Ενέκρινε οδηγία για το δικαίωμα των καταναλωτών για επισκευή προϊόντων το Ευρωκοινοβούλιο

Η υποχρέωση των κατασκευαστών να επισκευάζουν τα προϊόντα τους σε λογικές τιμές και μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα μετά τη λήξη της νόμιμης εγγύησης και η πρόσβαση των καταναλωτών σε ανταλλακτικά, εργαλεία και τεχνικές πληροφορίες περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, στους νέους κανόνες  που εγκρίθηκαν την Τρίτη από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο, με 584 ψήφους υπέρ, 3 κατά και 14 αποχές, με Οδηγία ενισχύοντας έτσι τα δικαιώματα των καταναλωτών.

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με την Οδηγία για το λεγόμενο «δικαίωμα των καταναλωτών στην επισκευή», οι νέοι κανόνες αποσαφηνίζουν τις υποχρεώσεις που θα έχουν στο εξής οι κατασκευαστές σχετικά με την επισκευή των προϊόντων τους και θα ενθαρρύνουν τους καταναλωτές να παρατείνουν τη διάρκεια ζωής των αγαθών τους.

Όπως αναφέρεται, οι νέοι κανόνες υποχρεώνουν τους κατασκευαστές να προσφέρουν γρήγορες και οικονομικά συμφέρουσες υπηρεσίες επισκευής και να ενημερώνουν τους καταναλωτές για το σχετικό δικαίωμά τους, ενώ κάθε φορά που ένα αγαθό θα επισκευάζεται εντός της περιόδου εγγύησής του, η εγγύηση αυτή θα παρατείνεται για έναν επιπλέον χρόνο, στοιχείο που ενθαρρύνει τους καταναλωτές να επιλέγουν την επισκευή αντί της αντικατάστασης.

Προστίθεται ότι μετά τη λήξη της νομικά κατοχυρωμένης εγγύησης, ο κατασκευαστής θα εξακολουθεί να υποχρεούται να επισκευάζει ορισμένες κοινές οικιακές συσκευές που είναι ήδη τεχνικά επισκευάσιμες βάσει ευρωπαϊκού δικαίου, όπως τα πλυντήρια ρούχων, οι ηλεκτρικές σκούπες, ακόμη και τα έξυπνα τηλέφωνα. Σημειώνεται ότι  στον κατάλογο αυτό ενδέχεται να προστεθούν στο μέλλον και άλλες κατηγορίες προϊόντων, ενώ οι καταναλωτές θα έχουν επίσης το δικαίωμα να ζητούν δανεική συσκευή για όσο διάστημα επισκευάζεται η δική τους ή, αν δεν αυτή μπορεί να επισκευαστεί, θα μπορούν εναλλακτικά να επιλέγουν να αποκτήσουν ένα ανακατασκευασμένο προϊόν.

Παράλληλα, αναφέρεται ότι οι καταναλωτές θα μπορούν να πληροφορούνται σε ειδικό έντυπο την τιμή και τον απαιτούμενο χρόνο για κάθε υπηρεσία επισκευής, ανάλογα με τη βλάβη που διαπιστώθηκε, ώστε να μπορούν να αξιολογούν και να συγκρίνουν τις εν λόγω υπηρεσίες. Για να γίνουν πιο εύκολες οι διαδικασίες επισκευής, θα δημιουργηθεί μια ευρωπαϊκή διαδικτυακή πλατφόρμα, μέσω της οποίας οι καταναλωτές θα μπορούν να βρίσκουν καταστήματα υπηρεσιών επισκευής, πώλησης ανακατασκευασμένων προϊόντων, αγοράς ελαττωματικών προϊόντων και τοπικές πρωτοβουλίες, όπως κοινοτικά εργαστήρια επισκευών ή «repair café».

Επισημαίνεται ότι στόχος των νέων κανόνων είναι να ενισχυθεί η αγορά των επισκευών στην ΕΕ και να μειωθεί το κόστος για τους καταναλωτές. Οι κατασκευαστές θα υποχρεούνται να προσφέρουν ανταλλακτικά και εργαλεία σε λογικές τιμές και θα απαγορεύεται να χρησιμοποιούν συμβατικές ρήτρες, υλικό και λογισμικό που εμποδίζουν τις επισκευές. Ειδικότερα, δεν θα μπορούν να εμποδίζουν τη χρήση μεταχειρισμένων ανταλλακτικών ή ανταλλακτικών τρισδιάστατης εκτύπωσης από ανεξάρτητους επισκευαστές, ούτε θα μπορούν να αρνούνται την επισκευή ενός προϊόντος αποκλειστικά για οικονομικούς λόγους ή επειδή το προϊόν έχει επισκευαστεί προηγουμένως από κάποιον άλλο.

Αναφέρεται, ακόμη, ότι για να γίνουν πιο προσιτές οι επισκευές, κάθε κράτος μέλος θα πρέπει να εφαρμόσει τουλάχιστον ένα μέτρο που θα τις προωθεί. Τέτοια μέτρα είναι για παράδειγμα η διάθεση κουπονιών και επιδοτήσεων για επισκευές, η διεξαγωγή ενημερωτικών εκστρατειών, η παροχή μαθημάτων επισκευής και η στήριξη σε τοπικές πρωτοβουλίες για την επισκευή αγαθών.

Σημειώνεται ότι σε δήλωσή του, ο εισηγητής, Γερμανός Ευρωβουλευτής René Repasi των Σοσιαλιστών ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «το δικαίωμα των καταναλωτών στην επισκευή προϊόντων θα γίνει πλέον πραγματικότητα. Η νέα νομοθεσία επεκτείνει την περίοδο εγγύησης κατά 12 μήνες όταν επισκευάζεται κάτι, παρέχει καλύτερη πρόσβαση σε ανταλλακτικά και εξασφαλίζει ευκολότερη, φθηνότερη και ταχύτερη επιδιόρθωση των προϊόντων», σημείωσε

Επισημαίνεται ότι μόλις η Οδηγία εγκριθεί επίσημα από το Συμβούλιο και δημοσιευτεί στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ, τα κράτη μέλη θα έχουν 24 μήνες για να την ενσωματώσουν στο εθνικό τους δίκαιο.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κάθε χρόνο η πρόωρη απόρριψη καταναλωτικών αγαθών παράγει 261 εκατομμύρια τόνους ισοδύναμων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, καταναλώνει 30 εκατομμύρια τόνους πόρων και παράγει 35 εκατομμύρια τόνους αποβλήτων στην ΕΕ. Οι καταναλωτές χάνουν επίσης περίπου 12 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως αντικαθιστώντας προϊόντα αντί να τα επισκευάζουν. Επιπλέον, οι νέοι κανόνες αναμένεται να αποφέρουν 4,8 δισεκατομμύρια ευρώ σε ανάπτυξη και επενδύσεις εντός της ΕΕ.

Στο δελτίο Τύπου αναφέρεται ότι η Οδηγία συμπληρώνει άλλους νέους κανόνες της ΕΕ για τον οικολογικό σχεδιασμό και την ενίσχυση των καταναλωτών για την πράσινη μετάβαση.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Χρηματοδότηση ΕΕ για λιμάνι Λεμεσού και περιφερειακό Λευκωσίας
Ενίσχυση για αναβάθμιση συστημάτων αποστολής στοιχείων διακίνησης νωπού γάλακτος ενέκρινε το Υπουργικό
Η ΑΗΚ αφαιρεί τις παράνομες διαφημιστικές πινακίδες από πασσάλους της
Ακόμη πενήντα κοινότητες εντάσσονται στην Εθνική Στρατηγική Ανάπτυξης
Ανακοινώθηκε επαναλειτουργία του Δασικού Κολλεγίου από τον Ιανουάριο του 2025
Ξεπέρασαν το 1,65 εκ. οι αφίξεις τουριστών το πρώτο εξάμηνο του 2024-Σταθερή πρωτιά για τους Βρετανούς
Λήψη μέτρων για αντιμετώπιση της ανομβρίας ενέκρινε το Υπουργικό
Παροχή πολεοδομικών κινήτρων για κατεδάφιση παλιών και επικίνδυνων οικοδομών ενέκρινε το Υπουργικό
Αρχίζει τον Σεπτέμβριο η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε στρατόπεδα
Προτεραιότητα η άμεση πρόσβαση σε εμβόλια απαντά η Κυριακίδου στην απόφαση ΓΔΕΕ