Υπεψηφίστηκε ομόφωνα ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-Δυσφορία Βουλής για καθυστέρηση

Ομόφωνα υπερψηφίστηκε ο προϋπολογισμός του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου από την Ολομέλεια της Βουλής, με παρόντες βουλευτές να είναι 46, ενώ καταψηφίστηκε τροπολογία που κατέθεσε το ΑΚΕΛ και υπερψηφίστηκαν τρεις τροπολογίες που κατέθεσαν ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ και ΔΗΠΑ. Σημειώνεται πως σύσσωμο το νομοθετικό σώμα εξέφρασε έντονη δυσαρέσκεια για το γεγονός ότι υπήρξε τεράστια καθυστέρηση στην κατάθεσή του.

Το θέμα του προϋπολογισμού του ΤΕΠΑΚ είχε απασχολήσει αρκετά την Επιτροπή Παιδείας, ωστόσο το κείμενο κατατέθηκε μόλις την περασμένη εβδομάδα, με αποτέλεσμα σε δύο μόνο συνεδρίες της Επιτροπής να εξεταστεί και να οδηγηθεί κατ’ επειγόν στην Ολομέλεια για ψήφιση.

Ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ είναι ισοσκελισμένος και προβλέπει δαπάνες ύψους €100.911.679 και ισόποσα έσοδα. Ειδικότερα, οι προϋπολογιζόμενες δαπάνες του ΤΕΠΑΚ για το έτος 2024 αφορούν μεταξύ άλλων τρέχουσες δαπάνες (€38.431.982), λειτουργικές δαπάνες (€7.344.732), διαχειριστικά έξοδα (€5.889.402), κεφαλαιουχικές δαπάνες (€26.415.543) και μη προβλεπόμενες δαπάνες και αποθεματικό (€22.830.020).

Σημειώνεται πως υπερψηφίστηκαν τρεις τροπολογίες του ΔΗΚΟ και της ΔΗΠΑ. Οι δύο αφορούν το σταύρωμα της  διενέργειας αγοράς υπηρεσιών και των δαπανών για ενοίκια από το ΤΕΠΑΚ, χωρίς πρώτα να εξασφαλιστεί γραπτώς η συγκατάθεση της Επιτροπής Παιδείας.

Η τρίτη τροπολογία καταργεί από τον προϋπολογισμό πρόνοια, βάσει της οποίας μεταβιβάζονται οι αρμοδιότητες του ελέγχοντος λειτουργού του ΤΕΠΑΚ από τον Διευθυντή Διοίκησης και Οικονομικών στον προϊστάμενο της Υπηρεσίας Σπουδών και Φοιτητικής Ευημερίας. Σημειώνεται ότι οι επιφυλάξεις γύρω από το θέμα ήταν αυτές που οδήγησαν στην καθυστέρηση της ψήφισης του προϋπολογισμού.

Το γεγονός ότι κατατέθηκε με αρκετή καθυστέρηση ο προϋπολογισμός στη Βουλή, ήταν ο λόγος που προκάλεσε έντονη αντίδραση από πλευράς βουλευτών, με την Πρόεδρο της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου, στην τοποθέτησή της να τονίζει πως «είναι απαράδεκτο για ακόμη μία φορά να εκβιάζεται η Βουλή των Αντιπροσώπων με αυτό τον τρόπο. Είμαστε περί τα τέλη Απριλίου και εκβιάζεται η Βουλή για να ψηφιστεί ο προϋπολογισμός. Είναι η τελευταία φορά για ψήφιση προϋπολογισμού μέσα στον Απρίλη και δεν έχουν απαντηθεί τα ερωτήματα των βουλευτών».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Άρον-άρον στην Ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-«Παράνομα οι πληρωμές Μαρτίου»

Στην τοποθέτησή του, ο εκ των αντιπροέδρων του ΔΗΣΥ και μέλος της Επιτροπής Παιδείας, Γιώργος Κάρουλας, ανέφερε πως είναι με μεγάλη απογοήτευση που αναγκάστηκαν να τοποθετηθούν με αυτόν τον τρόπο για το ΤΕΠΑΚ. «Η τραγωδία μεγεθύνεται. Ο προϋπολογισμός έχει κατατεθεί μετά τις 3 Απριλίου που εγκρίθηκε από το ΥΣ. Τα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί λειτουργούν εκβιαστικά για την νομοθετική εξουσία. Στόχος μας δεν είναι να θυματοποιήσουμε τους εργαζόμενους. Η πολιτική των δωδεκατημορίων έχει λήξει, αλλά ο κόσμος του ΤΕΠΑΚ πληρωνόταν, παράτυπα και παράνομα από άλλα ταμεία του ΤΕΠΑΚ. Αυτή η πολιτική πρέπει να αλλάξει».

Ο κ. Κάρουλας σημείωσε πως τα ζητήματα που έχουν προκύψει θα μπορούσαν να λυθούν πολύ πιο πριν, «για να δοθεί στη Βουλή ο χρόνος για να συζητήσει και να ζητήσει εξηγήσεις για σωρεία θεμάτων. Χάθηκε πολύτιμος χρόνος και η Βουλή αναγκάζεται εκβιαστικά να ψηφίσει τον προϋπολογισμό. Αυτά θα λύνονταν αν η Κυβέρνηση δεν αμφιταλαντευόταν για το θέμα του ελέγχοντος λειτουργού».

Αναφορικά με τον προϋπολογισμό, ο κ. Κάρουλοας υπέδειξε πως το ύψος του είναι 100 και πλέον εκ. ευρώ και χρειάζεται έλεγχος και αυτός είναι ο ρόλος της Βουλής, ενώ όπως υπέδειξε, υπάρχει έλλειμμα 2 εκ. «Άρα δεν θα προλάβει να στεγνώσει το μελάνι από την ψήφιση και θα έρθει συμπληρωματικός προϋπολογισμός. Αναμένουμε από το Υπουργείο Παιδείας το νέο στρατηγικό σχεδιασμό για τα Πανεπιστήμια και την Ανώτατη Εκπαίδευση».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Με περικοπές σε ενοίκια και φοιτητικά επιδόματα ο προϋπολογισμός ΤΕΠΑΚ-Αρχίζει έλεγχο το ΥΠΑΝ

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστοφίδης, σε δική του τοποθέτηση, αναφορικά με τον τρόπο που πληρώθηκε το προσωπικό, υπέδειξε πως έγινε παράνομα από το ταμείο συντάξεως. «Αν δεν γινόταν αυτό, θα ήταν μία φαρσοκωμωδία, με σκηνοθέτη την Κυβέρνηση. Αυτή τη στιγμή διαμορφώνεται ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός, που θα κληθούμε εμείς να ψηφίσουμε. Με αυτή την σοβαρότητα εμείς αντιμετωπίζουμε το θέμα. Το αποκορύφωμα του χειρισμού είναι ότι το ΥΣ αποφάσισε να διορίσει Τρόικα στο ΤΕΠΑΚ, αποτελούμενη από λειτουργούς του Υπουργείου Παιδείας, Υπουργείου Οικονομικών και Γενικού Λογιστηρίου για να παρακολουθεί τους χειρισμούς του ΤΕΠΑΚ. Αν αυτό δεν αποτελεί ευθεία επίθεση και βόμβα στα θεμέλια του ΤΕΠΑΚ, διερωτώμαι τι είναι».

Αναφορικά με το θέμα του ελέγχοντος λειτουργού, ο κ. Χριστοφίδης υπέδειξε πως είναι και ένας από τους λόγους της καθυστέρησης της καταβολής του προϋπολογισμού. «Πήγε και ήρθε η Κυβέρνηση και με τη συμβολή της Νομικής Υπηρεσίας, μαζί με τις αρχές του Πανεπιστημίου, οδηγήθηκε σε μία ρύθμιση για την οποία υπάρχει απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Συζητούμε τώρα Μάιο τον προϋπολογισμό του ΤΕΠΑΚ, το ίδρυμα θα οδηγηθεί σε μία παρατεταμένη κρίση. Ποιος θα αναλάβει την ευθύνη; Πρέπει να την αναλάβει η Κυβέρνηση. Περιμένουμε και τον στρατηγικό σχεδιασμό, που ανακοινώθηκε ότι θα είναι μέχρι τον Ιούνιο, έγινε μόνο μία συνάντηση της υπουργού με τα Πανεπιστήμιο και ο σχεδιασμός μένει στον αέρα. Θα καταψηφίσουμε τις τροπολογίες που θα βάλουν το πανεπιστήμιο σε περιπέτειες».

Ο κ. Χριστοφίδης, ανέφερε επίσης ότι «είναι καλό όταν τα κόμματα της συμπολίτευσης εξάρουν την προσφορά του Γενικού Ελεγκτή να ασκούν και την επιρροή τους, ώστε την ώρα που ο θεσμός χτυπάται ο Πρόεδρος να σταματήσει να κάνει τον Πόντιο Πιλάτο».

Από πλευράς του, ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, επεσήμανε πως το ΤΕΠΑΚ είναι ένας οργανισμός που δημιουργήθηκε επί καιρού του Τάσσου Παπαδόπουλου. «Μας θλίβει αυτά που ακούμε. Ο λόγος καθυστέρησης του προϋπολογισμού δεν είναι εξ υπαιτιότητας της Κυβέρνησης αλλά του ίδιου του Πανεπιστημίου. Ζήτησαν να είναι μόνο εκείνοι που ελέγχουν τον εαυτό τους. Κάτι που κρίθηκε παράνομο και παράτυπο. Η Βουλή πρέπει να θέσει τα δεδομένα σε σωστή βάση. Δεν θέλουμε να μείνει απλήρωτο το προσωπικό, που έμεινε απλήρωτο λόγω των διαδικασιών του ΤΕΠΑΚ. Εμείς θέλουμε να ορθοποδήσει».

Ο αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ και αναπληρωτής πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας, Χρύσανθος Σαββίδης, στην τοποθέτησή του, τόνισε ότι πολλές φορές η Βουλή κατηγορείται ότι δεν ψηφίζει έγκαιρα νομοσχέδια και οι προϋπολογισμοί δεν είναι στην ώρα τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πώς απαντά στις καταγγελίες του Ελεγκτή ενώπιον της Επ. Παιδείας ο Πρύτανης του ΤΕΠΑΚ

«Σε αυτή την περίπτωση περιμέναμε οκτώ μήνες, ήρθε την προηγούμενη εβδομάδα και για να μην μείνει απλήρωτος κόσμος, τον φέραμε στην Ολομέλεια. Θέλουμε τα δημόσια πανεπιστήμια να μεγαλώνουν και να προσφέρουν περισσότερους τίτλους σπουδών που είναι ελκυστικοί και βοηθούν στην εξεύρεση εργασίας. Ο Γενικός Ελεγκτής μας βοήθησε πάρα πολλές φορές στο να πάρουμε σωστές αποφάσεις. Κατά τη δική μου άποψη, οι θέσεις του ήταν πάντα νούσιμες και αμερόληπτες. Για το συγκεκριμένο θέμα, θεωρούμε ως ΔΗΚΟ ότι η πρότασή του ήταν νούσιμη, εμείς προχωρήσαμε με την τροπολογία, για διασφάλιση του δημοσίου χρήματος».

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας και βουλευτής του ΔΗΚΟ, Παύλος Μυλωνάς, ανέφερε ότι ο έλεγχος των οικονομικών του ΤΕΠΑΚ πρέπει να είναι ανεξάρτητος και κανένας δεν μίλησε για περιορισμό της ακαδημαϊκής ελευθερίας. Πρόσθεσε ότι ο Γενικός Ελεγκτής υπέδειξε ότι δεν μπορεί ούτε ο Πρύτανης αλλά ούτε κανένας υφιστάμενος του Οικονομικού Διευθυντή να ασκεί τον έλεγχο και σε αυτή τη θέση είχαν συμφωνήσει αρχικά το Υπουργείο Παιδείας, το Υπουργείο Οικονομικών και η Νομική υπηρεσία, ωστόσο στη συνέχεια ως δια μαγείας αποφάσισαν να διορίσουν μεταβατικό λειτουργό για το θέμα.

Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ, Ηλίας Μυριάνθους, πρότεινε να κατατίθεται ο προϋπολογισμός σε δύο μέρη ώστε στο μέλλον να μην υπάρχει καθυστέρηση, ιδιαίτερα στο θέμα της μισθοδοσίας. Το πρώτο μέρος είπε, θα πρέπει να αφορά τα λειτουργικά έξοδα και τις σταθερές δαπάνες που είναι προβλέψιμα και το δεύτερο τις αναπτυξιακές δαπάνες που πιθανότητα να έρχονται μέσα από ευρωπαϊκά προγράμματα, το οποίο μπορεί να κατατίθεται αργότερα.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΠΑ, Αλέκος Τρυφωνίδης, στη δική του τοποθέτηση επεσήμανε ότι τεράστια ευθύνη, για την καθυστέρηση που έχει παρατηρηθεί, έχουν εκείνοι που έπρεπε να ετοιμάσουν τον προϋπολογισμό. «Το Κοινοβούλιο απορρίπτει την ευθύνη, επειδή όταν αργούν οκτώ μήνες να φέρουν προϋπολογισμό, εκβιάζεται η Βουλή. Οι ιθύνοντες του πανεπιστημίου δεν σκέφτηκαν το προσωπικό, οκτώ μήνες που καθυστερούσαν; Όσον αφορά στις τροπολογίες, ο ελέγχων λειτουργός του προϋπολογισμού δεν μπορεί να είναι άλλος από το διευθυντή των οικονομικών υπηρεσιών. Αν έχει προβλήματα ο συγκεκριμένος λειτουργός με την υγεία του ή οτιδήποτε, υπάρχουν αντικαταστάτες. Το θέμα είναι θεσμικό. Πρέπει να ψηφίσουμε την τροπολογία, επειδή η θεσμοθέτηση του προϋπολογισμού ανήκουν στις οικονομικές υπηρεσίες».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αντιστρέφει τα πυρά σε ΤΕΠΑΚ ο Ελεγκτής-«Το πρόβλημα σαθρότητας είναι σοβαρό και συστημικό»

Δειτε Επισης

Έγινε η κλήρωση του Τζόκερ για το 1.100.000 ευρώ-Οι αριθμοί που κληρώθηκαν
Έφθασε στην Κύπρο το Άγιο Φώς-Τελετή υποδοχής στο αεροδρόμιο Λάρνακας (pics)
Πάσχα με καταιγίδες και χαλάζι-Κίτρινη προειδοποίηση από την Μετεωρολογική Υπηρεσία
ΒΙΝΤΕΟ: Εκατοστάρι για άλλη μια χρονιά στην πρώτη Ανάσταση από τον Πάτερ Ηράκλη στο Παραλίμνι
Τα Πασχαλινά έθιμα της Κύπρου-«Το κάψιμο του Ιούδα από τα σημαντικότερα»
ΒΙΝΤΕΟ: «Ανάστα ο Θεός»-Σείστηκαν οι εκκλησίες στο άκουσμα της Πρώτης Αναστάσεως
Πάσχα με ανέμους και βροχές στο καιρικό μενού
Καταγγελία για νέο εργοστάσιο στο Δάλι παρά το διάταγμα για αναστολή εργασιών-Φωνάζουν οι κάτοικοι
Πτώση στους εργαζόμενους στον Τύπο και συναφή επαγγέλματα στην Κύπρο-Tα στοιχεία της Eurostat
Έπεσε στο 6% η ανεργία τον Μάρτιο στην Κύπρο σύμφωνα με τη Eurostat