Ξεκινά επίσημα η προεκλογική κούρσα-Κατατίθενται οι υποψηφιότητες των Ευρωεκλογών

Ξεκινά η διαδικασία υποβολής των υποψηφιοτήτων ενόψει των διπλών εκλογών της 9ης Ιουνίου. Δεδομένου ότι θα τρέξουν παράλληλα οκτώ διαφορετικές εκλογικές διαδικασίες, η υποβολή θα γίνει σε τρεις δόσεις, αρχής γενομένης από τις Ευρωεκλογές, σήμερα το πρωί στο Συνεδριακό Κέντρο Φιλοξενία. Σημειώνεται ότι αύριο, Πέμπτη, θα πραγματοποιηθεί η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις εκλογές ανάδειξης Προέδρων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, δημάρχων, αντιδημάρχων, δημοτικών συμβούλων και μελών των Σχολικών Εφορειών και την Δευτέρα 29 Απριλίου, η υποβολή για την ανάδειξη κοινοταρχών και μελών Κοινοτικών Συμβουλίων.

Με βάση τον προγραμματισμό που έγινε από το Υπουργείο Εσωτερικών, η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων θα ξεκινήσει στις 8:30 το πρωί και θα διαρκέσει μέχρι τις 12:30 το μεσημέρι. Στο Φιλοξενία αναμένεται να προσέλθουν όλα τα κόμματα της Βουλής, δηλαδή ο ΔΗΣΥ, το ΑΚΕΛ, το ΔΗΚΟ, το ΕΛΑΜ, η ΕΔΕΚ, η ΔΗΠΑ και το Κίνημα Οικολόγων. Επίσης θα προσέλθουν το Βολτ, οι Ενεργοί Πολίτες-Κίνημα Ενωμένων Κυπρίων Κυνηγών, το Κίνημα Εθνική Δράσις, η Νίκη και το Κόμμα για τα Ζώα. Σε ό,τι αφορά τους ανεξάρτητους υποψηφίους, θα διεκδικήσει ο Ανδρόνικος Ζερβίδης, ο οποίος είχε υποβάλει υποψηφιότητα και στις περσινές Προεδρικές Εκλογές, καθώς και ο τικτόκερ Φειδίας Παναγιώτου.

Όπως δήλωσε ο Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Εκλογών Μενέλαος Βασιλείου, στις 8:30 υποψηφιότητες θα υποβάλει το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών, στις 9:00 το ΑΚΕΛ-Αριστερά-Κοινωνική Συμμαχία, στις 9:15 Ενεργοί Πολίτες-Κίνημα Ενωμένων Κυπρίων Κυνηγών, στις 9:30 Κίνημα Εθνική Δράσις, στις 9:45 Ανδρόνικος Ζερβίδης, στις 10:00 ΕΔΕΚ Σοσιαλιστικό Κόμμα, στις 10:15 Δημοκρατικό Κόμμα, στις 10:30 ΒΟΛΤ Κύπρος, στις 10:45 ΝΙΚΗ, στις 11:00 Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (ΕΛΑΜ), στις 11:15 Δημοκρατική Παράταξη-Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων, στις 11:30 Κόμμα για τα Ζώα Κύπρου, στις 11:45 Φειδίας Παναγιώτου και στις 12:15 Δημοκρατικός Συναγερμός.

Όπως προνοείται στη νομοθεσία, κάθε υποψηφιότητα υποβάλλεται εγγράφως και υπογράφεται από τέσσερεις εκλογείς, δύο προτείνοντες και δύο υποστηρίζοντες. Οι υποψήφιοι, που πρέπει να είναι άνω των 21 ετών, εκτός από τα σχετικά έγγραφα που απαιτούνται, θα πρέπει να καταθέσουν παράβολο ύψους χιλίων ευρώ, το οποίο θα τους επιστραφεί εάν αποσύρουν την υποψηφιότητά τους ή εάν εκλεγούν. Επιστροφή χρημάτων θα γίνει επίσης στους υποψηφίους των οποίων τα κόμματα θα λάβουν το ένα τρίτο του εκλογικού μέτρου. Τα χρήματα που καταβάλλουν οι υπόλοιποι υποψήφιοι κατατίθενται στο Πάγιο Ταμείο του κράτους.

Οι υποψήφιοι συνηθίζεται να συνοδεύονται στην υποβολή υποψηφιοτήτων από μέλη του κόμματός του, την ηγεσία εάν δεν είναι και οι ίδιοι υποψήφιοι, καθώς και μέλη των οικογενειών τους. Δεν αναμένεται οποιαδήποτε αντιπαράθεση, αλλά συνήθως υπάρχουν πολλές selfies και χαμόγελα.

Κάθε κόμμα δικαιούται να έχει μέχρι έξι υποψηφίους, ενώ την ημέρα των εκλογών οι πολίτες μπορούν, πέραν του συνδυασμού, να βάλουν και δύο σταυρούς προτίμησης σε υποψηφίους του κόμματος που θα επιλέξουν. Δικαίωμα ψήφου έχουν οι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας ή άλλων κρατών μελών της ΕΕ, που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους, νοουμένου ότι έχουν εγγραφεί στον εκλογικό κατάλογο.Για τους σκοπούς των Ευρωεκλογών, υπάρχουν τρεις εκλογικοί κατάλογοι: Ο μόνιμος εκλογικός κατάλογος, ο οποίος περιλαμβάνει τους Κύπριους πολίτες, συμπεριλαμβανομένων των Τ/κ που κατοικούν στις ελεύθερες περιοχές, ο κατάλογος Ευρωπαίων Πολιτών για τις Εκλογές Ανάδειξης Μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο οποίος περιλαμβάνει τους πολίτες των κρατών μελών της ΕΕ και ο ειδικός κατάλογος, στον οποίο εγγράφονται αυτόματα οι Τ/κ που διαμένουν στα κατεχόμενα και κατέχουν ταυτότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Όπως ανακοίνωσε ο Γενικός Έφορος Εκλογών, ο συνολικός αριθμός εκλογέων σε αυτές τις εκλογές είναι 706,534, εκ των οποίων οι 568,608 είναι εγγεγραμμένοι στον μόνιμο κατάλογο, 21,640 στον κατάλογο των Ευρωπαίων πολιτών και 103,269 στον ειδικό κατάλογο των Τ/κ. Η συντριπτική πλειοψηφία θα ψηφίσει στα κατά τόπους εκλογικά κέντρα στην Κύπρο, ωστόσο 4,725 μετέφεραν τα εκλογικά τους δικαιώματα στα εκλογικά κέντρα που θα λειτουργήσουν σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Κομοτηνή, Βόλο, Ηράκλειο, Ιωάννινα, Λονδίνο, Μάντσεστερ, Μπέρμινγχαμ, Γλασκώβη και Βρυξέλλες.

Δειτε Επισης

Με ντέρμπι αλλά και φαινομενικά εύκολες μάχες οι εκλογές στη Λάρνακα-Ποιους υποστηρίζουν τα κόμματα
Κυπριακό, μεταναστευτικό και οικονομία στο Πασχαλινό μήνυμα ΠτΔ-«Οι μέρες δεν προσφέρονται για ηχηρές διακηρύξεις»
Στέλνει μηνύματα η Πασχαλινή εγκύκλιος του Αρχιεπισκόπου-«Χρέος μας να περιφρουρήσουμε την Εθνική αξιοπρέπειά»
Επιμένουν για δυο Κράτη οι Τούρκοι-«Δεν υπάρχει πια θέμα για συνομοσπονδία ή ομοσπονδία»
Έστειλε μηνύματα ο Κόμπος για το Κυπριακό- «Λύση στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ»
Με τοπικιστικά κριτήρια οι εκλογές στην Αμμόχωστο-Η πολυκοσμία στο Παραλίμνι και η μάχη του κατεχόμενου δήμου
Καρογιάν: Πρωταρχική επιδίωξη της ΔΗΠΑ να τερματιστεί η κατοχή
ΒΙΝΤΕΟ: Αφαίρεσαν τα πανό του Καραμανίδη για τις εκλογές και του άφησαν φάκελο για να ψηφίσει άλλη-Προχωρεί σε καταγγελία
Κίρμπι: Σε μερικές μέρες ανοίγει το τεχνητό λιμάνι στη Γάζα για ανθρωπιστική βοήθεια από Κύπρο
«Βήμα για σοβαρή αντιμετώπιση βίας κατά γυναικών η νέα Οδηγία»-Όσα υποστηρίζουν Κύπριοι Ευρωβουλευτές