Οι ΗΠΑ κατηγορούν την Κίνα για υποστήριξη της Ρωσίας στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας-«Παρέχετε όπλα, δεν είστε ουδέτεροι»

Όξυνση στις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας παρατηρείται το τελευταίο διάστημα, με την Ουάσινγκτον να κατηγορεί το Πεκίνο ότι βοηθά τη Ρωσία να πετύχει τους στόχους της όσον αφορά στην επίθεση στην Ουκρανία, κατηγορώντας την για πώληση οπλικών συστημάτων, όπως μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

«Η Κίνα δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι είναι εντελώς ουδέτερη σε αυτή την υπόθεση, καθώς στην πραγματικότητα διαλέγει πλευρά», δήλωσε η πρέσβης των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, Τζούλιαν Σμιθ, στο Politico.

«Νομίζω ότι όταν η Κίνα προσπαθεί να παρουσιάσει τον εαυτό της ως ουδέτερο, όταν πρόκειται για αυτόν τον πόλεμο, δεν το πιστεύουμε». Η Σμιθ δήλωσε ακόμη ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «βλέπουν όλο και περισσότερο οπλική υποστήριξη» από την Κίνα προς τη Ρωσία, προσθέτοντας ότι ο εξοπλισμός αυτός έπαιξε κρίσιμο ρόλο στο να βοηθήσει τη Μόσχα να επιτύχει ορισμένους από τους στόχους της εναντίον της Ουκρανίας.

«Αν δεν παρείχαν κάποια από αυτά τα εξαρτήματα, η Ρωσία θα βρισκόταν σε πολύ διαφορετική κατάσταση και θα είχε πρόβλημα να συνεχίσει κάποιες από αυτές τις επιθετικές πράξεις», είπε. Οι δηλώσεις της Σμιθ έγιναν λίγο προτού ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν επισκεφθεί την Κίνα την Τετάρτη. Αναμένεται να προειδοποιήσει τους Κινέζους αξιωματούχους να μην παρέχουν βοήθεια στη Ρωσία.

Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV), έχουν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στον πόλεμο και για τις δύο πλευρές, ενώ η μαζική παραγωγή νιτροκυτταρίνης από την Κίνα - βασικό συστατικό για την παραγωγή πυρίτιδας - προκαλεί ανησυχία. Ωστόσο η πρέσβης των ΗΠΑ δήλωσε ότι δεν υπάρχουν ακόμη αποδείξεις ότι η Κίνα παρέχει «θανατηφόρα υποστήριξη» στη Ρωσία, αλλά ότι στέλνει εξοπλισμό και τεχνολογία που μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο για πολιτικούς όσο και για στρατιωτικούς σκοπούς και αυτό βοηθά στον εφοδιασμό των δυνάμεων του Πούτιν.

Το Πεκίνο επιμένει ότι δεν είναι «μέρος» του πολέμου και υπερασπίζεται αυτό που αποκαλεί «κανονικές εμπορικές σχέσεις» με τη Μόσχα, ενώ κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι στέλνουν ενεργά όπλα στην Ουκρανία.

Πηγή: protothema.gr

Δειτε Επισης

Τρεις νεκροί από επίθεση των Χούθι στο ελληνόκτητο πλοίο «Eternity C» στην Ερυθρά Θάλασσα
Ο Πεζεσκιάν κατηγορεί το Ισραήλ ότι προσπάθησε να τον δολοφονήσει
Ζημιές στις αποβάθρες λιμανιού της Υεμένης μετά τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ
Ο Τραμπ ενημερώνει ηγέτες κρατών για δασμούς που θα επιβληθούν από την 1η Αυγούστου
Πάνω από 100 οι νεκροί από τις φονικές πλημμύρες στο Τέξας, ανάμεσα τους και παιδιά-Δεκάδες αγνοούμενοι
BINTEO: Ο Νετανιάχου πρότεινε τον Τραμπ για το Νόμπελ Ειρήνης-Τι συζήτησαν για Ιράν, Γάζα και Ουκρανία
Συγκλονιστική διάσωση στο Παρίσι-Άνδρας έσωσε οικογένεια από διαμέρισμα που φλεγόταν
Πρόταση μομφής κατά Φον Ντερ Λάιεν-Καταγγέλλει τους «εξτρεμιστές, αντιεμβολιαστές και θαυμαστές του Πούτιν»
Νεκρός ο υπουργός Μεταφορών της Ρωσίας λίγο μετά την αποπομπή του από τον Πούτιν
ΒΙΝΤΕΟ: Νεκροί 27 κατασκηνωτές από τις φονικές πλημμύρες στο Τέξας-Πώς πλημμύρισε η περιοχή σε λίγα λεπτά