με την Ένωση.

«Σε κάθε περίπτωση, για να πετύχει τους στόχους της η Τουρκία αποτελεί προϋπόθεση να σεβαστεί και να τηρήσει τις αρχές και τις αξίες πάνω στις οποίες έχει θεμελιωθεί το Ευρωπαϊκό οικοδόμημα, καθώς και τις υποχρεώσεις της προς την Κυπριακή Δημοκρατία» πρόσθεσε.

«Οι πρωτοβουλίες και οι ενέργειες του Προέδρου της Δημοκρατίας, ανοίγουν ένα μικρό παράθυρο ευκαιρίας για την επανέναρξη των συνομιλιών για συνολική επίλυση του Κυπριακού προβλήματος, υπό το πρίσμα των Ευρωτουρκικών σχέσεων. Άλλωστε στα πρόσφατα Συμπεράσματα των Συνόδων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αποτυπώνονται με σαφήνεια οι προς αξιοποίηση ευκαιρίες.

Όπως, όμως, συνηθίζω να λέω, ούτε οι ώμοι του ενός, ούτε οι ώμοι των ολίγων μπορούν να σηκώσουν τις ευθύνες που αναλογούν στην αξιοποίηση αυτών των ευκαιριών. Χρειάζονται οι ώμοι όλων» συμπλήρωσε. Χρειάζεται, σημείωσε, πάνω από όλα η δίκη μας πλευρά να έχει ένα πιο ξεκάθαρο όραμα, μια ενιαία στρατηγική αντίληψη. 

Ο Μάριος Καρογιάν αναφέρθηκε στις προκλήσεις και τα διακυβεύματα για την ΕΕ λέγοντας πως για την ΔΗΠΑ η πραγματική ενοποίηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν μπορεί να ολοκληρωθεί παρά μόνον επιτυγχάνοντας να χαράξει ρηξικέλευθες τομές και να προωθήσει μεταρρυθμίσεις που θα αυξάνουν την στρατηγική της αυτονομία και θα κάνουν τους Ευρωπαίους πολίτες να αισθάνονται ασφαλείς και προστατευμένοι.

«Χρειαζόμαστε μια πραγματική και όχι προσχηματική ένωση ασφάλειας και άμυνας, που θα προβλέπει ότι αν κάποιο Κράτος-Μέλος δεχθεί επίθεση θα υπάρξει συντεταγμένη αντίδραση από μέρους της Ένωσης με ενεργοποίηση της Ευρωπαϊκή Ρήτρας Αμοιβαίας Άμυνας, όπως προβλέπεται από τη Συνθήκη της Λισαβώνας, σύμφωνα με το Άρθρο 51 του Χάρτη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Σήμερα η ΕΕ διέρχεται τις πιο δύσκολες στιγμές της ιστορίας της. Οι πόλεμοι ξαναβρίσκονται στην πόρτα της» ανέφερε.

Μίλησε για διλήμματα που αφορούν την Δημοκρατία και τις αξίες της ΕΕ και είπε ότι στις επερχόμενες εκλογές της 9ης Ιουνίου, η ΔΗΠΑ θα δώσει την δίκη της μάχη για ένα Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο της νέας εποχής, που πρέπει να διέπεται από περισσότερη κοινωνική ευαισθησία, να συμμετάσχει ενεργά στην τρίτη μεγαλύτερη πολιτική ομάδα, των Φιλελευθέρων Δημοκρατών, όπου συγκαταλέγονται ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, Εμανουέλ Μακρόν και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Έχουμε την απόλυτη πεποίθηση ότι το ευρωπαϊκό προφίλ που χαρακτηρίζει την Δημοκρατική Παράταξη, οι πολιτικές στοχεύσεις της και οι προτεραιότητές της συνάδουν απολύτως με τις ανάγκες του συνόλου των ευρωπαίων πολιτών, ανέφερε ο κ. Καρογιάν καταλήγοντας με το μήνυμα του κόμματός του για τις εκλογές «Πάμε ΜΑΖΙ να χτίσουμε την Ευρωπαϊκή Κύπρο του αύριο».

Γιορτάζουμε σήμερα μια σπουδαία ημέρα για τη χώρα μας, δήλωσε ο Νίκος Αιμιλίου, Γενικός Εισαγγελέας στο Δικαστήριο της ΕΕ, λέγοντας πως η δική του γενιά που γεννήθηκε εκτός ΕΕ αλλά βίωσαν την ένταξη, είναι αυτή που κατανόησε καλύτερα την ιστορική διάσταση της μετάβασης της Κύπρου από την περιορισμένη νησιώτικη οπτική της προς το δυναμικό ευρωπαϊκό της πεπρωμένο.

Η Ευρώπη, συνέχισε, μέσα σε είκοσι χρόνια σάρωσε τα βάρη και ενδυνάμωσε τους εύθραυστους θεσμούς από την εποχή της ανεξαρτησίας της Κύπρου, μας επέτρεψε να συναντηθούμε με τις ευκαιρίες αλληλεγγύης, ασφάλειας, ευημερίας, ειρήνης και δημοκρατίας που γέννησε η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

«Σε μια χώρα που η εμπέδωση των δημοκρατικών θεσμών ήταν νωπή, που τα δημοκρατικά δικαιώματα δεν ήταν δεδομένα για όλους, όπου οι ανεξάρτητες αρχές και μηχανισμοί δημοκρατικού ελέγχου είτε έλειπαν είτε υπολειτουργούσαν, η Ευρώπη μεταμόρφωσε την Κύπρο των γυάλινων κορμών σε μια χώρα με ισχυρά δημοκρατικά θεμέλια. Η συνταγματική μας τάξη και δημοκρατική μας πρακτική όχι μόνο εμπλουτίστηκε από τις ευρωπαϊκές αξίες, αλλά οι θεσμοί μας άντεξαν και το μεγάλο βάρος των πρόσφατων πολυκρίσεων».

Στην οικονομία και στις υποδομές, είπε, στα τελευταία είκοσι χρόνια πετύχαμε πολλά και στη δύσκολη στιγμή, με τις θυσίες των Κυπρίων, η Ευρώπη εξυγίανε τον τραπεζικό μας τομέα και «μάζεψε» το χρέος μας από τους κερδοσκόπους των αγορών συγκεντρώνοντάς το στα χέρια της οικογένειας, ενώ τα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ των κοινοτικών ταμείων, στήριξαν την ύπαιθρο και τις υποδομές.

Η θέση της Κύπρου στον κόσμο αναβαθμίστηκε θεαματικά, ανέφερε, σημειώνοντας ότι τα σύνορά μας είναι πια τα εξωτερικά σύνορα της Ένωσης.

Είναι γεγονός, συνέχισε, ότι σε σχέση με την εθνική μας υπόθεση η προοπτική της ένταξης συνοδεύτηκε από τη σοβαρότερη ίσως προσπάθεια για την επίλυση του κυπριακού. «Έκτοτε όμως και κυρίως τα τελευταία χρόνια η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει καταφέρει στον βαθμό που θα έπρεπε να χαράξει μια αξιόπιστη και αποτελεσματική πολιτική έναντι της Τουρκίας. Η Τουρκία τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερο διολισθαίνει σε μια πορεία προς τον αυταρχισμό και τον αναθεωρητισμό. Και η ευρωπαϊκή στάση έναντι της Τουρκίας πολύ φοβάμαι πως χαρακτηρίζεται περισσότερο ή καθορίζεται περισσότερο από πρόσκαιρα οικονομικά και εμπορικά συμφέροντα, είναι περισσότερο συναλλακτική παρά στρατηγική. Και, χωρίς μια αξιόπιστη ευρωπαϊκή πολιτική έναντι της Τουρκίας, θεωρώ πως και οι δικές μας εθνικές υποθέσεις θα συνεχίσουν να παραμένουν δυσεπίλυτες».

Απευθυνόμενος στον ΠτΔ, ο κ. Αιμιλίου είπε ότι ανήκει στη νέα γενιά των πολιτικών και ανέλαβε την βαριά ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας σε καιρούς “ου μενετούς”. «Υπό την καθοδήγηση σας η Κύπρος θα έχει την ευκαιρία, κυρίως μέσω και της επερχόμενης Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ να ενδυναμώσει τη θέση της ως μέλος της Ευρωπαϊκής οικογένειας», σημείωσε.

Η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης πριν από 20 χρόνια ενίσχυσε τους δεσμούς αλληλεγγύης μεταξύ πολλών ευρωπαϊκών εθνών και επιβεβαίωσε τη δέσμευσή μας για ειρήνη, δημοκρατία και ευημερία για όλους, ανέφερε στο οπτικογραφημένο μήνυμά του στην εκδήλωση ο Συμπρόεδρος του Κόμματος Συμμαχίας Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη (Alliance of Liberals and Democrats for Europe Party - ALDΕ), Ιλχάν Κιουτσιούκ.

Αναφερόμενος στα οφέλη που η Κύπρος αποκόμισε από την ένταξή της στην ΕΕ, ο κ. Κιουτσιούκ είπε ότι έχει κερδίσει στην ευρωπαϊκή σκηνή φωνή, είναι πλέον ισότιμη μεταξύ των Ευρωπαίων ομολόγων της, συνεισφέροντας πολύτιμες γνώσεις και προοπτικές στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων της Ένωσής και οι Κύπριοι πολίτες έχουν φωνή όχι μόνο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

DOC.20240427.6591424.dipa

«Το ευρωπαϊκό εγχείρημα είναι ένα έργο σε εξέλιξη, η διατήρηση της δημοκρατίας απαιτεί επαγρύπνηση και αφοσίωση στις αρχές που διέπουν την ΕΕ. Αλλά με την Κύπρο στο πλευρό μας, είμαστε πιο δυνατοί και πιο ανθεκτικοί». Εξέφρασε περηφάνια για την ένταξη της ΔΗΠΑ στην ALDE λέγοντας ότι μαζί εργάζονται για να προσφέρουν ένα καλύτερο μέλλον για όλους τους Κύπριους και τους Ευρωπαίους. Θέλουμε κάθε άτομο να ευημερεί, μια οικονομία που ευνοεί όλα τα κοινωνικά στρώματα, ελευθερία, ασφάλεια και δημοκρατία για όλους τους πολίτες, σημείωσε.

Παρά τις πολλές κρίσεις και την επιστροφή του πολέμου στην ευρωπαϊκή ήπειρο, η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει ένας επιθυμητός ορίζοντας για τους λαούς της, ανέφερε στο δικό της χαιρετισμό η Πρόεδρος του Renew Europe, Valerie Hayer.  Σήμερα, είπε, η Κυπριακή Δημοκρατία επωφελείται από τις τεράστιες οικονομικές ευκαιρίες που προσφέρει η ενιαία αγορά. Στην πραγματικότητα, η Κύπρος είναι μια από τις πιο δυναμικές οικονομίες στην ευρωπαϊκή ήπειρο, με οικονομική ανάπτυξη πολύ πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ.

«Σε αυτούς τους κρίσιμους καιρούς, το να είσαι μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας αποτελεί ουσιαστική εγγύηση σταθερότητας και ασφάλειας και παρέχει συγκεκριμένα εφόδια για την αντιμετώπιση κρίσεων. Αναφέρομαι, φυσικά, στο μεγαλεπήβολο σχέδιο ανάκαμψης μετά την πανδημία του Κορωνοϊού COVID-19, το οποίο θα προσφέρει στην Κύπρο σχεδόν 1,2 δισ. ευρώ σε δάνεια και επιχορηγήσεις. Αυτά τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν για να υλοποιηθούν μεγάλες περιβαλλοντικές και τεχνολογικές αλλαγές και να εγγυηθούν την ευημερία της χώρας σας».

Υπάρχουν ακόμη πολλές προκλήσεις μπροστά μας, ανέφερε, αλλά η Κυπριακή Δημοκρατία είναι ισχυρότερη εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η Ένωσή μας είναι ισχυρότερη με την Κύπρο».

Ο χαιρετισμός του ΠτΔ

Η κυπριακή προεδρία της ΕΕ το 2026 πρέπει να είναι σαφώς περισσότερο επιτυχής από την πρώτη προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας το 2012.

“Η ένταξή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η σημαντικότερη πολιτική και διπλωματική επιτυχία της χώρας μας από ιδρύσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας το 1960, ειδικότερα αν αναλογιστούμε πώς ξεκίνησε αυτή η προσπάθεια, ποιες ήταν οι πρώτες αντιδράσεις, πόσοι πίστευαν πραγματικά ότι η Κυπριακή Δημοκρατία μπορούσε να γίνει κράτος μέλος της ΕΕ χωρίς την επίλυση του Κυπριακού”, επισήμανε.

Ο Πρόεδρος σημείωσε ότι η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση την 1η Μαΐου του 2004, δεν ήταν μια απλή πράξη διαδικαστικού χαρακτήρα, αλλά το επιστέγασμα ενός ξεκάθαρου, μακροχρόνιου σχεδιασμού, με όραμα και πλάνο, με συγκεκριμένη στρατηγική που υπηρετήθηκε μέσα από μια σειρά ενεργειών και δράσεων σε πολλά επίπεδα.

“Πάνω από όλα, όμως, ήταν το αποτέλεσμα της κοινής στρατηγικής που χάραξαν και ακολούθησαν οι Κυβερνήσεις Κύπρου και Ελλάδας”, είπε, υπογραμμίζοντας τον καθοριστικό ρόλο της ελληνικής Κυβέρνησης το καλοκαίρι του 1990 έτσι ώστε να υποβληθεί η αίτηση της Κύπρου για ένταξη στις 4 Ιουλίου εκείνο τον χρόνο.

Αν προσπαθήσουμε να γυρίσουμε πίσω τον χρόνο 20 χρόνια πίσω δεν θα δυσκολευτούμε καθόλου να συνειδητοποιήσουμε τη δραστική αλλαγή που έφερε στη ζωή μας η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε όλες τις εκφάνσεις, τις πτυχές της καθημερινότητάς μας, συνέχισε ο Πρόεδρος. Η πιο σημαντική αλλαγή από όλες, υπογράμμισε, είναι η ενισχυμένη θέση της Κύπρου, διπλωματικά και πολιτικά, που προκύπτει από το γεγονός ότι “ανήκουμε πλέον σε μια πολυπληθή και ισχυρή οικογένεια, που αριθμεί μισό δισεκατομμύριο πολίτες, σε μια επικράτεια που εκτείνεται από το Ελσίνκι μέχρι τη Λευκωσία και από τη Λισσαβόνα μέχρι τη Βαρσοβία και τη Ρώμη. Αυτή η ενισχυμένη θέση είναι σημαντική για κάθε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά ας αναλογιστούμε πόσο σημαντική είναι όταν μιλάμε για ένα μικρό κράτος το οποίο μάλιστα βρίσκεται υπό κατοχή εδώ και 50 χρόνια”, ανέφερε.

Επιπλέον, σημείωσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, είναι από το 2008 μέλος της Ευρωζώνης, κάτι που την τοποθετεί στον σκληρό πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στον πυρήνα των σημαντικότερων πολιτικών και οικονομικών κέντρων λήψης αποφάσεων. “Αυτή η ιδιότητα της πατρίδας μας, δημιουργεί, παράλληλα, πολλαπλές συνέργειες που μας ενισχύουν με αυτοπεποίθηση και μας γεμίζουν με αισιοδοξία για το μέλλον”, είπε.

Αναφερόμενος στις κρίσεις που αντιμετώπισε η ΕΕ τα τελευταία χρόνια, όπως η τραπεζική και οικονομική κατάρρευση της περασμένης δεκαετίας και πιο πρόσφατα η πανδημία του κορωνοϊού και ο πόλεμος στην Ουκρανία, κάλεσε όλους να αναλογιστούν πόσο πιο δύσκολο θα ήταν για την Κυπριακή Δημοκρατία να αντιμετωπίσει αυτές τις προκλήσεις αν ήταν εκτός της ΕΕ.

“Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι, λοιπόν, ο χώρος που μας πρόσφερε και μας προσφέρει τη δυνατότητα να διεκδικούμε πάντα, μέσα σε πνεύμα συνεργασίας, το δίκαιο και να παλεύουμε για το εφικτό, για το καλό της Ένωσης, των πολιτών της, καθώς και των πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας”, είπε, προσθέτοντας ότι “είμαστε αρκετά ρεαλιστές, αντιλαμβανόμαστε τα όρια, τους περιορισμούς αλλά και τα συμφέροντα που υφίστανται και εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης”.

Ωστόσο, συνέχισε, παρά τα όποια προβλήματα και προκλήσεις στην ΕΕ “αναζητούμε τις λύσεις στα μεγάλα θέματα που έχουμε να διαχειριστούμε”. Σημείωσε ότι έχουμε ξεκάθαρο προσανατολισμό, όραμα για το πού θέλουμε να πάει η Ευρωπαϊκή Ένωση, πώς θέλουμε την ΕΕ να μετεξελιχθεί, και “σμίγουμε τη φωνή μας με όσους οραματίζονται περισσότερη Ευρώπη, στρατηγικά πιο αυτόνομη, πιο ενωμένη, πιο αποτελεσματική, πιο αλληλέγγυα”, αναφέροντας ότι είναι σημαντικό ότι αυτές τις αρχές τις ασπάζεται και ο ευρωπαϊκός πολιτικός χώρος που συμμετέχει η ΔΗΠΑ.

Η μεταναστευτική κρίση, οι κοινωνικές ανισότητες, η κλιματική αλλαγή, οι περιφερειακές εντάσεις και συγκρούσεις είναι μόνο μερικά από τα ζητήματα που αναδεικνύουν τη σημασία και σπουδαιότητα της Ευρώπης, είπε.

Αναφερόμενος στον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ένωση σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού, είπε ότι “έχουμε επενδύσει στην ουσιαστική εμπλοκή και υποστήριξη της Ευρώπης για τη νέα προσπάθεια που καταφέραμε σταδιακά να έχει ξεκινήσει μέσα από τον διορισμό της προσωπικής απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα”. Σε αυτό το πλαίσιο, πρόσθεσε, πολύ πρόσφατα, στο έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Απριλίου, “έχουμε μέσω των σχετικών Συμπερασμάτων καταφέρει να υπάρχει μια σαφής διασύνδεση της προόδου στα ευρωτουρκικά με τις εξελίξεις στο Κυπριακό εντός του συμφωνημένου πλαισίου”.

“Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι το κεκτημένο μπορεί να λειτουργήσει όχι μόνο ως βάση για επίλυση του Κυπριακού, αλλά και ως η σημαντικότερη ασφαλιστική δικλείδα για εφαρμογή μίας ενδεχόμενης λύσης του Κυπριακού, όπου όλοι οι νόμιμοι κάτοικοί της, Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι, Μαρωνίτες, Αρμένιοι και Λατίνοι να μπορούν να απολαύσουν πλήρως τα ανθρώπινα δικαιώματά τους ως Ευρωπαίοι πολίτες σε μια επανενωμένη πατρίδα.

“Mέσα από τη γενικότερη στρατηγική μας, πετύχαμε και συνεχίζουμε να επιδιώκουμε την περαιτέρω ανατροπή μιας αντίληψης που διαμορφώθηκε στις Βρυξέλλες για την πατρίδα μας, ως μία χώρα με μονοθεματική ατζέντα που ενδιαφέρεται μόνο για την Τουρκία, τα ευρωτουρκικά και το Κυπριακό”, σημείωσε, αναφέροντας ότι η Κύπρος προσεγγίζεται πλέον ως ένας δημιουργικός και αξιόπιστος εταίρος, με σημαντική συμμετοχή στα ευρωπαϊκά δρώμενα, με λόγο και ρόλο στις προσπάθειες και στα θέματα που ενδιαφέρουν τους Ευρωπαίους πολίτες, σε όλα τα μεγάλα θέματα που απασχολούν την ΕΕ.

Επιπλέον, είπε ότι η Κύπρος έχει αξιοσημείωτο αποτύπωμα, δεδομένου του μικρού της μεγέθους, σε ό,τι αφορά τις περιφερειακές πρωτοβουλίες που ανέλαβε και που βασικό στόχο έχουν την προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας και της συνεργασίας στην περιοχή.

Εξέφρασε τη χαρά του για την κάθοδο της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλας Φον ντερ Λάιεν, στην Κύπρο την 1η Μαΐου, για τον εορτασμό των 20 χρόνων από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, μετά από πρόκληση του ιδίου. “Θεωρώ τη θετική ανταπόκριση της ως ένδειξη και της αναγνώρισης του ρόλου που η Κυπριακή Δημοκρατία διαδραματίζει εντός της ΕΕ”, είπε.

Αναφερόμενος στην επερχόμενη προεδρία της ΕΕ από την Κυπριακή Δημοκρατία, το πρώτο εξάμηνο του 2026, είπε ότι “αποκτά τη μορφή μιας εθνικής αποστολής με πανευρωπαϊκή διάσταση”, καθώς πρόκειται για ένα σημαντικότατο ορόσημο για την Κυπριακή Δημοκρατία, στο οποίο “η διακυβέρνησή μας και εγώ προσωπικά αποδίδουμε ιδιαίτερη σημασία”. Γι’ αυτό, είπε, συστάθηκε έγκαιρα το Υφυπουργείο για Ευρωπαϊκά Θέματα και διορίστηκε αρμόδια Υφυπουργός. “Αυτή η Προεδρία πρέπει να είναι σαφώς περισσότερο επιτυχής από την πρώτη Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας το 2012”, υπογράμμισε.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της ΔΗΠΑ, Μάριο Καρογιάν για τη συμβολή του στην προσπάθεια και για το Κυπριακό και για την οικονομία, σημειώνοντας ότι η συμβολή της ΔΗΠΑ είναι ουσιαστικής σημασίας.

“Ισχυρή Ευρωπαϊκή Ένωση σημαίνει και ισχυρή Κύπρος”, ανέφερε, υποσχόμενος ότι θα εργαστεί άοκνα τόσο στο πλαίσιο της συμμετοχής του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο όσο και ευρύτερα, ούτως ώστε η Ευρωπαϊκή Ένωση να παραμείνει συνεκτική και ενωμένη, να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο εν μέσω γεωπολιτικής αστάθειας και πολέμων.

“Παραμένοντας πιστοί στις ιδρυτικές αρχές και αξίες της Ένωσης, μπορούμε να προσβλέπουμε σε καλύτερες μέρες, μπορούμε να προσβλέπουμε σε μια ακόμη καλύτερη και πιο ισχυρή Ευρωπαϊκή Ένωση προς όφελος των πολιτών μας και, κυρίως, προς όφελος της νέας γενιάς των Ευρωπαίων”, κατέληξε.

Δειτε Επισης

Η Κύπρος έχει τη δυνατότητα να απορροφήσει συνολικά κονδύλια ύψους €3,193 δισ.
Για ηλεκτρονική διακυβέρνηση συζήτησαν αξιωματούχοι της Τουρκίας στα κατεχόμενα
Η Βουλή εισάγει διεθνή πρότυπα χειρισμού βίας και παρενόχλησης στον χώρο εργασίας
Συγκεκριμένες πολιτικές πρωτοβουλίες για σπάσιμο αδιεξόδου στο Κυπριακό ζήτησε ο Στεφάνου στις Βρυξέλλες
«Η Κομισιόν έτοιμη να παράσχει υποστήριξη αν επαναληφθούν διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό»
Νίκος Χριστοδουλίδης και Κυριάκος Μητσοτάκης στο 2ο Greece-Cyprus Summit
Η ExxonMobil ξεκινά γεωτρήσεις στα τεμάχια 5 και 10 περί τα μέσα Ιανουαρίου
Συνεχίζει τις προκλήσεις η Τουρκία-«Πρέπει να προβάλουμε απευθείας πτήσεις και εμπόριο»
Δείπνο προς τιμήν του Τατάρ από τον Τούρκο Πρέσβη στις Βρυξέλλες
Στα τέλη Ιανουαρίου τοποθετεί την πενταμερή ο Τατάρ-Μίλησε για συμμετοχή ΗΒ «σε χαμηλότερο επίπεδο»