«Κομβικό» το δημοψήφισμα για σχέδιο Ανάν λέει ο Τατάρ και παραπέμπει στο «όραμα» των δύο κρατών

Το δημοψήφισμα για το σχέδιο Ανάν ήταν μια από τις πιο «εμφανείς πρακτικές εφαρμογές» του «οράματός» του για λύση δύο κρατών, ανέφερε ο Ερσίν Τατάρ, κάνοντας λόγο για «κομβικό σημείο».

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, τ/κ ΜΜΕ αναφέρονται στις δηλώσεις που ο Τ/κ ηγέτης έκανε στο τ/κ «πρακτορείο ειδήσεων» για τα 20 χρόνια από τα δημοψηφίσματα, σημειώνοντας πως οι ψηφοφορίες έγιναν χωριστά και ταυτοχρόνως «εντός των συνόρων που οι πλευρές ασκούν την κυριαρχία τους».

«Δεν υπάρχει χαμένη ευκαιρία. Οι Ελληνοκύπριοι είπαν όχι διότι δεν σε βλέπουν ως εταίρο, ίσο με τους ίδιους. Οι Ελληνοκύπριοι λένε όχι, διότι το παίζουν με μια μακροπρόθεσμη πολιτική». Είκοσι χρόνια μετά, πρόσθεσε, φάνηκε ότι δεν αποδίδουν αυτές οι πολιτικές. «Επομένως είναι μεγάλη αδικία προς τους Τούρκους της Κύπρου το να δημιουργεί κανείς ενθουσιασμό με το ζήτημα και να δίδει λανθασμένα μηνύματα στον λαό. Αυτή τη στιγμή χρειάζεται ενότητα», ανέφερε. 

Επανάλαβε τον ισχυρισμό ότι στην Κύπρο υπάρχουν «δύο χωριστοί λαοί, δύο χωριστές δημοκρατίες και δύο χωριστά κράτη» και υποστήριξε ότι αποτελούν παρελθόν πλέον τα δύο κρατίδια που προβλέπονταν στο Σχέδιο Ανάν. Δεν θα μπορούσε ποτέ να αποτελέσει εθνική πολιτική μια πολιτική σε ένα κρατικό σύστημα υπό την κυριαρχία των Ελληνοκυπρίων με την οποία οι Τούρκοι της Κύπρου θα αφανιστούν με τον καιρό, κατά την έκφρασή του.

Υποστήριξε ότι η ατζέντα πλέον δεν είναι το Σχέδιο Ανάν, αλλά η εθνική τους πολιτική και αυτό που πρέπει να συζητηθεί είναι η προώθηση των εθνικών συμφερόντων στην Ανατολική Μεσόγειο μαζί με την Τουρκία και πώς μπορούν να αξιοποιηθούν τα κέρδη με συγκεκριμένο τρόπο. «Για όλους αυτούς τους λόγους, ο δρόμος είναι τα δύο κράτη. Μπορεί να υπάρξει μια συμφωνία με τη συνεργασία των δύο κρατών στο νησί. Μπορεί να συνεχιστεί η ευημερία και η ευτυχία σε αυτό το πολύ ωραίο νησί με σχέσεις γειτονίας».

Αναφερόμενος στη συνάντηση που είχε με τον ΓΓ του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη στις 5 Απριλίου, ο Τατάρ είπε ότι τα Ηνωμένα Έθνη προσπαθούν συνεχώς για να οδηγήσουν τα μέρη σε συμφωνία λέγοντας ότι δεν ασκήθηκε πίεση στην τουρκοκυπριακή πλευρά να καθίσει στο τραπέζι και να διευθετηθεί το ζήτημα.

Στο μεταξύ, ο Κουντρέτ Όζερσαϊ, πρόεδρος του Κόμματος του Λαού (ΚΛ), ο οποίος βρισκόταν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων κατά τη διάρκεια της διαδικασίας του Σχεδίου Ανάν, δήλωσε ότι το δημοψήφισμα για το σχέδιο Ανάν ήταν κάτι που έγινε για πρώτη φορά. «Στην ιστορία μας, η διαδικασία δεν είχε φτάσει ποτέ σε σημείο δημοψηφίσματος από το 1968. Δυστυχώς, σήμερα το θυμόμαστε με μεγάλη απογοήτευση. Ο τουρκοκυπριακός λαός κατάλαβε  καλύτερα τη διεθνή κοινότητα μετά από εκείνη την ημέρα. Η δυσπιστία προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον νότο έχει βαθύνει ακόμη περισσότερο».

Υποστήριξε ότι δεν φαίνεται πολύ πιθανό υπό τις σημερινές συνθήκες να έρθει ξανά ένα σχέδιο όπως το Ανάν. «Ωστόσο, μετά τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, μπορεί να υπάρξει μια νέα πρωτοβουλία για να σπάσει η ρωσοκινεζική επιρροή στην περιοχή» είπε.

Χθες, το ΡΤΚ διοργάνωσε συναυλία με τίτλο «Αυτή η χώρα είμαστε εμείς, υπάρχουμε, γράφουμε ιστορία», με αφορμή τα 20χρονα από το δημοψήφισμα για το σχέδιο Ανάν σε πάρκο στην κατεχόμενη Λευκωσία, όπου είχαν γίνει μαζικές διαδηλώσεις το 2003 για ανατροπή τότε του Ραούφ Ντενκτάς.

Στον χαιρετισμό του στην εκδήλωση, ο γγ του ΡΤΚ, Ασίμ Ακάνσοϊ ανέφερε ότι το κόμμα του στηρίζει μια ομοσπονδιακή, διζωνική, δικοινοτική λύση με πολιτική λύση και γι’ αυτό θα συνεχίσει με αποφασιστικότητα τις διαπραγματεύσεις, μαζί με όλες τις δυνάμεις της λύσης. Πήραν τα μαθήματά τους από το παρελθόν, συνέχισε. «Χωρίς να πάρουμε τα μαθήματα του παρελθόντος δεν μπορούμε να προχωρήσουμε στο μέλλον» ανέφερε.

Πηγή: KYΠΕ

Δειτε Επισης

Κυπριακό, μεταναστευτικό και οικονομία στο Πασχαλινό μήνυμα ΠτΔ-«Οι μέρες δεν προσφέρονται για ηχηρές διακηρύξεις»
Στέλνει μηνύματα η Πασχαλινή εγκύκλιος του Αρχιεπισκόπου-«Χρέος μας να περιφρουρήσουμε την Εθνική αξιοπρέπειά»
Εν ψυχρώ δολοφονία στη μέση του δρόμου στη Θεσσαλονίκη-Τρεις οι δράστες, η γυναίκα πάτησε τη σκανδάλη
Επιμένουν για δυο Κράτη οι Τούρκοι-«Δεν υπάρχει πια θέμα για συνομοσπονδία ή ομοσπονδία»
Έστειλε μηνύματα ο Κόμπος για το Κυπριακό- «Λύση στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ»
ΒΙΝΤΕΟ: «Ανάστα ο Θεός»-Σείστηκαν οι εκκλησίες στο άκουσμα της Πρώτης Αναστάσεως
Αναμένουν απαντήσεις από την πειθαρχική έρευνα για την απόδραση κρατούμενου στις Κεντρικές Φυλακές
Το αίσθημα ασφάλειας, η αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος και η πάταξη της αππωμάρας
Με τοπικιστικά κριτήρια οι εκλογές στην Αμμόχωστο-Η πολυκοσμία στο Παραλίμνι και η μάχη του κατεχόμενου δήμου
Hθοποιός στην Τουρκία αγόρασε το σχολείο που πήγε μικρός και το διέλυσε για να εκδικηθεί τους καθηγητές