Ετοιμότητα ΕΦ για παροχή βοήθειας στην ΕΕ με κάθε δυνατό τρόπο στην αντιμετώπιση κρίσεων στο μέλλον

Η Κυπριακή Δημοκρατία, μέσω του Υπουργείου Εξωτερικών και του Υπουργείου Άμυνας και των ενόπλων δυνάμεων, της Εθνικής Φρουράς, συμβάλλει ενεργά σε όλες τις δράσεις που αναλαμβάνονται στο πλαίσιο της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας, που σήμερα καθορίζεται από την ατζέντα της Στρατηγικής Πυξίδας, με στόχο να καταστεί η Ένωση ισχυρότερος και ικανότερος πάροχος ασφάλειας, δήλωσε ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγος Γεώργιος Τσιτσικώστας, μετά τη συνάντηση που είχε την Πέμπτη με τον Πρόεδρο της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ, Στρατηγό Ρόμπερτ Μπρίγκερ.

Εξέφρασε επίσης την ετοιμότητα, τη βούληση και την ικανότητα της Εθνικής Φρουράς, μαζί με όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες της Κυπριακής Δημοκρατίας, να συνεργαστεί συλλογικά με φίλους και συμμάχους για την αντιμετώπιση και την παροχή βοήθειας με κάθε δυνατό τρόπο στην αντιμετώπιση κρίσεων στο μέλλον.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς είπε ότι η επίσκεψη του Στρατηγού Μπρίγκερ στην Κύπρο προσφέρει την ευκαιρία για ανταλλαγή απόψεων και εκτιμήσεων για όλες τις τρέχουσες στρατηγικές εξελίξεις που αφορούν την ευρωπαϊκή ατζέντα ασφάλειας και άμυνας, ιδιαίτερα την κρίσιμη κατάσταση ασφάλειας στην Ευρώπη λόγω της μακροχρόνιας σύγκρουσης στην Ουκρανία, αλλά και την επιδείνωση της κατάστασης στο Ισραήλ και στην Ερυθρά Θάλασσα που οδήγησε στην έναρξη της επιχείρησης ASPIDES από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Όσον αφορά στους στενούς τομείς ενδιαφέροντος της Κύπρου, σημείωσε ότι η γεωγραφία είναι πεπρωμένο για την Κύπρο, καθώς το νησί βρίσκεται στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων και έχει διαχρονικά αποτελέσει εστία συγκρούσεων και γεωστρατηγικών εξελίξεων.

Πρόσθεσε ότι λόγω των έκρυθμων συγκρούσεων και του πολέμου στη Μέση Ανατολή από τον Οκτώβριο, η περιοχή βιώνει και πάλι αυξημένη γεωπολιτική αστάθεια, την αφύπνιση παγωμένων συγκρούσεων και πολέμων που αυξάνουν όλες τις υφιστάμενες συμβατικές και ασύμμετρες απειλές και προκλήσεις, ο άμεσος αντίκτυπος των οποίων υπερβαίνει κατά πολύ την περιφερειακή σταθερότητα και απειλεί την παγκόσμια ειρήνη, ενώ υπάρχουν και άλλα δεδομένα πέραν της γεωγραφίας που δεν μπορούν να αλλάξουν δραματικά.

«Η Κύπρος ως χώρα μικρού μεγέθους δεν διαθέτει απεριόριστους πόρους, ωστόσο τα μέσα και οι δυνατότητες που διαθέτει αξιοποιούνται κατά κύριο λόγο για εθνικές αποστολές με σκοπό την αντιμετώπιση της κατάστασης εσωτερικής ασφάλειας», συνέχισε ο κ. Τσιτσικώστας, προσθέτοντας ότι η κατοχή σχεδόν του μισού νησιού δεν προσφέρει άλλη επιλογή από το να καταστήσουμε ως πρώτη εθνική προτεραιότητα την αποτροπή της υφιστάμενης απειλής μέχρι την επανένωση του νησιού.

Ανέφερε επίσης ότι η χώρα προσπαθεί επίσης να αντιμετωπίσει και άλλες μορφές ζητημάτων εθνικής ασφάλειας, όπως η συνεχής αύξηση των μεταναστευτικών ροών από εμπόλεμες ζώνες προς την Κύπρο που έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τις δυνατότητές της, ωστόσο, παραμένει επικεντρωμένη και συνεπής στη διάθεση όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά των λιγοστών πόρων και δυνατοτήτων της, καθώς και άλλων υποδομών, στρατηγικών εγκαταστάσεων και υπηρεσιών στις ευρωπαϊκές και διεθνείς ειρηνευτικές προσπάθειες και πρωτοβουλίες.

«Το κάναμε αρκετές φορές στο παρελθόν, το επαναλάβαμε από τον Οκτώβριο του 2023 διευκολύνοντας την προσπάθεια αύξησης της ετοιμότητας για την απομάκρυνση του άμαχου πληθυσμού από την εμπόλεμη ζώνη της Γάζας και το κάνουμε τώρα, μαζί με άλλους εταίρους και την Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω της υλοποίησης του σχεδίου ΑΜΑΛΘΕΙΑ για τη δημιουργία ενός θαλάσσιου διαδρόμου για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε όσους έχουν ανάγκη. Και εμείς, η Εθνική Φρουρά, μαζί με όλους τους αρμόδιους φορείς της Κυπριακής Δημοκρατίας, είμαστε έτοιμοι και έχουμε τη βούληση και την ικανότητα να συνεργαστούμε συλλογικά με φίλους και συμμάχους για να αντιμετωπίσουμε και να βοηθήσουμε με κάθε τρόπο σε παρόμοιες κρίσεις στο μέλλον», τόνισε σχετικά.

Παράλληλα, σημείωσε ότι σε ένα πολύπλοκο και αλληλένδετο περιβάλλον ασφάλειας δίχως όρια είναι πιο προφανές από ποτέ ότι κανείς δεν μπορεί να προχωρήσει μόνος του, προσθέτοντας ότι είμαστε ισχυρότεροι και πιο αποτελεσματικοί όταν οι προσπάθειες γίνονται από κοινού και ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, όπως κάθε κράτος, επιδιώκει διεθνή στήριξη σε θέματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν συλλογικά.

«Η Κυπριακή Δημοκρατία, από την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μάλιστα την επόμενη εβδομάδα, την 1η Μαΐου, γιορτάζουμε 20 χρόνια από το 2004 και την ένταξη σε αυτή τη μεγάλη οικογένεια, έχει κάνει σημαντικά βήματα προς τα εμπρός όσον αφορά στην υιοθέτηση και την ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής ατζέντας. Η Κυπριακή Δημοκρατία, μέσω του ΥΠΕΞ και του ΥΠΑΜ και των ενόπλων δυνάμεων, της Εθνικής Φρουράς, συμβάλλει ενεργά σε όλες τις δράσεις που αναλαμβάνονται στο πλαίσιο της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας, που σήμερα καθορίζεται από την ατζέντα της Στρατηγικής Πυξίδας, με στόχο να καταστεί η Ένωσή μας ισχυρότερος και ικανότερος πάροχος ασφάλειας», πρόσθεσε.

Κλείνοντας, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς υπογράμμισε τον ρόλο της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ανέδειξε τον κρίσιμο ρόλο του Προέδρου της Στρατιωτικής Επιτροπής, εξαίροντας την «προσωπική του δέσμευση, τη συνεχή εμπλοκή και ηγεσία του ως σημερινού Προέδρου και τον εξαιρετικό τρόπο με τον οποίο επικοινωνείτε τη συλλογική φωνή αυτού του διακεκριμένου οργάνου σε όλα τα θέματα ασφάλειας και άμυνας παγκοσμίως».

«Κατά τη διάρκεια αυτών των δύο ημερών της παρουσίας σας εδώ, προσβλέπω σε μια πολύ γόνιμη ανταλλαγή απόψεων, σας εύχομαι τα καλύτερα και προσβλέπω επίσης να σας ξαναδώ στις Βρυξέλλες σε δύο εβδομάδες για τη διάσκεψη των Αρχηγών Άμυνας», κατέληξε.

Από την πλευρά του, ο Στρατηγός Μπρίγκερ δήλωσε ότι η επίσκεψή του στην Κύπρο αποσκοπεί στην ενίσχυση της συνεργασίας και αφορά σε βασικές πτυχές της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας, αποτελώντας πρώτα και κύρια μια μοναδική ευκαιρία για να αποκτήσει άμεση εμπειρία για τη χώρα.

Οι σημερινές κρίσεις και προκλήσεις απαιτούν έναν βασισμένο σε εμπιστοσύνη συντονισμό περισσότερο από ποτέ, συνέχισε ο Πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής, προσθέτοντας ότι εκτός του ότι βρισκόμαστε στο κατώφλι νέων συγκρούσεων, όπως ο πόλεμος στη Γάζα αποδεικνύει για άλλη μια φορά γιατί η κατάσταση στην Ουκρανία παραμένει απαιτητική, η Ερυθρά Θάλασσα και η Μέση Ανατολή χρειάζονται επίσης την προσοχή μας.

Πρόσθεσε ότι έχει ήδη συζητήσει πολλές από αυτές τις πτυχές με τις κυπριακές αρχές και θα εμβαθύνει στα θέματα αυτά κατά τη διάρκεια των συνεχιζόμενων συζητήσεων μετά από τη σημερινή συνάντηση. Ευχαρίστησε επίσης το Υπουργείο και ιδιαίτερα τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς για τη φιλοξενία του και τόνισε τις ανταλλαγές απόψεων που είχε με τον Υπουργό Άμυνας Βασίλη Πάλμα για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και την Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας, τις στρατιωτικές αποστολές και επιχειρήσεις, ενώ εξέφρασε την ανυπομονησία του για τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη αργότερα σήμερα, καθώς και για την επικείμενη συνάντηση των Αρχηγών Άμυνας τον Μάιο του τρέχοντος έτους, όπου θα γίνει ενημέρωση για όλες τις πρόσφατες αλλαγές.

Ερωτηθείς κατά πόσον υπάρχει κάποιο σχέδιο αναδιοργάνωσης της Εθνικής Φρουράς, ώστε να καταστεί μια πιο ευέλικτη δύναμη, ο κ. Τσιτσικώστας απάντησε καταφατικά, προσθέτοντας ότι κάθε στρατός οφείλει να αναδιοργανώνεται και να αλλάζει.

«Αυτό δεν σημαίνει ότι η Εθνική Φρουρά δεν είναι καλή, αλλά σημαίνει ότι πρέπει να γίνει καλύτερη. Και πρέπει να γίνουμε καλύτεροι γιατί τα πράγματα αλλάζουν γύρω μας, όλος ο κόσμος αλλάζει και ο ρυθμός των αλλαγών είναι ταχύτερος από πριν. Πρέπει λοιπόν να προχωρήσουμε, να προσαρμοστούμε στις νέες μορφές, σε ό,τι συμβαίνει, να παρακολουθήσουμε και να ακούσουμε και μετά να προχωρήσουμε σε σημαντικές αλλαγές και σε ό,τι χρειάζεται να κάνουμε για να βελτιωθούμε. Είναι επίσης χρήσιμο για τους συμμάχους μας, είναι επίσης χρήσιμο για κάθε οργανισμό στον οποίο συμμετέχουμε, συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ και της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ. Οπότε ναι, βρισκόμαστε εν μέσω μιας συγκεκριμένης διαδικασίας που θα ακολουθήσουμε τους επόμενους μήνες», τόνισε.

Ερωτηθείς σχετικά με τη Δύναμη Ταχείας Ανάπτυξης που σύμφωνα με τη Στρατηγική Πυξίδα θα πρέπει να είναι έτοιμη το 2025 και κατά πόσον θα πραγματοποιηθούν στο μέλλον οποιεσδήποτε ασκήσεις στην Κύπρο, ο Στρατηγός Μπρίγκερ είπε ότι η Δύναμη Ταχείας Ανάπτυξης αποτελεί έργο πυλώνα της Στρατηγικής Πυξίδας, προσφέροντας αυξημένες δυνατότητες ανταπόκριση σε κρίσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πρόσθεσε ότι πολλά στρατεύματα μεταφέρονται από διάφορα κράτη μέλη και σημείωσε ότι η Κύπρος θα συνεισφέρει στο δυναμικό της Δύναμης στο τέλος της δεκαετίας και ότι θα είναι μια αξιόπιστη συνεισφορά.

Είπε επίσης ότι υπάρχει μια διαδικασία για τη διεύρυνση του χρόνου ετοιμότητας από το εξαμηνιαίο σύστημα ομάδων μάχης σε ένα ετήσιο σύστημα ΔΤΑ, ώστε να είναι σε θέση να ανταποκριθεί σε κρίσεις ως εισαγωγική δύναμη όταν για ζητήματα σταθεροποίησης, απομάκρυνσης, επιβολής της ειρήνης, ανθρωπιστικής βοήθεια και κάποια άλλα καθήκοντα, αλλά και ως μέσο εντατικοποίησης των ευρωπαϊκών προσπαθειών για την ενίσχυση των αμυντικών πυλώνων της στο σύνολό τους.

«Είναι μια πτυχή του θέματος ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση καλείται να αναλάβει μεγαλύτερη ευθύνη για την ασφάλεια και την άμυνα. Είμαστε κατ' αρχήν σε καλό δρόμο, αναμένω πλήρη επιχειρησιακή ικανότητα στις αρχές του επόμενου έτους. Το ζήτημα της έναρξης μιας συγκεκριμένης επιχείρησης είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης, χρειαζόμαστε μια ομόφωνη θέση, αλλά προσπαθούμε επίσης να δημιουργήσουμε οικονομικά κίνητρα για τη συμμετοχή σε αυτή τη νέα δύναμη, για παράδειγμα με την ανάληψη κάποιων συγκεκριμένων δαπανών από στοιχεία του κοινού προϋπολογισμού. Είμαι λοιπόν αρκετά αισιόδοξος ότι θα έχουμε στη διάθεσή μας ένα αξιόπιστο εργαλείο για την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της, ώστε να αντιδρούν καλύτερα στις κρίσεις από ό,τι στο παρελθόν», πρόσθεσε επί του θέματος.

Ερωτηθείς σχετικά με τους τρόπους με τους οποίους η ΕΕ στηρίζει την Κύπρο και την Εθνική Φρουρά όσον αφορά στην εκπαίδευση ή την ανάπτυξη κοινών έργων και κατά πόσον κάτι τέτοιο προβλέπεται την προσεχή περίοδο, ο Πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής είπε ότι αναφορικά με τη συνεργασία υπάρχουν ορισμένα εργαλεία που μπορούν να χρησιμοποιήσουν η Κύπρος και τα κράτη μέλη, όπως η αξιοποίηση της αρχής των κοινών δαπανών και σε κάποιο βαθμό και η κάλυψη ορισμένων επενδύσεων στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας.

«Αυτό που οραματιζόμαστε είναι μια ισχυρότερη δέσμευση όλων των κρατών μελών να συνεργαστούν όταν πρόκειται για την ασφάλεια και την άμυνα. Αυτό σημαίνει ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανικής βάσης και αυτό είναι ανοικτό για όλα τα κράτη μέλη. Η έκκλησή μου μπορεί να κινηθεί προς την κατεύθυνση ότι τα κράτη μέλη θα πρέπει να αξιοποιήσουν αυτά τα υπάρχοντα εργαλεία», τόνισε, προσθέτοντας ότι υπάρχουν ευκαιρίες για όλα τα κράτη μέλη να συμβάλουν σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια της ευρωπαϊκής άμυνας και των δυνατοτήτων ασφαλείας.

Ερωτηθείς σχετικά με τις επιχειρήσεις της ΕΕ στην Ουκρανία και την Ερυθρά Θάλασσα και τυχόν προκλήσεις που εντοπίστηκαν τους τελευταίους μήνες, ο στρατηγός Μπρίγκερ υπενθύμισε ότι η επιχείρηση ASPIDES ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους και έχει σημειώσει κάποιες επιτυχίες, προσθέτοντας ότι μόλις σήμερα το πρωί ενημερώθηκε ότι ένα εισερχόμενο μη επανδρωμένο αεροσκάφος από την πλευρά των Χούθι καταστράφηκε από μία από τις φρεγάτες που συμμετέχουν στην επιχείρηση.

«Θα είναι ζωτικής σημασίας να παραμείνουμε σταθεροί μακροπρόθεσμα σε επίπεδο πόρων, διότι η απειλή δεν θα εξαφανιστεί, καθώς συνδέεται με τη σύγκρουση στη Γάζα. Αυτός που είναι ο στόχος και η αποστολή που έχει ανατεθεί στον στρατό είναι απλώς να προστατεύσει τα εμπορικά πλοία και να δείξει στο κοινό ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι διατεθειμένη να δεχθεί ότι μια τρομοκρατική οργάνωση θα διακόπτει την ελεύθερη θαλάσσια κυκλοφορία. Νομίζω ότι κάναμε μια αρκετά επιτυχημένη αρχή και η έκκλησή μου προς τα κράτη μέλη είναι να παράσχουν τους απαραίτητους πόρους για να αξιοποιήσουν όλες τις δυνατότητες. Πρόκειται για μια τεράστια περιοχή, που σίγουρα επικεντρώνεται στην Ερυθρά Θάλασσα και τον δρόμο προς τη διώρυγα του Σουέζ, και υπάρχουν τρία κύρια καθήκοντα, το πιο δύσκολο από τα οποία είναι η προστασία των εμπορικών πλοίων. Πρόκειται για την πρώτη ναυτική επιχείρηση μέσα σε ένα πραγματικά προβληματικό περιβάλλον, είναι η πρώτη φορά για την Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι μια δοκιμασία και νομίζω ότι θα την περάσουμε με επιτυχία», σημείωσε.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Αντιστράτηγος Τσιτσικώστας πρόσθεσε ότι αναλογικά με το μέγεθός τους, η Κύπρος και η Εθνική Φρουρά συμβάλλουν σημαντικά στις επιχειρήσεις.

«Πέραν των όσων αναφέρθηκαν προηγουμένως, θα αναζητούμε πάντοτε ευκαιρίες για να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας και να αξιοποιήσουμε αυτά τα εργαλεία. Αλλά θα πρέπει επίσης να λάβουμε υπόψη ότι οι άνθρωποι που στέλνουμε εκεί, τα στελέχη μας, για να συμμετέχουν στις επιχειρήσεις, λαμβάνουν την εκπαίδευση που είναι απαραίτητο να φέρουν πίσω στην Εθνική Φρουρά, οπότε αυτό είναι κάτι που γίνεται με πολύ καλό τρόπο», πρόσθεσε.

Πηγή: KΥΠΕ

Δειτε Επισης

Διαβουλεύσεις Τατάρ ενόψει Νέας Υόρκης-«Μια συμφωνία χωρίς στρατιώτες και εγγυήσεις θα ήταν τρέλα»
Ενισχυμένος πάει ο ΠτΔ στη ΝΥ-«Η Ε/κ πλευρά προσέρχεται στη συνάντηση με πολύ εποικοδομητική διάθεση»
Η χώρα του «ως πάρατζει», οι ενέργειες κατόπιν επικρίσεων και η ατιμωρησία
Στο τρίγωνο Λονδίνου-Νέας Υόρκης-Βρυξελλών μεταφέρεται άμεσα και έμμεσα το Κυπριακό
Αυτή είναι η ώρα διεξαγωγής του άτυπου δείπνου στη Νέα Υόρκη
Η έκπληξη Φον ντερ Λάιεν στον ΠτΔ, οι θερμοί εναγκαλισμοί και το παραστράτημα Χριστοδουλίδη
Να σταματήσουν οι εξαγωγές όπλων που χρησιμοποιούνται στον Λίβανο και τη Γάζα, ζήτησε από την Κύπρο ο Μακρόν
Αναφορά Μητσοτάκη στη στρατηγική συνεργασία ΕΕ με Ιορδανία-«Το Κυπριακό βρήκε θέση στη διακήρυξη της MED9»
Κοινή Διακήρυξη της Συνόδου των MED9-«Κρίσιμη η συνεισφορά της Τουρκίας στην επανέναρξη των συνομιλιών»
ΠτΔ σε MED9-«H ΕΕ οφείλει να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στη Μέση Ανατολή»