Αυξήθηκαν και στα κατεχόμενα οι «παράνομοι μετανάστες»

Aπό το 2020 παρατηρείται τρομακτική αύξηση στον αριθμών των ξένων, που διαμένουν "παράνομα" στα κατεχόμενα γράφει σήμερα η Κίπρις και παρουσιάζει στοιχεία της γενικής διεύθυνσης της «αστυνομίας».

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι κατά την περίοδο 1η Ιανουαρίου 2020 - 20 Φεβρουαρίου 2024, συνολικά 2.456 άτομα από 77 διαφορετικές χώρες ζούσαν στο ψευδοκράτος χωρίς "άδεια παραμονής". Οι εθνικότητες των ατόμων αυτών έχουν ως εξής: 908 υπήκοοι Νιγηρίας, 470 υπήκοοι Τουρκίας,  150 υπήκοοι του Κονγκό, 134 υπήκοοι Πακιστάν, 128 υπήκοοι Μπαγκλαντές, 94 υπήκοοι Καμερούν, 92 υπήκοοι Ζιμπάμπουε, 52 υπήκοοι Συρίας, 40 υπήκοοι Τουρκμενιστάν και 36 υπήκοοι Λιβερίας.

Η εφημερίδα σχολιάζει ότι ο αριθμός των ατόμων που εντοπίστηκαν χωρίς "άδεια παραμονής" μεταξύ 01.01.2024 και 20.02.2024  αποκαλύπτουν πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση. Από τα 252 άτομα που εντοπίστηκαν: 116 είναι από τη Νιγηρία, 25 από το Κονγκό, 22 από την Τουρκία, 13 από το Πακιστάν, 9 από το Καμερούν, 6 από το Μπαγκλαντές, 6 από τη Λιβερία, 2 από το Τουρκμενιστάν και 2 από τη Ζιμπάμπουε.

Σε δηλώσεις της για το θέμα, η Ντενίζ Αλτίοκ, συντονίστρια των προγραμμάτων για την καταπολέμηση της εμπορίας Ανθρώπων και των δικαιωμάτων των προσφύγων, δήλωσε ότι η αύξηση του αριθμού των ατόμων που εντοπίστηκαν χωρίς "άδεια παραμονής" κατά τη συγκεκριμένη περίοδο δεν υποδηλώνει πραγματικά ότι ο αριθμός έχει μειωθεί ή αυξηθεί, αλλά ότι η «αστυνομία» έχει κάνει περισσότερη δουλειά προς αυτή την κατεύθυνση, αυξάνοντας τους ελέγχους.

Η κ. Αλτιόκ αναφέρθηκε στην απουσία ελέγχου κατά πόσο είναι θύματα εμπορίας ανθρώπων, στην "απέλαση χωρίς ανακρίσεις", ώστε να διαπιστωθούν οργανωμένα κυκλώματα διακίνησης και στην απουσία συστήματος για αίτηση ασύλου, που ενδεχομένως εκθέτει σε κίνδυνο τους μετανάστες ή τους πρόσφυγες. Υποστήριξε, επίσης, ότι θα πρέπει να εγκαταλειφθεί αυτό το άδικο μεταναστευτικό σύστημα, που επιτρέπει σε όλους να έρθουν στο "βόρειο τμήμα" του νησιού, αλλά δεν υπάρχει κανένας έλεγχος με οποιονδήποτε τρόπο.

Επίσης, η εφημερίδα δημοσιεύει δηλώσεις του «υπουργού εσωτερικών», Ντουρσούν Ογούζ, ο οποίος σε τηλεοπτικό πρόγραμμα της Güneş TV ανέφερε ότι τους τελευταίους 3 μήνες αρνήθηκαν την είσοδο στο ψευδοκράτος σε 1.462 άτομα που είχαν βίζα τράνσιτ από 75 διαφορετικές χώρες, ενώ τους τελευταίους 5 μήνες "απέλασαν" 827 άτομα.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Kινδυνεύει να τεθεί σε υπολειτουργία το Κεντρικό Σύστημα Μητρώων Κρατικών Ενισχύσεων-Καμπανάκι από Έφορο
Τελέστηκαν στη Λευκωσία τα εγκαίνια Υπαίθριου Ψηφιακού Διαδραστικού Μουσείου
Επ. Ισότητας: Στόχος να δίνονται χώρος και φωνή στις γυναίκες
Στη δημοσιότητα επιστολή ΥΠΕΣ για τ/κ κινηματογράφο έδωσε ο Δήμος Λεμεσού
Μ. Δαμιανός: Το Υπουργείο Υγείας στηρίζει προσπάθειες ιατρικής κοινότητας
«Προς αξιοποίηση η Τεχνητή Νοημοσύνη στην υγειονομική περίθαλψη»-Όσα ισχυρίζεται ειδικός
ΕΒΕ Πάφου: Καμία προσφορά για γέφυρα σύνδεσης βιομ. περιοχών Μεσογής–Τρεμιθούσας
Αυξημένη σκόνη στην ατμόσφαιρα-Έρχεται άνοδος της θερμοκρασίας
Καθησυχάζουν οι ειδικοί για τον παρβοϊό στην Κύπρο-Τα συμπτώματα και ο τρόπος μετάδοσης στα παιδιά
Απονομή σε Κύπρια 1ου Βραβείου Ισότητας Φύλων στη Ναυτιλία από IMO