Εκλογή Λεόντιου Κωστρίκη και Σωτήρη Καλογήρου στην Ακαδημία Ευρώπης

Δύο μέλη της Κυπριακής Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών, οι Καθηγητές Λεόντιος Κωστρίκης και Σωτήρης Καλογήρου, αναγορεύτηκαν πρόσφατα σε μέλη της Ακαδημίας της Ευρώπης (Academia Europea).

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Κυπριακής Ακαδημίας, η εκλογή στην Ακαδημία της Ευρώπης προϋποθέτει πρόταση δύο μελών της Ακαδημίας (στα οποία περιλαμβανόταν και ο Ακαδημαϊκός Ανδρέας Δημητρίου), αυστηρή κρίση του επιστημονικού έργου του κάθε υποψήφιου και επικύρωση από τα αρμόδια όργανα της Ακαδημίας και επιβεβαιώνει τη διεθνή αναγνώριση των Καθηγητών Κωστρίκη και Καλογήρου από την επιστημονική κοινότητα και τον σημαντικό αντίκτυπο που έχει η έρευνα τους. 

Ο Λεόντιος Κωστρίκης εντάχθηκε στην Τάξη της Βιοχημείας και Μοριακής Βιολογίας, ενώ ο Σωτήρης Καλογήρου στην Τάξη των Επιστημών Φυσικής και Μηχανικής.

Η νέα εκλογή των δύο Ακαδημαϊκών επιβεβαιώνει και το διεθνούς επιπέδου έργο των μελών της Κυπριακής Ακαδημίας. Σημειώνεται ότι άλλα μέλη της Κυπριακής Ακαδημίας που είναι μέλη της Ακαδημίας της Ευρώπης, εκτός των Ακαδημαϊκών Ανδρέα Δημητρίου (2012), Λεόντιου Κωστρίκη (2024) και Σωτήρη Καλογήρου (2024), είναι οι Ακαδημαϊκοί Κώστας Παπανικόλας (2011) και Μάριος Πολυκάρπου (2022), τα Επίτιμα Μέλη Λουκάς Χριστοφόρου (2014) και Χριστόφορος Πισσαρίδης (2011), το Εξωτερικό Μέλος Christina Moberg(2018) και το Αντεπιστέλλον Μέλος Στέλλα Βοσνιάδου (2016).

Αναφέρεται ότι η Ακαδημία της Ευρώπης, που ιδρύθηκε το 1988, είναι ένας διεθνής μη κυβερνητικός οργανισμός με διακεκριμένους ερευνητές διεθνούς εμβέλειας από όλους τους τομείς των επιστημών και συμπεριλαμβάνει πολλούς Νομπελίστες. Στόχος της είναι η προώθηση της ευρωπαϊκής έρευνας, η παροχή συμβουλών σε κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμούς σε επιστημονικά θέματα και η διεύρυνση της διεπιστημονικής συνεργασίας και της διεπιστημονικής έρευνας διεθνώς. Η Ακαδημία της Ευρώπης αναγορεύει ως μέλη της διακεκριμένους επιστήμονες από όλες τις χώρες της Ευρώπης με πρόταση που υποβάλλεται από επιστήμονες που είναι ήδη μέλη. Το μοναδικό κριτήριο εκλογής είναι η «αποδεδειγμένη επιστημονική αριστεία στο πεδίο του υποψηφίου».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Από τον Ίλον Μασκ στους αριστίνδην-Οι ευκαιριακές συμμαχίες αυξημένου ρίσκου χωρίς πολιτικό υπόβαθρο
Στη Γαλλία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για την Διάσκεψη του ΟΗΕ για τους Ωκεανούς
Το (never)surrender των κομμάτων στην ανυποληψία, οι ασφυκτικές πιέσεις και οι σύγχρονοι «σωτήρες»
Παραγωγική χαρακτήρισε τη συνάντηση του με Ολγκίν ο Γεραπετρίτης-«Μόνη οδός για πρόοδο στο Κυπριακό ο διάλογος»
Αντιδρά το Άλμα για την έρευνα σε βάρος του Οδυσσέα-«Πρακτικές που θυμίζουν Ερντογάν και Όρμπαν»
Οι δαίμονες της ΕΔΕΚ, η επιβολή ατζέντας στον Αναστασίου και η απομάκρυνση του στόχου επανένταξης
ΥΠΕΞ: Η Κύπρος επαναβεβαιώνει ισχυρή υποστήριξη προς FAO για εξάλειψη της πείνας
Αυστηρό μήνυμα Αννίτας-«Όσοι ονειρεύονται να φτιάξουν κόμματα για να πλήξουν τον ΔΗΣΥ θα μας βρουν απέναντι»
Παραμένει ο προγραμματισμός για νέα πολυμερή στα τέλη Ιουλίου-Ανασκόπησαν την πρόοδο Γεραπετρίτης και Ολγκίν
Άνοιξαν όλες οι πληγές στην ΕΔΕΚ-Αντιπαράθεση Παπαδάκη και Σιζόπουλου, εκνευρισμένος ο Αναστασίου