Στο 83,3% η θνησιμότητα λαγών που απελευθερώθηκαν-Προβληματισμένη η Υπηρεσία Θήρας

Στο 83,3% πριν την ολοκλήρωση ενός μήνα ανέρχεται το ποσοστό θνησιμότητας των λαγών που έχουν απελευθερωθεί πρόσφατα από εκτροφεία, αναφέρει η Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας, σημειώνοντας παράλληλα ότι τα στοιχεία θα πρέπει να προβληματίσουν όλους τους εμπλεκόμενους.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Υπηρεσίας, στο πλαίσιο της συνεχούς παρακολούθησης όλων των ειδών της άγριας πανίδας, εκπόνησε πρόγραμμα παρακολούθησης λαγών που απελευθερώθηκαν στο φυσικό περιβάλλον, ενώ γεννήθηκαν σε εκτροφείο.

«Σκοπός του πιο πάνω ερευνητικού προγράμματος είναι να μελετηθούν, κυρίως το ποσοστό επιβίωσης, η προσαρμογή καθώς και η συνεισφορά στην κυνηγετική κάρπωση των πιο πάνω λαγών που αναπαράγονται σε εκτροφεία και στη συνέχεια απελευθερώνονται στο φυσικό περιβάλλον», αναφέρεται.

Συγκεκριμένα, προστίθεται, τοποθετήθηκαν συσκευές δορυφορικής παρακολούθησης GPS/GSM σε 18 λαγούς, που συνελήφθησαν από εκτροφεία και απελευθερώθηκαν στο φυσικό περιβάλλον, καθώς και σε έναν λαγό που παρέμεινε σε εκτροφείο για σκοπούς σύγκρισης (control), για να φανεί το κατά πόσον μπορεί να επηρεάσει η συσκευή τη βιωσιμότητα του λαγού. 

Στις 13/10/2023 από εκτροφείο στην Ακουρσό συνελήφθησαν τρεις (3) λαγοί όπου απελευθερώθηκαν σε απαγορευμένη περιοχή κυνηγίου στον Ακάμα. Οι εν λόγω λαγοί, κατά την πρώτη εβδομάδα μετά την απελευθέρωσή τους παρουσίασαν μεγάλες μετακινήσεις (2-3 χιλιόμετρα) και στη συνέχεια εγκαταστάθηκαν σε μια περιοχή, η οποία ήταν διαφορετική για τον καθένα. Στη συνέχεια, οι κινήσεις τους περιορίστηκαν σε έκταση 0,5 τ.χιλιομέτρου περίπου, όπου εκτιμάται ότι δημιούργησαν την περιοχή ενδημίας τους (home range)

Κατά την κυνηγετική περίοδο και οι τρεις λαγοί θηρεύθηκαν από κυνηγούς, οι οποίοι ενημέρωσαν σχετικά την Υπηρεσία Θήρας, στην οποία παρέδωσαν τις συσκευές παρακολούθησης.

«Τα πιο πάνω αποτελέσματα ήταν ενθαρρυντικά, αλλά παρόλο που το δείγμα ήταν μικρό δημιουργήθηκε ο προβληματισμός για τυχόν υπερθήρευση», σημειώνεται.

Στις 24/03/2024 από εκτροφείο στο Φρέναρος συνελήφθησαν και απελευθερώθηκαν 30 λαγοί, όπου στους 9 από αυτούς τοποθετήθηκαν συσκευές δορυφορικής παρακολούθησης. Οι 8 από τους πιο πάνω λαγούς πέθαναν σε διάστημα τεσσάρων ημερών από την ημερομηνία απελευθέρωσής τους, ενώ για τον τελευταίο, στις 19/04/2024 σταμάτησε να εκπέμπει πληροφορίες η συσκευή, κάτι που εκ πρώτης όψεως παραπέμπει σε ανθρώπινη παρέμβαση και καταστροφή της συσκευής.

Ο λαγός, που απελευθερώθηκε στην Αλάμπρα, δεν έκανε ιδιαίτερες μετακινήσεις και φαίνεται να περιορίστηκε σε μια έκταση μικρότερη του 0,5 τ. χιλιομέτρου, περίπου, όπου εκτιμάται ότι δημιούργησε την περιοχή ενδημίας του (home range). 

Η μικρή επιβίωση των οκτώ λαγών δημιουργεί πολλούς προβληματισμούς, τονίζει η Υπηρεσία Θήρας, διερωτώμενη αν αυτό οφείλεται στην αλλαγή της διατροφής τους, λόγω της διαφορετικής σύστασης της βλάστησης και της μεγάλης απόστασης από τον χώρο σύλληψης, σε σύγκριση με τον χώρο απελευθέρωσης, ή στη μεγάλη διαφορά των κλιματολογικών συνθηκών που υφίστανται από τον χώρο σύλληψης, σε σύγκριση με τον χώρο απελευθέρωσης.

Στις 03/04/2024 από εκτροφείο στο Σταυροβούνι συνελήφθησαν και απελευθερώθηκαν 5 λαγοί, όπου στους 4 από αυτούς τοποθετήθηκαν συσκευές δορυφορικής παρακολούθησης. Οι 4 λαγοί πέθαναν από άγνωστη αιτία.

Ο λαγός, που ζει ακόμη, έκανε μετακινήσεις και στη συνέχεια φαίνεται να έχει περιορίσει τις μετακινήσεις του σε μια έκταση μικρότερη του 0,1 τ. χιλιομέτρου, περίπου, όπου εκτιμάται ότι δημιούργησε την περιοχή ενδημίας του (home range). Δυστυχώς, η περιοχή ενδημίας του διασχίζεται από πολυσύχναστο ασφαλτοστρωμένο δρόμο. 

Στις 15/04/2024 από εκτροφείο στο Σταυροβούνι συλλήφθηκαν και απελευθερώθηκαν 2 λαγοί, στους οποίους τοποθετήθηκαν συσκευές δορυφορικής παρακολούθησης. Και οι δύο λαγοί είναι πιθανόν να έπεσαν θύματα αρπαγής από αλεπού.

Ο λαγός που παρέμεινε σε εκτροφείο για σκοπούς σύγκρισης (control), για να φανεί το κατά πόσο μπορεί να επηρεάσει η συσκευή τη βιωσιμότητα του λαγού, συνεχίζει να ζει.

Αναφέρεται ότι σε όλες τις περιπτώσεις όπου οι συσκευές εξέπεμπαν ενδείξεις θανάτου, αμέσως στην περιοχή μετέβαιναν μέλη της Υπηρεσίας με σκοπό να εντοπίσουν τον λαγό, να παραλάβουν τη συσκευή, να καταγράψουν όλα τα ευρήματα και να λάβουν φωτογραφίες. Σε καμία των πιο πάνω περιπτώσεων δεν βρέθηκε ολόκληρο το σώμα του λαγού αλλά μόνο υπολείμματα.

Τα κύρια αποτελέσματα του μέχρι τώρα προγράμματος συνοψίζονται στο ότι το ποσοστό θνησιμότητας των λαγών, πριν την ολοκλήρωση ενός μηνός από την ημερομηνία απελευθέρωσης, υπολογίζεται στο 83,3% ενώ μόνο ένας λαγός, από τους λαγούς που απελευθερώθηκαν συνεχίζει να ζει. Όλα τα πιο πάνω θα πρέπει να προβληματίσουν όλους τους εμπλεκόμενους, καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Εντοπίστηκε ο ανήλικος που καταζητείτο για την απόπειρα φόνου 24χρονου και 16χρονου στη Λευκωσία
Διακοπή παροχής νερού σε Κελλιά και Τρούλλους, λόγω διαρροής
Πέραν του 50% η αύξηση στα εγκεκριμένα ευρωπαϊκά κονδύλια για Κύπρο-Κεντρικός άξονας η μέγιστη δυνατή απορρόφηση
Πρόθυμη για διάλογο, ώστε να βρεθεί ολιστική λύση με τους γιατρούς, δηλώνει η Κυβέρνηση
Διπλή κίτρινη προειδοποίηση για καταιγίδες και ανέμους από τη Μετεωρολογική
Νέα προδικαστική ένσταση στη δίκη Αϊκούτ-Επικαλείται την φυματίωση στις Κεντρικές και ζητά να αφεθεί ελεύθερος η υπεράσπιση
Επισπεύδεται η εφαρμογή του σχεδίου Δημοτικών Αποβλήτων
Αριθμός σφαιρών εντοπίστηκε από την Αστυνομία κατόπιν πληροφορίας
«Η έμφυλη βία κρύβεται μπροστά μας»-Πέραν των 12,5 χιλιάδων περιστατικών στην Κύπρο την τελευταία πενταετία
Δεν προκύπτει αδίκημα για το λειτουργό ΥΠΑΝ που καταγγέλθηκε για σεξουαλική παρενόχληση