Εγκατάσταση ανελκυστήρων σε 115 πολυκατοικίες, απέμειναν άλλες 253-Το αναλυτικό πλάνο του ΥΠΕΣ

Σε συνολικά 115 πολυκατοικίες έχει ολοκληρωθεί η εγκατάσταση ανελκυστήρων, από τις 368 υφιστάμενες πολυκατοικίες που βρίσκονται στο Πρόγραμμα Εγκατάστασης Ανελκυστήρων του Υπουργείου Εσωτερικών, με κόστος δώδεκα εκατομμύρια ευρώ, ενώ ταυτόχρονα, σε εξέλιξη βρίσκεται έργο εγκατάστασης ανελκυστήρων σε άλλες εννέα πολυκατοικίες στον κυβερνητικό οικισμό Κόκκινες στη Λευκωσία.

Μετά από ερώτημα του βουλευτή του ΔΗΣΥ, Γιώργου Κάρουλλα, προς τον υπουργό Εσωτερικών, Κωνσταντίνο Ιωάννου για τον προγραμματισμό εγκατάστασης ανελκυστήρων σε πολυκατοικίες στους προσφυγικούς συνοικισμούς και πώς ο προγραμματισμός αυτός έχει τροποποιηθεί λόγω του σχεδίου κτίΖΩ, ο κ. Ιωάννου, ανέλυσε το πλάνο της υλοποίησης του προγράμματος.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του ΥΠΕΣ, σήμερα βρίσκονται εγκατεστημένοι 193 ανελκυστήρες, εκ των οποίων οι 115 είναι σε υφιστάμενες πολυκατοικίες και οι 78 σε νέες πολυκατοικίες, στους Κυβερνητικούς Οικισμούς παγκύπρια, οι οποίοι συντηρούνται από το Τμήμα Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών, μέσω ιδιωτών εργολάβων με κόστος συντήρησης, επιδιόρθωσης και λειτουργίας τους, της τάξης των 200.000 ευρώ ετησίως, ποσό που καταβάλλεται από το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως.

Παράλληλα, όπως αναφέρει ο κ. Ιωάννου, είχαν υπογραφεί συμβόλαια για το Έργο Κατασκευή φρεατίων για εγκατάσταση ανελκυστήρων σε τέσσερις υφιστάμενες Πολυκατοικίες στην Αθαλάσσα και μια στον Άγιο Γεώργιο, κόστους 821.511,72 ευρώ συν Φ.Π.Α και για το Έργο Κατασκευή φρεατίων από σκυρόδεμα και μεταλλική κατασκευή για εγκατάσταση ανελκυστήρων σε τρεις υφιστάμενες πολυκατοικίες σε Κυβερνητικούς Οικισμούς Λεμεσού (δυο στον ‘Μακάριο III’ και μια στον ‘Άγιο Ιωάννη’)”, κόστους 649,337,30 ευρώ συν Φ.Π.Α, για τα οποία έγινε λύση εργοδότησης εξ υπαιτιότητας του Εργολάβου την 1η Αυγούστου 2023.

Επιπρόσθετα, για να ξεπεραστούν τα προβλήματα που αντιμετώπιζε το Τμήμα, όπως αμετάκλητη συγκατάθεση από όλους τους κυρίους των μονάδων, τεχνικά προβλήματα και άλλα, το Πρόγραμμα εγκατάστασης ανελκυστήρων σε όλες τις υφιστάμενες πολυκατοικίες στους Κυβερνητικούς Οικισμούς στέγασης εκτοπισθέντων, εντάχθηκε στο Σχέδιο Χορηγιών κτίΖΩ, το οποίο τέθηκε σε εφαρμογή με την Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου στις 7 Απριλίου του 2023.

Στόχος του Σχεδίου Χορηγιών κτίΖΩ, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, είναι η εφαρμογή ολιστικής λύσης στη διαχείριση του ζητήματος στατικής επάρκειας των πολυκατοικιών των Κυβερνητικών Οικισμών, ώστε να διασφαλίζεται η ασφάλεια, η υγεία και η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των ενοίκων, που ως επί το πλείστον είναι άτομα πρώτης γενιάς προσφυγών, δηλ. ηλικιωμένοι πρόσφυγες. Αντικείμενό του είναι η παροχή χορηγίας στους δικαιούχους των διαμερισμάτων 358 υφιστάμενων πολυκατοικιών των Κυβερνητικών Οικισμών Στέγασης Εκτοπισθέντων, για επιδιόρθωση/ενίσχυση ή αναδόμηση, αν απαιτείται, των πολυκατοικιών τους. Σημειώνεται ότι με τη χορηγία που θα λαμβάνουν οι δικαιούχοι θα μπορούν να προβαίνουν τόσο σε εγκατάσταση ανελκυστήρα, με επιπρόσθετη χορηγία 90.000 ευρώ, όσο και σε βελτιωτικές εργασίες στην πολυκατοικία που διαμένουν. Στις περιπτώσεις όπου απαιτείται αναδόμηση των οικιστικών τους μονάδων, οι νέες πολυκατοικίες θα περιλαμβάνουν και εγκατάσταση ανελκυστήρα.

Όπως αναφέρει επίσης ο υπουργός Εσωτερικών, οι εργασίες επιδιόρθωσης ή αναδόμησης των πολυκατοικιών θα εκτελούνται από τον ιδιωτικό κατασκευαστικό τομέα, στον οποίον, πέραν της κρατικής χορηγίας και της συνεισφοράς των δικαιούχων των διαμερισμάτων αυτών, δίδεται Ειδικό Κίνητρο παροχής πρόσθετου συντελεστή δόμησης προς αξιοποίηση είτε στο ίδιο το Έργο είτε σε άλλο Έργο που εκτελεί ή θα εκτελέσει ο κατασκευαστής σε κατάλληλες περιοχές, με σκοπό τη βιώσιμη χρηματοδότηση του Έργου.

Αξίζει να αναφερθεί ότι το Σχέδιο χορηγιών θα έχει διάρκεια δέκα ετών και συνολικό κόστος της τάξης των 130 εκατομμυρίων ευρώ.

Καταλήγοντας, ο κ. Ιωάννου, εξηγεί πως με την εμπλοκή του ιδιωτικού κατασκευαστικού τομέα δίδεται η δυνατότητα της παράλληλης, ταυτόχρονης και ταχείας αξιοποίησης του Σχεδίου Χορηγιών κτίΖΩ από μεγάλη μερίδα δικαιούχων, κάτι που είναι πρακτικά αδύνατο να υλοποιήσει ο Κρατικός Τομέας.

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί για τα 3,7 εκατομμύρια του Τζόκερ
Επανεξελέγη Πρόεδρος του Παγκυπρίου Συντονιστικό Συμβούλιο Εθελοντισμού ο Ηλίας Δημητρίου
Στην Κύπρο στις 6-9 Ιουνίου το ιστιοφόρο Bel Espoir στο πλαίσιο διαθρησκευτικής πρωτοβουλίας
Το 53% της Ευρώπης και λεκάνης Μεσογείου επλήγη από ξηρασία μέσα Μαΐου
Έως το τέλος του μήνα οι εγγραφές μαθητών σε Β΄ και Γ΄ τάξη Γυμνασίου/Λυκείου/Τεχνικής Σχολής
«Ένας στους δύο στην Κύπρο δεν καλύπτεται από συλλογικές συμβάσεις»-Ζητούν εφαρμογή της οδηγίας
Εξαίρεση καλλιτεχνών στην τ/κ συνοικία Σκάλας από αγοραίο ενοίκιο ζητά η Επιτροπή Προσφύγων
Κλείνουν ιστορικό προσφυγικό σωματείο-Έκκληση για επιείκεια από φίλους και θαμώνες
Σε 5.119 οι υποψήφιοι για πρόσβαση στα Δημόσια ΑΕΙ Κύπρου και Ελλάδας το 2025
Ανάκληση εισηγήσεων του ΥΠΑΝ ζητούν Σύνδεσμος ΔΕΠΥ και η «Αγκαλιά Ελπίδας»