Μια προεκλογική εκστρατεία που δεν είναι σαν τις άλλες μπαίνει στην τελική ευθεία

Μετά από δύο συνεχόμενες ημέρες, κατά τις οποίες υποβλήθηκαν χιλιάδες υποψηφιότητες, ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης η διαδικασία, με μοναδική εκκρεμότητα να είναι οι υποψηφιότητες για τις Κοινότητες, που θα υποβληθούν τη Δευτέρα. Με τους υποψήφιους των Ευρωεκλογών να έχουν ήδη εγκριθεί στην ολότητά τους, καθώς δεν υποβλήθηκαν οποιεσδήποτε ενστάσεις, και το ψηφοδέλτιο να οδεύει προς εκτύπωση, αναμένεται η αντίστοιχη ολοκλήρωση του τυπικού της διαδικασίας και για τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ώστε να ξεκινήσει και επίσημα η αντίστροφη μέτρηση για τις διπλές εκλογές της 9ης Ιουνίου.

Η δυσκολία του εγχειρήματος της ταυτόχρονης διεξαγωγής οκτώ εκλογικών διαδικασιών την ίδια ημέρα διαπιστώθηκε για άλλη μία φορά μέσα από την περιπλοκότητα της ταυτόχρονης υποβολής τόσων υποψηφιοτήτων για διαφορετικές θέσεις, σε διαφορετικές περιοχές. Ωστόσο, αυτή είναι η κατάσταση πραγμάτων και η ολοκλήρωση των διαδικασιών σημαίνει πως πλέον για τα κόμματα και τους υποψηφίους ο προεκλογικός τρέχει με πραγματικά δεδομένα. Οι όποιες εικασίες, η άγνοια και οι ζυμώσεις των προηγούμενων μηνών έχουν περάσει στο παρελθόν και μπήκαμε πλέον στην τελική ευθεία, με την κορύφωση να αναμένεται μετά τις διακοπές του Πάσχα.

Υποψήφιοι και κόμματα έλαβαν θέσεις μάχης και έχουν στη διάθεσή τους κάτι περισσότερο από ένα μήνα για να πείσουν τους ψηφοφόρους να προσέλθουν στις κάλπες και να τους υποστηρίξουν. Σε αντίθεση με προηγούμενες εκλογικές διαδικασίες, ωστόσο, αυτή τη φορά θα πρέπει να σιγουρευτούν ότι τους εξήγησαν καλά για ποιο αξίωμα είναι υποψήφιοι, ώστε να μην τους ψάχνουν στο λάθος ψηφοδέλτιο.

Αν και ακούγεται αυτονόητο, δεν είναι. Τα «βάλλω με τον Συναγερμό», «είμαι το νούμερο τέσσερα του ΑΚΕΛ» και άλλες κοινές εκφράσεις των εκλογών δεν παρέχουν αρκετές πληροφορίες, όταν ένας πολίτης δημαρχούμενης περιοχής θα ψηφίσει την ίδια στιγμή για ευρωβουλευτές, δήμαρχο, αντιδήμαρχο, πρόεδρο Επαρχιακού Οργανισμού Αυτοδιοίκησης, δημοτικούς συμβούλους και μέλη Σχολικών Εφορειών. Παρομοίως, το «είμαι υποψήφιος για τη Γεροσκήπου», δεν σημαίνει πλέον ότι κάποιος διεκδικεί τη Δημαρχία Γεροσκήπου όπως παλιά, αλλά μία από τις πέντε Αντιδημαρχίες του Δήμου Ανατολικής Πάφου. Ενδεχομένως, δε, να χρειαστεί οι υποψήφιοι να εξηγούν σε κάποιους εν δυνάμει ψηφοφόρους γιατί ένας κάτοικος της Γερμασόγειας να μην μπορεί να ψηφίσει τους δημοτικούς συμβούλους του Αγίου Αθανασίου, αφού όλοι θα βρίσκονται στον Δήμο Ανατολικής Λεμεσού.

Αυτές οι επεξηγήσεις θα πρέπει να δίνονται παράλληλα με την πολιτική επιχειρηματολογία. Την ανάλυση, δηλαδή, του προγράμματος και του οράματος του κάθε κόμματος και του κάθε υποψηφίου. Τις θέσεις τους για θέματα ενδιαφέροντος, τα οποία σε κάποιες περιπτώσεις είναι και εξειδικευμένα. Γι’ αυτό και αυτή η προεκλογική εκστρατεία δεν είναι όπως τις άλλες, όπου βασικός στόχος ήταν να πεισθούν οι ψηφοφόροι για την καταλληλόλητα κάποιων υποψηφίων ως άτομα ή για τις προτάσεις τους ή ένα συνδυασμό των δύο. Τώρα θα πρέπει να μιλούν για περισσότερα πράγματα και να κρατούν ζωντανό το ενδιαφέρον των (ενίοτε συγχυσμένων) συνομιλητών τους.

Με κάποιους τρόπους βέβαια οι εκλογές παραμένουν οι ίδιες. Οι υποψήφιοι ποντάρουν ταυτόχρονα στη δημόσια επικοινωνία και στην πιο άμεση επαφή. Εμφανίζονται στα ΜΜΕ και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά ταυτόχρονα γυρίζουν τα σπίτια, τα καφενεία, τις εκδηλώσεις και τις εκκλησίες της περιοχής τους. Μιλούν με τον ίδιο κλασικό τρόπο που μιλούσαν πάντα και τα κόμματα ακολουθούν τις τυπικές τους οργανωτικές διαδικασίες. Όμως φαίνεται πως οι πολίτες εισπράττουν τη διαφορετική αίσθηση που έχουν αυτές οι εκλογές και από τις δημοσκοπήσεις προκύπτουν ενδείξεις πως τους δημιουργεί αβεβαιότητα.

Στην τελική ευθεία του προεκλογικού αναμένονται περισσότερες συζητήσεις και αντιπαραθέσεις και ταυτόχρονα αναμένεται μεγαλύτερο ενδιαφέρον από πλευράς των πολιτών, πολλοί εκ των οποίων παραδοσιακά επιλέγουν να αγνοούν τις εκλογές όταν βρίσκονται στα προηγούμενα στάδια, αλλά να δίνουν μεγάλη σημασία όσο πλησιάζει η ημερομηνία διεξαγωγής τους.

Ο στόχος των υποψηφίων και των κομμάτων είναι διπλός: Από τη μια να επιβεβαιώσουν ότι θα μετατρέψουν σε «σκληρή» ψήφο αυτούς που προτίθενται να τους ψηφίσουν και να μην έχουν οποιεσδήποτε απώλειες μέχρι την ημέρα των εκλογών και ο δεύτερος είναι να εξασφαλίσουν όση περισσότερη υποστήριξη είναι δυνατόν από τη δεξαμενή των αναποφάσιστων, που σε κάποιες περιπτώσεις φαίνεται να παραμένει αρκετά μεγάλη και μπορεί να κρίνει το τελικό αποτέλεσμα κάποιων μαχών.

Σε αντίθεση με τις Προεδρικές Εκλογές, που σημασία έχει κυρίως η δυναμική κάθε υποψηφίου, ή τις Βουλευτικές Εκλογές, που βασικότερος παράγοντας είναι η δυναμική του κάθε κόμματος, οι πολλαπλές εκλογικές διαδικασίες, οι πάρα πολλοί υποψήφιοι και οι «παράταιρες» συνεργασίες μεταξύ πολιτικών δυνάμεων, δημιουργούν και πολλαπλές δυναμικές, οι οποίες θα διαδραματίσουν το δικό τους ρόλο σε αυτή την παράξενη προεκλογική εκστρατεία. Αυτοί που θα καταφέρουν να ισορροπήσουν καλύτερα ανάμεσα στις παράλληλες απαιτήσεις, αναμένεται να χαμογελάσουν το βράδυ της 9ης Ιουνίου. Και δεδομένου ότι οι διπλές εκλογές και ιδιαίτερα στην υφιστάμενη τους μορφή αποτελούν, κατά κάποιο τρόπο, ένα πολιτικό πείραμα, ακόμη και οι προβλέψεις για αυτά τα χαμόγελα είναι, σε ορισμένες περιπτώσεις, παρακινδυνευμένες.

Δειτε Επισης

Απίστευτο βίντεο ντοκουμέντο από την επίθεση σε οικία στη Λάρνακα-Καρέ καρέ η επίθεση με κροτίδες και πέτρες
ΒΙΝΤΕΟ: Εμπόλεμη ζώνη ο Ύψωνας-Η στιγμή που περιπολικό παραδίδεται στις φλόγες
ΒΙΝΤΕΟ: Στους 66 οι νεκροί από τις πλημμύρες στη Βραζιλία-Εκατοντάδες αγνοούμενοι
Κλιμακώνουν οι Ισραηλινοί στη Γάζα-Προανήγγειλε χτύπημα στη Ράφα σύντομα ο υπουργός Άμυνας
ΒΙΝΤΕΟ: Έντονα καιρικά φαινόμενα με χαλαζόπτωση-Έκλεισε δρόμος στα ορεινά
Το Ισραήλ έκλεισε τη ζώνη διέλευσης ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα μετά την επίθεση από ρουκέτες
Αμετακίνητοι στις θέσεις τους Νετανιάχου και Χανίγια-Σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για πιθανή εκεχειρία
BINTEO: Γυναίκα βρέθηκε απανθρακωμένη μετά από φωτιά σε διαμέρισμα στην Αγία Παρασκευή
Χωρίς εμφανή πρόοδο οι διαπραγματεύσεις για εκεχειρία και ομήρους στο Κάιρο
Πάνω από 100 κλήσεις στην Πυροσβεστική για φωτιές σε υποστατικά και υποδομές λόγω των λαμπρατζιών