Πολλές αναφορές για κυβερνητική διαφθορά στην Κύπρο καταγράφηκαν σε έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Δεν υπήρξαν σημαντικές αλλαγές σε ό,τι αφορά στην κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κυπριακή Δημοκρατία το 2023, αναφέρει η ετήσια έκθεση του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον κόσμο. 

Η έκθεση αποτελεί μέρος μιας σειράς εκθέσεων για 198 χώρες και περιοχές για το έτος 2023 που δημοσιεύονται ετησίως. Η Έκθεση για την Κύπρο καλύπτει επίσης τα κατεχόμενα.

Κυπριακή Δημοκρατία

Η Έκθεση για την Κύπρο ξεκινά τονίζοντας ότι η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι η μόνη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση στο νησί, «αλλά από το 1974 το βόρειο τρίτο της Κύπρου διοικείται από Τουρκοκύπριους», όπως αναφέρεται στα κατεχόμενα.

«Αυτή η περιοχή αυτοανακηρύχτηκε "Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου" το 1983. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν αναγνωρίζουν την "Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου". Η Τουρκία είναι η μόνη χώρα που την αναγνωρίζει».

«Σημαντικός αριθμός τουρκικών στρατευμάτων παραμένει στο νησί. Μια ουδέτερη ζώνη, ή «Πράσινη Γραμμή», που περιπολείται από μια ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ, χωρίζει τις δύο περιοχές. Η έκθεση αυτή καλύπτει εξελίξεις και στις δύο κοινότητες». 

Στην Έκθεση σημειώνεται ότι «δεν υπήρξαν σημαντικές αλλαγές στην κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κυπριακή Δημοκρατία ή στην περιοχή που διοικούν οι Τουρκοκύπριοι κατά τη διάρκεια του έτους».

Αναφέρεται ότι σημαντικά ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κυπριακή Δημοκρατία περιλάμβαναν «αξιόπιστες αναφορές για ουσιαστική παρέμβαση στην ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι μη κυβερνητικών οργανώσεων, επαναπροώθηση αιτούντων άσυλο σε χώρα όπου θα αντιμετώπιζαν βασανιστήρια ή δίωξη, και εγκλήματα που περιλαμβάνουν βία ή απειλές βίας με στόχο μέλη εθνικών ή εθνοτικών μειονοτικών ομάδων, συμπεριλαμβανομένων των αλλοδαπών αιτούντων άσυλο».

Σημειώνεται ότι η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας έλαβε μέτρα για τον εντοπισμό και την τιμωρία αξιωματούχων που ενδέχεται να έχουν διαπράξει παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αν και υπήρχαν περιορισμένες περιπτώσεις ατιμωρησίας, όπως αναφέρει.

Οι νόμοι της Δημοκρατίας, προστίθεται, προέβλεπαν την ελευθερία της έκφρασης, συμπεριλαμβανομένου του Τύπου και άλλων μέσων ενημέρωσης, και η κυβέρνηση σεβάστηκε γενικά αυτό το δικαίωμα. Ανεξάρτητα Μέσα ενημέρωσης, αποτελεσματικό δικαστικό σύστημα και λειτουργικό δημοκρατικό πολιτικό σύστημα μαζί προωθούν την ελευθερία της έκφρασης, συμπεριλαμβανομένων των μελών των μέσων ενημέρωσης, αναφέρεται.

Επιπλέον, σημειώνεται ότι ο νόμος και το Σύνταγμα της Δημοκρατίας παρείχαν στους πολίτες τη δυνατότητα να επιλέγουν την Κυβέρνησή τους σε ελεύθερες και δίκαιες περιοδικές εκλογές που πραγματοποιούνται με μυστική ψηφοφορία και βασίζονται σε καθολική και ισότιμη ψηφοφορία.

Όσον αφορά τη διαφθορά, σημειώνεται ότι οι νόμοι της Κυπριακής Δημοκρατίας προέβλεπαν ποινικές κυρώσεις για διαφθορά από αξιωματούχους και η Κυβέρνηση γενικά εφάρμοσε τον νόμο αποτελεσματικά. Υπήρχαν πολλές αναφορές για κυβερνητική διαφθορά, προστίθεται.

Επιπλέον, αναφέρεται ότι ντόπιες και διεθνείς ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Δημοκρατία λειτουργούσαν γενικά χωρίς κυβερνητικούς περιορισμούς για να παρακολουθούν ή να διερευνούν συνθήκες ή υποθέσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να δημοσιεύουν τα ευρήματά τους. Οι ΜΚΟ ανέφεραν ότι οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι ήταν κάπως συνεργάσιμοι και ανταποκρίνονταν στις απόψεις τους, συμπληρώνεται.

Τουρκοκύπριοι

Η έκθεση αναφέρεται επίσης στην «περιοχή που διοικείται από Τουρκοκύπριους», σημειώνοντας ότι σημαντικά ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων περιλαμβάνουν σκληρές και απειλητικές για τη ζωή συνθήκες φυλάκισης, αυθαίρετη ή παράνομη παρέμβαση στο απόρρητο της ιδιωτικότητας, σοβαρούς περιορισμούς στην ελευθερία της έκφρασης και της ελευθερίας των Μέσων ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένης της βίας ή των απειλών βίας κατά δημοσιογράφων, και της επιβολής ή της απειλής επιβολής της ποινικής νομοθεσίας για τη συκοφαντική δυσφήμιση για τον περιορισμό της έκφρασης.

Επιπλέον, αναφέρεται σε ουσιαστική παρέμβαση στην ελευθερία του ειρηνικού συνέρχεσθαι και στην ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι, συμπεριλαμβανομένων των μη κυβερνητικών οργανώσεων, σε περιορισμούς στην ελεύθερη κυκλοφορία και διαμονή εντός της επικράτειας ενός «κράτους» και στο δικαίωμα εξόδου από την περιοχή που διοικούν οι Τουρκοκύπριοι, επαναπροώθηση προσφύγων ή αιτούντων άσυλο σε χώρα όπου θα αντιμετώπιζαν βασανιστήρια ή διώξεις, σοβαρή «κυβερνητική» διαφθορά, εγκλήματα που περιλαμβάνουν βία ή απειλές βίας που στοχεύουν μέλη εθνικών ή εθνοτικών μειονοτήτων, συμπεριλαμβανομένων αλλοδαπών αιτούντων άσυλο, και εμπορία προσώπων, συμπεριλαμβανομένης της καταναγκαστικής εργασίας.

Στην έκθεση αναφέρεται επίσης ότι οι «αρχές» στην περιοχή που διοικείται από Τουρκοκύπριους έλαβαν περιορισμένα αξιόπιστα μέτρα για να εντοπίσουν και να τιμωρήσουν «αξιωματούχους» που μπορεί να έχουν διαπράξει παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Υπήρχαν στοιχεία, ωστόσο, για εκτεταμένη ατιμωρησία, καταλήγει.

Την ετήσια έκθεση του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον κόσμο παρουσίασε ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος εστίασε σε παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ρωσία, στο Σουδάν, στην Κίνα, στη Λωρίδα της Γάζας, στο Ιράν, στο Αφγανιστάν και στην Κούβα.

Το Στέιτ Ντιπαρτμεντ αναφέρεται στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, τον εμφύλιο πόλεμο στο Σουδάν και τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς ως μερικά από τα σημαντικότερα παγκόσμια γεγονότα που προκαλούν ανησυχία σε σχέση με τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η έκθεση, όπως κάθε χρόνο, χωρίζεται σε κεφάλαια ανά χώρα.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Βανδάλισαν πτοεκλογική πινακίδα του Νικολέττου-«Δεν θα μας πτοήσει» (pic)
Επανέρχεται ξανά η CMC-«Αν η ΕΤΥΦΑ συνεχίσει να αλλάζει τους κανόνες δικαιούμαστε αποζημίωση»
Δεν βλέπει αδιέξοδο στην προσπάθεια της Ολγκίν η Λευκωσία-«Υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για να αξιοποιηθούν»
Αυστηρό μήνυμα Προέδρου για το τερματικό στο Βασιλικό-«Το κράτος δεν εκβιάζεται»
Κατηγορεί την ΕΤΥΦΑ η CMC για τερματικό LNG-«Παραβιάζει επίμονα τις υποχρεώσεις πληρωμής»
Παπαναστασίου για τερματικό στο Βασιλικό-«Η σιωπή μας να μην θεωρείται αδυναμία»
Συνολικά 310 παλέτες ανθρωπιστικής βοήθειας στην πλωτή πλατφόρμα στη Γάζα
Πυρετώδεις προετοιμασίες για τις εκλογές-Κάλεσμα Εφόρου για προετοιμασία των ψηφοφόρων
Μελέτησε τις εξελίξεις στο Κυπριακό το ΑΚΕΛ-Καλεί σε ανάληψη πρωτοβουλίας για σπάσιμο του αδιεξόδου
Μπαίνουν στο δικαστικό ρινγκ για τη μητέρα των μαχών Εισαγγελία και Ελεγκτής-Ο τελικός των κορυφαίων θεσμών