Αποκαλυπτήρια προτομής Επίτιμου Προέδρου Επιτροπής Πολυτέκνων Πάφου Λ. Τσέλεπου

Μέσα σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής στην Πάφο η τελετή επανεγκατάστασης του Μνημείου της Πολύτεκνης Μάνας και αποκαλυπτήρια της προτομής του Επίτιμου Προέδρου της Επαρχιακής Επιτροπής Πολυτέκνων Λεόντιου Χρ. Τσέλεπου.

Τα αποκαλυπτήρια τέλεσε ο  Δήμαρχος Πάφου  στη διασταύρωση Λεωφόρων Νίκου Νικολαΐδη και Ελευθέριου Βενιζέλου, μπροστά από τα γραφεία της Επιτροπής. Η εκδήλωση ξεκίνησε με την τέλεση του αγιασμού από τον Μητροπολίτη Πάφου Τυχικό και απαγγελίες ποιημάτων.

Σε χαιρετισμό του ο πρόεδρος της Επαρχιακής Επιτροπής Πολυτέκνων Σάββας Κόκκινος ανέφερε πως οι πρόγονοι μας από αρχαιοτάτων χρόνων πίστευαν ότι η αρετή, η αγωνιστικότητα, η προσφορά και η αγάπη προς τον συνάνθρωπο πρέπει να βραβεύονται γιατί όπου βραβεύονται οι πιο πάνω αξίες εκεί φυτρώνουν άριστοι άνθρωποι. Ένας τέτοιος αξιόλογος άνθρωπος γεμάτος καλοσύνη και προσφορά υπήρξε και ο μακαριστός Λεόντιος Τσέλεπος για την πολύτεκνη οικογένεια, όπως είπε.

Όσο και να προσπαθήσει κάποιος να σκιαγραφήσει το χαρακτήρα και τη προσωπικότητα του αείμνηστου Λεόντιου Τσέλεπου δεν θα τα καταφέρει να δώσει ολοκληρωμένη εικόνα και πάντα θα αφήσει κάτι πίσω, συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τον κ. Κόκκινο ο Λεόντιος Τσέλεπος, με την πολυετή δράση και προσφορά του στην πατρίδα και την κοινωνία μας, άφησε ευκρινές το στίγμα του στα πολιτικά και κοινωνικά δρώμενα της Πάφου. Διετέλεσε Πρόεδρος της Οργάνωσης Πολυτέκνων Πάφου για περισσότερα από 35 χρόνια, ενώ υπήρξε μέλος της ΕΟΚΑ 1955-1959 και έλαβε μέρος στις μάχες κατά της τουρκοκυπριακής ανταρσίας του 1963-1964. Είναι ο άνθρωπος θρύλος συνέχισε, που χιλιάδες οικογένειες πολυτέκνων του οφείλουν πολλά και του αναγνωρίζουν.

Ο Λεόντιος Τσέλεπος κατάγονταν από πολύτεκνη οικογένεια αφού οι γονείς του είχαν δεκαοκτώ παιδιά. Ο μακαριστός Λεόντιος Τσιέλεπος, έχει συνδέσει το όνομα της οικογένειας του με τους πολύτεκνους της Επαρχίας Πάφου και όχι μόνο. Για πέραν των 35 ολόκληρων χρόνων, σχεδόν από την ίδρυση της Οργάνωσης, ξεκίνησε μαζί με τη σύζυγό του Ελενίτσα τον αγώνα για στήριξη των πολύτεκνων οικογενειών είπε ο κ. Κόκκινος, σημειώνοντας πως η Παγκύπρια Οργάνωση Πολυτέκνων του οφείλει ένα μεγάλο ευχαριστώ για το τεράστιο έργο, που έχει επιτελέσει και την παρακαταθήκη, την οποία αφήνει στην Παγκύπρια Οργάνωση Πολυτέκνων.

Ο κ. Κόκκινος αναφέρθηκε και στη συνεργασία του με τον Γιάννο Αναστάση  μια άλλη προσωπικότητα των πολυτέκνων παραμερίζοντας ιδεολογικές και κομματικές διαφορές και προωθώντας προς επίλυση τα προβλήματα της πολύτεκνης οικογένειας.

Ο Ντίνος Ολύμπιος πρόεδρος της Παγκύπριας Οργάνωσης Πολυτέκνων ανέφερε πως «μαζευτήκαμε εδώ σήμερα για να τιμήσουμε στο άγαλμα της πολύτεκνης μάνας την κάθε πολύτεκνη μάνα αλλά και τον άνθρωπο που εμπνεύστηκε την κατασκευή αυτού του αγάλματος τον μακαριστό Λεόντιο Τσέλεπο ο οποίος σαν πρόεδρος της Επαρχιακής Επιτροπής Πολυτέκνων Πάφου από το 1985 και για 35 χρόνια συνεχόμενα πρόσφερε προς όλες τις οικογένειες της επαρχίας Πάφου τον εαυτό του».  

Ο Λεόντιος Τσέλεπος είπε ο κ. Ολύμπιος, έτρεχε, διεκδικούσε και δεν σταματούσε ούτε λεπτό και μέσα από την πολύχρονη θητεία του έπραξε πάρα πολλά.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος ανέφερε πως το Δημοτικό Συμβούλιο Πάφου αποφάσισε να ανταποκριθεί στο αίτημα της οργάνωσης πολυτέκνων και να τοποθετηθεί η προτομή του Λεόντιου Τσέλεπου δίπλα από την πολύτεκνη μάνα. Ο κ. Φαίδωνος είπε πως οι δύσκολες συνθήκες που ως κυπριακή κοινωνία διάγουμε σε συνδυασμό με την ανοιχτή εδώ και 50 χρόνια πληγή της τουρκικής κατοχής, καθιστούν τον ρόλο της πολύτεκνης μάνας και των πολύτεκνων οικογενειών άξιο επιβεβλημένης φροντίδας από τους αρμόδιους φορείς. Ο μακαριστός Λεόντιος Τσέλεπος συνέχισε ο κ. Φαίδωνος, προσέφερε ρωμαλέο κοινωνικό έργο και υπήρξε πρότυπο μαχητή της κοινωνικής αλληλεγγύης και προμάχου του θεσμού της οικογένειας.

Εκ μέρους της οικογένειας μίλησε ο γιός του Σίμος Τσέλεπος λέγοντας «στέκω ταπεινά και με πλήρη σεβασμό μπροστά σας για να εκφράσω από τα βάθη της καρδιάς μου τις πιο θερμές ευχαριστίες σε όλους όσους έχουν αναφερθεί στο όνομα του πατέρα μου αλλά ιδιαίτερα στη μεγάλη οικογένεια των πολυτέκνων για τη μεγάλη τους απόφαση να κατασκευαστεί η προτομή του μακαριστού πατέρα μου» .

Ο Σίμος Τσέλεπος ανέφερε πως ο πατέρας του νοερά «βρίσκεται αυτή την στιγμή μαζί μας γιατί  αψήφησε το θάνατο» αφού όπως αποκάλυψε έξι ώρες πριν τον θάνατο του του τηλεφώνησε και του ζήτησε να συνεχίσουν να είναι μια αγαπημένη οικογένεια, ενωμένη και να βοηθούν τους συνανθρώπους τους με όποιο τρόπο μπορούν.

Του είπε επίσης ο μακαριστός Λεόντιος Τσέλεπος «γιέ μου σε χαιρετώ» και σε έξι ώρες έφυγε. Ο Σίμος Τσέλεπος είπε πως ο πατέρας του αψήφησε τον θάνατο εκτιμώντας πως «τη στιγμή που ο άνθρωπος αψηφά τον θάνατο, τότε δεν πεθαίνει και μέσα από την σκέψη μας είναι πάντα μαζί μας».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Kινδυνεύει να τεθεί σε υπολειτουργία το Κεντρικό Σύστημα Μητρώων Κρατικών Ενισχύσεων-Καμπανάκι από Έφορο
Τελέστηκαν στη Λευκωσία τα εγκαίνια Υπαίθριου Ψηφιακού Διαδραστικού Μουσείου
Επ. Ισότητας: Στόχος να δίνονται χώρος και φωνή στις γυναίκες
Στη δημοσιότητα επιστολή ΥΠΕΣ για τ/κ κινηματογράφο έδωσε ο Δήμος Λεμεσού
Μ. Δαμιανός: Το Υπουργείο Υγείας στηρίζει προσπάθειες ιατρικής κοινότητας
«Προς αξιοποίηση η Τεχνητή Νοημοσύνη στην υγειονομική περίθαλψη»-Όσα ισχυρίζεται ειδικός
ΕΒΕ Πάφου: Καμία προσφορά για γέφυρα σύνδεσης βιομ. περιοχών Μεσογής–Τρεμιθούσας
Αυξημένη σκόνη στην ατμόσφαιρα-Έρχεται άνοδος της θερμοκρασίας
Καθησυχάζουν οι ειδικοί για τον παρβοϊό στην Κύπρο-Τα συμπτώματα και ο τρόπος μετάδοσης στα παιδιά
Απονομή σε Κύπρια 1ου Βραβείου Ισότητας Φύλων στη Ναυτιλία από IMO