Εντός του 2024 η νομοθετική ρύθμιση της πρακτικής εργασίας των φοιτητών

Εντός του 2024 θα ρυθμιστεί νομοθετικά η πρακτική άσκηση των φοιτητών σε σχέση με τους όρους απασχόλησης αλλά και της αμοιβής τους. Αυτός είναι ο στόχος της Κυβέρνησης και της Βουλής, όπως τονίστηκε σήμερα στην Επιτροπή Εργασίας της Βουλής. Σήμερα, με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν, 3.421 φοιτητές κάνουν την πρακτική τους εργασία.

Σε δηλώσεις του μετά την Επιτροπή Εργασίας, ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιάννης Παναγιώτου είπε πως το 2024 έχει ανακηρυχθεί από την Κυβέρνηση ως Εθνικό Έτος Νεολαίας και σε αυτό το πλαίσιο, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων προωθεί την νομοθετική ρύθμιση της πρακτικής άσκησης των φοιτητών, σχετικά με τους όρους απασχόλησης, την κοινωνική ασφάλιση και τον καθορισμό αμοιβής.

«Αξιοποιούμε τις εισηγήσεις που περιλαμβάνονται στα συμπεράσματα της 5ης Βουλής των Νέων, συνεργαζόμαστε με την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας και αφουγκραζόμαστε τους νέους μας, ώστε να διαμορφώσουμε μαζί ένα καλύτερο και δικαιότερο περιβάλλον πρακτικής άσκησης για τους φοιτητές και τις φοιτήτριες που προετοιμάζονται για την ένταξή τους στην αγορά εργασίας», είπε.

Ερωτηθείς αν τέθηκε χρονοδιάγραμμα, ο κ. Παναγιώτου είπε πως ο στόχος είναι η νομοθετική ρύθμιση για την πρακτική άσκηση των φοιτητών να τεθεί ενώπιον της Βουλής εντός του 2024, ενώ απαντώντας κατά πόσο ο μισθός αυτός θα είναι ανάλογος του Κατώτατου Μισθού, είπε πως ο Κατώτατος αφορά τους εργαζόμενους ενώ η πρακτική άσκηση δεν εμπίπτει στην ίδια κατηγορία. Χρειάζεται, είπε, να ρυθμιστεί το θέμα νομοθετικά ώστε να λειτουργεί καλύτερα και πιο αποτελεσματικά προς όφελος και των φοιτητών, αλλά και των επιχειρήσεων και οργανισμών.

Σε ερώτηση αν θα επαφίεται στον κάθε εργοδότη ο μισθός των φοιτητών που κάνουν την πρακτική τους, είπε πως υπάρχουν καλές πρακτικές που εφαρμόζονται στο εξωτερικό και συγκεκριμένες προσεγγίσεις από πλευράς Κομισιόν, αλλά και σκέψεις στο Υπουργείο Εργασίας.

Είπε πως θα διεξαχθεί εκτενής κοινωνικός διάλογος με τη συμμετοχή των νέων, των φοιτητών, των οργανώσεων, των παρατάξεων, των θεσμικών φορέων, με το εργατικό συμβουλευτικό σώμα, με τους κοινωνικούς εταίρους, τις εργοδοτικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις και «είμαι σίγουρος ότι θα καταφέρουμε να καταλήξουμε σε κοινά αποδεκτές ρυθμίσεις που να είναι αμοιβαία επωφελείς».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση για τον αριθμό των φοιτητών που κάνουν πρακτική άσκηση, ο κ. Παναγιώτου είπε πως οι φοιτητές αυτοί ανέρχονται στις 3.421. Για τους 1.100 δεν είναι υποχρεωτική η πρακτική άσκηση, σύμφωνα με τα προγράμματα σπουδών τους, ενώ για τους υπόλοιπους 2.321 είναι υποχρεωτική. Αυτή τη στιγμή, όπως είπε, δεν αμείβεται υποχρεωτικά κανένας.

Η Βουλευτής του ΔΗΣΥ Φωτεινή Τσιρίδου είπε στις δικές της δηλώσεις πως το ζήτημα της αμοιβής των φοιτητών απασχολεί και τους μαθητές, τους φοιτητές και τους ασκούμενους πτυχιούχους.

Είπε πως ζήτησαν από τον Υπουργό όπως άμεσα προχωρήσει με τις δικές του προτάσεις έτσι ώστε αυτό το θέμα να ρυθμιστεί. Όπως διαβεβαίωσε ο Υπουργός, είπε η κ. Τσιρίδου, αυτή τη χρονιά το θέμα της επ αμοιβής άσκησης εργασίας θα λήξει καθώς αυτό το έτος είναι και έτος νεολαίας και συνεπώς θα πρέπει η Πολιτεία έμπρακτα στηρίζει τους νέους.

«Να προωθήσουμε την ενεργή συμμετοχή τους, να βελτιώσουμε τις πολιτικές, να προωθήσουμε την συμπερίληψη των νέων μας, να ενισχύσουμε την εκπαίδευση τους και ότι περνά από το χέρι της Πολιτείας θα πρέπει να το πράξει για να ενισχύσει τους νέους», είπε.

Ερωτηθείσα ποιος θα πρέπει να είναι ο μισθός των φοιτητών, η κ. Τσιρίδου είπε πως αυτό εξαρτάται από το αν είναι φοιτητής, το τι προσφέρει, το διάστημα που εργάζεται, μέσα σε ποιο πλαίσιο εργάζεται. Συνεπώς δεν είναι κάτι που δεν μπορεί να καθοριστεί εκ των προτέρων, αλλά μπορούν να καθοριστούν τρόποι υπολογισμού.

Πηγή: KYΠΕ

Δειτε Επισης

Πτώση στους εργαζόμενους στον Τύπο και συναφή επαγγέλματα στην Κύπρο-Tα στοιχεία της Eurostat
Έπεσε στο 6% η ανεργία τον Μάρτιο στην Κύπρο σύμφωνα με τη Eurostat
Χωρίς ρεύμα περιοχές της Λευκωσίας λόγω βλάβης
Έμειναν με άδειες τις τσέπες το Πάσχα χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχοι-«Τελικά τα €100 έγιναν €50 διότι τα μοίρασαν»
Κραυγή απόγνωσης από τον πατέρα δεκάμηνου βρέφους-«Θα πέθαινε στα χέρια της μάνας του»
Παραδόθηκαν σε 160 οικογένειες κουπόνια και πακέτα με τρόφιμα για το Πάσχα
Τήρησαν και φέτος το έθιμο της αναπαράστασης της μεταφοράς του Σταυρού στον Κάθηκα (pics&vid)
Φράγκος: Από Β’ Παγκόσμιο έχουμε να δούμε τόσους νεκρούς δημοσιογράφους όπως στη Γάζα
Στολίστηκαν με κατάνυξη οι Επιτάφιοι και ξεκίνησε το προσκύνημα των πιστών στις Εκκλησίες (pics)
Φαίδωνος: Σύντομα ολοκληρώνονται οι έξυπνες στάσεις επιβίβασης