Η επέτειος του σχέδιο Ανάν και οι διαφορετικές προσεγγίσεις στα κατεχόμενα

Με αφορμή τα 20 χρόνια από τα δημοψηφίσματα για το σχέδιο Ανάν, πολιτικοί στα κατεχόμενα προέβησαν σε δηλώσεις αποτυπώνοντας τις διαφορετικές σχολές σκέψεις.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, ο τ/κ Τύπος αναφέρεται στο μήνυμα του Τ/κ ηγέτη ο οποίος απηύθυνε έκκληση προς τα ΗΕ, την ΕΕ, τις ΗΠΑ και άλλες δυνάμεις να εκπληρώσουν τις υποσχέσεις που έδωσαν στους Τουρκοκύπριους και να τερματίσουν τις διακρίσεις – όπως είπε - υπέρ των Ελληνοκυπρίων στο Κυπριακό. Κάλεσε επίσης την ελληνοκυπριακή πλευρά να εγκαταλείψει τη φανατική και επικυριαρχική, όπως τη χαρακτήρισε, στάση που αντιτίθεται στη λύση και να προσεγγίσει θετικά τις προτάσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς.

Παραπέμποντας σε συνέντευξη στην Καθημερινή την Κυριακή του τότε Επιτρόπου, Γκίντερ Φερχόϊγκεν ότι «ξεγελάστηκε από τους Ε/κ», όπως υποστήριξε ότι είπε ο κ. Τατάρ, ισχυρίστηκε ότι και ο τότε ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν είχε αναφέρει πως η ελληνοκυπριακή πλευρά εμπόδισε τη λύση.

Επανέλαβε ότι δεν είναι ποτέ δυνατόν να αποδεχτούν την κατάργηση των εγγυήσεων της Τουρκίας με τη ρητορική «μηδέν στρατός μηδέν εγγυήσεις», την απομάκρυνση του τουρκικού στρατού από το νησί και την επιβολή λύσης στη βάση της ομοσπονδίας που στόχο έχει τον αφανισμό του «κράτους και της κυριαρχίας» τους.

Εξάλλου, ο «υπεξ», Ταχσίν Ερτουγρούλογλου δήλωσε ότι δεν εμπιστεύονται τα ΗΕ και την ΕΕ που τους έκαναν το μεγαλύτερο κακό, όπως ισχυρίστηκε. Είπε ότι όταν συζητούσε πριν χρόνια με τον Λόρδο Ντέϊβιντ Χάνει, τού είχε αναφέρει ότι δεν ήταν καθόλου δίκαια αυτά που έκανε το Ηνωμένο Βασίλειο στους Τ/κ και ότι ο Βρετανός διπλωμάτης τού απάντησε «ποιος σας είπε ότι υπάρχει αυτό που ονομάζεται δικαιοσύνη στη διεθνή πολιτική;»

Υποστηρίζοντας ότι η επιθυμία κάποιων είναι η διαμόρφωση πολιτικής στο Κυπριακό επιδεικνύοντας εμπιστοσύνη σε εκείνους που διέπραξαν τα μεγαλύτερα λάθη κατά των Τουρκοκυπρίων μέχρι σήμερα, ο κ. Ερτουγρούλογλου επανέλαβε τη θέση ότι το Κυπριακό είναι ζήτημα καθεστώτος. «Ενόσω δεν εξισώνονται τα καθεστώτα συνεχίζετε να ονειρεύεστε. Δεν εμπιστευόμαστε την ΕΕ και τα ΗΕ που μας έκαναν το μεγαλύτερο κακό. Ποιο είναι το καθεστώς μας ενώπιον των ΗΕ;»

Η «άλλη όψη»

Μιλώντας χθες στη «βουλή» για το Κυπριακό, επ’ ευκαιρία της 20ης επετείου από το δημοψήφισμα για το Σχέδιο Ανάν ο πρόεδρος του ΡΤΚ, Τουφάν Έρχουρμαν δήλωσε ότι «ο ισχυρισμός ότι στην ομοσπονδία η κυριαρχία θα είναι στα χέρια των Ελληνοκυπρίων και ότι οι Τουρκοκύπριοι θα αποκτήσουν καθεστώς μειονότητας, είναι ένας ισχυρισμός που τα δημοψηφίσματα έχουν διαψεύσει», σημειώνοντας ότι δεν είναι σωστό να ερμηνεύονται τα δημοψηφίσματα με αυτό τον τρόπο.

Εκφράζοντας τη θέση ότι το δημοψήφισμα του Σχεδίου Ανάν αποτελεί την πιο σημαντική νομική βάση για το γεγονός ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν μπορούν να θεωρηθούν μειονότητα, ο κ. Έρχουρμαν είπε ότι τα ιστορικά γεγονότα δεν πρέπει να διαστρεβλώνονται και πρόσθεσε ότι «η δήλωσή μας ότι η ομοσπονδία είναι το μόνο ρεαλιστικό μοντέλο λύσης είναι μια διαπίστωση βασισμένη στη γνώση».

Ανέφερε ότι είναι «ξεκάθαρα προφανές» ότι αυτό θα είναι ένα μοντέλο ομοσπονδίας με αδύναμο κέντρο και ισχυρές πλευρές. Δηλώνοντας ότι έχει επιστημονικά αποδειχθεί ποια θα είναι η ρεαλιστική λύση, ο Έρχουρμαν πρόσθεσε: «Έχετε απέναντι σας ένα κόμμα και έναν πρόεδρο κόμματος που έχει πει πολύ περισσότερα από αυτά που είπατε εσείς για τον Χριστοδουλίδη».

Σημείωσε δε ότι με βάση το ανακοινωθέν των συμπερασμάτων της Συνόδου των Ηγετών της ΕΕ, η Ενωση υποστηρίζει μια λύση με βάση τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Υποστήριξε ότι ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης «φόρεσε τη φορεσιά της πλευράς που επιθυμεί λύση» και δεν απέδειξε την ειλικρίνειά του.

Εξάλλου, σε συνέντευξή του στην Μπουγκιούν Κίπρις, ο γγ του ΡΤΚ, Ασίμ Ακανσόι είπε ότι είναι ξεκάθαρο ότι δεν υπάρχει στασιμότητα στο Κυπριακό και πρόσθεσε πως «δεν υπάρχει σταθερότητα στην Κύπρο. Περνάμε μέρες με κατάπαυση του πυρός. Πρέπει να πάρουμε μαθήματα από τον πόλεμο του Ισραήλ με τη Χαμάς δίπλα μας».

Η Κύπρος, είπε, είναι ένα θέμα που πρέπει πρώτα να ασχοληθούν οι Κύπριοι και να το φέρουν στην επικαιρότητα. Είναι σημαντική η «ρεάλ πολιτίκ» στο Κυπριακό, ανέφερε λέγοντας ότι η σταθερότητα είναι δυνατή μόνο με λύση και «το όνομα της λύσης είναι Ομοσπονδία στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Επιμένει ο Τατάρ-«Δεν μπορούν να γίνουν διαπραγματεύσεις με βάση την ομοσπονδία»
Συζήτηση με καφέ και αλμυρά είχαν ο Πρόεδρος και ο Ερντογάν στη Βουδαπέστη (pics)
Διαβεβαιώσεις Nexans για μη αύξηση του κόστους κατασκευής καλωδίου για GSI-Πώς προχωρά το έργο
Κούνησε το δάκτυλο στον ΟΤΚ η ΕΕ-Απορρίπτει τις προσπάθειες νομιμοποίησης του ψευδοκράτους
Λουκάς Φουρλάς: Η Μεσόγειος αποτελεί πύλη μετανάστευσης και η Κύπρος είναι στην πρώτη γραμμή
Κλιματική αλλαγή, διεύρυνση, προϋπολογισμοί και οικονομία στις ακροάσεις Επιτρόπων
Θετικές συνθήκες για Κυπριακό από την εξομάλυνση των σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας βλέπει ο Γεραπετρίτης
Αναβολή συγκέντρωσης για δίοδο Πυροΐου ενόψει συνάντηση με ΠτΔ αποφάσισε ο Δήμος Αθηένου
Συνάντηση με συνεργάτη του Τραμπ είχε στην Κύπρο, πριν από τις εκλογές, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης
Στην Ουγγαρία σήμερα ο ΠτΔ για Σύνοδο Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας