BINTEO: Τι έδειχνε το πρώτο βίντεο που ανέβηκε στο Youtube πριν από 19 χρόνια

Πριν από δεκαεννέα χρόνια, το ψηφιακό τοπίο έγινε μάρτυρας ενός σημαντικού γεγονότος που θα άλλαζε για πάντα τον τρόπο με τον οποίο καταναλώνουμε και μοιραζόμαστε διαδικτυακό περιεχόμενο. Στις 23 Απριλίου 2005, ο Jawed Karim, ένας από τους συνιδρυτές του YouTube, έγραψε ιστορία ανεβάζοντας το πρώτο βίντεο της πλατφόρμας με τίτλο «Εγώ στο ζωολογικό κήπο».

Μέσα σε μόλις 18 δευτερόλεπτα, το λιτό υλικό του Karim, που τραβήχτηκε στο ζωολογικό κήπο του Σαν Ντιέγκο, αποτύπωσε την ουσία του ήθους του YouTube: να παρέχει μια πλατφόρμα όπου τα άτομα θα μπορούσαν να μοιράζονται χωρίς κόπο αποσπάσματα της ζωής τους με τον κόσμο. Στεκόμενος μπροστά σε ένα σκηνικό από μεγαλοπρεπείς ελέφαντες, η αφήγηση του Karim, αν και σύντομη, περιέλαβε τη γοητεία και την απλότητα που θα χαρακτήριζε τις πρώτες μέρες του YouTube.

Στο εμβληματικό πλέον κλιπ, ο Karim θαυμάζει τους επιμήκεις κορμούς των ελεφάντων, προσφέροντας μια ματιά στις καθημερινές παρατηρήσεις που σύντομα θα έβρισκαν παγκόσμιο κοινό στην ανερχόμενη πλατφόρμα ανταλλαγής βίντεο. Δεν γνώριζε ότι οι περιστασιακοί του συλλογισμοί θα έθεταν τα θεμέλια για μια ψηφιακή επανάσταση, εγκαινιάζοντας μια εποχή όπου ο καθένας με μια φωτογραφική μηχανή και μια σύνδεση στο διαδίκτυο θα μπορούσε να γίνει δημιουργός περιεχομένου.

Αυτό που ξεχωρίζει δεν είνα η κινηματογραφική του φινέτσα, αλλά η σημασία του ως σύμβολο των ταπεινών απαρχών του YouTube. Δημοσιευμένο ένα μήνα πριν από την έναρξη της δημόσιας έκδοσης της πλατφόρμας τον Μάιο του 2005, το βίντεο του Karim ενσαρκώνει το πνεύμα του πειραματισμού και της καινοτομίας που διαπερνούσε τα πρώτα στάδια ανάπτυξης του YouTube.

Πράγματι, η πορεία του YouTube από μια εκκολαπτόμενη νεοσύστατη επιχείρηση σε ένα πολιτιστικό φαινόμενο σημαδεύτηκε από κομβικές αλλαγές και τυχαίες ανακαλύψεις. Αρχικά, οι ιδρυτές της πλατφόρμας που σχεδιάστηκε ως ιστοσελίδα γνωριμιών, σύντομα αναγνώρισαν τις μετασχηματιστικές δυνατότητες του διαδικτυακού βίντεο και στράφηκαν προς τη δημιουργία ενός χώρου όπου οι χρήστες θα μπορούσαν να μοιράζονται, να ανακαλύπτουν και να συνδέονται μέσω της οπτικής αφήγησης.

Ο καθοριστικός ρόλος του Karim στην ίδρυση του YouTube εκτείνεται πέρα από την ιδιότητά του ως συνιδρυτή. Παρά την αποχώρησή του από την εταιρεία το 2005 για να συνεχίσει τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, η κληρονομιά του Karim παραμένει μέσα από τη διαρκή συμβολή του στο ψηφιακό τοπίο. Ειδικότερα, η απόφασή του να διατηρήσει ένα μερίδιο στο YouTube αποδείχθηκε τυχερή, καθώς έλαβε 137.443 μετοχές της Google, που αντιστοιχούν σε περίπου 64 εκατομμύρια δολάρια, μετά την εξαγορά της πλατφόρμας από την Google το 2006.

Πηγή: gazzetta.gr

Δειτε Επισης

ΒΙΝΤΕΟ: Πλήθος πιστών στην ξεχωριστή περιφορά του Επιταφίου μέσα στη θάλασσα στη Νάξο
Ερντογάν για το πάγωμα των εμπορικών σχέσεων με Ισραήλ-«Ξέρουμε πως η Δύση θα μας επιτεθεί»
Ένοχος 44χρονος που κατηγορείται ότι χτύπησε την 24χρονη σύντροφό του λίγες ημέρες αφότου γέννησε
BINTEO: Η πρόσκρουση της θαλαμηγού στις Σπέτσες στην προβλήτα από τους δυνατούς ανέμους
BINTEO: Η στιγμή της εκτόξευσης του διαστημοπλοίου Chang’e-6 στην αθέατη πλευρά του φεγγαριού
Στο Κάιρο ο επικεφαλής της CIA, εντείνονται οι πιέσεις για εκεχειρία στη Γάζα
Νέος σάλος με την πιθανή αντιπρόεδρο του Τραμπ-Δηλώνει πως έχει συναντήσει τον… Κιμ Γιονγκ Ουν
Μάχη για τη συνέχιση των ταυρομαχιών στην Ισπανία-Η κυβέρνηση τάσσεται κατά και η αντιπολίτευση αντιδρά
Πτώση στους εργαζόμενους στον Τύπο και συναφή επαγγέλματα στην Κύπρο-Tα στοιχεία της Eurostat
Προετοιμάζεται για τον πρώτο κυκλώνα στην ιστορία της η Κένυα