Η Έκθεση Στέιτ Ντιπάρτμεντ παραγνωρίζει εθνικές στρατηγικές, υποστηρίζει το ΥΠΕΞ της Ελλάδας

Την έκθεση του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, η οποία αναφέρεται σε περιπτώσεις παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα, σχολίασε με ανακοίνωσή του το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, αμφισβητώντας την αντικειμενικότητα της συγκεκριμένης έκθεσης και υποστηρίζοντας ότι αγνοεί εθνικές στρατηγικές στον τομέα.

Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας υποστηρίζει ότι έκθεση «καταγράφει, χωρίς περαιτέρω διερεύνηση, καταγγελίες μη κυβερνητικών οργανώσεων για τις οποίες δεν πραγματοποιείται ανεξάρτητος έλεγχος».

«Ακριβώς λόγω της αδιάκριτης αυτής καταγραφής, εμφανίζεται ότι σε όλες τις χώρες με ανεπτυγμένο κράτος δικαίου υφίστανται σοβαρά ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων», αναφέρεται.

Παράλληλα, η ανακοίνωση τονίζει ότι «ιδιαίτερα σημαντικό για την ακεραιότητα, την αξιοπιστία και την αντικειμενικότητα της έκθεσης είναι το γεγονός ότι δεν ζητήθηκε η άποψη της ελληνικής πολιτείας σε σχέση με τα αναφερόμενα θέματα».

Όπως σημειώνεται, μολονότι η έκθεση αναγνωρίζει την πρόοδο που έχει συντελεστεί σε πολλά επίπεδα αναφορικά με την προστασία δικαιωμάτων στην Ελλάδα, ⁠την ίδια ώρα «παραγνωρίζει ή και τελείως αγνοεί ρυθμιστικές παρεμβάσεις και εθνικές στρατηγικές των τελευταίων ετών για τη διασφάλιση δικαιωμάτων ευάλωτων κατηγοριών πολιτών, όπως ΑμεΑ, ΛΟΑΤΚΙ και ασυνόδευτα ανήλικα».

«Διαχρονικά, οι εκθέσεις για την Ελλάδα παρουσιάζουν ανάλογα θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ιδιαιτέρως την περίοδο 2016-2019 παραθέτονταν σοβαρότατες καταγγελίες, οι οποίες σταδιακά εξέλιπαν», αναφέρει το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Εκφράζεται η δέσμευση ότι «η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει να υπηρετεί με συνέπεια τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου στην Ελλάδα, εμβαθύνοντας την ουσιαστική ισότητα των πολιτών και τα ατομικά και κοινωνικά τους δικαιώματα και βελτιώνοντας το επίπεδο ζωής τους».

Σημειώνεται ότι η εν λόγω έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ περιέχει καταγραφές και αναφορές για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε περίπου 200 χώρες στον κόσμο.

Πηγή: KΥΠΕ

Δειτε Επισης

Άφαντοι οι επτά που χτύπησαν και μαχαίρωσαν τους εθελοντές στην Πάρνηθα
Φίδι κρύφτηκε σε γαλότσα στην Πάτρα και δάγκωσε 50χρονο δύο φορές
Πρόστιμο 400.000 ευρώ στο ελληνικό ΥΠΕΣ και 40.000 στην Ασημακοπούλου για διαρροή δεδομένων
«Δεν θα τους πούμε ‘αυτοκτονήστε και δεν τρέχει τίποτα’»-Οι δικαιολογίες του μητροπολίτη για την κηδεία της 17χρονης
Τρεις μαρτυρίες για τον θάνατο της 17χρονης Νικολέτας στην Κρήτη
Πωλούσε πολύτιμα αντικείμενα από το Βρετανικό Μουσείο στο eBay-Πώς ξεσκεπάστηκε η δράση ενός... ένδοξου ληστή
Νέα μαρτυρία για την επίθεση στους εθελοντές-«Ήταν προμελετημένο έγκλημα, τον έσωσα με σακούλες σκουπιδιών»
Έντονη αντίδραση από την οικογένεια της 17χρονης Νικολέτας-«Ο Μητροπολίτης δεν διάβασε το Ευαγγέλιο»
Επτά οι δράστες της επίθεσης στους εθελοντές στην Πάρνηθα-Παραμένουν στο νοσοκομείο (pics)
Νεαροί επιτέθηκαν και μαχαίρωσαν εθελοντές που καθάριζαν το βουνό στην Πάρνηθα (pics)