Συνδρομή για βοήθεια προς Λίβανο, επανεξέταση κατάστασης Συρίας ζητά από ομολόγους της η ΠτΒ

Για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και Μεταναστευτικό ενημέρωσε τους ομολόγους της η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου στο πλαίσιο της Διάσκεψης Προέδρων Κοινοβουλίων των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), οι εργασίες της οποίας ολοκληρώθηκαν σήμερα στην Πάλμα ντε Μαγιόρκα, ζητώντας τη συνδρομή τους σε ό,τι αφορά την παροχή βοήθειας στον Λίβανο για ανακοπή των ροών Σύρων που εγκαταλείπουν τις ακτές της χώρας και στις προσπάθειες για επανεκτίμηση της κατάστασης στη Συρία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής, σε παρέμβασή της, η Πρόεδρος της Βουλής ενημέρωσε τους ομολόγους της για την πρώτη συνάντηση των Προέδρων των κοινοβουλίων των χωρών μελών του Νότου (Κύπρου, Ελλάδας, Γαλλίας, Ιταλίας, Ισπανίας, Πορτογαλίας και Μάλτας) με τη συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία έλαβε χώρα αυθημερόν με αντικείμενο συζήτησης την ανησυχητική αύξηση ροών Σύρων από τον Λίβανο προς την Κύπρο, η οποία, όπως ανέφερε, επιδεινώνεται λόγω της κρίσης στη Μέση Ανατολή και της δυσκολίας του Λιβάνου να συγκρατήσει τους Σύρους από το να εγκαταλείψουν τη χώρα και να διαχειριστεί αποτελεσματικά τις ροές αυτές. Επί του προκειμένου, η κ. Δημητρίου αναφέρθηκε σε σχετική επιστολή διάβημα που είχε αποστείλει στους Προέδρους των Κοινοβουλίων των χωρών μελών της ΕΕ, στις 5 Απριλίου 2024.

Η Πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε ακόμη στην κατάσταση στη Μέση Ανατολή, η οποία κλιμακώνεται επικίνδυνα με την εμπλοκή και άλλων χωρών, επισημαίνοντας ότι οι αυξανόμενες εντάσεις, οι οποίες δεν δείχνουν σημάδια αποκλιμάκωσης στο άμεσο μέλλον, πυροδοτούν την πιθανότητα μιας νέας μεταναστευτικής κρίσης σε ολόκληρη την ΕΕ.

Η κ. Δημητρίου ζήτησε τη συνδρομή των παριστάμενων Προέδρων, ώστε τα υπόλοιπα κράτη μέλη να παράσχουν βοήθεια στον Λίβανο για την ανακοπή ροών Σύρων, που εγκαταλείπουν τις ακτές της χώρας και να συμβάλουν στις προσπάθειες για επανεκτίμηση της κατάστασης στη Συρία, ώστε να επανεξετασθεί το καθεστώς των περιοχών, οι οποίες σήμερα θεωρούνται μη ασφαλείς για τον επαναπατρισμό των αιτούντων άσυλο και για τον καθορισμό κάποιων περιοχών ως ασφαλών ζωνών και συνακόλουθα την άρση του καθεστώτος αυτόματης νομικής προστασίας.

Συναφώς, η Πρόεδρος της Βουλής τόνισε την ανάγκη πλήρους εφαρμογής του πρόσφατα υιοθετηθέντος Σχεδίου Δράσης της ΕΕ για τη διαδρομή της Ανατολικής Μεσογείου, το οποίο προβλέπει ενισχυμένη παρουσία της Frontex και της Europol στην περιοχή. Επισήμανε δε, ότι είναι κρίσιμο η ΕΕ να δράσει αποφασιστικά για την ανακοπή των αδιάκοπων ροών προς την Κύπρο και κατ’ επέκταση προς την ΕΕ.

Παράλληλα, η κ. Δημητρίου υπογράμμισε την ανάγκη ενίσχυσης των εταιρικών σχέσεων με τις βασικές χώρες προέλευσης και διέλευσης σε επίπεδο κρατών μελών και σε επίπεδο ΕΕ και αναφέρθηκε ειδικότερα στην περίπτωση του Λιβάνου και στην ανάγκη συνομολόγησης συμφωνιών, όπως έγινε στην περίπτωση της Αιγύπτου για τον έλεγχο και τη συγκράτηση των μεταναστευτικών ροών. Στο πλαίσιο αυτό η εποπτεία των ακτών του Λιβάνου από την Frontex και με τη συμμετοχή της Europol για την αντιμετώπιση των δικτύων λαθρεμπορίου καθίσταται επιτακτική, ανέφερε.

Τέλος, η Πρόεδρος της Βουλής επισήμανε ότι το νέο Σύμφωνο της ΕΕ για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, αν και αποτελεί σημαντικό και θετικό βήμα δεν είναι αρκετό, καθώς δεν αντιμετωπίζεται μεταξύ άλλων το αίτημα της Κύπρου για υποχρεωτικές μετεγκαταστάσεις. Επ’ αυτού η κ. Δημητρίου τόνισε ότι η διαχείριση της μετανάστευσης, με επίδειξη ενότητας και αλληλεγγύης, αποτελεί αναγκαιότητα για την ενότητα και αξιοπιστία της Ένωσης.

H Διάσκεψη των Προέδρων ολοκλήρωσε τις εργασίες της με την υιοθέτηση κειμένου Συμπερασμάτων.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ζητούν αντισταθμιστικά μέτρα λόγω ανάπτυξης μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας στη Λεμεσό Βουλή και ΤΑ
Στα συρτάρια η δημιουργία δομής για αυτισμό-Έδωσε σχεδόν 300 χιλιάδες ευρώ σε τέσσερα χρόνια το κράτος
Τον σεβασμό στα ψηφίσματα των ΗΕ για την Κύπρο εξέφρασε η Πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας
Tα αδύναμα σημεία της ΕΕ απέναντι στην Προεδρία Τραμπ-Κλιματική αλλαγή, πόλεμος και εμπόριο στην ακίδα
Κραυγή απόγνωσης από πατέρα στην Ελλάδα-«Έκλεισαν το παιδί στο φρεάτιο, θα μπορούσαν να τον σκοτώσουν»
Επιμένει ο Τατάρ-«Δεν μπορούν να γίνουν διαπραγματεύσεις με βάση την ομοσπονδία»
Συζήτηση με καφέ και αλμυρά είχαν ο Πρόεδρος και ο Ερντογάν στη Βουδαπέστη (pics)
Διαβεβαιώσεις Nexans για μη αύξηση του κόστους κατασκευής καλωδίου για GSI-Πώς προχωρά το έργο
Κούνησε το δάκτυλο στον ΟΤΚ η ΕΕ-Απορρίπτει τις προσπάθειες νομιμοποίησης του ψευδοκράτους
Λουκάς Φουρλάς: Η Μεσόγειος αποτελεί πύλη μετανάστευσης και η Κύπρος είναι στην πρώτη γραμμή