Η θέση της Αρχής Ραδιοτηλεόρασης για τις πλατφόρμες πορνογραφικού υλικού-«Σε εξέλιξη θέσπιση νόμου»

Η Αρχή Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου σε ανακοίνωση σχετικά δημοσιεύματα για τις επιγραμμικές πλατφόρμες/πλατφόρμες διαμοιρασμού βίντεο περιεχομένου ενηλίκων (πορνογραφικού) που είναι εγκατεστημένες στη Δημοκρατία, αναφέρει ότι συναισθάνεται την ευθύνη και υποχρέωσή της πρωτίστως για προστασία του κοινού και δη των ανηλίκων και παράλληλα για εποπτεία των πλατφόρμων αυτών και λογοδοσία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στα άλλα κράτη μέλη, αλλά και στους πολίτες, ειδικά για το ποια μέτρα λαμβάνονται για την προστασία των παιδιών.

Σημειώνει περαιτέρω, ότι δεδομένων των πιο πάνω και όσων αναφέρονται στα δημοσιεύματα, καθίσταται σαφής η σοβαρότητα του θέματος καθώς και η κρισιμότητα του ρόλου που έχει αναλάβει η Αρχή ως ο Εθνικός Συντονιστής για τον Κανονισμό για την ενιαία αγορά ψηφιακών υπηρεσιών (Digital Services Act-DSA). Προσθέτει ότι συμμερίζεται τις ανησυχίες του κοινού, των δημοσιογράφων και των βουλευτών.

Ακολούθως αναφέρει ότι τόσο η θέσπιση του σχετικού νομοθετικού πλαισίου όσο και η στελέχωση του Εθνικού Συντονιστή και η ενίσχυση της Αρχής σε ανθρώπινους, τεχνικούς και χρηματοδοτικούς πόρους προκειμένου να δύναται να ασκεί το ρόλο του Εθνικού Συντονιστή, βρίσκονται υπό εξέλιξη, δηλώνει ότι αναμένει ότι στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα, την άμεση και θετική ανταπόκριση όλων των εμπλεκόμενων φορέων για την επιβεβλημένη στήριξη της Αρχής.

Η Αρχή διευκρινίζει ότι μέχρι της παρούσης, έχουν ενημερώσει την Αρχή για την εγκατάστασή τους στη Δημοκρατία, οι Πλατφόρμες «Stripchat» - Technius Ltd– VLOP από 20.12.23, «Faphouse» - Tecom Ltd,  «xHamster» - Hammy Media Ltd (ομίλου Wisebits), "Pornhub" - MG Freesites Ltd (ομίλου MindGeek) – VLOP από 20.12.23 και «Virtual Taboo» - Camon Trading Ltd, εκ των οποίων οι δύο χαρακτηρίστηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως «πολύ μεγάλες» (στο εξής «VLOPs» – Very Large Online Platforms) και εκκρεμεί η καταμέτρηση χρηστών για τρίτη πλατφόρμα ώστε να χαρακτηριστεί VLOP.

Σημειώνει επίσης ότι οι πλατφόρμες που χαρακτηρίζονται ως «πολύ μεγάλες», άλλως VLOPs, υπάγονται απευθείας στην Επιτροπή και η εποπτεία τους ασκείται σε συνεργασία με τον Εθνικό Συντονιστή της χώρας εγκατάστασης.

Επιπρόσθετα σημειώνεται ότι, σύμφωνα με την πληροφόρηση που διαθέτει η Αρχή, και οι πέντε πλατφόρμες που είναι εγκατεστημένες στη Δημοκρατία είναι πλατφόρμες διαμοιρασμού περιεχομένου και όχι εταιρείες παραγωγής περιεχομένου.

Η Αρχή αναφέρει ακόμα ότι οι υποχρεώσεις προβλέπονται από τη νομοθεσία συνοψίζονται στην υποχρέωση των πλατφόρμων να λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα (τεχνικά και διαδικαστικά) για την προστασία των ανηλίκων από προγράμματα, βίντεο παραγόμενα από χρήστες και οπτικοακουστικές εμπορικές ανακοινώσεις που ενδέχεται να βλάψουν τη σωματική, πνευματική ή ηθική τους ανάπτυξη, του ευρέος κοινού από προγράμματα, βίντεο παραγόμενα από χρήστες και οπτικοακουστικές εμπορικές ανακοινώσεις που εμπεριέχουν υποκίνηση σε βία ή μίσος εναντίον προσώπου, ομάδας προσώπων ή μέλους της ομάδας και/ή με περιεχόμενο του οποίου η διάδοση συνιστά εγκληματική δράση (τρομοκρατικά αδικήματα, παιδική πορνογραφία, αδικήματα ρατσισμού και ξενοφοβίας).

Σημειώνει ότι το πλέον επιβλαβές περιεχόμενο, όπως είναι η αδικαιολόγητη βία και η πορνογραφία, υπόκειται στα αυστηρότερα μέτρα.

Συμπληρώνει ότι από τις 17.2.2024 που βρίσκεται σε άμεση ισχύ σε όλα τα κράτη-μέλη ο Κανονισμός(ΕΕ) 2022/2065 για την ενιαία αγορά ψηφιακών υπηρεσιών (Digital Services Act-DSA), με βάση τον οποίο οι υπό αναφορά επιγραμμικές πλατφόρμες υπέχουν επιπλέον και σοβαρότερες υποχρεώσεις.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Πάσχα με ανέμους και βροχές στο καιρικό μενού
Αναμένουν απαντήσεις από την πειθαρχική έρευνα για την απόδραση κρατούμενου στις Κεντρικές Φυλακές
Καταγγελία για νέο εργοστάσιο στο Δάλι παρά το διάταγμα για αναστολή εργασιών-Φωνάζουν οι κάτοικοι
Το αίσθημα ασφάλειας, η αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος και η πάταξη της αππωμάρας
Με τοπικιστικά κριτήρια οι εκλογές στην Αμμόχωστο-Η πολυκοσμία στο Παραλίμνι και η μάχη του κατεχόμενου δήμου
Hθοποιός στην Τουρκία αγόρασε το σχολείο που πήγε μικρός και το διέλυσε για να εκδικηθεί τους καθηγητές
ΒΙΝΤΕΟ: Πλήθος πιστών στην ξεχωριστή περιφορά του Επιταφίου μέσα στη θάλασσα στη Νάξο
Ερντογάν για το πάγωμα των εμπορικών σχέσεων με Ισραήλ-«Ξέρουμε πως η Δύση θα μας επιτεθεί»
Ένοχος 44χρονος που κατηγορείται ότι χτύπησε την 24χρονη σύντροφό του λίγες ημέρες αφότου γέννησε
BINTEO: Η πρόσκρουση της θαλαμηγού στις Σπέτσες στην προβλήτα από τους δυνατούς ανέμους