«Αλλοδαποί στις Κεντρικές ζητούν αναστολή ποινής και συμφωνούν με απέλαση αλλά απορρίπτονται οι αιτήσεις»

Αλυσιδωτά είναι τα προβλήματα του μεταναστευτικού προβλήματος, δεδομένου πως οι αντοχές της Κύπρου είναι περιορισμένες, ειδικότερα σε ότι αφορά τους χώρους φιλοξενίας, ενώ ένα μεγάλος αριθμός αλλοδαπών που συλλαμβάνεται βρίσκεται στις Κεντρικές Φυλακές. Πρόκειται είτε για αλλοδαπούς που συνελήφθησαν για παράνομη είσοδο, είτε ακόμα και για πρόσωπα που ενεπλάκησαν σε ποινικές υποθέσεις, που ακόμα και σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι επακόλουθο των προβλημάτων που προκύπτουν.

Όπως εξηγεί ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Φυλακισμένων και δικηγόρος, Αλέξανδρος Κληρίδης, το μεταναστευτικό πρόβλημα επηρεάζει και τις Κεντρικές Φυλακές και όλο το σύστημα Δικαιοσύνης της, χωρίς ωστόσο να γίνονται αντιληπτές στο βαθμό που πρέπει, οι συνέπειες, ενώ παράλληλα εγείρει το ζήτημα της απόρριψης των αιτήσεων από την Νομική Υπηρεσία για αναστολή ποινών, υπό τον όρο να απελαθούν, ώστε να υπάρξει αποσυμφόρηση.

«Αρχικά θα πρέπει να σημειωθεί το ευρύτερο πρόβλημα που υπάρχει της άνισης μεταχείρισης μεταξύ αλλοδαπών (Ευρωπαίων και Τρίτης Χώρας) και Κυπρίων πολιτών σε σχέση με τα δικαιώματα που τους παρέχει η νομοθεσία και οι κανονισμοί αναφορικά με την έκτιση ποινής φυλάκισης. Φαίνεται ότι οι αλλοδαποί δεν έχουν πραγματικά το ίδιο δικαίωμα να ενταχθούν στην Ανοικτή Φυλακή, όπως έχουν οι Κύπριοι, δεν τους δίδεται το δικαίωμα πρόωρης απόλυσης με όρους από το Συμβούλιο Αποφυλάκισης επειδή δεν έχουν μόνιμη διαμονή στη Κύπρο, δεν τους δίδονται άδειες εξόδου έστω και για κάποιες ώρες και με επίβλεψη, δεν έχουν δικαίωμα να ενταχθούν στο μέτρο της ηλεκτρονικής παρακολούθησης και στις πλείστες περιπτώσεις, αν όχι όλες, η πολιτεία τους απορρίπτει τα δικά τους αιτήματα στα οποία οι ίδιοι ζητούν την απέλαση τους πίσω στη χώρα τους, είτε για συνέχιση της ποινής τους είτε με αναστολή της ποινής τους ακόμα και αν αυτοί έχουν λεφτά να πληρώσουν και για το εισιτήριο τους».

Εκ των πραγμάτων, όπως υποδεικνύει ο κ. Κληρίδης, με βάση τα πιο πάνω, φαίνεται πως παραβιάζεται το δικαίωμα τους στην ίση μεταχείριση και το δικαίωμα τους να έχουν ίσες ευκαιρίες για την εφαρμογή των δικαιωμάτων τους, όπως αυτά εντοπίζονται στις νομοθεσίες της Κυπριακής Δημοκρατίας. «Συνεπώς άτομα τα οποία αντιμετωπίζουν ποινικά αδικήματα τα οποία έχουν σχέση με το μεταναστευτικό πρόβλημα και θα καταλήξουν στις Κεντρικές Φυλακές, αναμένεται να εκτίσουν ποινή στις Κεντρικές Φυλακές υπό το καθεστώς όπως αυτό περιγράφεται πιο πάνω, το οποίο δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο τις ήδη δύσκολες συνθήκες κράτησης τους, αν υπολογίσει κάποιος ότι αυτά τα άτομα δεν γνωρίζουν την γλώσσα, δεν έχουν οικογένεια που να μπορεί να τους επισκεφθεί στη Φυλακή και δεν έχουν ούτε την οικονομική δυνατότητα να καλύψουν ουσιαστικές ανάγκες τους στη φυλακή».

Ο νομικός αναφέρει παράλληλα, πως παρά το γεγονός πως η πολιτεία αναγνωρίζει ότι υπάρχει πρόβλημα υπερπληθυσμού στις Φυλακές, λόγω και του μεταναστευτικού, δεν λαμβάνει τα δέοντα μέτρα, ανάμεσα στα οποία ο κ. Κληρίδης θεωρεί πως θα έπρεπε να εγκρίνονται τα αιτήματα για αναστολή ποινών, ώστε να απελαύνονται οι αλλοδαποί που συμφωνούν με τον όρο. «Δεν απελαύνει κρατουμένους και την ίδια ώρα επιμένει να φέρνει ενώπιον Δικαστηρίου άτομα τα οποία η ίδια η Πολιτεία αποφάσισε να «βαφτίσει» ως διακινητές μεταναστών. Αυτά τα άτομα υποχρεωτικά παραμένουν υπόδικοι στις Κεντρικές Φυλακές και μετά ως κατάδικοι εκτίουν ποινή φυλάκισης υπό το πιο πάνω καθεστώς. Οι υποθέσεις τους ενώπιον Δικαστηρίου εννοείται ότι επηρεάζουν όλο το πρόγραμμα των Δικαστηρίων και υπερφορτώνουν το ήδη επιβαρυμένο πρόγραμμα συγκεκριμένων Επαρχιών, που είναι και οι Επαρχίες όπου γεωγραφικά φτάνουν οι μετανάστες».

Την ίδια ώρα ο κ. Κληρίδης συσχετίζει το πρόβλημα του μεταναστευτικού με το έγκλημα, λέγοντας πως «το οργανωμένο έγκλημα έχει αναγνωρίσει την ευάλωτη θέση αυτών των ατόμων και τους εκμεταλλεύεται για την διάπραξη άλλων εγκλημάτων όπως, μεταξύ άλλων, την παραλαβή ναρκωτικών ουσιών από ταχυδρομεία. Αποτέλεσμα και πάλι αυτά τα άτομα τις πλείστες φορές να καταλήγουν στις Κεντρικές Φυλακές αρχικά ως υπόδικοι και μετά ως κατάδικοι. Χωρίς προοπτική πραγματικής επανένταξης πίσω στη κοινωνία της Κύπρου και χωρίς να υπάρχει οποιοδήποτε πρόγραμμα στη Κεντρική Φυλακή που να προσπαθεί να αποκαταστήσει ή σωφρονίσει αυτά τα άτομα, αφού ούτε την γλώσσα δεν γνωρίζουν».

Υπάρχουν άτομα στις Κεντρικές Φυλακές, όπως τονίζει ο κ. Κληρίδης, τα οποία «έχουν λάβει αρνητικές απαντήσεις για την απέλαση τους από την Πολιτεία και απλά παραμένουν στις Κεντρικές Φυλακές χωρίς να μπορούν να μιλήσουν την γλώσσα και χωρίς να θέλουν ούτε οι ίδιοι να επανενταχθούν στην Κυπριακή κοινωνία. Οι περιπτώσεις αυτές είναι εκατοντάδες. Το αποτέλεσμα είναι μόνο αρνητικό για το όλο σύστημα της Κεντρικής Φυλακής, το οποίο ήδη αντιμετωπίζει προβλήματα από τον υπερπληθυσμό. Άτομα τα οποία πραγματικά θέλουν να επανενταχθούν στην Κυπριακή κοινωνία, να αποκατασταθούν και να σωφρονιστούν, επηρεάζονται από την υπερφόρτωση του όλου συστήματος από αυτά τα αλλοδαπά άτομα τα οποία η ίδια η Πολιτεία αρνείται να τους απελάσει».

Δειτε Επισης

Κυπριακό, μεταναστευτικό και οικονομία στο Πασχαλινό μήνυμα ΠτΔ-«Οι μέρες δεν προσφέρονται για ηχηρές διακηρύξεις»
Κυκλοφορούσε φορτωμένος κροτίδες-Χειροπέδες σε 18χρονο στη Λεμεσό (pic)
Πρόλαβε τα χειρότερα το Τμήμα Δασών-Πυρκαγιές σε Λάρνακα και Λευκωσία
Απουσιάζει από το σπίτι της η 29χρονη Κατερίνα-Έκκληση της Αστυνομία προς το κοινό
Ενεπλάκησαν σε τροχαίο και εγκατέλειψαν την σκηνή-Άφησαν αβοήθητο τραυματία
Εν ψυχρώ δολοφονία στη μέση του δρόμου στη Θεσσαλονίκη-Τρεις οι δράστες, η γυναίκα πάτησε τη σκανδάλη
Συναγερμός και προειδοποιήσεις για τις λαμπρατζιές–«Αυξημένος κίνδυνος λόγω των ανέμων»
Χειροπέδες σε 55χρονο για εμπρησμούς σε πρακτορεία στοιχημάτων στη Λευκωσία
Κροτίδες, ναρκωτικά και φωτιές το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής-Σε κινητοποίηση Αστυνομία και Πυροσβεστική
Αναστάτωση στη Λεμεσό-Νεαροί έκαιγαν ελαστικά στη μέση του δρόμου