Στρατηγικές προστασίας των παιδιών στην ΕΕ προτείνει στα κράτη μέλη η Κομισιόν

Την κατάρτιση εθνικών σχεδίων για τον τερματισμό της βίας κατά των παιδιών και την καλύτερη συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών σε επίπεδο δομών και πόρων, προτείνει μεταξύ άλλων η Κομισιόν, στο πλαίσιο σειράς συστάσεων για την ενίσχυση της προστασίας των παιδιών στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η βία κατά των παιδιών παραμένει σημαντικό πρόβλημα εντός και εκτός της ΕΕ, με ποσοστά 13% έως 29% των παιδιών 15 χρονών να πέφτουν συχνά θύματα σχολικού εκφοβισμού, ενώ μέχρι και 13,7% μεταξύ των ενήλικων γυναικών δηλώνουν πως έχουν βιώσει σεξουαλική βία όταν ήταν παιδιά, ποσοστό που ενδέχεται να είναι ακόμα μεγαλύτερο στην πραγματικότητα.

Το Κολέγιο των Επιτρόπων ενέκρινε το κείμενο των συστάσεων προς τα κράτη μέλη στην καθιερωμένη του συνεδρία στο Στρασβούργο, όπου βρέθηκαν με αφορμή τις εργασίες της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Οι συστάσεις αφορούν τις Κυβερνήσεις των κρατών μελών και την ανάγκη συνεργασίας τους καθώς, όπως τονίζεται, το τι κάνουν και δεν κάνουν οι Κυβερνήσεις επηρεάζει τα παιδιά περισσότερο από κάθε άλλη κοινωνική ομάδα.

Μεταξύ άλλων, οι συστάσεις προβλέπουν τη δημιουργία ολοκληρωμένων συστημάτων παιδικής προστασίας, καθώς και τη θέσπιση ενός γενικού πλαισίου ολοκληρωμένων συστημάτων παιδικής προστασίας το οποίο θα προβλέπει την κατάρτιση εθνικών σχεδίων για τον τερματισμό της βίας κατά των παιδιών, την αποτελεσματική εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας, και τη δημιουργία δομών συντονισμού, ενίσχυση των ανθρώπινων και οικονομικών πόρων και τη βελτίωση της συλλογής δεδομένων.

Προτείνεται, ακόμα, η καλύτερη κατάρτιση όσων εμπλέκονται στην προστασία των παιδιών, ξεκινώντας από το τοπικό επίπεδο, και βελτιώνοντας τον συντονισμό και τη συνεργασία μεταξύ των αρμόδιων αρχών.

Χρειάζονται ακόμα ολοκληρωμένες και συντονισμένες δράσεις για υποστήριξη σε περιπτώσεις βίας κατά των παιδιών, από την πρόληψη και τον έγκαιρο εντοπισμό μέχρι την καταγγελία των περιστατικών και τη συνεργασία μεταξύ διαφορετικών αρχών.

Οι συστάσεις αφορούν ακόμα την ασφάλεια των παιδιών στο διαδίκτυο, προωθώντας την ασφαλή χρήση των ψηφιακών τεχνολογιών από παιδιά και κηδεμόνες, και την καταπολέμηση του εκφοβισμού μέσω διαδικτύου. Ιδιαίτερα τα κράτη μέλη ενθαρρύνονται να αναπτύξουν εθνικές στρατηγικές για την ψυχική υγεία, εστιάζοντας κατά προτεραιότητα στα παιδιά.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

BINTEO: Η στιγμή της εκτόξευσης του διαστημοπλοίου Chang’e-6 στην αθέατη πλευρά του φεγγαριού
Στο Κάιρο ο επικεφαλής της CIA, εντείνονται οι πιέσεις για εκεχειρία στη Γάζα
Νέος σάλος με την πιθανή αντιπρόεδρο του Τραμπ-Δηλώνει πως έχει συναντήσει τον… Κιμ Γιονγκ Ουν
Μάχη για τη συνέχιση των ταυρομαχιών στην Ισπανία-Η κυβέρνηση τάσσεται κατά και η αντιπολίτευση αντιδρά
Προετοιμάζεται για τον πρώτο κυκλώνα στην ιστορία της η Κένυα
Ζαχάροβα: Η Δύση διεξάγει «υβριδικό πόλεμο» εναντίον της Μόσχας, χρησιμοποιώντας την Ουκρανία
Τελεσίγραφο Ισραήλ στη Χαμάς-«Απαντήστε σε μια εβδομάδα στην πρόταση εκεχειρίας ή εισβάλουμε στη Ράφα»
Νέες απειλές των Χούθι-Θα στοχεύουν όσα πλοία πάνε στο Ισραήλ και είναι στην εμβέλεια των όπλων τους
Τουλάχιστον 15 νεκροί σε τρεις ταυτόχρονες επιθέσεις του ISIS κατά στρατιωτικών θέσεων στη Συρία
Προειδοποιεί ο ΟΗΕ-«Μια ισραηλινή εισβολή στη Ράφα θα μπορούσε να οδηγήσει σε σφαγή αμάχων»