Βράβευσε τοπικές αρχές, επιχειρήσεις, οργανισμούς για πράσινες δράσεις ο Πρόεδρος
21:08 - 26 Απριλίου 2024
Δεκαπέντε Δήμοι και έξι Κοινότητες και τριάντα οργανισμοί και επιχειρήσεις βραβεύτηκαν την Παρασκευή, σε εκδήλωση στο Προεδρικό Μέγαρο, με τα «παγκύπρια βραβεία πράσινες πόλεις και πράσινες κοινότητες» και τα «παγκύπρια περιβαλλοντικά βραβεία για οργανισμούς και επιχειρήσεις» για το 2023.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης απένειμε την πράσινη σημαία στους Δήμους και Κοινότητες και τιμητικά μετάλλια «προστάτης του περιβάλλοντος» στους βραβευθέντες οργανισμούς και τις βραβευθείσες επιχειρήσεις, σημειώνοντας σε χαιρετισμό του ότι η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης είναι ψηλά στις προτεραιότητες της Κυβέρνησης.
Τα βραβεία καθιερώθηκαν με πρωτοβουλία του Κυπριακού Κέντρου Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης (ΚΥΚΠΕΕ) της Ιεράς Μητρόπολης Λεμεσού, σε συνεργασία με την Επίτροπο Περιβάλλοντος, την Ένωση Δήμων και την Ένωση Κοινοτήτων. Στην επιστημονική επιτροπή αξιολόγησης συμμετείχαν το ΤΕΠΑΚ, το ΕΤΕΚ και το Ενεργειακό Γραφείο Κύπρου.
Οι πράσινες πόλεις και κοινότητες, με τη βράβευσή τους, εντάσσονται αυτόματα στο Δίκτυο Πράσινων Πόλεων και Πράσινων Κοινοτήτων της Κύπρου.
Ειδική τιμητική διάκριση, το «Χρυσό Αγρινό» για το 2023 και τον τίτλο της Πράσινης Πρωτεύουσας της Κύπρου για το 2023 έλαβε ο Δήμος Λευκωσίας για το έργο «ανάπλαση εμπορικού τριγώνου Μακαρίου-Στασικράτους-Ευαγόρου» στην κατηγορία αειφόρος διακίνηση και μεταφορές, καθώς συγκέντρωσε την υψηλότερη βαθμολογία από όλα τα υποψήφια έργα.
Αντίστοιχα το «Χρυσό Αγρινό» στις κοινότητες έλαβε η κοινότητα Κισσόνεργας για το έργο «πρώτοι στην ανακύκλωση στην επαρχία Πάφου το 2022» στην κατηγορία Διαχείριση αποβλήτων.
Η ειδική χρυσή τιμητική διάκριση «Χρυσό Κέδρο» για το 2023 για οργανισμούς και επιχειρήσεις απονεμήθηκε στο Πανεπιστήμιο Frederick ως ο οργανισμός με την ψηλότερη βαθμολογία από όλες τις υποψηφιότητες.
Οι Δήμοι και Κοινότητες τιμήθηκαν μεταξύ άλλων για δράσεις που αφορούν την αστική βιοποικιλότητα, την αειφόρο διακίνηση και τις μεταφορές, την αειφόρο ενεργειακή κατανάλωση, την ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση, την διαχείριση αποβλήτων, τον πολιτισμό και το περιβάλλον.
Οι επιχειρήσεις και οργανισμοί βραβεύθηκαν σε κατηγορίες όπως υπηρεσίες, στον πρωτογενή τομέα, μεταποίηση, βιομηχανία και εμπόριο, στα ξενοδοχεία και τουριστικές επιχειρήσεις και στην κατηγορία δημόσιοι και άλλοι φορείς και οργανισμοί.
Τα βραβεία καθιερώθηκαν με πρωτοβουλία του ΚΥΚΠΕΕ σε συνεργασία με την Επίτροπο Περιβάλλοντος, το ΤΕΠΑΚ , την ΟΕΒ, τον ΣΤΕΚ και τον ΟΓΕΕ Λεμεσού.
Σε σύντομο χαιρετισμό ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι η Πολιτεία από μόνη της σε καμία απολύτως περίπτωση δεν μπορεί να πετύχει τον μεγαλεπήβολο στόχο της πράσινης μετάβασης, ο οποίος πρέπει να επιτευχθεί όχι γιατί μας τον επιβάλλουν οι διεθνείς και ευρωπαϊκές μας υποχρεώσεις, αλλά για το μέλλον του τόπου μας και τη νέα γενιά.
Ανέφερε ότι αν μιλήσουμε με τη νέα γενιά του τόπου μας η υπ΄αριθμόν ένα ανησυχία εστιάζεται στο μέλλον του πλανήτη και στις προκλήσεις από την κλιματική αλλαγή, που δεν είναι κάτι μακρινό για εμάς.
«Η κλιματική κρίση είναι σήμερα ενώπιον μας, αντιμετωπίζουμε ήδη τις προκλήσεις. Είναι για αυτό τον λόγο που από δικής μας πλευράς ως Πολιτεία αποδίδουμε ιδιαίτερη σημασία, είναι πολύ ψηλά στις προτεραιότητες μας όχι γιατί είναι υποχρέωση μας», ανέφερε.
Σε ότι αφορά τις υποχρεώσεις που έχουν τεθεί από πλευράς ΕΕ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως χωρίς να είναι ειδικός, θεωρεί ότι θα αναγκαστεί πολύ σύντομα η ΕΕ να αναθεωρήσει αυτές τις υποχρεώσεις, γιατί δεν είναι εφικτό να επιτευχθούν όλοι αυτοί οι στόχοι.
Εξήρε το έργο του ΚΥΚΠΕΕ τα τελευταία 20 χρόνια ανακοινώνοντας ότι η Κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει στην παραχώρηση ετήσιας χορηγίας προς το Κέντρο για την ενίσχυση του έργου του, και ως ένδειξη αναγνώρισης της πολύ σημαντικής δουλειάς που επιτελεί.
Καινοτομία και ενεργός συμμετοχή για αντιμετώπιση των προκλήσεων
Η Επίτροπος Περιβάλλοντος Αντωνία Θεοδοσίου τόνισε την επιτακτική ανάγκη να ενδυναμωθούν οι προσπάθειες για πιο πράσινες πόλεις και κοινότητες και πράσινους οργανισμούς και επιχειρήσεις για επίτευξη της βιώσιμης ανάπτυξης και κυκλικής οικονομίας.
Ανέφερε ότι με το ΚΥΚΠΕΕ προγραμματίζεται το 1ο Συνέδριο του Δικτύου των Πράσινων Πόλεων και Κοινοτήτων για προώθηση και ανταλλαγή καλών πρακτικών καθώς και ένα επιστημονικό συνέδριο για περιβαλλοντικά ζητήματα.
Ανέφερε ότι οι προκλήσεις της κλιματικής κρίσης απαιτούν καινοτομία, συνεργασία και ενεργό συμμετοχή και διαβεβαίωσε για τη δέσμευση της για δομημένη προώθηση καλών, ολοκληρωμένων και σφαιρικών πρακτικών που θα καθιστούν τις αστικές περιοχές καθώς και τις περιοχές της υπαίθρου αειφόρες.
Αγκαλιάστηκε ο θεσμός λέει το ΚΥΚΠΕΕ
Ο επιστημονικός διευθυντής του ΚΥΚΠΕΕ Δρ Ανδρέας Χατζηχαμπής, αφού ανέλυσε το σκεπτικό των βραβεύσεων, είπε ότι την τελευταία πενταετία έγιναν στην Κύπρο διάφορα πράσινα έργα όπως εκτεταμένες δεντροφυτεύσεις και η δημιουργία πράσινων γλυπτών σε αστικά κέντρα και νησίδες δρόμων, επέκταση και αναβάθμιση των ευφυών συστημάτων και προωθήθηκε η εμπλοκή των πολιτών σε εκστρατείες μείωσης της οπτικής ρύπανσης και δημιουργήθηκαν πρωτοπόρα συστήματα διαλογής και διαχείρισης απορριμμάτων και αστικής κομποστοποίησης.
Ο Δρ Χατζηχαμπής αναφέρθηκε και σε πρωτοβουλίες των Δήμων και Κοινοτήτων όπως η διαμόρφωση και αναβάθμιση ιστορικών πλατειών, η δημιουργία χώρων πρασίνων και ελεύθερων χώρων και πράσινων σημείων, η ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων και η ίδρυση μουσείων παραδοσιακών προϊόντων.
Είπε εξάλλου ότι είναι σημαντικοί οι στόχοι των βραβείων και η δραστηριοποίηση του Δικτύου Πράσινων Πόλεων και Κοινοτήτων και χαιρέτισε το γεγονός ότι ο θεσμός αγκαλιάζεται θερμά από την τοπική αυτοδιοίκηση και τα περιβαλλοντικά έργα πληθαίνουν στον τόπο μας.
Πηγή: ΚΥΠΕ