Σε βελτιστοποίηση δρομολογίων ασθενοφόρων με τεχνητή νοημοσύνη στοχεύει έργο του ΤΕΠΑΚ

Στη βελτιστοποίηση των δρομολογίων των ασθενοφόρων στην Κύπρο, μέσω της χρήσης της Τεχνητής Νοημοσύνης και της τεχνολογίας GIS (Συστήματα Γεωγραφικών Πληροφοριών), αποσκοπεί νέο ευρωπαϊκό έργο. 

Σύμφωνα με το ΤΕΠΑΚ, η ερευνητική ομάδα του νέου ευρωπαϊκού χρηματοδοτούμενου έργου SmartPLAIGO ανακοινώνει μια σημαντική εξέλιξη προς τη βελτίωση των υπηρεσιών δημόσιας υγείας στην Κύπρο, μέσω της χρήσης προηγμένων αλγορίθμων βελτιστοποίησης και τεχνολογιών αιχμής για την καθοδήγηση της δρομολόγησης των ασθενοφόρων του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ).

Συγκεκριμένα, στις 18 Απριλίου 2024, η Δρ. Μαρία Αναστασιάδου, συντονίστρια του έργου SmartPLAIGO και ερευνήτρια στο Κέντρου Αριστείας Ερατοσθένης, υπέγραψε σύμβαση με το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΙδΕΚ), εδραιώνοντας την εξασφάλιση οικονομικής υποστήριξης και την έναρξη του έργου "Βελτίωση των Δημόσιων Υπηρεσιών Υγείας μέσω της βελτιστοποίησης των δρομολογίων των ασθενοφόρων, με τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης και τεχνολογίας GIS." Αυτή η πρωτοβουλία υποστηρίζεται από έναν προϋπολογισμό 600.000 ευρώ, που αντιπροσωπεύει μια σημαντική επένδυση στην τεχνολογία υγείας και την καινοτομία, προστίθεται.

Όπως αναφέρεται, το SmartPLAIGO είναι μια πρωτοποριακή πρωτοβουλία που στοχεύει να βελτιώσει τις υπηρεσίες υγείας έκτακτης ανάγκης χρησιμοποιώντας τεχνικές μαθηματικού προγραμματισμού, προηγμένους αλγόριθμους Τεχνητής Νοημοσύνης (AI) και Συστήματα Γεωγραφικών Πληροφοριών (GIS). Το έργο εστιάζει στη βελτιστοποίηση της αποστολής ασθενοφόρων, στη βελτίωση των χρόνων απόκρισης και στην ενίσχυση της γενικότερης υποδομής δημόσιας υγείας.

Αυτή η συλλογική προσπάθεια περιλαμβάνει συνεργασίες μεταξύ του Κέντρου Αριστείας Ερατοσθένης ως συντονιστής του έργου, του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (CUT), της εταιρείας Stremble Ventures Ltd (STR), και του Τμήματος Ασθενοφόρων της Κρατικής Υπηρεσίας Υγείας (SHSO). Μαζί, αυτοί οι φορείς στοχεύουν στην ενίσχυση των δημόσιων υπηρεσιών υγείας.

Η Δρ. Μαρία Αναστασιάδου, επικεφαλής του έργου, ανέφερε ότι "η υπογραφή της σύμβασης με το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας επισημοποιεί τη συνεργασία μας και μας ωθεί επίσης προς την αναβάθμιση των δημόσιων υπηρεσιών υγείας μέσω της χρήσης προηγμένης τεχνολογίας. Στόχος μας είναι να αξιοποιήσουμε το GIS και με την υποστήριξη της Τεχνητής Νοημοσύνης, να βελτιστοποιήσουμε την κατανομή των πόρων υγείας και να βελτιώσουμε την ποιότητα και την αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών υγείας που παρέχονται σε ολόκληρη την Κύπρο."

Το έργο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της διαρκούς δέσμευσης του Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας για την προώθηση της τεχνολογικής καινοτομίας στον τομέα της υγείας. Με την υποστήριξη τέτοιων πρωτοποριακών πρωτοβουλιών, το ΙδΕΚ στοχεύει στην ανάδειξη της Κύπρου ως κέντρου αριστείας στην έρευνα και τεχνολογικής εφαρμογής στον ιατρικό τομέα και όχι μόνο, καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγή: KΥΠΕ

Δειτε Επισης

Πάνω από 1,200 οι συμμετοχές για το e-κοφίνι-Κάθε Δευτέρα και Πέμπτη ανακοινώνονται οι τιμές
Μειωμένη κατά το ήμισυ η κίνηση στα κέντρα αναψυχής το Πάσχα-Οι εκτιμήσεις για τις επόμενες ημέρες
Δεν υποχωρούν οι βροχές και οι καταιγίδες-Στους 25 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Ανέτοιμη η Κύπρος για την ανεξάρτητη διαβίωση για ΑμεΑ-«Ο δρόμος είναι γεμάτος με θεσμικά εμπόδια»
ΒΙΝΤΕΟ: Έντονα καιρικά φαινόμενα και διακοπές ρεύματος σε Λευκωσία και Λεμεσό
Συστάσεις Πολιτικής Άμυνας προς το κοινό λόγω της κακοκαιρίας
Σε ισχύ κίτρινη προειδοποίηση-Η πρόγνωση του καιρού μέχρι και την Τετάρτη
Ζωντανεύουν τα ορεινά χωριά-Αναβιώνουν τα πασχαλινά ήθη και έθιμα μέσα από εκδηλώσεις
Ένας στους πέντε ηλικιωμένους περνά μόνος τις γιορτές-Στο τραπέζι η υπηρεσία εθελοντή στις γειτονιές
«Το πρώτο Πάσχα στον καταυλισμό»-Πώς γιόρτασε η Κύπρος την Ανάσταση το 1975