Αυξήθηκαν και στα κατεχόμενα οι «παράνομοι μετανάστες»

Aπό το 2020 παρατηρείται τρομακτική αύξηση στον αριθμών των ξένων, που διαμένουν "παράνομα" στα κατεχόμενα γράφει σήμερα η Κίπρις και παρουσιάζει στοιχεία της γενικής διεύθυνσης της «αστυνομίας».

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι κατά την περίοδο 1η Ιανουαρίου 2020 - 20 Φεβρουαρίου 2024, συνολικά 2.456 άτομα από 77 διαφορετικές χώρες ζούσαν στο ψευδοκράτος χωρίς "άδεια παραμονής". Οι εθνικότητες των ατόμων αυτών έχουν ως εξής: 908 υπήκοοι Νιγηρίας, 470 υπήκοοι Τουρκίας,  150 υπήκοοι του Κονγκό, 134 υπήκοοι Πακιστάν, 128 υπήκοοι Μπαγκλαντές, 94 υπήκοοι Καμερούν, 92 υπήκοοι Ζιμπάμπουε, 52 υπήκοοι Συρίας, 40 υπήκοοι Τουρκμενιστάν και 36 υπήκοοι Λιβερίας.

Η εφημερίδα σχολιάζει ότι ο αριθμός των ατόμων που εντοπίστηκαν χωρίς "άδεια παραμονής" μεταξύ 01.01.2024 και 20.02.2024  αποκαλύπτουν πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση. Από τα 252 άτομα που εντοπίστηκαν: 116 είναι από τη Νιγηρία, 25 από το Κονγκό, 22 από την Τουρκία, 13 από το Πακιστάν, 9 από το Καμερούν, 6 από το Μπαγκλαντές, 6 από τη Λιβερία, 2 από το Τουρκμενιστάν και 2 από τη Ζιμπάμπουε.

Σε δηλώσεις της για το θέμα, η Ντενίζ Αλτίοκ, συντονίστρια των προγραμμάτων για την καταπολέμηση της εμπορίας Ανθρώπων και των δικαιωμάτων των προσφύγων, δήλωσε ότι η αύξηση του αριθμού των ατόμων που εντοπίστηκαν χωρίς "άδεια παραμονής" κατά τη συγκεκριμένη περίοδο δεν υποδηλώνει πραγματικά ότι ο αριθμός έχει μειωθεί ή αυξηθεί, αλλά ότι η «αστυνομία» έχει κάνει περισσότερη δουλειά προς αυτή την κατεύθυνση, αυξάνοντας τους ελέγχους.

Η κ. Αλτιόκ αναφέρθηκε στην απουσία ελέγχου κατά πόσο είναι θύματα εμπορίας ανθρώπων, στην "απέλαση χωρίς ανακρίσεις", ώστε να διαπιστωθούν οργανωμένα κυκλώματα διακίνησης και στην απουσία συστήματος για αίτηση ασύλου, που ενδεχομένως εκθέτει σε κίνδυνο τους μετανάστες ή τους πρόσφυγες. Υποστήριξε, επίσης, ότι θα πρέπει να εγκαταλειφθεί αυτό το άδικο μεταναστευτικό σύστημα, που επιτρέπει σε όλους να έρθουν στο "βόρειο τμήμα" του νησιού, αλλά δεν υπάρχει κανένας έλεγχος με οποιονδήποτε τρόπο.

Επίσης, η εφημερίδα δημοσιεύει δηλώσεις του «υπουργού εσωτερικών», Ντουρσούν Ογούζ, ο οποίος σε τηλεοπτικό πρόγραμμα της Güneş TV ανέφερε ότι τους τελευταίους 3 μήνες αρνήθηκαν την είσοδο στο ψευδοκράτος σε 1.462 άτομα που είχαν βίζα τράνσιτ από 75 διαφορετικές χώρες, ενώ τους τελευταίους 5 μήνες "απέλασαν" 827 άτομα.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Πτώση στους εργαζόμενους στον Τύπο και συναφή επαγγέλματα στην Κύπρο-Tα στοιχεία της Eurostat
Έπεσε στο 6% η ανεργία τον Μάρτιο στην Κύπρο σύμφωνα με τη Eurostat
Χωρίς ρεύμα περιοχές της Λευκωσίας λόγω βλάβης
Έμειναν με άδειες τις τσέπες το Πάσχα χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχοι-«Τελικά τα €100 έγιναν €50 διότι τα μοίρασαν»
Κραυγή απόγνωσης από τον πατέρα δεκάμηνου βρέφους-«Θα πέθαινε στα χέρια της μάνας του»
Παραδόθηκαν σε 160 οικογένειες κουπόνια και πακέτα με τρόφιμα για το Πάσχα
Τήρησαν και φέτος το έθιμο της αναπαράστασης της μεταφοράς του Σταυρού στον Κάθηκα (pics&vid)
Φράγκος: Από Β’ Παγκόσμιο έχουμε να δούμε τόσους νεκρούς δημοσιογράφους όπως στη Γάζα
Στολίστηκαν με κατάνυξη οι Επιτάφιοι και ξεκίνησε το προσκύνημα των πιστών στις Εκκλησίες (pics)
Φαίδωνος: Σύντομα ολοκληρώνονται οι έξυπνες στάσεις επιβίβασης