Ανακοινώθηκαν τα μέλη της Πολιτικής Ομάδας Κυπριακού-Στις 8 Μαΐου η συνάντηση Προέδρου με Ολγκίν

Πέραν των δύο ωρών διήρκησε η συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, το οποίο συγκάλεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με σκοπό να ενημερώσει τα κόμματα, σε σχέση με τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

Στη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, της οποίας προήδρευσε ο Νίκος Χριστοδουλίδης, παρέστησαν οι αρχηγοί των κομμάτων και ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πραγματοποιήσει στις 8 Μαΐου νέα συνάντηση του με την προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, όπως έγινε γνωστό. Την ίδια ώρα, ανακοινώθηκαν τα δώδεκα μέλη της Πολιτικής Ομάδας Κυπριακού.

Τα μέλη της Πολιτικής Ομάδας Κυπριακού είναι:

  • Δημητρίου Παναγιώτης
  • Τριανταφυλλίδης Κρις
  • Κουκουμάς Γιώργος
  • Λουκαϊδης Γιώργος
  • Ερωτοκρίτου Χριστιάνα
  • Παντελίδης Χρύσης
  • Αγγελίδης Σταύρος
  • Γεωργίου Γιώργος
  • Κυπριανού Μενέλαος
  • Ποϊζης Γιώργος
  • Ιωσηφίδης Χρίστος
  • Τσιμίλλης Κυριάκος

Όπως εξηήγησε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ο ρόλος της Ομάδας θα είναι συμβουλευτικός προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ στο επόμενο διάστημα ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα ανακοινώσει τη Νομική Ομάδα Κυπριακού».

Ενημέρωση για Ολγκίν, Γκουτέρες και Συμβούλιο

Αναφερόμενος στο Εθνικό Συμβούλιο, ο Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης είπε ότι «είναι η έκτη φορά που συγκαλείτε το Εθνικό Συμβούλιο υπό τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη. Κατά τη σημερινή συνεδρίαση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου για τις επαφές που πραγματοποίησε το προηγούμενο διάστημα τόσο με την προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ κα Ολγκίν όσο και με τον ίδιο των ΓΓ των ΗΕ κ. Γκουτέρες στις Βρυξέλλες τον προηγούμενο μήνα και έγινε και η απαραίτητη ανταλλαγή απόψεων ενόψει της επερχόμενης επίσκεψης της κας Ολγκίν, η οποία αναμένεται στην Κύπρο το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είπε, ανέπτυξε ενδελεχώς και τα Συμπεράσματα του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στα οποία, ως γνωστόν, έχει περιληφθεί μια σαφής διασύνδεση στην πρόοδο των ευρωτουρκικών με την πρόοδο στο Κυπριακό, το αποτέλεσμα των προσπαθειών της Κυβέρνησης εδώ και ένα χρόνο. Ήταν άλλωστε αυτή η προσέγγιση, αυτή η στρατηγική, την οποίαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει κατά την πρώτη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου τον περασμένο Μάρτιο, πριν από ένα χρόνο. «Και αυτό που έχει επιτευχθεί θεωρούμε ότι στέλνει ένα θετικό, πολύ συγκεκριμένο μήνυμα προς την Τουρκία μέσα από μια σταδιακή, αναλογική και αναστρέψιμη προσέγγιση που επιδιώκαμε από την αρχή», δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

«Τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου κατέθεσαν συγκεκριμένες θέσεις και απόψεις, οι οποίες ασφαλώς και λαμβάνονται υπόψη από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και θα αξιολογηθούν. Διεξήχθη μια πολύ παραγωγική συζήτηση μέσα σε ένα πολύ εποικοδομητικό κλίμα με μια εποικοδομητική διάθεση από όλα τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου», ανέφερε.

Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Λετυμπιώτη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου για το Μεταναστευτικό και για τα μέτρα που λαμβάνει η Κυβέρνηση τόσο στο εσωτερικό όσο και στις επαφές που λαμβάνουν χώρα σε διπλωματικό επίπεδο, καθώς και για την επικείμενο επίσκεψη του από κοινού με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στον Λίβανο, στις 2 Μάϊου, και ενημέρωσε και για την πρόοδο, για τα επόμενα βήματα, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της Κυπριακής Δημοκρατίας «Αμάλθεια» για τη δημιουργία θαλάσσιου διαδρόμου για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στον άμαχο πληθυσμό της Γάζας και πώς οι υποδομές που οι ΗΠΑ κατασκευάζουν στη Γάζα θα επιτρέψουν την αύξηση και την ένταση της ροής με την οποία η ανθρωπιστική βοήθεια θα φτάνει στον άμαχο πληθυσμό της Γάζας».

Σε ερώτηση αν η πρόταση Γκουτέρες είναι ακόμη στο τραπέζι, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «εμείς αναμένουμε την κα Ολγκίν το πρώτο δεκαήμερα του Μαΐου που έχει προγραμματιστεί συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για να δούμε ποια είναι τα επόμενα βήματα σε σχέση με αυτή την πρόταση του ΓΓ η οποία αναμένουμε ακόμη να δούμε πώς θα μπορέσει να υλοποιηθεί. Εμείς έχουμε εκφράσει από την πρώτη στιγμή τη θετική μας ανταπόκριση, και θεωρούμε ότι κάθε ενέργεια των ΗΕ, ιδιαίτερα του ΓΓ των ΗΕ, προς την προσπάθεια για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων είναι προς τη σωστή κατεύθυνση».

Συχνή σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου ζητά ο ΔΗΣΥ

Εμείς εμμένουμε και θα εμμένουμε στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο συμφωνημένο πλαίσιο κι ευελπιστούμε ότι και η παρουσία της κ. Ολγκίν εκεί ακριβώς θα οδηγηθεί, δήλωσε η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου μετά την ολοκλήρωση του Εθνικού Συμβουλίου.

Σε δηλώσεις της, η κ. Δημητρίου ανέφερε ότι θεωρεί ότι ακόμα και τώρα και το αμέσως επόμενο διάστημα χρειάζεται να βρίσκεται σε συντονισμό το Εθνικό Συμβούλιο σημειώνοντας ότι «η διαχείριση του Κυπριακού δεν είναι υπόθεση του ενός». «Ήταν και είναι πάγια θέση μας ότι το Εθνικό Συμβούλιο πρέπει να συγκαλείται σε τακτά χρονικά διαστήματα γιατί ακριβώς υπάρχουν ραγδαίες εξελίξεις στο γεωπολιτικό σκηνικό και νέα δεδομένα που αφορούν πρωτίστως και το εθνικό μας ζήτημα κι έτσι καθίσταται επιτακτική η ανάγκη να έχουμε την ενημέρωση που πρέπει», πρόσθεσε.

Γι αυτό τον λόγο σήμερα, συνέχισε, χαιρόμαστε για το γεγονός ότι έγινε το Εθνικό Συμβούλιο και είχαμε ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για όλα αυτά τα οποία συντελούνται.

Η θέση μας, τόνισε, είναι ότι χρειάζεται να υπάρχει σωστή ανάγνωση των δεδομένων και χάραξη εθνικής στρατηγικής. «Αυτή είναι η θέση του ΔΗΣΥ και προς αυτό έχουμε παραθέσει και τις δικές μας εισηγήσεις. Επιβάλλεται εθνική στρατηγική ακριβώς σε θέματα που δεν χωρούν μικροπολιτικές σκοπιμότητες και η διαχείριση του Κυπριακού δεν είναι υπόθεση του ενός, χρειάζεται συλλογικότητα και κατάλληλο χειρισμό σε όλα τα επίπεδα και έχουμε ρόλο να διαδραματίσουμε είτε είμαστε πολιτικές δυνάμεις στις ευρύτερες πολιτικές μας ομάδες για παράδειγμα ο ΔΗΣΥ είναι στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, είτε Βουλή των Αντιπροσώπων μέσα από την κοινοβουλευτική διπλωματία κ.ο.κ.», συμπλήρωσε

Θα πρέπει λοιπόν και το μήνυμα είναι ένα, είπε, να αξιοποιήσουμε κάθε ευκαιρία, κάθε μέσο, κάθε βήμα για να υπάρχει πραγματικά προοπτική για άρση του αδιεξόδου στο Κυπριακό και να ενεργοποιήσουμε κάθε διασύνδεση και επαφή.

«Δεν υπάρχει κανένας άλλος τρόπος πραγματικά για να επικρατήσει, νομίζω είναι κάτι που συνειδητοποιούμε περισσότερο από ποτέ στις μέρες μας με όλα που συμβαίνουν. Ειρήνη, ασφάλεια και σταθερότητα, το πιο σημαντικό για να νιώθουν οι πολίτες ασφαλείς και για να μπορούν πραγματικά να έχουν το μέλλον το οποίο επιθυμούν. Πόσο μάλλον σε μια χώρα η οποία για σχεδόν μισό αιώνα βρίσκεται και τελεί υπό κατοχή», ανέφερε.

Η κ. Δημητρίου είπε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε το Εθνικό και για το μεταναυστευτικό. «Εμείς ενημερώσαμε και για τις δικές μας πρωτοβουλίες ειδικότερα με το τι έγινε τις προηγούμενες των ημερών στην Σύνοδο των Προέδρων των Βουλών στην Ισπανία για την υιοθέτηση της δικής μας δήλωσης, της διακήρυξης ακριβώς ειδικότερα ως χώρες πρώτης εισόδου, χώρες του Νότου που έχουμε δυσανάλογο βάρος για την διαχείριση των παράτυπων, παράνομων μεταναστών», ανέφερε.

«Θα πρέπει να υπάρξει ανταπόκριση από πλευράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης που χρειάζεται παράλληλα με τις κινήσεις που γίνονται από πλευράς της Κυπριακής Δημοκρατίας», σημείωσε.

Το μήνυμα είναι ένα, συνέχισε, ότι πρέπει να ενεργοποιήσουμε κάθε βήμα και μέσο που μας προσφέρεται γιατί δεν μπορεί η Κυπριακή Δημοκρατία από μόνη της να διαχειριστεί αυτό το μείζον ζήτημα. «Γι αυτό χαιρετίσαμε, χωρίς να θέλουμε να πούμε και δεν είπαμε ποτέ ότι είναι καθόλα ικανοποιητικό το σύμφωνο μετανάστευσης που για πρώτη φορά ψηφίστηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και αναμένεται τις επόμενες των ημερών να υιοθετηθεί και από το Συμβούλιο και θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρξουν κι άλλα μέτρα για να αναχαιτιστεί το ζήτημα το οποίο απασχολεί όχι μόνο τους Κύπριους πολίτες αλλά και τους Ευρωπαίους πολίτες», είπε.

Κληθείσα να σχολιάσει αυτό που είπε ότι η διαχείριση του Κυπριακού δεν είναι υπόθεση του ενός, η κ. Δημητρίου ανέφερε ότι «έχουμε ρόλο κι εμείς να αναλάβουμε και υποχρέωση εκεί κι όπου συμμετέχουμε ως ΔΗΣΥ στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, είτε ως Βουλή των Αντιπροσώπων κάθε Βουλευτής, Βουλεύτρια μέσα από διαφορετικούς θεσμούς να ενισχύουμε και να προσθέτουμε στην στρατηγική που χρειάζεται να υπάρξει και να εκπονηθεί για να θωρακίσει τις θέσεις της δικής μας πλευράς και να καταδείξει το πρόβλημα στην ουσία του ότι υπάρχει συνεχιζόμενη κατοχή εδώ και πενήντα χρόνια σε ένα κράτος μέλος της ΕΕ με επιπρόσθετες παραβιάσεις και τακτικισμούς από την Τουρκία καθημερινά».

Άρα από την στιγμή που ο ίδιος ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών και η ΕΕ αναγνωρίζουν ότι χρειάζεται να κινηθούμε στην βάση του συμφωνημένου πλαισίου που είναι η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, σημείωσε, θα πρέπει να εντείνουμε κάθε ενέργεια προς αυτή την κατεύθυνση και το ελάχιστο που απαιτείται είναι ο συντονισμός μεταξύ μας.

Ερωτηθείσα για τις προτάσεις του κόμματος της που κατατέθηκαν στο Εθνικό Συμβούλιο, είπε πως έχει δημοσιοποιήσει τις προτάσεις από την προηγούμενη φορά. «Έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι πρέπει για παράδειγμα να υπάρξει μια καταγραφή όσον αφορά τις συγκλίσεις και κατηγοροποίηση των αποκλίσεων μετά και την σύσταση της διαπραγματευτικής ομάδας. Απ΄ ότι είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα το ανακοινώσει και θεωρούμε ότι θα είναι πολύ βοηθητικό», πρόσθεσε.

Θα πρέπει να δούμε πόσα άλλα θέματα, συνέχισε, «όπως λόγου χάρη το θέμα της ενέργειας μπορεί να προσθέσουν στο να δώσουν αν θέλετε το κίνητρο στην  Τουρκία για να έρθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων χωρίς να λέμε ποτέ και σε καμιά περίπτωση ότι πρέπει πριν από την λύση να υπάρχει συμφωνία στην ενέργεια. Βεβαίως άλλα θέματα, όπως για παράδειγμα θα πρέπει να γίνει μια εκστρατεία ενημέρωσης ειδικά για τα μέτρα που ανακοινώθηκαν προς τους Τουρκοκύπριους, πού βρισκόμαστε, τι ακριβώς προϋποθέτουν γιατί πολλές φορές αντιμετωπίζονται αρνητικά παρά θετικά, άρα πρέπει να πούμε και γι αυτά».

Θυμίσαμε, είπε, την εισήγηση για αποκεντρωμένη ομοσπονδία, όλα αυτά και πρέπει να βρούμε τρόπο πώς ακριβώς σταματούμε αυτό το αδιέξοδο και φέρνουμε στο τραπέζι αν θέλετε αυτούς που χρειάζεται για να πάμε ένα βήμα πιο κάτω

Σε ερώτηση αν ενημερώθηκαν για τις προτάσεις του ΓΓ ΟΗΕ που φέρεται να αποδέχθηκε ο Πρόεδρος, η κ. Δημητρίου είπε πως δεν μπορεί να πει περισσότερες λεπτομέρειες. «Θα σεβαστώ και θα σεβαστείτε κι εσείς πως οτιδήποτε λεχθεί μπορεί να λειτουργήσει αρνητικά ή αντίστροφα προς τον στόχο τον οποίο θέλουμε. Έχει δώσει εξηγήσεις ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ας ευχηθούμε ότι όλα θα πάνε κατ΄ ευχή», κατέληξε.

Σε θετική ατζέντα γύρω από τα ενεργειακά επιμένει το ΑΚΕΛ

Την πρόταση του ΑΚΕΛ για διαμόρφωση μιας θετικής ατζέντας στο Κυπριακό με επίκεντρο τα ενεργειακά ώστε να δημιουργηθεί δυναμική για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, επανέλαβε στο Εθνικό Συμβούλιο ο ΓΓ του κόμματος Στέφανος Στεφάνου.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία του Εθνικού, ο κ. Στεφάνου είπε πως η συζήτηση και η ενημέρωση ήταν πολύ εποικοδομητική με φόντο την «πλήρη άπνοια από το 2017 μέχρι και σήμερα». Όπως είπε αυτή την κατάσταση η Τουρκία εργαλειοποιεί για να ενισχύει τα κατοχικά δεδομένα επί του εδάφους.

Πρόσθεσε πως το ΑΚΕΛ έχει τοποθετηθεί για την πολύ επικίνδυνη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, σημειώνοντας πως έχουν περάσει σχεδόν 50 χρόνια και ο χρόνος διαδραματίζει αρνητικό ρόλο στις προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού, για μια λύση που θα απελευθερώνει και θα επανενώνει τον τόπο και τον λαό στο πλαίσιο της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως την περιγράφουν τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ.

«Υπο το φως αυτής της κατάστασης το ΑΚΕΛ επανέλαβε την πρόταση που εδώ και καιρό έχει καταθέσει τόσο στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όσο και στον προηγούμενο Πρόεδρο για να διαμορφώσουμε μια θετική ατζέντα με επίκεντρο τα ενεργειακά και την πρόταση που έχει καταθέσει το ΑΚΕΛ έτσι ώστε να προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε δυναμική που να οδηγήσει στη διάρρηξη του αδιεξόδου και στη συνέχιση των διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπηκαν το 2017 διαφυλάσσοντας τις συγκλίσεις και διαπραγματευόμενοι επί του πλαισίου Γκουτέρες», είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.

Ο κ. Στεφάνου πρόσθεσε πως «αν δεν αναλάβουμε αυτή την πρωτοβουλία η Τουρκία δεν έχει κανένα λόγο να κινηθεί προς την κατεύθυνση της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων». «Ο παράγοντας χρόνου εργάζεται προς όφελος όλων εκείνων που θέλουν, επιδιώκουν ή και βολεύονται με την οριστικοποίηση της διχοτόμησης, μια κατάσταση που θα διαιωνίσει και τους κινδύνους πάνω στην Κύπρο και στο λαό, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους», κατέληξε.

Να αξιοποιήσει την διαπραγματευτική της ισχύ η ΕΕ θέλει το ΔΗΚΟ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να αξιοποιήσει τη δική της διαπραγματευτική ισχύ για να πιέσει την Τουρκία να επανέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος. Ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι το Εθνικό Συμβούλιο ενημερώθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, για τις επαφές του Προέδρου Χριστοδουλίδη με την ειδική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, τον ΓΓ του ΟΗΕ και με άλλους Ευρωπαίους αξιωματούχους. 

Παράλληλα, όπως είπε, «είχαμε την ευκαιρία να ενημερώσουμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις συζητήσεις και επαφές που είχαμε μαζί με την κ. Ολγκίν, καθώς της μεταφέραμε τη δική μας δυσάρεστη εκτίμηση ότι η τουρκική πλευρά κάθε άλλο παρά επιδιώκει την επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ροκανίζει τον χρόνο για να καταλήξουμε σε ένα νέο αδιέξοδο, θεωρώντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα νομιμοποιούνται πλέον με μεγαλύτερη ευκολία να προωθούν τις δικές τους θέσεις είτε για δύο κράτη είτε για προσάρτηση των κατεχομένων ή οτιδήποτε άλλο ενδεχομένως έχουν στο μυαλό τους».

Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, συνέχισε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, «τονίσαμε στην κ. Ολγκίν ότι τέτοιες προσεγγίσεις σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές από τα Ηνωμένα Έθνη». Σημείωσε ακόμη ότι «μόνο τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, η συμφωνημένη βάση επίλυσης του Κυπριακού μπορούν να αποτελέσουν τη βάση οποιωνδήποτε συζητήσεων, οποιωνδήποτε διαπραγματεύσεων», υποδεικνύοντας πως «οτιδήποτε άλλο θα προσκρούει στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας».

Ο κ. Παπαδόπουλος χαιρέτισε τα τελευταία συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, «όπου με έναν ξεκάθαρο τρόπο διασυνδέονται τα ευρωτουρκικά με την επίλυση του Κυπριακού». Πρόκειται, όπως είπε, «για τα πιο ισχυρά και για τα πιο χρήσιμα συμπεράσματα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που είχαμε τα τελευταία χρόνια, τα οποία οφείλουμε να αξιοποιήσουμε, καθώς η ενεργότερη εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού είναι ένα ισχυρό εργαλείο, ένα αποτελεσματικό όπλο κάμψης της τουρκικής αδιαλλαξίας».

Ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο, ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος, «εμείς ως Δημοκρατικό Κόμμα σκοπεύουμε να αξιοποιήσουμε τη δική μας παρουσία στη δεύτερη μεγαλύτερη κοινοβουλευτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στην ομάδα των Σοσιαλιστών-Δημοκρατών, για να πείσουμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να αξιοποιήσει τη δική της διαπραγματευτική ισχύ μέσω της διασύνδεσης των ευρωτουρκικών με την επίλυση του Κυπριακού για να πιέσει την Τουρκία να επανέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και αυτή η διαπραγμάτευση να γίνει πάνω στη σωστή βάση».

Επιπρόσθετα, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ χαιρέτισε πρωτοβουλίες όπως ο ανθρωπιστικός διάδρομος προς τη Γάζα, σημειώνοντας ότι τέτοιες πρωτοβουλίες αναδεικνύουν τη γεωστρατηγική σημασία της Κύπρου και ότι η Κύπρος μπορεί να αποτελέσει σταθεροποιητικό παράγοντα σε μια περιοχή που αυτήν τη στιγμή αντιμετωπίζει ιδιαίτερη αβεβαιότητα και ιδιαίτερες προκλήσεις. «Τέτοιες παρόμοιες πρωτοβουλίες θα πρέπει να συνεχιστούν, ιδιαίτερα στον ενεργειακό τομέα», ανέφερε καταληκτικά. 

Διαφωνεί με τη λογική κινήτρων το ΕΛΑΜ

Ήρθε η ώρα να μην δώσουμε αλλά κίνητρα στην κατοχική δύναμη αλλά να προσθέσουμε αντικίνητρα, δήλωσε την Παρασκευή ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ, Χρίστος Χρίστου, ο οποίος τόνισε ότι η στάση της Τουρκίας δεν αλλάζει δίνοντας στην τουρκοκυπριακή κοινότητα νέα πακέτα στήριξης. Σε δηλώσεις του, μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβούλιου, ο κ. Χρίστου είπε  ότι «για μια ακόμα φορά καταγράφεται η απροθυμία της Τουρκίας να προσέλθει σε διάλογο, ζητώντας μάλιστα όρους και ανταλλάγματα, αν αυτό συμβεί στο μέλλον».

Εξέφρασε τη θέση ότι «ήρθε η ώρα να μην δώσουμε αλλά κίνητρα στην κατοχική δύναμη, αλλά να προσθέσουμε αντικίνητρα», για να προσθέσει πως «η στάση της Τουρκίας δεν αλλάζει, δίνοντας στην τουρκοκυπριακή κοινότητα νέα πακέτα στήριξης». Έχει εφαρμοστεί, είπε, «και στο παρελθόν η συγκεκριμένη τακτική των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, χωρίς να αποδώσει τα αναμενόμενα».

Σύμφωνα με τον Χρίστο Χρίστου θα πρέπει να υπάρξει μια διαφορετική προσέγγιση στη διαχείριση του όλου ζητήματος, ξεκινώντας από την εφαρμογή του πρώτου μέτρου, που για το ΕΛΑΜ «είναι το κλείσιμο των οδοφραγμάτων».

Όσον αφορά στο θέμα της παράνομης μετανάστευσης, ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ χαιρέτισε τα τελευταία μέτρα που εξήγγειλε και εφαρμόζει η Κυβέρνηση. Όπως είπε τα μέτρα «είναι προς την ορθή κατεύθυνση», ωστόσο, σημείωσε ότι «είναι ανάγκη να πλαισιωθούν από επιπλέον μέτρα, για να καταστεί η όλη κατάσταση αποτελεσματική».

Είπε πως «το μεταναστευτικό είναι ένα τεράστιο θέμα και δυστυχώς οι προβλέψεις,  για το αμέσως επόμενο διάστημα, αλλά και για τα επόμενα χρόνια είναι δυσοίωνες», για να συμπληρώσει πως «η πατρίδα μας βρίσκεται στην πρώτη γραμμή και θα πρέπει να το δούμε κάτω από το πρίσμα του προβλήματος εθνικής ασφάλειας».

«Το ΕΛΑΜ προειδοποίησε, το ΕΛΑΜ προτείνει και το ΕΛΑΜ θα συνεχίσει να αγωνίζεται, έτσι ώστε αυτό το τεράστιο θέμα να μην είναι η αιτία σε κάποια χρόνια να μην γίνουμε μειοψηφία στην ίδια μας τη χώρα», κατέληξε.

Πιέσεις στην Τουρκία από ΗΠΑ και ΕΕ ζητά η ΔΗΠΑ

Οι ΗΠΑ και η ΕΕ έχουν την υποχρέωση να κινηθούν πειστικά και πιεστικά για να αλλάξει η όλη διαδικασία και η στάση της Τουρκίας, δήλωσε ο Πρόεδρος της ΔΗΠΑ Μάριος Καρογιάν. Ανέφερε ότι έγινε μια αναλυτική και εμπεριστατωμένη πληροφόρηση και τα κόμματα είχαν την ευκαιρία να σχολιάσουν όσα άκουσαν και να τοποθετηθούν σε σειρά ζητημάτων.

Αναφέρθηκε σε τρεις πυλώνες για την παρά πέρα πορεία του Κυπριακού, δηλαδή τις ευρωτουρκικές σχέσεις, τις τουρκοελλαδικές σχέσεις και την διεύρυνση και εμβάθυνση των σχέσεων με ΗΠΑ. Σύμφωνα με τον κ. Καρογιάν ΗΠΑ και ΕΕ είναι τα τελευταία χρόνια σε πλήρη αρμονία και συνεργασία, και η άποψη και θέση τους έχει σημαντική βαρύτητα.

«Και η Κυπριακή Δημοκρατία έχει αποδείξει ότι μπορεί να συνομιλεί και να εμβαθύνει τις σχέσεις με τις ΗΠΑ , σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση είμαστε μέλος της και οι πρωτοβουλίες που πήρε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας την τελευταία περίοδο, που ουσιαστικά οδηγούν στην κινητικότητα, αν συνδυαστούν και με πιέσεις από μέρους των ΗΠΑ και της ΕΕ, οδηγούν και σε μια διαδικασία επανέναρξης των συνομιλιών», ανέφερε.

Ο Πρόεδρος της ΔΗΠΑ είπε ότι δεν τρέφει ψευδαισθήσεις ότι αυτό είναι εύκολο εγχείρημα γιατί η Τουρκία δεν νιώθει αυτή την πίεση καθώς έχει γεωπολιτικά όπλα και δυνατότητες να μπορεί να στέλνει τα δικά της μηνύματα έστω και αν βρίσκεται στριμωγμένη πολλές φορές σε σχέση με τα συμφέροντά της και αυτά των ΗΠΑ και της ΕΕ.

«Είναι ένα γεωπολιτικό μέγεθος, την ίδια ώρα όμως δεν μπορεί να καταλογίσει κάποιος στον Πρόεδρο και στην πλευρά μας ότι δεν παίρνουμε εκείνες τις πρωτοβουλίες, τουλάχιστον στέλνοντας το μήνυμα ότι εμείς εδώ είμαστε κα θέλουμε να υπάρξουν εξελίξεις και διαπραγματεύσεις, θέλουμε να λύσουμε το Κυπριακό, και αυτά τα παραμύθια που έλεγαν την προηγούμενη περίοδο ότι ο Πρόεδρος τάχατες δεν ενδιαφέρεται για λύση του Κυπριακού επιβεβαιώνονται από την αντίστροφη ότι κακώς τα λένε», ανέφερε.

Συνέχισε λέγοντας ότι ξέρουν ποιο είναι το περιεχόμενο της λύσης που πρέπει να υπάρξει και ότι εμείς είμαστε έτοιμοι προς αυτή την κατεύθυνση, έχουν όμως την υποχρέωση οι ΗΠΑ και η ΕΕ να κινηθούν πειστικά και πιεστικά προς για να αλλάξει η όλη διαδικασία και η στάση της Τουρκίας.

Ο κ. Καρογιάν είπε ότι στη συνεδρίαση του Εθνικού είχαν την ευκαιρία να τοποθετηθούν για τα ΜΟΕ «γιατί ακούμε δεξιά και αριστερά ότι δεν είναι ικανοποιητικά τα μονομερή που πήραμε».

«Είναι ικανοποιητικά, δόθηκαν αρκετά μονομερή με πρωτοβουλία του Προέδρου υπήρξαν και εισηγήσεις από διάφορα κόμματα εκ των οποίων και το δικό μας το κόμμα, αυτό είχε θετικό αντίκτυπο στη διεθνή κοινότητα, δεν μπορούμε όμως κάθε φορά που η Τουρκία θα σκληραίνει τη στάση της να φορτώνουμε στη δική μας την πλευρά τις ευθύνες ότι τάχατες δεν ενδιαφερόμαστε για λύση του Κυπριακού», ανέφερε.

Για τη μετανάστευση ανέφερε ότι χαιρέτισαν τις πρωτοβουλίες που πήρε η Κυβέρνηση και ότι είναι προς την ορθή κατεύθυνση οι επαφές στο Λίβανο, από όπου προέρχεται το μεγαλύτερο κύμα της τελευταίας περιόδου.

Σύμφωνα με τον κ. Καρογιάν αυτά είναι μέτρα σημαντικά αλλά δεν επιλύουν το πρόβλημα που είναι και πολύπλοκο και πολυσύνθετο.

Πρόσθεσε ότι πρέπει να δούμε και στη φαρέτρα της ΕΕ και σε σχέση με τη διεθνή κοινότητα τι άλλα μέτρα μπορούν να ληφθούν, για να υπάρξει ισορροπία γιατί αυτό που συμβαίνει στην Κύπρο είναι πρωτόγνωρο.

Ο κ. Καρογιάν χαρακτήρισε εξάλλου θετική εξέλιξη τα συμπεράσματα του πρόσφατου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αναφέροντας ότι ο ρόλος του Προέδρου της Δημοκρατίας και της κυβέρνησης ήταν σημαντικός για την τελική έκβαση. Τόνισε όμως την ανάγκη να βρίσκονται και τρόποι για την εφαρμογή τους. «Αυτό που μας ανησυχεί είναι ότι τα συμφέροντα στην ΕΕ από κάποιες ισχυρές χώρες δεν επιτρέπουν τα συμπεράσματα να αποτυπώνονται και ως εφαρμογή στην πράξη», ανέφερε.

Ο Πρόεδρος της ΔΗΠΑ είπε ότι και στο Κυπριακό και σε άλλα σημαντικά ζητήματα είναι η ώρα των πράξεων και των έργων, και ότι όσα πιο λίγα λέγουμε και όσα περισσότερα πράττουμε τόσο καλύτερα βοηθάμε και τον τόπο μας και είμαστε και πιο αποτελεσματικοί.

Ανέφερε ότι  αρκετά πράγματα πρέπει να γίνονται με διακριτικό τρόπο και να μην προαναγγέλλονται και διαβεβαίωσε ότι από πλευράς τους θα συνεχίσουν «να είναι νούσιμοι, σοβαροί και συγκροτημένοι με προτάσεις, στο πλαίσια της εθνικής συνεννόησης, συναίνεσης και συλλογικότητας».

Δυσμενείς εξελίξεις για τις περιουσίες βλέπουν οι Οικολόγοι

Τις «δυσμενείς εξελίξεις» στο θέμα των περιουσιών, αλλά και τον συνεχιζόμενο εποικισμό των κατεχομένων, σημείωσε ο Αντιπρόεδρος Α’ του κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών, Κυριάκος Τσιμίλλης. Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, ο κ. Τσιμίλλης σημείωσε ότι έγινε μια  πολύ ενδιαφέρουσα και παραγωγική συνεδρία σημειώνοντας ότι, «οι εξελίξεις υπάρχουν, έστω κι αν δεν καταγράφονται αναλυτικά». Ανέφερε ότι είχαν μία πολύ λεπτομερή ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις εξελίξεις, «τις αναμενόμενες εξελίξεις», την έλευση της προσωπικής απεσταλμένης του ΓΓ των ΗΕ, Μαρία Άνχελα Ολγκίν.

«Στο σημείο αυτό σημειώνουμε και προσβλέπουμε ότι δεν θα γίνει ότι έγινε την προηγούμενη φορά», αναφέροντας ότι θα έχει τον χρόνο η κυρία Ολγκίν να δει όλα τα κόμματα.  Σημείωσε ότι, όσον αφορά το ενδιαφέρον της προσωπικής απεσταλμένης για να μιλήσει με την κοινωνία των πολιτών, «αυτή η κοινωνία των πολιτών να περιλαμβάνει όλους τους φορείς που εξέφρασαν ενδιαφέρον να τη συναντήσουν, κι ανάμεσα σε αυτούς είναι και οι φορείς των προσφύγων». 

Ο κ. Τσιμίλλης αναφερόμενος στις δικές του τοποθετήσεις, είπε ότι, σημείωσαν «τις δυσμενείς, τις δυσάρεστες εξελίξεις στο θέμα των περιουσιών, τη τσιμεντοποίηση περιουσιών των Ελληνοκυπρίων στα κατεχόμενα, στον απόηχο εκείνης της περίεργης εξέλιξης της ανεξάρτητης δικαιοσύνης», την απαλλαγή του Τουρκοκύπριου δικηγόρου νωρίτερα αυτή τη χρονιά.

Φαίνεται, συνέχισε, «ότι και αυτή η εξέλιξη ενεργοποίησε την όρεξη κι άλλων εμπόρων γης στα κατεχόμενα με τη συνεργασία και ανθρώπων που μπορεί να μην τους υπολογίζουμε, να συνεχίσουν αυτή την εξέλιξη».

Αναφέρθηκε σε πρόσφατη δημοσιοποίηση στον Τ/κ Τύπο για ανέγερση 15.000 διαμερισμάτων στα Καζιβερά, που προορίζονται τουλάχιστον για 30.000 ενοίκους, όπως είπε, «ενώ νωρίτερα αυτή τη χρονιά είχαμε την έναρξη ανέγερσης μιας πόλης κοντά στο κατεχόμενο αεροδρόμιο της Τύμπου των 30.000 ενοίκων».

«Πέρα από αυτό, σημειώνουμε και παρακολουθώντας την αγωνία και των Τουρκοκυπρίων για τις εξελίξεις στον συνεχιζόμενο εποικισμό και την παραπέρα δημογραφική αλλοίωση στα κατεχόμενα κάτι το οποίο σηματοδοτεί πολλαπλές και δυσάρεστες εξελίξεις», δήλωσε.

Αυτό, είπε, «πρέπει να το προβάλουμε στους ξένους όπως και την εκμετάλλευση των περιουσιών όταν μας ζητάνε να δώσουμε όλο και περισσότερα στους Τ/κ, και αυτοί εννοούν το κατοχικό καθεστώς και όχι τους απλούς Τ/κ» τους οποίους, σημείωσε, στην αρχή του χρόνου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «έδωσε ένα πλαίσιο μέτρων, που ελπίζουμε και αναμένουμε μία ενημέρωση για το πώς αυτά υλοποιούνται και ποιες δυσκολίες πιθανώς συναντούν».

Ο κ. Τσιμίλλης είπε ακόμη, ότι «για άλλη μια φορά, υπομνήσαμε μία πρόταση που κάναμε και παλαιότερα για την δημιουργία μίας υποεπιτροπής του Εθνικού Συμβουλίου που να μελετήσει, υπό το φως των όποιων συγκλίσεων, για τις οποίες δεν έχουμε πλήρη ενημέρωση, σε ποια σημεία η προτεινόμενη λύση είναι συμβατή με το κεκτημένο». Αυτό, πρόσθεσε, «θα μας προκύψει γιατί η ΕΕ δεν θα δεχτεί την εισαγωγή πρωτογενούς δικαίου ως απόρροια αποκλίσεων από αυτό της όποιας λύσης».

Κλείνοντας, εξέφρασε την άποψη ότι «είμαστε ενόψει εξελίξεων, χωρίς πολύ αισιοδοξία, αλλά με αυτοπεποίθηση και παραπέρα τεκμηρίωση των όσων πρέπει να προβάλουμε».

Δειτε Επισης

Κήρυξαν πένθος στα κατεχόμενα για την φωτιά σε ξενοδοχείο στην Τουρκία
Αρνητικός με το πακέτο του Προέδρου ο Τατάρ-Φωνάζει για όλα, ετοιμάζει επιστολή προς τον Γκουτέρες
Συγχαρητήρια επιστολή στον νέο Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων έστειλε η Αννίτα Δημητρίου
Σύγκληση Εθνικού και απαντήσεις για το πακέτο των οχτώ σημείων αναμένει ο Στεφάνου
Οι αλλαγές που προωθούνται για το δικαίωμα ψήφου από τα 17
Την επόμενη εβδομάδα η συνάντηση Μενελάου και Ονάρ για τα σημεία διέλευσης
Πράσινο Υπουργικού για το δικαίωμα ψήφου από τα 17-Η δέσμη με δεκατρείς τροποποιήσεις στη νομοθεσία
«Ιστορική» χαρακτήρισε ο ΠτΔ την απόφαση για έγκριση δικαιώματος ψήφου από τα 17 έτη
Δικαίωμα ψήφου στα 17 και αυτόματη εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους επί τάπητος στο Υπουργικό
Ξαναζωντάνεψε η συζήτηση για το Κυπριακό στο εσωτερικό μέτωπο-Το ΑΚΕΛ, η ΕΔΕΚ και οι διαφωνίες