Γέφυρα για τον κόσμο της εργασίας τα σχέδια επιδότησης μισθού νέων πτυχιούχων

Υπόμνημα το οποίο καταδεικνύει τα οφέλη που προέκυψαν από το Σχέδιο Στελέχωσης Επιχειρήσεων με απόφοιτους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, που λειτούργησε τα τελευταία χρόνια στην Κύπρο, ετοίμασε η Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού, το οποίο θα παρουσιαστεί στη σημερινή συνεδρία της Επιτροπής Εργασίας της Βουλής.

Σκοπός του Σχεδίου Στελέχωσης Επιχειρήσεων με Αποφοίτους Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης είναι η βελτίωση της οργάνωσης και διεύθυνσης των επιχειρήσεων και οργανισμών μέσα από τη στελέχωση και κατάρτιση νέων αποφοίτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και παράλληλα η ομαλή ένταξη των νέων αποφοίτων σε κατάλληλες θέσεις εργασίας.

Βασική επιδίωξη είναι η ομαλή ένταξη των αποφοίτων στις επιχειρήσεις της Κύπρου, μέσα από την οργανωμένη απόκτηση εργασιακής πείρας και πρακτικής κατάρτισης διάρκειας 6 μηνών. Σύμφωνα με την ΑνΑΔ, το υψηλό ποσοστό απασχόλησης των συμμετεχόντων, περίπου 8 μήνες μετά τη συμμετοχή τους στο Σχέδιο, αποδεικνύει έμπρακτα τη χρησιμότητα της οργανωμένης ενδοεπιχειρησιακής κατάρτισης και απόκτησης εργασιακής πείρας για τη διασφάλιση της απασχόλησης των αποφοίτων.

Το Σχέδιο, ουσιαστικά, παρέχει κίνητρα σε επιχειρήσεις για να προσφέρουν θέσεις εργασίας, πρακτική κατάρτιση και εργασιακή πείρα διάρκειας έξι μηνών σε αποφοίτους ηλικίας κάτω των 30 ετών, με τον εργοδότη να έχει την υποχρέωση να συνεχίσει την εργοδότηση του απόφοιτου και μετά τη λήξη του προγράμματος κατάρτισης, με τους ίδιους όρους και αμοιβή χωρίς επιχορήγηση από την ΑνΑΔ, για περίοδο τουλάχιστον δύο μηνών.

Στον κάθε δικαιούχο, καταβάλλεται χορήγημα στον εργοδότη με ανώτατο ποσό επιχορήγησης €1.460 μηνιαία, το οποίο ισχύει από την 1η Ιανουαρίου 2024. Ο εργοδότης είναι υποχρεωμένος να καταβάλλει στον απόφοιτο το ποσό των €1.160 μηνιαία κατά τη διάρκεια του προγράμματος κατάρτισης.

Η ΑνΑΔ προχώρησε σε αξιολόγηση του προγράμματος, για την περίοδο 2018-2021 η οποία αφορά στην επίδραση του Σχεδίου και τον βαθμό που επωφελήθηκαν οι συμμετέχοντες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης, το μεγαλύτερο ποσοστό των εργαζομένων που συμμετείχαν στο πρόγραμμα, εντοπίζεται στις επαγγελματικές, επιστημονικές και τεχνικές δραστηριότητες με 39,5%. Με χαμηλότερα ποσοστά ακολουθεί ο τομέας του Εμπορίου και επισκευής αυτοκινήτων (10,0%).

ScreenHunter 1697

Το Σχέδιο έχει καταλυτική επίδραση στην απασχολησιμότητα του ανθρώπινου δυναμικού αφού η συντριπτική πλειονότητα (92,8%) των συμμετεχόντων κατά τη διεξαγωγή της έρευνας ήταν εργαζόμενοι, ενώ δεν υπάρχει ουσιαστική διαφοροποίηση μεταξύ ανδρών και γυναικών.

Το ποσοστό αυτό αυξάνεται με το μέγεθος απασχόλησης της επιχείρησης από 91,9% στις πολύ μικρές επιχειρήσεις, σε 97,2% στις μεγάλες επιχειρήσεις.

ScreenHunter 1696

Πάνω από 7 στους 10 (73,3%) συμμετέχοντες, εξακολουθούσαν να βρίσκονται στην επιχείρηση μέσω της οποίας συμμετείχαν στο Σχέδιο, ενώ δεν υπάρχει ουσιαστική διαφοροποίηση μεταξύ ανδρών και γυναικών. Το ποσοστό αυτό αυξάνεται με το μέγεθος απασχόλησης της επιχείρησης (από 70,8% στις πολύ μικρές επιχειρήσεις, σε 84,6% στις μεγάλες επιχειρήσεις). Από τους συμμετέχοντες που εργάζονταν, η συντριπτική πλειονότητά τους (95,9%) ήταν εργαζόμενοι αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συμμετοχής τους στο Σχέδιο.

Σχεδόν 6 στους 10 (59,0%) από αυτούς που δεν απασχολούνταν στην επιχείρηση μέσω της οποίας συμμετείχαν στο Σχέδιο, εργάστηκαν εκεί για κάποιο χρονικό διάστημα μετά τη λήξη της συμμετοχής τους. Ο κυριότερος λόγος αποχώρησής τους ήταν η «εξεύρεση καλύτερης θέσης εργασίας» (65,0%).

ScreenHunter 1695

Δειτε Επισης

Νέα στοιχεία για τον Τσιντούλα, «έδρασε μόνος του»-Με λουλούδια έξω από το νοσοκομείο οι υποστηρικτές του Φίτσο
Οδηγός έχασε τον έλεγχο του οχήματος και ανατράπηκε-Απεγκλωβίστηκε από την Πυροσβεστική
Σε κρίσιμη κατάσταση παραμένει ο Ρόμπερτ Φίτσο-Υπό κράτηση ο δράστης, του απαγγέλθηκαν κατηγορίες
Οι Χούθι έπληξαν ελληνόκτητο πλοίο με σημαία Παναμά στην Ερυθρά Θάλασσα-Δεν υπάρχουν θύματα
Επανέρχεται ξανά η CMC-«Αν η ΕΤΥΦΑ συνεχίσει να αλλάζει τους κανόνες δικαιούμαστε αποζημίωση»
Ανακαλεί την απαγόρευση παραχώρησης αδειών χρήσης πυροτεχνημάτων η Υπηρεσία Μεταλλείων
«Δικτάτορας που δεν αναγνωρίζει κόκκινες γραμμές ο Πούτιν»-Τι λέει συνεργάτης του Ναβάλνι
Στις φλόγες τυλίχθηκαν όχημα buggy και τετράτροχη μοτοσικλέτα στο Λατσί
Χάος με τις ανάρμοστες συμπεριφορές στην ψηφιακή πύλη που ενώνει τις δύο πόλεις Νέα Υόρκη-Δουβλίνο
Φωτιά σε υπνοδωμάτιο διαμερίσματος στην Πάφο-Στο Νοσοκομείο ο ένοικος με αναπνευστικά προβλήματα