Ενώπιον της Βουλής πρόταση νόμου για ποινές σε ακτιβιστές που κυνηγούν τους... κυνηγούς

Τα πρόσωπα που παίρνουν στα χέρια τους τον νόμο και λειτουργούν ως αστυνομικοί, θέλει να καταδικάζονται και να τιμωρούνται παραδειγματικά το ΕΛΑΜ, το οποίο με πρόταση νόμου που προωθεί στην Επιτροπή Περιβάλλοντος, ζητά όπως θεσπιστεί το αδίκημα της παρενόχλησης, παρεμπόδισης, παρακολούθησης και καταγραφής της νόμιμης κυνηγετικής δραστηριότητας ενός κυνηγού.

Μέσα από την πρόταση νόμου, το ΕΛΑΜ εισηγείται όπως ο ένοχος σε περίπτωση καταδίκης του, να υπόκειται σε ποινή φυλάκισης που να μην υπερβαίνει τους έξι μήνες ή να του επιβάλλεται χρηματικό πρόστιμο ύψους 5.000 ευρώ ή και οι δυο αυτές ποινές παράλληλα. Μάλιστα, το πρόστιμο των 5.000, όπως διευκρινίζει το ΕΛΑΜ, θα είναι για κάθε αδίκημα που εντοπίζεται, δηλαδή είτε για παρακολούθηση, είτε για παρενόχληση, είτε για παρεμπόδιση.

Με αφορμή τη συζήτηση που θα ξεκινήσει ενώπιον της Βουλής για την πρόταση νόμου του ΕΛΑΜ, ο εκ των εισηγητών, βουλευτής, Λίνος Παπαγιάννης, ανέφερε στον REPORTER, ότι, «αυτή κατάσταση που επικρατεί με τις παρακολουθήσεις κυνηγών χρονολογείται. Κάθε χρόνο γίνεται και πιο έντονο το κλίμα, καθώς έρχονται από διάφορες χώρες της Ευρώπης περιβαλλοντιστές της οργάνωσης CABS με πρόφαση την καταπολέμηση της παράνομης παγίδευσης αμπελοπουλιών. Όσο προχωρούσαν τα χρόνια και άλλαξε η Νομοθεσία και έγινε πιο αυστηρή, μειώθηκε κατακόρυφα ο αριθμός καταγγελιών για τέτοιου είδους περιστατικά, αλλά αντί να μειωθούν οι επισκέψεις αυτών των ανθρώπων και σε παρεμβάσεις στις ξένες περιουσίες, αυτές αυξήθηκαν».

Από τις πληροφορίες που έχει ενώπιον του το ΕΛΑΜ, είναι πως τα συγκεκριμένα πρόσωπα που έρχονται στην Κύπρο, ασχολούνται με κάθε είδος κυνηγίου και γι’ αυτό τον λόγο παρεμβαίνουν σε διάφορα περιστατικά, ακόμη και νόμιμα. Οι συγκεκριμένοι άνθρωποι, πρόσθεσε ο κ. Παπαγιάννης, «συμπεριφέρονται σαν να είναι θηροφυλακή και Αστυνομία. Δηλαδή, κάνουν ελέγχους αυτόβουλα και εισέρχονται σε περιφραγμένες περιοχές, κάτι που είναι παράνομο μέσα από τη Νομοθεσία. Επίσης, μαγνητοσκοπούν διάφορους κυνηγούς, που δεν κάνουν κάποιου είδους παρανομία και τις φυλάνε στο αρχείο τους. Το ερώτημα που εγείρεται, είναι το πώς η Δημοκρατία επιτρέπει σε αυτούς τους ανθρώπους να έχουν τόση εξουσία. Επίσης, επικαλούνται την καταπολέμηση της παρανομίας, αλλά δεν γίνεται αυτοί οι άνθρωποι που ενεργούν αυτόβουλα, να καταπατούν ταυτόχρονα άλλες δέκα παρανομίες».

Ερωτηθείς το κατά πόσο μπορεί αν εφαρμοστεί τέτοιου είδους νομοθεσία και εάν υπάρχει ανησυχία για αντιδράσεις που θα υπάρξουν από περιβαλλοντιστές, ο κ. Παπαγιάννης, ανέφερε ότι αναμένονται σίγουρα να υπάρξουν αντιδράσεις. Ωστόσο, υπέδειξε ότι, «ο κύριος λόγος που οδηγείται στην παρούσα φάση στη Βουλή, είναι για τον λόγο του ότι βρισκόμαστε σε περίοδο που δεν υπάρχει κυνήγι και επειδή ακόμη και τώρα που δεν υπάρχει κυνηγετική δραστηριότητα, αυτοί οι άνθρωποι είναι στην Κύπρο πάλι. Υπήρξε περσινό περιστατικό, όπου κάποιος εξ αυτών, κρίθηκε από τις αρμόδιες αρχές του κράτους αντιμετώπιζε ψυχολογικά προβλήματα, ωστόσο, είχε την εξουσία να κάνει αυτούς ελέγχους».

Ο βουλευτής του ΕΛΑΜ, επανέλαβε δε, ότι, «έχουν ξεφύγει από τα όρια οι συγκεκριμένοι που πραγματοποιούν τους ελέγχους, χωρίς να έχουν καμία ιδιότητα. Φθάνουν σε σημείο να ενοχλούν ανθρώπους μιας μεγάλης ηλικίας, με αποτέλεσμα να μην τους σέβονται καν».

Κάνουν λόγο για προεκλογικές σκοπιμότητες οι κυνηγοί

Καθόλου τυχαία θεωρούν πως δεν είναι η ενέργεια του ΕΛΑΜ να προωθήσει στην παρούσα φάση την πρόταση νόμου ενώπιον της Βουλής, οι κυνηγοί, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι πρόκειται για προεκλογική σκοπιμότητα.

Σε δηλώσεις του στον REPORTER, ο πρόεδρος των Ενωμένων Κυνηγών Κύπρου, Νικόλας Προδρόμου, ανέφερε ότι, «πιστεύουμε πως λόγω του γεγονότος ότι έρχονται εκλογές, έχει προωθηθεί η εν λόγω πρόταση και είναι για προεκλογικούς σκοπούς. Από το 2016, έχουμε παραδώσει ξεκάθαρα τον νόμο για να εγγραφεί αυτεπάγγελτα, αλλά κανένας δεν έχει τολμήσει να το κάνει, πέραν του Ανδρέα Θεμιστοκλέους το 2023».

Αυτό που διαμήνυσε ο πρόεδρος των κυνηγών είναι ότι πρόκειται για ένα θέμα το οποίο συζητείται για πολλοστή φορά, αφού το είχε πάρει ξανά στο παρελθόν ενώπιον της Βουλής η Υπηρεσία Θήρας το 2017. «Συζητήθηκε έντονα και μάλιστα είχαμε λάβει υποσχέσεις από όλους μηδενός εξαιρουμένου για να ψηφιστεί νόμος όπως υπάρχει και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες για την παρενόχληση των κυνηγών. Ωστόσο, στο τέλος απορρίφθηκε από όλα τα κόμματα τα οποία ήταν εντός της Επιτροπής Περιβάλλοντος το 2017. Μετά από πάρα πολλές εκκλήσεις και που παραδώσαμε σε όλους υπομνήματα με ολοκληρωμένη τη Νομοθεσία στηρίζοντας την πρόταση της ίδιας της υπηρεσίας το 2017, ενσωματώθηκαν και κάποια άλλες λεπτομέρειες».

Μετά την πρόταση νόμου όμως του Ανδρέα Θεμιστοκλέους το 2023, σύμφωνα με τους κυνηγούς, «η Υπηρεσία Θήρας με ένα περίτεχνο τρόπο, εμφανίστηκε και ήθελε να τροποποιήσει τον Νόμο, με αποτέλεσμα να ξανά απορριφθεί. Ευχόμαστε τουλάχιστον όπως υλοποιηθεί η πρόταση του ΕΛΑΜ, αλλά θεωρούμε ότι είναι κάτι ανέφικτο και δεν τολμά κανείς να το οδηγήσει στη Βουλή. Μπορεί κάποιοι βουλευτές να θέλουν να μας βοηθήσουν, όμως μετά αρχίζουν οι συζητήσεις περί περιβάλλοντος, με αποτέλεσμα να μην προχωρά ποτέ η διαδικασία», κατέληξε ο πρόεδρος των κυνηγών.

Δειτε Επισης

Νέα στοιχεία για τον Τσιντούλα, «έδρασε μόνος του»-Με λουλούδια έξω από το νοσοκομείο οι υποστηρικτές του Φίτσο
Οδηγός έχασε τον έλεγχο του οχήματος και ανατράπηκε-Απεγκλωβίστηκε από την Πυροσβεστική
Σε κρίσιμη κατάσταση παραμένει ο Ρόμπερτ Φίτσο-Υπό κράτηση ο δράστης, του απαγγέλθηκαν κατηγορίες
Οι Χούθι έπληξαν ελληνόκτητο πλοίο με σημαία Παναμά στην Ερυθρά Θάλασσα-Δεν υπάρχουν θύματα
Επανέρχεται ξανά η CMC-«Αν η ΕΤΥΦΑ συνεχίσει να αλλάζει τους κανόνες δικαιούμαστε αποζημίωση»
Ανακαλεί την απαγόρευση παραχώρησης αδειών χρήσης πυροτεχνημάτων η Υπηρεσία Μεταλλείων
«Δικτάτορας που δεν αναγνωρίζει κόκκινες γραμμές ο Πούτιν»-Τι λέει συνεργάτης του Ναβάλνι
Στις φλόγες τυλίχθηκαν όχημα buggy και τετράτροχη μοτοσικλέτα στο Λατσί
Χάος με τις ανάρμοστες συμπεριφορές στην ψηφιακή πύλη που ενώνει τις δύο πόλεις Νέα Υόρκη-Δουβλίνο
Φωτιά σε υπνοδωμάτιο διαμερίσματος στην Πάφο-Στο Νοσοκομείο ο ένοικος με αναπνευστικά προβλήματα